Πρωτογενής Τομέας
“Ψαριά” Αγάπης
Διανομή φρέσκων ελληνικών ψαριών στις κοινωνικές δομές: «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Η ΦΛΟΓΑ», «Παιδικά Χωριά SOS» και «ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – Ίδρυμα καταπολέμησης της πείνας» πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Αλιευτικών Συνεταιρισμών «ΣΑΣΕΛ». Ο Σύλλογος διέθεσε δωρεάν αλιεύματα των μελών του από ολόκληρη την Ελλάδα «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ψαράδες μας, τους ανθρώπους του μόχθου, που βγάζουν σε σκληρές συνθήκες το ψωμί τους και πάντα στέκονται στο πλευρό της κοινωνίας» τόνισε η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή.

3000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση
Έως 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε καίριους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής θα δίνονται με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη. Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Δασαρχείο
12.152 αγριόχοιροι θηρεύθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη
Στους 12.153 αγριόχοιρους ανέρχεται ο συνολικός αριθμός αγριόχοιρων που θηρεύθηκαν κατά τη τρέχουσα κυνηγετική περίοδο (από 15.9.19 έως 30.11.19) στους 16 νομούς της Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με στοιχεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ). Ο νομός που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό θηρευθέντων αγριόχοιρων είναι ο ν. Κοζάνης με 1.785 αγριόχοιρους και ακολουθεί ο ν. Σερρών με 1.335. Στο ν. Ξάνθης “κτυπήθηκαν” οι λιγότεροι αγριόχοιροι (207) και στη προτελευταία θέση βρίσκεται ο ν. Καβάλας (295). Τα στοιχεία δόθηκαν από τους αρχηγούς της κάθε “γουρουνοπαρέας” στους επιστημονικούς συνεργάτες (δασολόγοι, δασοπόνοι) και τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ, στα πλαίσια λήψης ειδικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων.
Πολιτική – Βουλή – Κόμματα –Κινήματα
Ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Θέμα: Κατασκευή επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις έξι μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου. O βουλευτής ρωτάει τους υπουργούς αν θα προχωρήσουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ και η κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, όπως έχουν σχεδιαστεί στις μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ και πως θα διασφαλίσουν την διατήρηση των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης που έχει επιτύχει ως δημόσιος φορέας η ΔΕΔΑ για την κάλυψη της επέκτασης σε όλες τις περιοχές και για την επίτευξη χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης των δικτύων φυσικού αερίου για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Δημήτρης Χαρίτου: Να διασφαλίσουμε ως περιοχή την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου
Την αναγκαιότητα να διασφαλίσουμε ως περιοχή την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου τονίζει ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κος Δημήτρης Χαρίτου και σημειώνει με ανακοίνωσή του ότι: «Λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (Ν. 4643/2019) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με fast track διαδικασίες στην προκήρυξη διαγωνισμού (που θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020) για την παράδοση όλων των δικτύων φυσικού αερίου σε ένα πανελλαδικό ιδιωτικό μονοπώλιο, που δρώντας χωρίς ανταγωνισμό, θα περιορίσει την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια, καθώς πλέον αυτό θα αποφασίζει κατά τα συμφέροντά του σε ποιες περιοχές θα πάει το φυσικό αέριο.» Σύμφωνα με τον κο Χαρίτου « Η κυβερνητική αυτή επιλογή θίγει πρωτίστως την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου είχε από καιρό δρομολογηθεί η κατασκευή επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου των έξι μεγαλύτερων πόλεων, μεταξύ των οποίων και η Κομοτηνή, και είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου από τη ΔΕΔΑ, με τον πρώτο διαγωνισμό προμηθειών να έχει προκηρυχθεί. Σήμερα αυτός ο σχεδιασμός ανατρέπεται.»
Περιφέρεια
Επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ στα Κέντρα Κοινότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας
Τα 15 εκατομμύρια ευρώ θα ξεπεράσει η συνολική χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου για αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων προς τις συγκεκριμένες δομές. Η αύξηση της χρηματοδότησης, που θα γίνει με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, θα επιτρέψει την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, την αύξηση του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά και την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων. Ήδη οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν στην αύξηση της χρηματοδότησης για τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, συνολικού ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν υπογραφεί από τον κ. Περιφερειάρχη, με τις υπόλοιπες να έπονται στις αρχές του επόμενου έτους.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Πρέσβης της Ινδονησίας στο Δημαρχείο Κομοτηνής
Τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, επισκέφτηκε στο γραφείο του στο Δημαρχιακό κατάστημα, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ινδονησίας στην Ελλάδα, Ferry Adamhar. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εδραίωσης σχέσεων γνωριμίας, εθιμοτυπίας και διερεύνησης προοπτικών συνεργασίας.

 

 

 

 

Επισκέφτηκε το 11ο ΔΣ ο δήμαρχος Κομοτηνής
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, επισκέφτηκε το 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση, που του απέστειλαν οι μικροί μαθητές της Γ΄ τάξης του. Ο Δήμαρχος συζήτησε μαζί τους όλα τα θέματα που του έθεσαν, αναλύοντάς τους εκτενώς όλην τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής. Οι μικροί μαθητές του έδωσαν μια γραπτή από αυτούς καταγραφή των σημαντικότερων προβλημάτων, που θεωρούν ότι χρήζουν επιδιόρθωσης και άμεσης αντιμετώπισης από πλευράς του Δήμου, καθώς και μια σειρά ζωγραφιών, που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι.
Συνεδρίαση Πολιτικής προστασίας στο Δήμο Αρριανών
Συνεδρίασε σήμερα στο δημαρχείο του Δ. Αρριανών, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Αμέτ Ριτβάν το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας Δ. Αρριανών με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό. Ο Δήμος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, έχει οργανώσει ένα φάσμα ενεργειών για την προστασία και πρόληψη τέτοιων φαινομένων, διενεργεί συνεχώς καθαρισμούς από φερτά υλικά, συντηρεί το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων, ενώ παράλληλα έχει προγραμματίσει και την εκτέλεση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών του με τα εντονότερα προβλήματα.

Επίσκεψη Οντέρ Μουμίν στην Πρυτανεία ΔΠΘ
Τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλέξανδρο Πολυχρονίδη επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Οκταϊ Γιαλούτς. Ο κος Μουμίν και οι πρυτανικές αρχές συμφώνησαν: – για λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου το 2020 στον Ίασμο σε συνεργασία ΔΠΘ – Δήμου Ιάσμου, – για ανάληψη πρωτοβουλιών από κοινού για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, για κοινές δράσεις σε συνεργασία Δήμου Ιάσμου, ΔΠΘ, ΚΤΕΛ και Αστικού ΚΤΕΛ για την προσέλκυση και την προσέλευση των φοιτητών στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Ιάσμου με σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη οι Αντιπρύτανεις Ζωή Γαβριηλίδου και Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος. Ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ευχαρίστησε τον Οντέρ Μουμίν για την επίσκεψή και ευχήθηκε να διευρυνθεί η συνεργασία Πανεπιστημίου – Δήμου Ιάσμου.

Δωρεάν κοινωνικά φροντιστήρια στον Ίασμο
Ο Δήμος Ιάσμου, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), θα προσφέρει δωρεάν Κοινωνικά Φροντιστήρια, στηρίζοντας την εκπαίδευση και το μέλλον των νέων του τόπου. Τα μαθήματα θα παρέχονται από εξειδικευμένους εκπαιδευτές και προορίζονται για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν εγγραφή το συντομότερο δυνατόν. Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να καλέσετε τα τηλέφωνα 6933398753 και 25343-50100.
Μήνυμα Οντέρ Μουμίν
Την ικανοποίησή του για τον στολισμό, την φωταγώγηση και την εν γένει προετοιμασία για τα Χριστούγεννα εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν. Παράλληλη, απευθύνει με μήνυμά του τις πιο θερμές ευχές του, για καλά Χριστούγεννα με υγεία, ευτυχία και οικογενειακή γαλήνη.

 

 

 

Στην Πολωνία μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με δύο εκπαιδευτικούς συνοδούς, την κ. Σταθοπούλου Μαρία και την κ. Μαχμούτ Μπερρίν από το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής και 3 νέους απόφοιτους του σχολείου συμμετείχαν σε δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ στην πόλη Zakopane της Πολωνίας. Στόχοι του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τους κινδύνους της κατάχρησης ουσιών, κακών συνηθειών και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου, επισκέφθηκε το Metz της Γαλλίας
Αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου, επισκέφθηκε το Metz της Γαλλίας, από την 1η έως και την 8η Δεκεμβρίου, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο «Οι διαφορές μας, μας ενώνουν». Το θέμα της εβδομαδιαίας συνάντησης ήταν η αναπηρία και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εφήβους από την Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία και Ρουμανία, να συζητήσουν την σημερινή κατάσταση στην αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε κάθε χώρα και να προτείνουν λύσεις. Συμμετείχαν οι μαθητές, Γιαννακοπούλου Θ., Γκουτάκη Ν., Αχμέτ Α., Αλή Λ., Χάιδου Ν., Σακελλάρης Β., με συνοδούς καθηγητές , Κύρτση Μ.,Γακίδου Α., Αγγελάκης Π.
Κτηνοτροφία
Ενημέρωση Κτηνοτρόφων για την κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων έτους 2019
Η κατανομή βοσκοτόπων έτους 2019 έχει αναρτηθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων (ΔΑΟΚ) για ενημέρωση των κτηνοτρόφων. Καλούνται οι κτηνοτρόφοι να προσέλθουν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ εντός τριάντα ημερών προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή και ταυτόχρονα, εάν επιθυμούν, να υποβάλλουν ενστάσεις-αιτήματα χωροταξικής ανακατανομής βοσκοτόπων που θα ισχύσουν για το έτος 2020. Αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 31/12/2019 θα εξεταστούν το επόμενο έτος. Σε περίπτωση μη προσέλευσης, θεωρείται ότι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και αποποιούνται του δικαιώματος ένστασης για το επόμενο έτος.

Ενημέρωση- ΕΣΗΕΜΘ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση ομάδας μελών Κατάληψης στα γραφεία της εφημερίδας «Τύπος της Θεσσαλονίκης». «Τα συνθήματα εναντίον των δημοσιογράφων που έγραψαν οι εισβολείς στους τοίχους των γραφείων και σε προκηρύξεις που πέταξαν στον χώρο εκφράζουν την βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψή τους για την ελευθερία της έκφρασης, ενώ η ίδια η ενέργεια της εισβολής τους κατατάσσει αυτομάτως στην πλευρά υπέρ της βίας, που ο δημοκρατικός κόσμος αποκηρύσσει.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πολιτισμός
Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Συναυλία με τίτλο: «Φωνές Χριστουγέννων» με τη σοπράνο διεθνούς φήμης Σόνια Θεοδωρίδου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις οκτώ το βράδυ. Μουσική διεύθυνση: Θεόδωρος Ορφανίδης. Συμμετέχουν: Μεικτή Χορωδία E-CHO, Χορωδία Γυναικών ΘΩΚ, Χορωδία Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

 

 

 

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της , με τίτλο «Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ‘ΡΘΑΜΕ , ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΜΗ ΡΑΗΣΕΙ»
Η Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης & Λαογραφίας «ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΣ» σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της , με τίτλο «Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ‘ΡΘΑΜΕ , ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΜΗ ΡΑΗΣΕΙ» , που θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κύτταρο ΡΕΞ , την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:30. Μια εκδήλωση με αφιέρωμα σε Θρακιώτικα Χριστουγεννιάτικα έθιμα, χορούς , κάλαντα , παραδόσεις και τραγούδια . Συμμετέχει ο πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος γυναικών ΑΙΓΕΙΡΟΥ.
Συναυλία Μουσικής δωματίου
Η δεύτερη συναυλία του τρίτου κύκλου Μουσικής δωματίου που οργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ , θα δοθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην Ρεξ) στις 8 μ.μ Πρόκειται για ρεσιτάλ πιάνου και φλάουτου, με την πιανίστρια Ελένη Ναουμίδου και τον φλαουτίστα Νικόλαο Ζήση.
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη χθες το πρωί, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, 30χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 15χρονου ημεδαπού, διότι όπως προέκυψε, την 31-10 / 1-11-2019, διέρρηξε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην Κομοτηνή και αφαίρεσε από το εσωτερικό του χρήματα.
Αθλητισμός

C

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ., κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα της 14ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE 1, μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε. ΞΑΝΘΗ – Π.Α.Ε. ΑΕΚ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20:00, στο γήπεδο XANTHI F.C., για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Καιρός – ΣΑΒΒΑΤΟ 14-12-2019
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοδυτικοί 6 με 8 και γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς, με την ίδια ένταση και μικρή εξασθένηση από το βράδυ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Μοιράσου το άρθρο: