Υγεία – Κορωνοϊός
24 νέα κρούσματα κορωνοϊου
24 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Έξι εκ των οποίων στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Τέλος στα πανηγύρια σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
«Φρένο» στους συνωστισμούς των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου αποφάσισε να βάλει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Εισηγείται στην κυβέρνηση την ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου. Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.
Συνάντηση των Φορέων Διαχείρισης και Συντονισμού των ενεργειών αντιμετώπισης της διασποράς του Covid-19
Συνάντηση των Φορέων Διαχείρισης και Συντονισμού των ενεργειών αντιμετώπισης της διασποράς του Covid-19 πραγματοποιήθηκε χθες με την παρουσία στελεχών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που βρίσκονται στον Νομό των Δημάρχων και επκπροσώπων Δημάρχων της Π.Ε Ξάνθης, την Πολιτική Προστασία , τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης, την Επόπτρια των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ και τα Κέντρα Υγείας ΕΣΥ. Κατά την συνάντηση αποφασίσθηκε : Α. Η συνέχιση των δειγματοληπτικών ελέγχων έως την Παρασκευή 17.07.2020 στο 3ο χλμ Ξάνθης-Καβάλας drive through συνεργείο από 10.00π.μ. έως 14.00μ.μ . Επίσης, η έναρξη δειγματοληπτικών ελέγχων αντισωμάτων για Covid-19 από αύριο Τετάρτη 15.07.2020 έως Παρασκευή 17.07.2020 (08.00π.μ. έως 16.00μ.μ) στην πόλη της Ξάνθης, στο κτήριο της «ΣΤΗΡΙΞΗΣ» στην οδό Χατζησταύρου 1, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλ. 2541350113 και ώρες 08.00π.μ. έως 15.00 μ.μ. Και αύριο Τετάρτη 15.07.2020 στο Κέντρο Υγείας Εχίνου από 11.00π.μ. έως 17.00μ.μ.

Δήλωση αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης για τον Covid 19
“Μετά από ένα μήνα που έχουμε αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση της διασποράς του Covid-19 και αποτιμώντας την παρούσα κατάσταση αισιοδοξούμε παρατηρώντας ύφεση των κρουσμάτων.» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Νίκος Ευφραιμίδης και σημειώνει ότι: «Παρόλα αυτά το υγειονομικό πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.”
Ερώτηση ΚΚΕ για το Νοσοκομείο Ξάνθης
“Άμεσα μέτρα για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης” ζητά το ΚΚΕ, μετά την κατάθεση ως επίκαιρης σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας από το βουλευτή Γιάννη Δελλή. Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι επείγουσες ενέργειες θα προβεί, για: «Την άμεση προμήθεια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης με το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό (PCR) και των απαραίτητων αντιδραστηρίων για τη λειτουργία του μηχανήματος. Την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.»
Πολιτική
Η Φώφη Γεννηματά στην Κομοτηνή

Την Κομοτηνή επισκέπτεται σήμερα, δεύτερη ημέρα της περιοδείας της στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η πρόεδρος του ΚινΑλ κα Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η κα Γεννηματά μετά την Καβάλα, στις 12.00 θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο. Στις 12.30: συνάντηση με τον Δήμαρχο Κομοτηνής Ιωάννη Γκαράνη στο Δημαρχείο και στη 13.00 συνάντηση με φορείς στο Ξενοδοχείο «Chris & Eve Mansion».
Δήλωση Ε. Στυλιανίδη για την Αγία Σοφία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σύντομη ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής: «Ο Ταγήπ Ερντογάν στην προσπάθεια του να αποκαθηλώσει την σκιά του Κεμάλ Αττατούρκ από την Τουρκία, αμφισβητεί την Συνθήκη της Λοζάνης, υπονομεύει τη Συνθήκη του Μοντρέ με το Ινσταμπούλ Κανάλ και επιχειρεί να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ίσως δεν συνειδητοποιεί, ότι με τις πράξεις του απομονώνει διεθνώς την Τουρκία, συνθλίβει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της ίδιας της οθωμανικής ιδεολογίας του και προκαλεί την παγκόσμια Χριστιανοσύνη. Για όσους γνωρίζουν ιστορία, ίσως η απόφαση αυτή σηματοδοτήσει την Αρχή του Τέλους του Αναθεωρητικού Νεοοθωμανισμού…»
Ο Γιώργος Πεταλωτής για την απόφαση Ερντογάν
Σε σχόλιο του ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής σημειώνει: «Το καθεστώς Ερντογάν αναπνέει με τον αυταρχισμό. Φυλακίζει συγγραφείς, βουλευτές, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς, κλείνει εφημερίδες, εκδίδει δικαστικές αποφάσεις, συλλαμβάνει δικηγόρους μέσα στα Δικαστήρια, θεωρεί εχθρό κάθε διαφορετικό, που του χαλάει την κυριαρχία του ονομάζοντάς την ψευδεπίγραφα «εθνική», όπως κάνουν όλα αυτά τα καθεστώτα. Περιφρονεί βαθιά τους πολίτες του , παρεμβαίνει φανερά και μυστικά σε ξένες χώρες ως λυτρωτής διαθέτοντας τεράστια κεφαλαία τα οποία αφαιρεί από τον τουρκικό λαό . Δεν θα μπορούσε να σέβεται φυσικά ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς , την Αγία Σοφία. Γιατί όλα είναι «δικά του» , χωρίς αμφισβήτηση. Χρέος του πολιτισμένου κόσμου, δυτικού κι ανατολικού να αντιδράσει.»
Η Ουφούκ Μουσταφά σχολιάζει την απόφαση Ερντογάν
Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Οιφούκ Μουσταφά σχολιάζει την απόφαση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί σχολίασε λέγοντας: «Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα πιο ιστορικά παγκόσμια μνημεία. Για παραπάνω από 900 χρόνια ως εκκλησία, σχεδόν 500 χρόνια ως τζαμί και ως μουσείο για 85 χρόνια. Σήμερα θα έπρεπε να μπορεί να μας χωράει όλους. Μια πολύ πλούσια πολιτισμική κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα. Όχι να μετατρέπεται σε πόλο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης θρησκειών, πολιτισμών και εξουσιών. Κρίμα, πολύ κρίμα για όλη την ανθρωπότητα».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ξάνθη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης για την Αγία Σοφία διοργανώνει την Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 19.30 ο Σύλλογος Φλόγα Ελληνισμού για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

 

Στις πληγείσες περιοχές ο Δημήτρης Χαρίτου

Τις πληγείσες από έντονη χαλαζόπτωση αγροτικές περιοχές σε οικισμούς των Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών επισκέφτηκε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μαζί με τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Αρριανών και δημοτικό σύμβουλο Οσκάν Γιουσούφ. Είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις ζημιές που υπέστησαν περίπου 7.000 στρέμματα με καλλιέργειες, καπνού, βάμβακος, ηλίανθου και σιτηρών σε περιοχές όπως Άμφια, Φιλύρα, Τσιφλίκι, Μικρό Πιστό, Μύστακας, Πρωτάτο. Ο βουλευτής διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι από τη μεριά του θα κάνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η καταγραφή και να γίνει η εκτίμηση των ζημιών εκ μέρους του ΕΛΓΑ με τον οποίον άλλωστε είχε επικοινωνία, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης.

Οικονομία
Επιστολή των διοικήσεων των Επιμελητηρίων στον Υπουργό Οικονομικών
Οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα γνωστοποιούν ότι η κατατεθείσα τροπολογία του Υπουργείου και η προτεινόμενη διάταξη για τις υφιστάμενες οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους μέχρι και την 31-12-2015, τη δεδομένη χρονική στιγμή, «επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα και ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζει εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας.» Παράλληλα, σημειώνουν πως «η εν λόγω τροπολογία αποτελεί την αρχή μιας σειράς ουσιαστικών και απαραίτητων αναπτυξιακών μέτρων» για την «ευαίσθητη περιοχή» όπως τονίζουν ζητώντας: Α) την επέκταση της εφαρμογής της και πέραν της 31-12-2015, ήτοι και για τα έτη 2016-2020, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δικαστικές ενέργειες για το ίδιο ζήτημα αλλά για διαφορετικά χρονικά διαστήματα Β) ο συμψηφισμό; των απαιτήσεων των δικαιούχων από τα έτη 2010-2015 να αφορά υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις του Δημοσίου για τουλάχιστον επτά (7) έτη Γ) να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση της αδικίας που συντελέστηκε εις βάρος των επιχειρήσεων και την αντικατάσταση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους με ισοδύναμο αναπτυξιακό μέτρο.

Πυροσβεστική
Οδηγίες από το Πυροσβεστικό Σώμα

φωτο αρχείου

Να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς ζητά με έγγραφό του το Πυροσβεστικό Σώμα από την Περιφέρεια και τους δήμους. Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών
Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών αλλά και για την βελτίωση του τρόπου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών λαμβάνονται εν όψει της αντιπυρικής περιόδου από το Δήμο Κομοτηνής. Σύμφωνα με ενημέρωση του αρμόδιου για θέματα της Πολιτικής Προστασίας, του κ. Θέμη Τζενετίδη, πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου πραγματοποιούνται καθαρισμοί της εύφλεκτης μάζας (ξερά χόρτα, ξηρά κλαδιά, σκουπίδια κλπ) σε οδούς, κοινόχρηστους και μη χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους που γειτνιάζουν με δασικές περιοχές (Δάσος Νυμφαίας) και περιαστικά δασύλλια (Θρυλορίου, Φαναρίου, Μέσης, κλπ). Επίσης, με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιείται βελτίωση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου σύμφωνα με τις υποδείξεις της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας. Δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες πέριξ των ακάλυπτων εκτάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τα δάση. Εγκαθίστανται νέα και συντηρούνται τα υπάρχοντα πυροσβεστικά υδροστόμια από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ. Πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε σημεία ανεξέλεγκτης ρίψης αποβλήτων κοντά στις προστατευόμενες περιοχές του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος της άγριας χλωρίδας και πανίδας (Ξηρολίμνη, Αλυκή, Πτελέα, Ισμαρίδα κλπ).
Εθελοντισμός – Περιπολίες με 4Χ4

All-focus

Περιπολίες κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας θα πραγματοποιούν τα νεοαποκτηθέντα 4Χ4 ημιφορτηγά πυροσβεστικά οχήματα, επανδρωμένα με εθελοντές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αλλά και υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

 

Λιμενική Αρχή Πόρτο Λάγους
Οδηγίες σε λουόμενους και χειριστές θαλασσίων μέσων αναψυχής
Την προσοχή των λουομένων και των χειριστών θαλασσίων μέσων αναψυχής, μικρών και ταχύπλοων σκαφών καθώς και των ασχολουμένων με την υποβρύχια αλιεία εφιστά η Λιμενική Αρχή του Πόρτο Λάγους ώστε να αποφευχθούν περιστατικά πνιγμών και γενικότερα ατυχημάτων στη θάλασσα το φετινό καλοκαίρι.
Πολιτισμός
Εκδηλώσεις με θέα τη θάλασσα
Συνεχίζονται αύριο στις 9.30 π.μ., στην παραλία Αρωγής οι εκδηλώσεις «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα» που διοργανώνει η δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του δήμου Κομοτηνής με Aqua aerobic, Γυμναστική και χορό στη θάλασσα. Και το βράδυ στις 9 μ.μ., στο λιμάνι Φαναρίου θα δοθεί συναυλία με το συγκρότημα «Άτεχνοι». Παίζουν οι μουσικοί: Μπάμπης Καρανίκας, Φώτης Ζανελάρης, Κώστας Παναγιώτου, Μίνα Μπάτζιου .
Προβολή ταινιών στο θερινό cinema
Συνεχίζονται οι προβολές στον Θερινό Κινηματογράφο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής με μια ακόμη ταινία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου με τη συμμετοχή της Κομοτηναίας ηθοποιού, Ελένης Ουζουνίδου, πρόκειται για την ταινία «Γυναίκες που περάσατε από δω» του Σταύρου Τσιώλη. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 9:15 το βράδυ.

Καιρός
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Μοιράσου το άρθρο: