Πρωτογενής Τομέας

Δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τις τιμές του γάλακτος

Την αυστηρή τήρηση του νόμου από τις μεταποιητικές βιομηχανίες που εισάγουν γάλα και που παράνομα το χρησιμοποιούν για την παραγωγή φέτας, επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι οι βιομηχανίες αυτές οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, τα οποία χαρακτήρισε «εθνικό πλούτο». Σε ό,τι αφορά τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες και αυτή της Φέτας, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι επίκειται ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, θα συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για τις Διεπαγγελματικές, στην κατεύθυνση να ενισχυθεί την αντιπροσωπευτικότητα και η διαφάνεια τους.

Γεωργική προειδοποίηση για τον Δάκο της ελιάς

Σύμφωνα με τις συλλήψεις των δάκων στο σύστημα παγίδων του προγράμματος Δακοκτονίας που εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και στην περιοχή της Μαρώνειας προέκυψε ότι ξεκίνησε η εμφάνιση της δεύτερης γενεάς του δάκου η οποία μερικώς επικαλύπτεται από την πρώτη γενεά του εντόμου. Ο αριθμός των συλλήψεων στο σύστημα παγίδων του δάκουοδήγησε στην ανάγκη διενέργειας του τρίτου δολωματικού ψεκασμού στη  Μαρώνεια από χθες.

Οικονομία
Συνεδρίασης της Ομοσπονδίας Εμπορίου κι Επιχειρηματικότητας Θράκης
Σειρά εθιμοτυπικών επισκέψεων και τεχνικών συναντήσεων πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ στην πόλη της Ξάνθης με αφορμή τη διεξαγωγή πανηγυρικής, διευρυμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορίου κι Επιχειρηματικότητας Θράκης.

ΔΠΘ
Η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Μια από τις πιο επιτυχημένες συμμετοχές στη θεματική ενότητα AKADEMIA – εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία είχε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Πρύτανης, κος Αλέξανδρος Πολυχρονίδης ευχαρίστησε τους φοιτητές του Πανεπιστημίου για την ενθουσιώδη παρουσία τους και τον επαγγελματισμό με τον οποίο παρουσίασαν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια με τη στήριξη των Καθηγητών και τις πρωτοβουλίες των ομάδων των φοιτητών. Τα εκθέματα του Δ.Π.Θ. ήταν αντιπροσωπευτικά από το ερευνητικό έργο των Τμημάτων και τη δουλειά των φοιτητών με άξονα την καινοτομία και τη δημιουργία.

Εκπαίδευση

Ημερίδα για το πρόγραμμα εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων

Απολογιστική ημερίδα για το κλείσιμο ενός 22ετούς κύκλου του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το πρόγραμμα της ημερίδας ξεκινά στις: 17.00-17.45 με χαιρετισμούς.

 

Σπουδές στο Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής
Το έτος κατάρτισης 2019 -2020 θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο Γ’ εξάμηνο οι παρακάτω ειδικότητες στο Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής: 1) Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης, 2)Τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ, 3) τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας, 4)στέλεχος διοίκησης και οικονομίας, 5)τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, 6) στέλεχος ασφάλειας προσώπων και υποδομών και 7) βοηθός βρεφονηπιοκόμων. Οι απόφοιτοι/ες ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, ΕΠΛ και ΙΕΚ συναφών ειδικοτήτων έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν με κατάταξη στο Γ’ εξάμηνο αυτών των ειδικοτήτων κάνοντας παράλληλα την πρακτική τους άσκηση. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων Κατάταξης είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Προετοιμασία μαθητών για τους μαθηματικούς διαγωνισμούς

Την έναρξη των μαθημάτων προετοιμασίας των διαγωνισμών «ΘΑΛΗΣ», « ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» και «ΒΙΩΝ» ανακοίνωσε η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ν. Ροδόπης. Το παράρτημα της ΕΜΕ Ν. Ροδόπης διοργανώνει μαθήματα προετοιμασίας των μαθητών για τη συμμετοχή τους στους παραπάνω διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 και κάθε Σάββατο στο 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής (Φιλίππου 33) θα πραγματοποιούνται μαθήματα για όλους τους μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίων και Λυκείων Ν. Ροδόπης. Τα μαθήματα θα παρέχονται αφιλοκερδώς από εθελοντές μαθηματικούς, μέλη του παραρτήματος. Φέτος, οι εγγραφές των μαθητών και η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ.

Κοινωνία
Γεφύρια 2019
Εορταστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Γεφύρια 2019» διοργανώνουν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι του Ιάσμου για να δείξουν ότι δύο χρόνια μετά την πτώση της γέφυρας δεν έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασής της,

Στρατός
Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς Ενόπλων Δυνάμεων
Στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο του Δ ́ Σώματος Στρατού και της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού αποτελούμενο από Ιατρό Άνευ Ειδικότητας και Οδοντίατρο, θα επισκεφτεί σήμερα το Μ/Κ Δημοτικό Σχολείο στο χ. Κερασιά Ν. Ροδόπης, από 09:30Ω έως 11:00Ω, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των μαθητών.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Μαθήματα στον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής
Έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστούν οι εγγραφές στον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής στα γραφεία του Συλλόγου στην οδό Λυσίου 1. Καθημερινά από τις έξι το απόγευμα έως τις εννέα το βράδυ. Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

ΦΕΞ- εκκλησία- κοινωνία
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης φιλοξενεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 τη νέα σειρά διαλέξεων με γενικό θέμα «Εκκλησία και κοινωνία» και ομιλητή τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη. Αύριο στις οκτώ το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τίτλο « Πρόσωπο και θεσμοί».

Μετονομασία του Γενικού Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης
Σε γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Ξάνθης «Άγιοι Πέντε Νεομάρτυρες εκ Σαμοθράκης» μετονομάζεται το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Ξάνθης. Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως εκφράζει ειλικρινείς ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην απόδοση της ξεχωριστής τιμής προς τους τοπικούς Άγιους Πέντε Νεομάρτυρες εκ Σαμοθράκης.

Αγιασμός ο ΜΟΚ

Ο καθιερωμένος Αγιασμός στο Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 19:00, και θα ακολουθήσει παραδοσιακή βραδιά για τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου (Αγ. Γεωργίου 22, Κομοτηνή).

 

Θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων
Ανοιχτό μάθημα και για τα θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28/9/2019 15:30-17:30 στο θέατρο του ωδείου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2531081531 & 6940619172.

Οι «Άγιοι της Θράκης»
Οι «Άγιοι της Θράκης» ένα σημαντικό εκδοτικό τόλμημα του δραστήριου και πολυγραφότατου αρχιμανδρίτη Ναυκράτιου Τσουλκανάκη κυκλοφόρησε. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, είναι να παρουσιάσει τις πνευματικές και εκκλησιαστικές γενικά προσωπικότητες της Θράκης, που με τη ζωή τους, τη διδαχή τους, το μαρτύριό τους και τα θαύματά τους, στήριξαν το Θρακικό λαό στην ελληνορθόδοξη πίστη του ανά τους αιώνες και ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της δουλείας.

 

 

Νέα χρονιά, νέα αρχή και για την Φιλαρμονική του Δήμου Ιάσμου.

Και φέτος η Φιλαρμονική του δήμου Ιάσμου θα λειτουργήσει με τον μαέστρο της χορωδίας Κώστας Κερεζίδης να καλεί ήδη όλα τα παιδιά άνω των οκτώ ετών που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Φιλαρμονικής να το πράξουν. Τα μέλη της Φιλαρμονικής θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν πνευστά και κρουστά όργανα της αρεσκείας τους, όπως: σαξόφωνο, φλάουτο, κλαρινέτο, τρομπέτα, βαρύτονο, αλτικόρνο, τρομπόνι, τούμπα, ντραμς και τύμπανο. Εκτός από την εκμάθηση των οργάνων, τα παιδιά μαθαίνουν και θεωρία της μουσικής. Εγγραφές και τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 17:00-19:00 και Σάββατο από 16:00-18:00 στο δημοτικό σχολείο Ιάσμου. Τα μαθήματα στη Δημοτική Φιλαρμονική είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν απαιτείται αγορά οργάνων.

Αστυνομικό δελτίο

Λιμενικό – Διάσωση μεταναστών
Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα τριών (43) αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Συγκεκριμένα, το ανωτέρω πλωτό εντόπισε στο θρακικό πέλαγος, πνευστή λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω
.

Σύλληψη στην Κομοτηνή
Συνελήφθη χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, 44χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο για τη διαπίστωση ύπαρξης οινοπνεύματος στον οργανισμό του.

Αθλητικά

Μάχη με αντίπαλο τον Ερμή Λαγκαδά
Ο ΓΑΣ Κομοτηνή στο κύπελλο Ελλάδος υποδέχεται σήμερα στις πέντε το απόγευμα τον Ερμή Λαγκαδά.

 

 

3η νίκη για την Ξάνθη

C

Τρεις νίκες σε τρεις ισάριθμους αγώνες μετρά η ομάδα της Ξάνθης στο Πρωτάθλημα της Super League μετά την νίκη με 2-1 απέναντι στον Αστέρα.

 

 

Καιρός

Eurokinissi

Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: