Υγεία Κορονοϊός
Περιφέρεια
Αναχώρησε από τα ξενοδοχεία η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που επέστρεψαν από την Τουρκία
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που επέστρεψαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ από την Τουρκία το διάστημα 27-29 Μαρτίου μπόρεσε να αναχωρήσει από τα ξενοδοχεία στα οποία παρέμεινε προσωρινά σε καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από συνολικά 177 πολίτες που επέστρεψαν από την Τουρκία, οι 150 επέστρεψαν στα σπίτια τους, όπου θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τους υπόλοιπους 27, ένας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, εννέα θα επανεξεταστούν, ενώ οι υπόλοιποι 17 παραμένουν στα ξενοδοχεία είτε επειδή είναι κάτοικοι του Εχίνου και δεν μπορούν να μεταβούν εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν είτε επειδή οι ίδιοι θέλησαν να ολοκληρώσουν στο ξενοδοχείο το διάστημα του κατ’ οίκον περιορισμού τους. Το διάστημα 30-31 Μαρτίου, επέστρεψαν στην Περιφέρεια επιπλέον 77 πολίτες, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, οι οποίοι παραμένουν στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός πολιτών που παραμένουν σήμερα στα ξενοδοχεία της περιοχής ανέρχεται σε 104.

Κέντρο Υγείας Εχίνου
Στο σπίτι του υγιής επέστρεψε κάτοικος του Εχίνου που είχε προσβληθεί από κορονοϊό
Στο σπίτι του βρίσκεται ο πρώτος ασθενής του Εχίνου που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας Εχίνιου.

 

Πολιτική- Κόμματα
Ανακοίνωση της Δώρας Αυγέρη για την Ξάνθη
Στην μετατροπή του Κλειστού Γυμναστηρίου σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης αναφέρεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Δώρα Αυγέρη. «Η μετατροπή του κλειστού Γυμναστηρίου Ξάνθης σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης έγινε βάσει κάποιου σχεδιασμού και από ποιον;» ρωτά η βουλευτής και σημειώνει ότι: «Σε καιρούς ευθύνης, συνεννόησης και συστράτευσης, όπου το κράτος καλείται να σηκώσει το βάρος άλλης μιας μάχης για τη δημόσια υγεία, δεν μπορεί κανείς να παίζει με την αγωνία και τον φόβο των πολιτών.»

Το θέμα της ενημέρωσης θέτει η ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ
«Η ενημέρωση των πολιτών είναι δικαίωμα. Πάντα και περισσότερο στις πρωτόγνωρες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.» δηλώνει η ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ και σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι « Η δημόσια υγεία δεν επιτρέπεται να γίνεται έρμαιο παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.» Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση θα πρέπει «πέραν της καθημερινής κεντρικής ενημέρωσης να υπάρχει και τοπική.» Και η ανακοίνωση της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ καταλήγει: « Ζητάμε να επιτραπεί στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων μας να εκδίδουν καθημερινά Δελτίο Τύπου και να απαντούν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ώστε να ενημερώνονται υπεύθυνα και με πληρότητα οι πολίτες της ΑΜΘ.»

Πρωτογενής Τομέας
Αύξηση προϋπολογισμού για την μεταποίηση
Επιπρόσθετη αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης 4.2.1 κατά 40 εκ €, στην μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και διεύρυνση της βάσης του πίνακα κατάταξης με τους δυνητικούς δικαιούχους αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων. Οι δυνητικοί δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις έγιναν αποδεκτές προς στήριξη πρέπει να προσκομίσουν στο διάστημα από 06 Απριλίου έως και 21 Απριλίου 2020, τα δικαιολογητικά οριστικής ένταξης που προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο της Δράσης.

Κατανέμονται οι νέες άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το 2020
Την απόφαση με την οποία κατανέμονται οι νέες άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το τρέχον έτος υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι νέες άδειες καλύπτουν το 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της Ελλάδος και αντιστοιχούν σε περίπου 6.300 στρέμματα ετησίως. Η κατανομή θα γίνει σε οκτώ αμπελουργικές περιφέρειες όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση το αμπελουργικό δυναμικό και την καλύτερη κατανομή τών προς νέα φύτευση εκτάσεων.
Αποκλειστικά εξ αποστάσεως η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ
Η υποβολή δηλώσεων του 2020 του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από τους ενδιαφερόμενους αγρότες μπορεί να γίνει μόνο εξ αποστάσεως και συγκεκριμένα: Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου των ΚΥΔ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων.
Βουλή
Επιστολή για τις επιχειρήσεις της Ροδόπης από τον Δ. Χαρίτου
Να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις δυσκολίες που βιώνει η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στη Ροδόπη καλεί με επιστολή του τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κος Δημήτρης Χαρίτου. «Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα βρεθεί σε αδυναμία να επανέλθει σε τροχιά βιωσιμότητας το επόμενο χρονικό διάστημα.» σημειώνει ο βουλευτής και τονίζει ότι « Η άμεση λήψη μέτρων, όπως μεταξύ άλλων, σας κοινοποίησε η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, δεν είναι απλά μέτρα εισοδηματικής ανακούφισης, αλλά πρωτίστως μέτρα που θα συμβάλλουν στην στήριξη και στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.»
Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ζητάει τη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών του ιδιωτικού τομέα, γιατί, όπως τονίζει, από τους πίνακες των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λείπουν πλήρως οι ΚΑΔ που αφορούν τις δραστηριότητες των εν λόγω επαγγελματιών. «Οι γεωτεχνικοί είναι αυτοί που θα αναλάβουν ένα μεγάλο βάρος για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της παραγωγής, σε μια χρονική περίοδο με μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και εν μέσω της πανδημίας, που βιώνουν όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία.»
Αντιπεριφέρεια Ροδόπης
Στο Γηροκομείο Κομοτηνής θα δώσει το 50% της αποζημίωσής του ως αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης
Στο Γηροκομείο Κομοτηνής θα δώσει το 50% της αποζημίωσής του ως αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης ο Νίκος Τσαλικίδης. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο F/B ανέφερε: «Σε αυτή τη μάχη που δίνουμε όλοι μας κατά του κορονοϊού, είναι αυτονόητη η συμμετοχή μου στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την προσφορά του 50% της αποζημίωσής μου, στηρίζοντας το προσωπικό της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Κομοτηνής με είδη ατομικής προστασίας και υγειονομικό υλικό. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε το 100% του εαυτού μας αλληλέγγυοι προς τον συνάνθρωπό μας».

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ψεκασμοί και απολυμάνσεις από συνεργεία του Δήμου Μαρωνείας Σαπών
Ψεκασμούς και απολυμάνσεις πραγματοποιούν συνεργία του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών σε κάδους και τους γύρω χώρους όπου πολλοί είναι εγκατεστημένοι , στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Συγχρόνως καθαρισμοί και απολυμάνσεις υλοποιούνται σε εκπαιδευτικές δομές και δημοτικά κτήρια ,αγροτικά ιατρεία ,δημόσιες υπηρεσίες ,τεμένη, εκκλησιές ,κλπ. οι οποίες θα επεκταθούν σε όλη την έκταση και τους οικισμούς του Δήμου . Ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος σε δηλώσεις που τόνισε ότι προτεραιότητα του Δήμου είναι η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών , η πιστή τήρηση και εφαρμογή των οδηγών και των μέτρων πρόληψης και έκανε έκκληση στους πολίτες να μένουν στο σπίτι και ν’ αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για τις άσκοπες μετακινήσεις

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (763) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. 41 εκ των οποίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Καιρός 02-04-2020
Στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά και γρήγορη βελτίωση προβλέπει η ΕΜΥ. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα νότια. Παγετός κατά τόπους στα βόρεια και τα κεντρικά ηπειρωτικά.

Μοιράσου το άρθρο: