Περιφέρεια
Δημιουργία βάσης δεδομένων τα αποτελέσματα των ελέγχων για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων
Πράσινο Φως στη δημιουργία βάσης δεδομένων όπου θα αναρτώνται τα αποτελέσματα των ελέγχων για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων άναψε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Παράλληλα υποσχέθηκε τη διάθεση ενός ποσού από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τη διενέργεια ελέγχων παρά το γεγονός όπως είπε ότι ελέγχους πραγματοποιεί το κράτος μέσω της διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης. Ο κος Μέτιος απάντησε σε ερώτηση του κου Κώστα Κατσιμίγα επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας. «Έχει βάση ο προβληματισμός σας και είμαι σύμφωνος » είπε ο κος Μέτιος προσθέτοντας ότι η διεύθυνση υγείας της Περιφέρειας ήδη διενεργεί ελέγχους των θαλασσών, των πισινών, ενώ θα προστεθούν και έλεγχοι των βαρέων μετάλλων. «Από το Νόμο προβλέπονται έλεγχοι όταν διαπιστωθεί μια παράβαση, κάποιο πρόβλημα.» Ο κος Μέτιος σημείωσε ότι θα γίνονται έλεγχοι ακόμη και αν δεν διαπιστώνεται κάποιο πρόβλημα.

Αναγκαία η συνέχιση των δειγματοληψιών
Ανάγκη να συνεχιστούν οι δειγματοληψίες, πάντα για βαρέα μέταλλα, τόσο στον ποταμό Νέστο, όσο και στον ποταμό Έβρο, υποστήριξε ο κος Κώστας Κατσιμίγας σημειώνοντας ότι είναι ποτάμια που, όπως είπε, μεταφέρουν νερά προερχόμενα κυρίως από άλλες χώρες, όσο και σε άλλα σημεία όπως των ποταμών Κομψάτου, Κόσυνθου, Μαρμαρά, Ερυθροπόταμου, αλλά και το θαλάσσιο μέτωπο και τις λίμνες και λιμνοθάλασσες. Ο κος Κατσιμίγας μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπενθύμισε ότι σκοπός της πρώην διοίκησης , όταν ο ίδιος ήταν Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, ήταν να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τον έλεγχο των Υδάτων.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Νέα σειρά επαφών με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε ο δήμαρχος Σαπών
Νέα σειρά επαφών με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος. Με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη αναλύθηκαν οι προοπτικές αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προσβασιμότητας στις παραλίες και καταδυτικού τουρισμού με πεδίο υλοποίησης την περιοχή της Μαρώνειας. Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Θεόδωρος Λιβάνιος υιοθέτησε προτάσεις του δημάρχου που αφορούν θεσμικές παρεμβάσεις σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας των ΟΤΑ και δεσμεύθηκε για την χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για σοβαρά προβλήματα του Δήμου. Τέλος, ύστερα από υπόδειξη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την αναγκαιότητα ανάδειξης των πολιτιστικών πόρων και διαδρομών της Μαρώνειας και την συναίνεση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, ο δήμαρχος συναντήθηκε με τον διευθυντή της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού Ανδρέα Ντάρλα, με τον οποίο συμφωνήθηκαν δράσεις προστασίας, ανάδειξης και προβολής του σπηλαίου της Μαρώνειας.
Βουλή
Ερώτηση στη Βουλή για το Νοσοκομείο της Ξάνθης
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν την προκήρυξη 8 θέσεων γιατρών στο Νοσοκομείο Ξάνθης κατέθεσε ο βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ. Με αφορμή την προκήρυξη για το Νοσοκομείο: 8 θέσεων, εκ των οποίων 2 θέσεις Αναισθησιολογίας, 1 θέση Ουρολογίας, 1 θέση Εσωτερικής Παθολογίας, 1 θέση Καρδιολογίας, 1 θέση Οφθαλμολογίας, 1 θέση Μαιευτικής-Γυναικολογίας και 1 θέση Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας. Ερωτάται ο κ. Υπουργός : Αν προτίθεται να συμπεριλάβει την ειδικότητα της Νευρολογίας στην προκήρυξη των θέσεων για το Γ. Ν. Ξάνθης, προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο της Νευρολογικής Κλινικής του;
ΔΠΘ
Συνάντηση με την Κοσμήτωρ της Σχολής είχε ο Π/Σ Ιάσμου
Συνάντηση με την Κοσμητόρισσα της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών στο ΔΠΘ, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή για τις εκδηλώσεις των 100 ετών απελευθέρωσης της Θράκης,του τρέχοντος έτους 2020 είχε ο πρόεδρος της Τ/Κ Ιάσμου, ο κος Ηλίας Μπούκας. «Με αφορμή την απελευθέρωση του Ιάσμου λίγους μήνες πριν αλλά και την χρονική συγκυρία της έκδοσης του Ιασμιώτικου λεξικού,ζήτησα να στηρίξει την διάθεση του Πολιτιστικού συλλόγου να καταγραφεί η ιστορία του Ιάσμου ,ενσωματώνοντας το γλωσσικό ιδίωμα,τα τραγούδια,τα αρχαία ονόματα αλλά και τα παρατσούκλια,σε ειδική εκδήλωση.» σημείωσε ο κος Μπούκας.
Το νέο ΔΣ του Π/Σ Ιάσμου
Η κοπή πίτας και η ετήσια γενική συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου πραγματοποιήθηκε στον Ίασμο. Μετά το πέρας της ψήφισης του διοικητικού – οικονομικού απολογισμού και του προϋπολογισμού για το έτος 2020,πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ για τη διετία 2020-2021 Με 9 υποψηφιότητες,εξελέγη το νέος 7μελές ΔΣ (με 2 αναπληρωματικά μέλη τα οποία αναλαμβάνουν ρόλους ) το οποίο λίγες ημέρες μετά συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής : Πρόεδρος – Μπούκας Ηλίας, Αντιπρόεδρος – Ρουσινόπουλος Αθανάσιος, Γεν.Γραμματέας – Βιδούρα Χριστίνα, Ταμίας – Καλαμάρη Θάλεια ,Αναπλ.Γραμματέας – Ζαχαριά Ελένη, Μέλος – Ευστρατιάδου Λιάνα, Μέλος – Μαρκοπούλου Ασπασία, Αναπληρωματικό μέλος – Ντόβρου Σοφία, Αναπληρωματικό μέλος – Πουτσιλόφσκα Βιολέτα. Στην πρώτη συνεδρίαση,ανατέθηκαν ρόλοι σε όλους ενώ παρουσιάστηκε από τον νέο Πρόεδρο ο σχεδιασμός για το έτος 2020.
Μασκέ πάρτι από το Σύλλογο Τριτέκνων
Το 1ο μασκέ πάρτι για τις οικογένειες του τόπου, διοργανώνει ο Σύλλογος Τριτέκνων ν. Ροδόπης σήμερα στις 17:00 στο κέντρο διασκέδασης Diamond. Οι άνθρωποι του συλλόγου επιφυλάσσονται για εκπλήξεις και δώρα. Η είσοδος είναι στα 4 ευρώ, με γεύμα και ποτό.

Συναυλία μουσικής δωματίου
«Απεικονίσεις» είναι ο τίτλος της συναυλίας μουσικής δωματίου για όμποε και έγχορδα που θα δοθεί σήμερα Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ). Η συναυλία εντάσσεται στον 3ο κύκλο Μουσικής δωματίου που οργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Δημήτρη Σβυντρίδη.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν διακινητής και οκτώ μη νόμιμοι μετανάστες
Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 21χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία του και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Τελικά, στο ύψος του οικισμού Βαφέικων Ξάνθης το όχημα ακινητοποιήθηκε και ο οδηγός – διακινητής συνελήφθη, ενώ σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.
Καιρός
Γενικά αίθριος καιρός αύριο Δευτέρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ως προς τις μέγιστες τιμές.

Μοιράσου το άρθρο: