Πολιτική
Δηλώσεις Ε. Στυλιανίδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής
«Σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από ένα συστηματικό, αθόρυβο και σωστά οργανωμένο αγώνα που κάναμε σε απόλυτο συντονισμό με τις επιχειρήσεις της περιοχής, μας δικαιώνει», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην κυβερνητική απόφασή της καταβολής του το 12% της επιδότησης ημερομισθίου των εργαζομένων. «Η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή αποκαθιστά την αδικία σε βάρος της Θράκης μας. Διευκολύνει την εξόφληση των οφειλών του Κράτους προς τις επιχειρήσεις της περιοχής μας με συμψηφισμούς ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων οφειλών. Ενισχύει έτσι όχι μόνο την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και την προοπτική τους, αφού διασφαλίζει νέες δυνατότητες ρευστότητας.» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, σημειώνοντας πως: «Δημιουργούνται νέες συνθήκες για υγιή ανάπτυξη, τόνωση της τοπικής οικονομίας και διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Με την τακτοποίηση του 12% κλείνουμε έναν φαύλο κύκλο κρατικής ασυνέπειας του παρελθόντος και με τη Διυπουργική Επιτροπή για τη Θράκη ανοίγουμε ένα νέο κύκλο πραγματικής ανάπτυξης.»

Εμπόριο –Αγορά
Αρχή των εκπτώσεων σήμερα
Αρχίζουν σήμερα οι τακτικές θερινές εκπτώσεις και θα λήξουν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Οικονομία
Ανακοίνωση από το Περιφερειακό́ Επιμελητηριακό́ Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Το Περιφερειακό́ Επιμελητηριακό́ Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ευχαριστεί δημοσία τον πρωθυπουργό́ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, και τους συναρμοδίους υπουργούς για την τροπολογία με την οποία διασφαλίζεται η καταβολή της επιδότησης του εργοδοτικού́ κόστους 12%. «Οι ανεξόφλητες επί δεκαετία επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές, δημιούργησαν τεράστια οικονομικά́ προβλήματα και στοίχισαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Ανακοίνωση για το 12%
«Μετά από πολύμηνους αγώνες των Επιμελητηρίων και των λοιπών παραγωγικών φορέων της περιοχής επιτέλους δικαιώνεται η προσπάθεια αυτή και διαφαίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη τούτη την κρίσιμη στιγμή», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Επιμελητηρίων, της Ομοσπονδίας Ροδόπης  και του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής και σημειώνεται: «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τους συναρμόδιους Υπουργούς και κυρίως τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για τις επίμονες προσπάθειές του, καθώς και όσους συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό με τις επερωτήσεις τους, όπως τους κ. Βουλευτές Δημήτρη Καιρίδη και Ιλχάν Αχμέτ.»

Μητρόπολη
Ανακοίνωση της Μητρόπολης Κομοτηνής για την Αγία Σοφία
«Η Αγία Σοφία, η Μεγάλη Ἐκκλησία, είναι ένα οἰκουμενικό, ένα ἐμβληματικὸ μνημείο, ένα μεγάλο αρχιτεκτονικὸ και αισθητικὸ επίτευγμα, ἕνα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για το οποίο εἴμαστε πραγματικὰ ὑπερήφανοι γιὰ τὰ ἐπιτεύγματα των πατέρων μας, εἶναι ἕνα μνημείο ποὺ διασώζει την μνήμη μας, τὴν κρατά ζωντανή, γιατὶ οἱ καμπάνες της Μεγάλης Ἐκκλησίας κτυπούν καθημερινὰ στὴν ψυχή μας, παρὰ τοὺς ἕξι αἰώνες της αιχμαλωσίας της.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μρωνείας και Κομοτηνής με αφορμή την απόφαση του Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί. «Αυτὴ ἡ θρησκευτικὴ καὶ πολιτιστικὴ βεβήλωση του οἰκουμενικού μνημείου, προκαλεί τὴν παγκόσμια κοινότητα καὶ ταυτόχρονα καλεί ὅλους τοὺς χριστιανούς, ὅλους τοὺς Ὀρθοδόξους, ὅλους τοὺς Ἕλληνες σὲ ἐγρήγορση. Μας καλεί νὰ ἀναλογισθούμε τὶς εὐθύνες μας ἀπέναντι στὴν πίστη μας καὶ στὸν πολιτισμό μας.»

Περιβάλλον
Μέτρα αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων
Να ληφθούν όλα τα μέτρα αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων ζήτησε ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου επισκεπτόμενος το σημείο της πυρκαγιάς σε δασική έκταση δίπλα στον οικισμό παλιννοστούντων Ποντίων του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να εκτελεστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα. Κοινή ήταν η διαπίστωση με τον δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών, τον κ. Ντίνο Χαριτόπουλο για την ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών και του Κέντρου Υγείας Σαπών, που καλύπτουν τις ανάγκες μίας μεγάλης περιοχής με ορεινούς και απομακρυσμένους οικισμούς και ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Λιμενική Αρχή Πόρτο Λάγους
Πρασινοχελώνα νεκρή
Μία θαλάσσια χελώνα του είδους πρασινοχελώνα εντοπίστηκε νεκρή από τη Λιμενική Αρχή Πόρτο Λάγους στην περιοχή Πόρτο Μόλο Δ. Αβδήρων, απογευματινές ώρες χθες. Aπό την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.

Εργασία
Αισιοδοξία για την Shelman
Αισιόδοξος παρουσιάζεται ο δικηγόρος των πρώην εργαζομένων του κλειστού εργοστασίου της Shelman (ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής) Γιώργος Κυμπαρίδης. Με ανάρτησή του στο facebook, ο Γιώργος Κυμπαρίδης αναφέρει: «Η πρόσφατη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή, αλλά και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για το θέμα, δημιουργεί εύλογα αισιοδοξία στους εργαζόμενους που χρόνια τώρα παρέμειναν προσηλωμένοι στον αγώνα τους να ξαναδούν το εργοστάσιο τους να επαναλειτουργεί, κρατώντας μάλιστα τον εξοπλισμό του σε καλή κατάσταση.» Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το επενδυτικό σχήμα που ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία του εργοστασίου «συμπεριλαμβάνει ελληνικά, ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή κεφαλαία από μεγάλο αξιόπιστο Fund και δημιουργεί την πεποίθηση, ότι η επιστροφή της Shelman στη διεθνή αγορά θα είναι ιδιαιτέρως δυναμική».
Πρωτογενής Τομέας
Νέο ΔΣ στο Σωματείο Παραγωγών Ροδόπης
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το Σωματείο Παραγωγών Νομού Ροδόπης. Εξελέγησαν οι: 1)Κουτρουλός Γεώργιος 2)Τζηνούδη Δέσποινα 3)Αθανασίου Πασχάλης 4)Μουράτ Χασάν Σερχαν 5)Μπαϊράμ Αλή Ουμητ . Για πρώτη φορά το σωματείο του Ν.Ροδόπης εκλέγει 4 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία παραγώγων λαϊκών αγορών Θεσσαλίας δυτικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις με θέα τη θάλασσα
Συνεχίζονται την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις 9.30 π.μ., στην παραλία Αρωγής οι εκδηλώσεις «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα» που διοργανώνει η δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του δήμου Κομοτηνής με Aqua aerobic, Γυμναστική και χορό στη θάλασσα. Και το βράδυ στις 9 μ.μ., στο λιμάνι Φαναρίου θα δοθεί συναυλία με το συγκρότημα «Άτεχνοι». Παίζουν οι μουσικοί: Μπάμπης Καρανίκας, Φώτης Ζανελάρης, Κώστας Παναγιώτου, Μίνα Μπάτζιου

Αστυνομικό δελτίο
Νεκρός διακινητής μεταναστών
Τραγικό τέλος είχε παράνομος διακινητής αλλοδαπών ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε χαράδρα κάτω από γέφυρα στην Εγνατία κατά μήκος της διαδρομής Καβάλας – Ξάνθης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο άνδρας φέρεται να έπεσε από τη γέφυρα στην προσπάθειά του να διαφύγει τη σύλληψη. Μαζί με συνεργό του, που συνελήφθη από τους αστυνομικούς, προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έντεκα μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Αθλητικά
Με την πλάτη στον τοίχο η ομάδα της Ξάνθης
Η ομάδα της Τρίπολης με γκολ των Κρέσπι (6΄) και Λουίς Φερνάντεθ (84’ ) έριξε στο καναβάτσο (2-1) τον ΑΟΞ και τον έστειλε με την πλάτη στον τοίχο στη μάχη της παραμονής μια αγωνιστική πριν από τη λήξη των πλέι άουτ. Σοβαρά παράπονα έχει από τη διαιτησία η Ξάνθη καθώς ακυρώθηκε (μέσω VAR ) γκολ του Γκαργκαλατζίδη για χέρι του Μουλέν στο ξεκίνημα της φάσης, ενώ ελέγχεται ο Τζήλος για την πτώση του Γκαργκαλατζίδη μέσα στην περιοχή των φιλοξενούμενων στο 91. Το ματς είχε χαρακτήρα τελικού για τους γηπεδούχους στη μάχη που δίνουν για την παραμονή τους στη Super League.
Καιρός

Eurokinissi

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Μοιράσου το άρθρο: