Υγεία – κορωνοϊός
Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ξάνθη
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Από τα 27 κρούσματα που δηλώθηκαν χθες ένα (1) κρούσμα εντοπίστηκε στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Οικονομία
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ξάνθης με τον Υπουργό Ανάπτυξης
Το θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην περιοχή της Ξάνθης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν Δήμαρχοι και φορείς της Ξάνθης χθες Τετάρτη με τον Υπουργό Ανάπτυξης, στην Αθήνα. Στη συνάντηση που είχε κλειστεί από το Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μύκης Ριντβάν Ντελή Χουσεΐν, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραίτης και η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαίρη Τσιακίρογλου.Η εφαρμογή ενός εξειδικευμένου πλαισίου μέτρων ,φορολογικών και αναπτυξιακών, για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και της αγοράς ήταν το αίτημα των φορέων της Ξάνθης. Στη συνάντηση παρενέβη τηλεφωνικά ο Πρωθυπουργός.

Ικανοποίηση στον ΣΕΒΕ για το 12%
Την ικανοποίησή του για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος επιδότησης από τον ΟΑΕΔ εργοδοτικού κόστους 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Περιφέρεια
Προσλήψεις στην Περιφέρεια αν.Μ.Θ.
Με επτά υπαλλήλους ενισχύεται άμεσα μέσω ΑΣΕΠ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ΑΣΕΠ ενέκρινε τη σχετική προκήρυξη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά. Οι προσληφθέντες θα υπογράψουν σύμβαση εργασίας, ισόχρονη με τη διάρκεια του εκτελούμενου προγράμματος. Δυνατότητα συμμετοχής στο νέο διαγωνισμό έχουν όλοι οι υποψήφιοι, ηλικίας 18-65 ετών.

Κόμματα- Κινήματα
Τηλεδιάσκεψη των προέδρων ΔΗΜ.Τ.Ο. της αν.Μ.Θ.
Παρουσία του Γραμματέα Οργανωτικού και Αναπληρωτή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Διευθυντή του Γραφείου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κονταδάκη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των Προέδρων ΔΗΜ.Τ.Ο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι Πρόεδροι των Οργανώσεών ανέπτυξαν λεπτομερώς τα θέματα που δεσπόζουν στην καθημερινότητα των κατοίκων των τομέων ευθύνης τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για « καίριες και στοχευμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης με αναπτυξιακό χαρακτήρα, οι οποίες ενισχύουν έντονα την Περιφέρεια κι επιλύουν χρόνια προβλήματα.»

Ανακοίνωση Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
Δριμεία κριτική ασκεί ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων στην κυβέρνηση της ΝΔ. « Η εξαπάτηση της κυβέρνησης συνεχίζεται. Διατυμπανίζει ότι έχει δώσει 24 δις για να στηρίξει την οικονομία αλλά κανείς δεν τα βλέπει.» δηλώνει ο κος Σακελλίων και με ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: « Οι άνεργοι πήραν μια φορά 400 ευρω και από εκεί και ύστερα παραδόθηκαν στην μοίρα τους. Η κυβέρνηση των αρίστων δεν τους ξέρει δεν τους υπολογίζει. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη Βρούτση οι άνεργοι είναι απλώς αριθμοί στις στατιστικές.»
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το τουριστικό άνοιγμα του συνοριακού σταθμού ζητά το ΔΣ Κομοτηνής
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής αποφάσισε ομόφωνα στη βραδινή διαδικτυακή συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου, να απαιτήσει την άμεση ανάκληση της απόφασης και το τουριστικό άνοιγμα του συνοριακού σημείου διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία, με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να διεκδικήσει το άνοιγμα. «Μετά δε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για είσοδο τουριστών μόνο κατόπιν έγγραφης επίδειξης τεστ, θεωρούμε ότι έχει εκλείψει κάθε δικαιολογία από την κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει να εμμένει στην παράλογη αυτή απόφαση» ανέφερε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα Ελένη Λαφτσή που έθεσε προς συζήτηση το θέμα .

Ανακοίνωση «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Με αφορμή το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει «την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία, σε τζαμί. «Η ενέργεια αυτή αποτελεί καταστρατήγηση του ιστορικού ρόλου που έχει ένα μνημείο χριστιανικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.» τονίζεται σε ανακοίνωση και σημειώνεται μεταξύ άλλων « Η συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης Ερντογάν γίνεται με τη στήριξη, είτε σιωπηρά είτε ανοιχτά, ευρύτατου φάσματος της τουρκικής αντιπολίτευσης. Αποτελεί φωτεινή εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που καταδίκασε καθαρά αυτήν την ενέργεια.»
www.visitkomotini.com
Την σελίδα www.visitkomotini.com δημιούργησε ο Δήμος Κομοτηνής , στο πλαίσιο των προγραμματισμένων προσπαθειών τουριστικής ανάδειξης του Δήμου, παρουσιάζοντας χθες η δημοτική αρχή και το ειδικό λογότυπο. Στο www. Visitkomotini.com ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληροφορίες για όλα τα αξιοθέατα, τους ιστορικούς χώρους, τον παραλιακό οικισμό Φαναρίου, τις ιδιαίτερες γεύσεις της Ροδόπης κ.α.
Πυροσβεστικό Σώμα
Σε επιφυλακή λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το Πυροσβεστικό Σώμα ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και την Περιφέρεια και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους. Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες : «Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.» Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
Δ.Π.Θ.
Νέα διάκριση για το ΔΠΘ
Νέα διάκριση για το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελεί η εντυπωσιακή άριστη βαθμολογία της απόλυτης πλήρωσης και των δέκα κριτηρίων βαθμολόγησης από διεθνείς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, που όρισε η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), κατά τη διαδικασία πιστοποίησης του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (Π.Π.Σ.) του Τμήματος.

ΑμεΑ
Νέο Δ.Σ. στο Σωματείο
Νέο ΔΣ εξέλεξε το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης. Στην θέση του προέδρου επανεξελέγη ο Τρύφωνας Καρούντζος, στην θέση του αντιπροέδρου ο Αλέκος Σκοπιανός, γενική γραμματέας η Στέλλα Βογιατζή και το προεδρείο συμπληρώνουν η Σοφία Φαναρά και η Ζωγραφιά Δελλίδου.

 

 

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Τρία πολιτισμικά σεμινάρια
3 πολιτισμικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Interreg Greece- Bulgaria CHIC και της υλοποίησης του επιμέρους έργου «Συνδέοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση» με ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημοτικού Περιφερειακου Θεάτρου Κομοτηνής . Σκοπός των συγκεκριμένων σεμιναρίων είναι προσφέρει γνώσεις γύρω από τα πολιτισμικά και πολιτιστικά κοινά στοιχεία ανάμεσα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης και της Επαρχίας Χασκόβου, σε μια προσπάθεια δημιουργίας πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές και την προώθηση μιας ενιαίας πολιτισμικής πορείας, με απώτερο στόχο την τουριστική προβολή των συγκεκριμένων περιοχών.
Ματαίωση όλων των εκδηλώσεων
Η ματαίωση όλων των εκδηλώσεων του κύκλου «Καλοκαίρι με θέα στη θάλασσα» που είναι προγραμματισμένες έως τις 31 Ιουλίου 2020, λόγω του κορονοίου ανακοινώθηκε από την ΔΕΠΠΑΚ . Με νέα ανακοίνωση θα γίνει γνωστό τι θα γίνει με τις εκδηλώσεις του Αυγούστου.
Ακύρωση λόγω κορονοϊου των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας
Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), ακυρώνει τις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» για το 2020. «Μια απόφαση δύσκολη, αλλά απαραίτητη μια και η ασφάλεια και η υγεία όλων μας είναι πολύ πιο σημαντική.» τονίζουν με ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές και σημειώνουν «Ευχόμαστε και ελπίζουμε να ξεπεράσουμε σύντομα αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να μπορέσουμε ξανά, υγιείς και δυνατοί, να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας, όπως κάνουμε με συνέπεια τόσα χρόνια.»
Νέα έκδοση
Βίοι και μαρτύρια Αγίων και Οσίων Γυναικών της Θράκης
Το αγιολογικό σύγγραμμα: Μητερικό της Θράκης – Βίοι και Μαρτύρια Αγίων και Οσίων Γυναικών της Θράκης του θεολόγου συγγραφέα Γιώργο Σ. Γκόζη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Π.τ.Θ. Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε έναν εκλεκτικό ή περίκλειστο κύκλο ειδικών. Αντιθέτως, απευθύνεται σε κάθε μέλος του πληρώματος της Εκκλησίας και σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο με ανησυχίες.

 

 

 

Αβάνα, η πόλη των κατασκόπων
Ο Θερινός Κινηματογράφος της ΔΚΕ Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής συνεχίζει τις προβολές με την ταινία γαλλο-ισπανικής παραγωγής, με πρωταγωνιστές τους Πενέλοπε Κρουζ και Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, «Αβάνα, η πόλη των κατασκόπων» του Ολιβιέ Ασαγιάς. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 20, την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 9:15 το βράδυ.

 

 

 

Μητρόπολη
O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα χοροστατήσει σήμερα στις οκτώ το βράδυ κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Μαρίνης Ἰμέρου. Στον ίδιο χώρο θα ιερουργήσει και την Παρασκευή το πρωί.

 

 

Αθλητικά
3ος  ο Χαρούν Μολά
Την 3η θέση κατέκτησε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας 2020 στη Κάρυστο ο Κομοτηναίος Χαρούν Μολά!

Καιρός
ΠΕΜΠΤΗ 16-07-2020 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-07-2020

Eurokinissi

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές κι απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Μοιράσου το άρθρο: