Έχουν λάβει 15 εκ. ευρώ οι τρίτεκνοι της Θράκης

Array

“Από το 1999 που ξεκίνησε το πρόγραμμα έως σήμερα έχουν επιδοτηθεί πάνω από 3.500 τρίτεκνες οικογένειες στη Θράκη με το ποσό των 15 εκ ευρώ.” δηλώνει ο πατέρας Απόστολος Λεοντιάδης από την Μητρόπολη Ξάνθης μιλώντας για το επίδομα ενίσχυσης της τρίτεκνης οικογένειας που δίνεται από τη γέννηση του τρίτου παιδιού μέχρι και τη συμπλήρωση του 6ου έτους. «Το επίδομα αυτό δίνεται με κάποιες προϋποθέσεις. Υπάρχουν κάποια κοινωνικά, οικονομικά και εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται. Είναι επίδομα που δίνεται στις Χριστιανικές Οικογένειες της Θράκης με πρωτοβουλία της Εκκλησίας και την στήριξη αρχικά δύο χορηγών, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας στην αρχή και στην συνέχεια με τη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».» δηλώνει ο πατέρας Απόστολος σημειώνοντας το παράπονο των κατοίκων: «Λένε συχνά είμαστε Ακρίτες και αρκετά παραμελημένοι ».

Τα πρώτα χρόνια οι γεννήσεις του τρίτου παιδιού αυξήθηκαν

Έχουν λάβει 15 εκ. ευρώ οι τρίτεκνοι της ΘράκηςΧαρακτηρίζει το μέτρο αυτό φιλόδοξο σημειώνοντας πως τα πρώτα χρόνια οι γεννήσεις του 3ου παιδιού αυξήθηκαν, σχεδόν διπλασιάστηκαν και πολλές φορές σε κάποιες πόλεις υπερδιπλασιάστηκαν. Από το 2010 και μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν διατηρήθηκε το ποσοστό γεννήσεων. «Υπήρξε ένας πιο συντηρητικός αριθμός γεννήσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια αρχίζουν σιγά- σιγά οι Θρακιώτες και γεννάνε το τρίτο παιδί. Βέβαια, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι, καθώς η διαδικασία του προγράμματος είναι σε εξέλιξη. Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν μια αισιόδοξη ανάκαμψη, τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.» Σπεύδει, όμως, να παρατηρήσει πως από μόνο του αυτό το επίδομα δεν λέει κάτι. «Ούτε είναι και φιλανθρωπία. Είναι ένα «χρηματικό φιλότιμο» το οποίο το έχει ανάγκη ο λαός, σίγουρα βοηθάει αλλά από μόνο του δεν λέει τίποτα. Χρειάζεται μια γενικότερη κοινωνική πρόνοια για ουσιαστικές παροχές για τους τρίτεκνους και πολύ περισσότερο για τους πολύτεκνους.»


Έχουν “αλλάξει” οι οικογένειες

Κληθείς να επισημάνει εκείνος τους λόγους που δημιούργησαν το πρόβλημα σημειώνει πως είναι ένα δύσκολο θέμα. «Σίγουρα το οικονομικό είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Πέρα από αυτό έχουν αλλάξει και τα μοντέλα της οικογένειας. Έχουν εκμοντερνιστεί οι οικογένειες. Ύστερα, δεν υπάρχει το αντίστοιχο κλίμα, η πρόνοια για τις μητέρες που εργάζονται. Όταν μια γυναίκα δεν στηρίζεται, τότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Αυτή η γυναίκα θα πρέπει να έχει τρία παιδιά, αλλά ταυτόχρονα να βρει και μια δουλειά, η οποία θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα χρήματα. Συχνά ακούω πώς κάποιοι εργοδότες λένε «αν μείνεις έγκυος, θα σε διώξω» όλα αυτά κλονίζουν την ασφάλεια και την ευημερία μιας οικογένειας. Είναι δύσκολο να κάνει μια οικογένεια πολλά παιδιά. Με κάποια μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις τιμωρούν αυτές που έκαναν ήδη πολλά παιδιά. Έχουν αποσυρθεί ευνοϊκά μέτρα για τρίτεκνους και πολύτεκνους, όλα αυτά δημιουργούν ένα περίεργο κράμα και δυσάρεστες εξελίξεις.» καταλήγει εμφανώς προβληματισμένος ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης.
Φώτο:πατέρας Απόστολος Λεοντιάδης ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος