Υποβολή δηλώσεων για ζημιές από χαλάζι
Αρχίζει σήμερα η υποβολή δηλώσεων για ζημιές από χαλάζι. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουλίου. Οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις δηλώσεις καλλιέργειας.

Την ενεργοποίηση των αρμόδιων επιτροπών της Περιφέρειας και των Δήμων και η άμεση έναρξη της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις αποφάσισε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών που υπέστη ο αγροτικός κόσμος, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα διαθέσει όλους τους γεωτεχνικούς της υπαλλήλους προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις ζημιών. Ήδη έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας οι περιοχές που υπέστησαν ζημίες της τάξης του 100% και τα στοιχεία αυτά θα διατεθούν στον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, ο κ. Περιφερειάρχης θα αιτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον άμεσο προσδιορισμό της περιοχής των ζημιών και την κατάθεση στους πληγέντες της μεγαλύτερης δυνατής προκαταβολής της αποζημίωσης.

Παρεμβάσεις Ε.Στυλιανίδη για τους πληγέντες
Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης για τις ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Ροδόπη. Ο Υπουργός ζήτησε να υποβληθούν από τους δήμους οι καταγραφές ζημιών σε δημοτικές υποδομές, μαζί με φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί, προκειμένου το Υπουργείο των Εσωτερικών να εξετάσει σχετικές αποζημιώσεις. Έγινε σαφές ότι το Υπουργείο δεν είναι αρμόδιο για τις ιδιωτικές ζημιές, αλλά μόνο για τις υποδομές των δήμων γι αυτό και οι δήμαρχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικά αιτήματα, όπου υπάρχουν καταστροφές. Για τις ιδιωτικές ζημιές ο νέος Γ.Γραμματέας Πολιτικής προστασίας Ν.Χαρδαλιάς, αναμένει έγκαιρη απόφαση της Περιφέρειας για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και υποβολή σχετικών αιτημάτων προκειμένου να εξεταστούν άμεσα. Τέλος για το μεγάλο μέρος της ζημιάς που αφορά στις αγροτικές καταστροφές, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ.Βορίδη ζήτησε να ολοκληρωθούν τάχιστα οι καταγραφές και να διασφαλισθούν οι μέγιστες δυνατές αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Περιφέρεια
Ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ για τις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Την κήρυξη περιοχών των Δήμων Ιάσμου, Μαρωνείας – Σαπών και Μύκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας αποφάσισε ο Περιφερειάρχης Αν.Μ.θράκης κος Χρήστος Μέτιος. Επίσης, να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου μετά και από αιτήματα των Δημάρχων. Για αυτόν τον λόγο, μετά από επικοινωνία του κ. Μέτιου με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κλιμάκιο του Υπουργείου θα προβεί σε επιτόπου οριοθέτηση των περιοχών τις αμέσως επόμενες μέρες.

Κοντά στους κατοίκους της Κρωβύλης και των Ασκητών, ο Δημήτρης Χαρίτου
Κοντά στους κατοίκους της Κρωβύλης και των Ασκητών, δύο οικισμών που την περασμένη  Τετάρτη βρέθηκαν στο επίκεντρο των ακραίων καιρικών φαινομένων, της χωρίς προηγούμενο ισχυρής χαλαζόπτωσης βρέθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου. Ο κ. Χαρίτου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πληγέντες για τη δοκιμασία που πέρασαν αυτές τις δύσκολες στιγμές, δηλώνοντάς του ότι πρέπει να θεωρούν δεδομένη την αρωγή του προς τις αρμόδιες αρχές, ώστε η πολιτεία το ταχύτερο δυνατόν να λάβει μέτρα ανακούφισης και να επουλώσει τις πληγές, από τα τραύματα που προκάλεσαν τα πρωτοφανή για την περιοχή καιρικά φαινόμενα. Ο Βουλευτής Ροδόπης πέρασε και από τα χωριά Διώνη, Στρύμνη, Βέννα, Πελαγία και Εργάνη, όπου ήταν εμφανής η ολική καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες.

Για τους πληγέντες καπνοπαραγωγούς
Επιστολή προς τον Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ απέστειλε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης , ο κος Εσάτ Χουσεϊν με την οποία σημειώνουν ότι οι ζημιές αγγίζουν σε ποσοστό το 100% της παραγωγής καπνού. Με την επιστολή ζητείται να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών.
Υγεία
Περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Διαγνώσθηκε ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2019 στην Π.Ε. Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου). Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά: να χρησιμοποιούν οι πολίτες εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Εντατικοποιούνται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ
Εντολή για εντατικοποίηση των δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες έδωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στον γενικό συντονιστή του προγράμματος καταπολέμησης κ. Λουκά Γεωργίου και στους κατά τόπους επιστημονικά υπεύθυνους, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του στην Κομοτηνή. Στη σύσκεψη υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των δράσεων καταπολέμησης, οι οποίες φέτος ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξουν περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

ΔΠΘ
Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης για την 4η Νομική Σχολή
«Τηρώντας απόλυτα τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε προσωπικά ο Πρωθυπουργός την χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε με απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως στην απόσυρση της απόφασης για την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Ότι την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει ο ίδιος Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, αφού είχε ήδη ενημερωθεί τόσο από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Πολυχρονίδη όσο και από τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον Ν. Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Όσον αφορά δε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί τιμωρίας του Ν. Αχαΐας, από την Νέα Δημοκρατία, είναι απολύτως άστοχη, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για καμία τιμωρία σε κανέναν Νομό, παρά μόνο για προφανή απόσυρση μιας αδικαιολόγητης και χωρίς κανένα ουσιαστικό αίτιο απόφασης που πάρθηκε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Η κ. Κεραμέως σε δήλωσή της αναφέρει ότι η ίδρυση τέταρτης Νομικής δεν εξυπηρετεί κανένα όφελος, δεδομένου του κορεσμού στο επάγγελμα των δικηγόρων.»
Προσβάσιμο το ΔΠΘ
Η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (ΔοΣυΠ) του ΔΠΘ ενημερώνει με έγγραφό της τα Άτομα με αναπηρίες που ετοιμάζονται να υποβάλουν μηχανογραφικό πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένα προσβάσιμο Πανεπιστήμιο που στηρίζει τα ΑΜΕΑ. Σε κάθε βήμα τους το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της ΔοΣυΠ και το δίκτυο των εθελοντών βρίσκονται στο πλευρό τους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2531039050 καθημερινά 9.00-14.00 ή στο email dosypj@duth.gr
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τετράμηνη παράταση για 39 εργαζόμενους του Δήμου Κομοτηνής
Τετράμηνη παράταση για 39 εργαζόμενους του Δήμου Κομοτηνής, έδωσε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης με απόφασή του. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την παράταση για 4 επιπλέον μήνες του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» (8/2018). Η τετράμηνη παράταση αφορά όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ακόμα κι αν οι συμβάσεις τους έχουν λήξει. Στον Δήμο Κομοτηνής δόθηκε τετράμηνη παράταση σε 39 εργαζόμενους έως 4-11-2019, µετά το πέρας της οκτάµηνης διάρκειας απασχόλησης (από 5-11-2018 έως 4-7-2019).

ΟΑΕΔ
Ειδικό επίδομα
Ειδικό επίδομα 200 ευρώ το μήνα χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε μακροχρόνια ανέργους. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

Πρωτογενής Τομέας
Πρόγραμμα περισυλλογής και αποτέφρωσης νεκρών ζώων
Άρχισε και πάλι με ευθύνη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ στην Περιφέρεια, το πρόγραμμα περισυλλογής και αποτέφρωσης νεκρών ζώων καθώς και κατασχεθέντων προϊόντων ως εξής:  Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι μέχρι τις 04/07/2022 και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.500.000,00€ Οι κτηνοτρόφοι που έχουν νεκρά βοοειδή ή αιγοπρόβατα θα επικοινωνούν με την υπεύθυνη εταιρεία μέσω του τηλεφωνικού κέντρου ως εξής: • ΞΑΝΘΗ-ΡΟΔΟΠΗ: τηλ 2541600500(εσωτ. 5), υπεύθυνη εταιρεία, Α. Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε, ii.

Πολιτισμός
Γιορτή σαρδέλας στον Ίμερο
Γιορτή Σαρδέλας συνοδευόμενη από παραδοσιακό λαϊκό γλέντι διοργανώνει ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Ιμέρου. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στην Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 21.00 στην Πλατεία Ιμέρου.
Στη Γιορτή θα συμμετέχουν τα χορευτικά του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Ιμέρου ενώ το μουσικό σκέλος έχει αναλάβει η 7 μελής ορχήστρα του Χρήστου Κουρούδη.
Εκδηλώσεις στο Θρυλόριο της Ροδόπης
Με παιδική εκδήλωση για την παιδική Γαστρονομία, την παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων με μαγείρους μικρά παιδιά συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα στις 8.00μ.μ. στην Πλατεία Θρυλορίου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Θρυλόριο της Ροδόπης.

Λιμεναρχείο
Νεκρή χελώνα καρέτα –καρέτα

Photo: Alphie Vaughan / ARCHELON

Μία χελώνα του είδους καρέτα – καρέτα εντοπίστηκε νεκρή απογευματινές ώρες προχθές , στην παραλία Μάνδρας Δήμου Αβδήρων ν.Ξάνθης. Από τη Λιμενική Αρχή Πόρτο Λάγους, ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.

 

Τριάντα αλλοδαποί
Τριάντα (30) αλλοδαποί εντοπίστηκαν χθες από τις Λιμενικές Αρχές Αλεξανδρούπολης –Σαμοθράκης και από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε λέμβο στην παραλία “ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ” ν. Σαμοθράκης.

 

Αστυνομικό Δελτίο
Ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ
«Η έντονη εγκληματική δραστηριότητα οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και παράτυπων μεταναστών στην περιφέρειά μας και η ηχηρή απάντηση των συναδέλφων μας σε αυτήν, καταδεικνύει αφενός ότι οι αστυνομικοί της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρ’ όλες τις αντιξοότητες επιδεικνύουν επαγγελματισμό, ζήλο και φιλότιμο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, αφετέρου ότι η γεωγραφική θέση της ακριτικής μας Περιφέρειά μας, επιτάσσει την ενίσχυση των Υπηρεσιών της με αστυνομικό προσωπικό, αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Αν. Μα.Θρ. και σημειώνεται ότι δεν συμφωνεί με αποφάσεις αποδυνάμωσή της, όπως συνέβη με τη διαταγή λήξης απόσπασης-προσωρινής μετακίνησης 63 αστυνομικών που υπηρετούσαν σε Υπηρεσίες Ασφάλειας, Συνοριακής Φύλαξης και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.
Εξιχνιάστηκαν κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος, που διαπράχθηκαν τον τρέχοντα μήνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) αλλοδαπών, ηλικίας 36 και 34 ετών που επέβαιναν στο όχημα. Συγκεκριμένα, σε χωριό της Ροδόπης, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής εντόπισαν τους δράστες να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 34χρονο, ο οποίος στερούνταν άδεια ικανότητας οδήγησης .
Επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη άγνωστου δράστη ληστείας

ΣΚΑΪ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισήλθε σε κατάστημα, στην Ξάνθη, όπου βρισκόταν η 33χρονη υπάλληλος και με την απειλή πιστολιού αφαίρεσε από το εσωτερικό του χρήματα, ενώ στη συνέχεια διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Αθλητικά
Mε τον Τζόρνταν Φόσερ ενισχύθηκε στη γραμμή κρούσης της η Ξάνθη.
Mε τον Τζόρνταν Φόσερ ενισχύθηκε στη γραμμή κρούσης της η Ξάνθη .Πιο συγκεκριμένα, οι Ακρίτες ήρθαν σε συμφωνία με τον 27χρονο Γάλλο -με καταγωγή από την Αλγερία- επιθετικό, και την Πέμπτη ανακοίνωσαν κι επίσημα την απόκτησή του. Την περασμένη σεζόν ο Φόσερ αγωνίστηκε στην γαλλική Ρεντ Σταρ, έχοντας μαζί της σε 22 εμφανίσεις πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ.

Καιρός: Αρχικά αίθριος ο καιρός, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 4 που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Μοιράσου το άρθρο: