Πολιτική
Επίσκεψη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο
Την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή. Στη συζήτησή τους ο κ. Μέτιος ενημέρωσε την κ. Γεννηματά για τους βασικούς άξονες του σχεδίου της διοίκησής του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας -τις υποδομές, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την ενέργεια και την υγεία- ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μεγάλα έργα τα οποία διεκδικεί η Περιφέρεια στους τομείς των μεταφορών και της αγροτικής ανάπτυξης. Την κ. Γεννηματά συνόδευαν ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Παύλος Χρηστίδης, ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Παύλος Δαμιανίδης και στελέχη του κόμματος. Η κα Γεννηματά είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη.

Αναφορά της προέδρου του ΚινΑλ στην Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη
«Το ΚινΑλ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και από την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση και από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και μια διακομματική δέσμευση ότι οι αποφάσεις θα μας δεσμεύουν όλους διότι προφανώς ό,τι σχεδιαστεί και ό,τι αποφασιστεί θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου που ξεπερνά τη θητεία μιας κυβέρνησης κι έχει μεγάλη σημασία όταν υπάρχει μια διακομματική συμφωνία αυτό να αποτυπώνεται και δεν θα αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση. Σ΄αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε να τους δεσμεύσουμε όλους.» ανέφερε η κα Γεννηματά από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε χθες προεδρεύοντας σε σύσκεψη φορέων αναφερόμενη στην σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Παράλληλα σημείωσε ότι το ΚινΑλ πιστεύει πως θα έπρεπε να είναι Διακομματική Επιτροπή για το σύνολο της Περιφέρειας αν. Μ. Θ.. Από την τοποθέτηση της κας Γεννηματά δεν έλλειψαν και αναφορές στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την δεύτερη φάση της αντιμετώπισης του κορονοϊού σε σχέση με τον τουρισμό. «Προχωράνε με τη λογική βλέποντας και κάνοντας κι αυτό έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις και για την οικονομία και για την κοινωνία» είπε σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού αυτό που πέτυχε η χώρα στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της Πανδημίας.
Βουλή
Κοινοβουλευτική παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στην Βουλή
Την ικανοποίησή του για την απόδοση στις επιχειρήσεις το οφειλόμενο 12% των εργαζομένων, το οποίο οφείλεται από το 2010 εξέφρασε σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Παράλληλα, σημείωσε ότι «Με την συμψηφιστική αποπληρωμή του 12%, οι επιχείρησης της Θράκης εξυγιαίνονται αποκτώντας πρόσβαση σε νέες φθηνές χρηματοδοτήσεις και ανακτούν τη χαμένη ρευστότητα τους. Δημιουργούνται στέρεες αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή και νέες θέσεις εργασίας. Ενισχύεται η εξωστρέφεια της εθνικής και τοπικής οικονομίας. Η Θράκη ενισχύεται δημογραφικά και άρα θωρακίζεται αμυντικά.» για να καταλήξει ο βουλευτής της Ροδόπης λέγοντας ότι: «Η σημερινή τροπολογία σηματοδοτεί την θετική ολοκλήρωση ενός φαύλου κύκλου στην περιφερειακή οικονομία και ανάπτυξη της Θράκης και παράλληλα το άνοιγμα ενός νέου υγιούς αναπτυξιακού και εθνικά ανταποδοτικού νέου κύκλου για τη Θράκη του.»

Ο Δ. Χαρίτου στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την τροπολογία για το 12% που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου και έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως είπε, για την περιοχή της Θράκης. Αναφέρθηκε στην ασυνέπεια του υπουργού Ανάπτυξης για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman και στην «παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης σε ιδιωτικά συμφέροντα», ενώ κατέθεσε την άποψή του για την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη.
Κόμματα – Κινήματα
Ανακοίνωση ΔΕΕΠ Θράκης
“Η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξης της Θράκης καθώς και η επίλυση του ζητήματος της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, δηλώνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή μας. “ αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΔΕΕΠ της Θράκης. Και σημειώνεται: “Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας μας ήταν οι πρώτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης καθώς η ελληνική πολιτεία αψηφώντας τις διατάξεις του ν. 1767/1988 σταμάτησε την καταβολή της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους 4 % και 12%, από το Β εξάμηνο του 2010 έως το 2015. Η υπουργική απόφαση του Απριλίου 2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κατήργησε το αναπτυξιακό αυτό κίνητρο χωρίς την πρόβλεψη για την καταβολή των οφειλομένων στις επιχειρήσεις. Με την κατάθεση τροπολογίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκαθιστά την αδικία, διευκολύνοντας την εξόφληση των οφειλών του Κράτους προς τις επιχειρήσεις της περιοχής μας με συμψηφισμό ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων οφειλών, δίνοντας ανάσα ρευστότητας. “ και η ανακοίνωση καταλήγει:” πρόταση του Πρωθυπουργού για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Η οικονομική και δημογραφική θωράκιση της Θράκης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από εθνική συνεννόηση και στρατηγική. Η επιλογή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για πρόεδρο της Επιτροπής διασφαλίζει, με το κύρος και τις γνώσεις της, την ολοκλήρωση με επιτυχία των εργασιών της επιτροπής.”
Υγεία
2 κρούσματα κορωνοϊου στην Ξάνθη
Ανησυχία ότι βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα «πυροδότησαν» τα 58 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν και ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα», καθώς τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, παρουσιάζοντας συμπτώματα. Χθες ανακοινώθηκαν και δύο κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης.

Ευρώπη για την Αγία Σοφία
Η Κομισιόν καταδικάζει την απόφαση Ερντογάν
«Η Τουρκία οφείλει να διασφαλίζει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε επίπεδο νόμων και πράξης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας» αναφέρεται σε απάντηση της Κομισιόν στην κατεπείγουσα ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Οι φραστικές καταδίκες πλέον δεν αρκούν. Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων πίεσης για την αναίρεση της απόφασης Ερντογάν» τονίζει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.
Εκκλησία
Η ΔΙΣ για την Αγία Σοφία
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για την μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, της Μεγάλης Εκκλησίας των Ορθοδόξων στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας. Με την μετατροπή αυτή μεταβάλλεται το Μνημείο αυτό από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως. Η Ιερά Σύνοδος γνωστοποιεί επίσης ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα προβεί άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την αποκατάσταση του Μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Γράμμα από το Ρομανό Λομβαρδίας
Τον δήμαρχο Οντέρ Μουμίν ευχαριστεί με απαντητική του επιστολή ο δήμαρχος Ρομανό της Λομβαρδίας για τις μάσκες που είχε αποστείλει ο δήμος Ιάσμου στην μάχη κατά του κορονοϊου. «Όταν έφτασε αυτός ο μεγάλος σάκος στο γραφείο μου προερχόμενος από Ελλάδα δεν ήξερα τι να σκεφτώ. Αναρωτιόμουν τι υπήρχε μέσα. Όταν το άνοιξα και διάβασα το γράμμα έκλαψα γιατί κατάλαβα τι σημαίνει το συναίσθημα της αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών.» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιταλός δήμαρχος που είδε εκατοντάδες δημότες του να χάνουν τις ζωές του στην μάχη κατά του κορονοϊου.

Δράσεις για τον τουρισμό
Τις δράσεις που προγραμματίζει ο δήμος Κομοτηνής αναφορικά με την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή θα παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κος Γιάννης Γκαράνης, στο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής.

 

Διαδικτυακή πλατφόρμα που επιβραβεύει την ανακύκλωση
H διαδικτυακή πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης Followgreen Δήμου Κομοτηνής (Followgreen.gr/komotini) επιβραβεύει την ανακύκλωση των πολιτών με υπέροχα δώρα. Κάνοντας εγγραφή οι δημότες αποκτούν εύκολα και γρήγορα πρόσβαση: στο ενημερωτικό υλικό (Άρθρα/Βίντεο/Κουίζ/GreenMissions), στα πλησιέστερα σημεία ανακύκλωσης στον Δήμο, μέσω πλοήγησης σε χάρτη, όπου περιλαμβάνονται οδηγίες και χρηστικές πληροφορίες, στα πλησιέστερα τοπικά καταστήματα που παρέχουν προσφορές.
Οικονομία – Επιμελητήρια
Επαναφέρει το θέμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας στον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά με επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Γραβάνης
Επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιά Νίκο και τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη Χάρη, απέστειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Γραβάνης Αντώνης, όπου ζητάει εκ νέου να επιτρέπεται η είσοδος σε πρόσωπα από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα.
Πρωτογενής Τομέας
Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis ) στον τομέα της παράκτιας αλιείας.
Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Επικράτειας (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), εφ’ όσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020 και δραστηριοποιούνται στην παράκτια αλιεία. Εξαιρούνται από την παρούσα ενίσχυση οι αλιείς πλοιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών των οποίων φέρουν τα εργαλεία «τράτα βυθού με πόρτες (μηχανότρατα)» ή και «γρι-γρι». Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον δικαιούχο μέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020.
Εθελοντισμός – Αλληλεγγύη
Πρόγραμμα Αθηνά, δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες
Η ΧΕΝ Ελλάδος, προετοιμάζεται να υλοποιήσει για 8η συνεχή χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2020-2021) το «Πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ – Δωρεάν Στέγαση για Φοιτήτριες» για φοιτήτριες/σπουδάστριες Ανώτατης Εκπαίδευσης από την περιφέρεια, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Στο Πολυκέντρο «Αθηνά», στην Ηλιούπολη, σε ένα σύγχρονο χώρο 3000 τ.μ., και σε εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών, η ΧΕΝ Ελλάδος διασφαλίζει το δικαίωμα της νέας γυναίκας στη γνώση και στην απρόσκοπτη πρόσβασή της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η κάλυψη των θέσεων για το Στεγαστικό Πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται (μετά από συνεννόηση) ή να αποστέλλονται ταχυδρομικά από τις 24 Αυγούστου έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2020 στη διεύθυνση: ΧΕΝ Ελλάδος – Μ. Αντύπα 81, 163 45 Ηλιούπολη με την ένδειξη «Για την Επιτροπή Ξενώνα»
Χωρίς μεσάζοντες στην Ξάνθη
Την Κυριακή 2 Αυγούστου, στο γνωστό χώρο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ θα γίνει η νέα διάθεση προϊόντων «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» από τις 8 π μ έως 13.00 μμ. Σημειώνεται ότι για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης, οι πάγκοι των παραγωγών θα αναπτυχθούν σε απόσταση 10 μέτρων, μεταξύ τους, οι πωλητές θα φορούν μάσκα και θα διαθέτουν απολυμαντικό . Επίσης, οι πολίτες θα μπαίνουν στον περιφραγμένο χώρο μόνο με μάσκα.
Πολιτισμός
«Και καλύτερα» μια παράσταση του Ιωακείμ Ιωακειμίδη
Μία εντυπωσιακή μουσική παράσταση με τον Ιωακείμ Ιωακειμίδη, γεμάτη μιμήσεις, μεταμφιέσεις, σάτιρα, κωμικά βίντεο, χορό και πολύ τραγούδι με τίτλο: «Και καλύτερα» θα δοθεί στις 27, 29 & 30 Ιουλίου στις 21:00 στον αύλειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων. Μαζί του εμφανίζονται: η Λαμπρινή Μάνου και η Σοφία Δερμεντζόγλου σε ένα μουσικοθεατρικό πρόγραμμα που έχει τα πάντα!
Εκδηλώσεις με θέα τη θάλασσα
Συνεχίζονται σήμερα στις 9.30 π.μ., στην παραλία Αρωγής οι εκδηλώσεις «Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα» που διοργανώνει η δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του δήμου Κομοτηνής με Aqua aerobic, Γυμναστική και χορό στη θάλασσα. Και το βράδυ στις 9 μ.μ., στο λιμάνι Φαναρίου θα δοθεί συναυλία με το συγκρότημα «Άτεχνοι». Παίζουν οι μουσικοί: Μπάμπης Καρανίκας, Φώτης Ζανελάρης, Κώστας Παναγιώτου, Μίνα Μπάτζιου .
Καιρός

Καλοκαιρινά στιγμιότυπα από παραλίες στην περιοχή του Φλοίσβου, 16 Ιουνίου 2019.

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: