Κάθε μέρα η Χλόη κρατώντας έναν άσπρο μεγάλο αρκούδι στα χέρια της πηγαίνει στο Μουσικό Σχολείο της Κομοτηνής. Λίγο νυσταγμένη ακόμη από το πρωινό ξύπνημα χαιρετά τα μέλη μιας μεγάλης παρέας που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. 130 παιδιά από την ηλικία του Νηπιαγωγείου μέχρι και την Έκτη Τάξη παίζουν καθημερινά μαζί, αθλούνται, ζωγραφίζουν, ακούνε μουσική, τραγουδούν.

Η Αναστασία, γυμνάστρια -εργαζόμενη στο ΚΔΑΠ, στο Πρόγραμμα Εναρμόνισης της Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής από το 2013, περιμένει καθημερινά τα παιδιά στην είσοδο και τα αποχαιρετά εκεί. «Από τις οκτώ το πρωϊ μέχρι τις δύο και μισή το μεσημέρι τα παιδιά απασχολούνται κάνοντας γυμναστική, μουσική, χειοτεχνίες.» δηλώνει σημειώνοντας πως νηπιαγωγός αναλαμβάνει πάντα τα μικρά παιδιά.
«Εμείς είμαστε το σχολείο που θα έπρεπε να είναι» λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι το παιδί στο ΚΔΑΠ μπορεί και να παίζει και να χαίρεται και να μαθαίνει. «Δεν σκέφτεται: «Πόσο βαρετό θα είναι να κάνω αυτές τις ασκήσεις». Μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική, την άθληση, τη μουσική, τις χειροτεχνίες, διαθεματικά τα παιδιά μαθαίνουν». Όσον αφορά στους γονείς; Αυτοί, όπως μας ενημερώνει η έμπειρη γυμνάστρια, αισθάνονται ασφαλώς ανακουφισμένοι. «Από την λειτουργία του ΚΔΑΠ εξυπηρετούνται εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα» δηλώνει κι εξηγεί «Μπορεί η μανούλα να αφήσει το παιδάκι της πρωί, να πάει στη δουλειά της και μετά να επιστρέψει και να το πάρει χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεται αν θα χρειάζεται να πληρώσει χρήματα γι αυτό, γιατί είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι δωρεάν. Καλή η επιλογή της γιαγιάς χρειάζεται και η γιαγιά, αλλά η παρέα των παιδιών είναι κάτι άλλο. Αυτή η σχέση είναι ανεκτίμητη.»

130 παιδιά είναι συνολικά εγγεγραμμένα φέτος με τους υπεύθυνους να ευελπιστούν να γίνουν ακόμη περισσότερα, καθώς υπάρχει μια δυναμικότητα των 200 θέσεων. «Έχουμε αρκετές θέσεις, ώστε οι μανούλες που θα πάρουν τα voucher να έρθουν και να πάρουν μια από τις θέσεις που προσφέρονται» δηλώνει η Αναστασία προτρέποντας γονείς και παιδιά να μην το σκεφτούν καθόλου. «Μπορούν να μας εμπιστευτούν Θα περάσουν καλά, τα παιδιά τους θα είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον.Υπάρχει μια αυλή για να παίξουν, είναι κλειστή , προστατευμένη, οι συνάδελφοι τα προσέχουν δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Εμείς λειτουργούμε από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Αυγούστου δεν σταματάμε καθόλου, πράγμα που σημαίνει ότι εξυπηρετούμε όλη τη χρονιά, πολλά ωράρια και πολλές ανάγκες».

 

Λίγα μέτρα πιο εκεί ο μουσικός Χάρης Τήλιος έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα της μουσικής, μιας δράση κυρίως ψυχαγωγική και κάποιες φορές και εκπαιδευτική. « Στο μάθημα της μουσικής: τραγουδάμε τραγούδια, παίζουμε μουσικά παιχνίδια με ήχους από διάφορα μουσικά όργανα. Μαθαίνουν τα παιδιά μεταλάφωνα, κιθάρα, βλέπουν τη λειτουργία του οργάνου. Το χαίρονται και έχουμε πάντα κάθε χρόνο μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών. Είναι ένα πρόγραμμά που στοχεύει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών μέσα από τη μουσική , στη διάδραση των παιδιών με το τραγούδι, το παιχνίδι, το μουσικό παιχνίδι, την αντίληψη των ήχων» εξηγεί και σημειώνει ότι «Τα μικρότερα παιδιά συμμετέχουν σε μαθήματα μουσικοκινητικής και τα μεγαλύτερα παιδιά σε μαθήματα μουσικής εκπαίδευσης. «Έχουμε κάνει διάφορες συναυλίες, γιορτές με τα παιδιά να παίζουν για τους γονείς τους και τα άλλα παιδιά» δηλώνει με καμάρι για τους μικρους μαθητές του που έχουν κάθε λόγο να διασκεδάζουν παρέα με άλλα παιδιά με νότες, μουσικές, ζωγραφική, άθληση και γυμναστική και στο τέλος της ημέρας να λένε χαμογελώντας «χαλάλι το πρωινό ξύπνημα».
Info
Οι τελικοί δικαιούχοι των voucher που ενδιαφέρονται να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ΚΔΑΠ του Δήμου Κομοτηνής, να προσέλθουν στα γραφεία της επιχείρησης (Κούλογλου 14) έως 2 Σεπτεμβρίου 2019, τις ώρες 9.00 π.μ. έως 11:00 π.μ. για την προσκόμιση των voucher. Απαραίτητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η φωτοτυπία ταυτότητας και κωδικοί taxis.

Φώτο: Στιγμιότυπα από το ΚΔΑΠ της Κομοτηνής ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: