Τριακόσιες εθελοντικές αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Ιούνιο στην ΝΥ Αιμοδοσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, οι 170 μονάδες εκ των οποίων στάλθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά, ετησίως, συγκεντρώνονται εθελοντικά 2.000 μονάδες αίμα.

Η κα Νόνα Κόφα στο χώρο της αιμοδοσίας

«Δεν υπάρχουν ιατρικά υποκατάστατα όσον αφορά τις μεταγγίσεις αίματος. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε το αίμα μας. Στυλοβάτης όλου του Εθνικού Αιμοδοτικού Συστήματος Υγείας είναι ο εθελοντής αιμοδότης, καθώς προσφέρει το αίμα του ανιδιοτελώς, αφιλοκερδώς και πάρα πολύ συστηματικά και είναι η πιο ασφαλής ομάδα εθελοντών γιατί ακριβώς γνωρίζουν ποιες είναι οι επικίνδυνες συμπεριφορές και ποιες πρέπει να αποφεύγονται», δηλώνει η Νόνα Κόφα, επισκέπτρια, υπεύθυνη στον τομέα προσέλευσης ευαισθητοποίησης όλων των εθελοντών αιμοδοτών. Σύμφωνα με την ίδια, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώσεις των μαθητών, του γενικού πληθυσμού, αλλά και πολλές εθελοντικές εξορμήσεις. Με το αίμα που συγκεντρώνεται καλύπτονται οι ανάγκες του Νοσοκομείου Κομοτηνής και στέλνεται αίμα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. «Τον προηγούμενο μήνα έγιναν 300 αιμοληψίες εκ των οποίων οι 170 μονάδες στάλθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» σημειώνει η κα Κόφα.

Η κα Ανδρεάδου στα δεξιά της φωτογραφίας με τον γιατρό Νίκο Σωτηρακόπουλο στη μέση και την επισκέπτρια υγείας Νόνα Κόφα στα αριστερά.

«Ψυχή» αυτής της προσπάθειας η Μαριάννα Ανδρεάδου, γιατρός, βιοπαθολόγος συντονίστρια διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής. «Οι ανάγκες για αίμα στην χώρα μας είναι πάντα πολύ μεγάλες. Τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν λόγω των τροχαίων και της μειωμένης προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών λόγω του καλοκαιριού καλύπτονται με πολλή προσπάθεια», δηλώνει, και προτρέπει να διαθέσουν όλοι δέκα λεπτά από το χρόνο τους και να δώσουν αίμα. «Είναι μια πολύ απλή διαδικασία που λύνει το πρόβλημα σε μια πληθώρα ασθενών, αίμα χρειάζονται τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία, οι τραυματίες των τροχαίων, τα χειρουργεία, οι μεταμοσχεύσεις,τα αιματολογικά νοσήματα, ασθενείς που έχουν τεράστιες ανάγκες για αίμα» εξηγεί η κα Ανδρεάδου. Παράλληλα, σημειώνει ότι θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι και για την δωρεά αιμοπεταλίων, «είναι μια απλή διαδικασία και σώζει ζωές».

Ρεπορτάζ-κείμενο-Φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: