Οικονομία – Ανάπτυξη
Ενημερωτική εκδήλωση στην Ξάνθη για τις νέες δράσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης θα παραστεί σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση για τις δύο νέες δράσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑνΕΚ με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 450 εκατ. ευρώ «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» και «Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση» .

Την εκδήλωση διοργανώνει η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ στις 18.30, στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου ΘΑΜΥΡΙΣ, στην Ξάνθη. Απευθύνεται σε φορείς της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβούλους επιχειρήσεων, επιχειρηματίες και πολίτες της ευρύτερης περιοχής της ΑΜΘ.

Περιβάλλον

Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος διοργανώνει το 18ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο

Η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος διοργανώνει το 18ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (18ο ΠΕΣ) στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής από 14 έως 18 Οκτωβρίου 2019, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Χρήστου Μέτιο. Ήδη, έχει συσταθεί μια οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τον Νικόλαο Κολάτσο γεωπόνο Α’ αν. προϊστάμενο Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ και τοπικούς γεωπόνους.

Κόμματα Κινήματα
Όνειδος η μη υπερψήφιση της διάταξης για την προστασία των ζώων
Για «όνειδος του Εθνικού Κοινοβουλίου» κάνουν λόγο σε ανοιχτή επιστολή τους η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, σχετικά με τη μη υπερψήφιση στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, την περασμένη βδομάδα, του άρθρου 24Α, για «προστασία της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους». Με ανακοίνωσή της η Τ.Ο. του ΚΚΕ Ροδόπης σημειώνει ότι το εν λόγω άρθρο, το οποίο υπερψήφισε στο σύνολό της μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 151 ψήφους, με ευθύνη όλων των άλλων κομμάτων.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δωρεάν διανομή τροφίμων σε 4.000 δικαιούχους
Συνεχίζεται σήμερα η δωρεάν διανομή τροφίμων σε 4.000 δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας στη Ροδόπη. Η διανομή θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή 22/02/2019 από τις 09:00 έως τις 14:30. Οι υπεύθυνοι των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων διανέμουν είδη παντοπωλείου, είδη βασικής υλικής συνδρομής, οπωροκηπευτικά και γραβιέρα στους ωφελούμενους. Στην Κομοτηνή η διανομή πραγματοποιείται στο Πολυλειτουργικό Κέντρο. Ήδη την χθεσινή πρώτη ημέρα πέρασαν από τις εγκαταστάσεις 400 ωφελούμενοι.

 

Πρωτογενής Τομέας
Μετατέθηκε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη 2η πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες»
Έως τις 28 Μαρτίου θα συνεχιστεί η περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος.

Περιφέρεια
Μαθήματα στην Ακαδημία της Περιφέρειας
Συνεχίζονται τα μαθήματα στην Ακαδημία δια βίου μάθησης στην Περιφέρεια Αν.Μ.Θράκης με Θέμα Διάλεξης στην Κομοτηνή : «Ο Όμηρος και η ιστορία των πρώιμων ελληνικών χρόνων». Ομιλητής θα είναι ο Ηλίας Πετρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΠΘ, Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, σήμερα στις επτά το απόγευμα 19:00-21:00.
Με Θέμα Διάλεξης: «Έκθεση ανθρώπων σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες: Μέτρα προστασίας» και ομιλητή τον Γεώργιο Κυριακού, Καθηγητή, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΔΠΘ θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη διδασκαλία  στην Ξάνθη στην Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου – Διοικητήριο, σήμερα στις 19.00.

Εκλογές Μάιος 2019
Επίσκεψη Υποψήφιου Περιφερειάρχη στη Χρυσούπολη Δήμου Νέστου
Την πρωτεύουσα του Δήμου Νέστου, Χρυσούπολη επισκέφθηκε χθες ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Ο κ. Τοψίδης επισκέφθηκε την αγορά της πόλης ενώ επιπλέον είχε σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες καθώς και με έναν αριθμό φορέων της περιοχής που δραστηριοποιούνται κυρίως στον αγροτικό τομέα.

Δήλωση Καθόδου Μιχάλη Αμοιρίδη στις εκλογές
Την κάθοδο του στις εκλογές του Μαΐου ως υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου με το συνδυασμό »Περιφερειακή Σύνθεση» του υποψήφιου Περιφερειάρχη κου Χριστόδουλου Τοψίδη γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Αμοιρίδης. «Μία προσπάθεια νέα, ανεξάρτητη και χωρίς συμβιβασμούς με τη μετριότητα, μια προσπάθεια με ηθική δέσμευση μόνο απέναντι στους πολίτες αυτού του τόπου, ξεκίνησε.» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κος Αμοιρίδης.

Εθελοντισμός
Πράξη αγάπης από τις μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου
Οι μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης αποφάσισαν να ενισχύσουν το έργο του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνου μαστού « Άλμα Ζωής» και να χαρίσουν λίγη δύναμη σε γυναίκες που την έχουν ανάγκη. Με πρωτοβουλία της φιλολόγου του σχολείου Λαδιά Μαργαρίτας, μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης , αλλά και του 4ου ΓΕΛ μάκρυναν ,έκοψαν και δώρισαν τα μαλλιά τους για την επιδότηση περουκών σε γυναίκες που την έχουν ανάγκη. Σε αυτή την προσπάθεια οι μαθήτριες είχαν αρωγό την εθελοντική ομάδα κομμωτών Ξάνθης « Κομμωτές της Καρδιάς Ξάνθης» , η οποία ανέλαβε με μεγάλη χαρά και προθυμία το κόψιμο των μαλλιών.

Εκδηλώσεις – Πολιτισμός
FIRST LEGO League
Το FIRST LEGO League, κάνει στάση στην Ξάνθη. Ο προκριματικός αγώνας της Ξάνθης, που θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θα φιλοξενηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 στο Κλειστό γήπεδο Μπάσκετ “Φίλιππος Αμοιρίδης”. Αναμένεται να διαγωνιστούν 300 παιδιά από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα οποία και θα πραγματευτούν, μεταξύ άλλων, ένα ρεαλιστικό πρόβλημα σχετικά με το διάστημα και τα μυστήριά του, σε μία μεγάλη γιορτή μάθησης και διασκέδασης.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή
Την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις έξι το απόγευμα στην πλατεία Ειρήνης ξεκινούν οι εκδηλώσεις από την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού (ΔΚΕΠΠΑ) Κομοτηνής. Την Παρασκευή 1η Μαρτίου στις οκτώ και μισή το βράδυ στην πλατεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακή θρακιώτικη Αποκριά με τον σύλλογο Εβριτών ν. Ροδόπης και την Εβρίτικη Ζυγιά. Το Σάββατο 2/3 στις οκτώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η 4η καρναβαλική παρέλαση της Κομοτηνής με τον σύλλογο Trel@cademy. Kom Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, η ΔΚΚΕΠΑ Κομοτηνής δεν ξεχνάει τους μικρούς φίλους του καρναβαλιού και τις οικογένειές τους και προσφέρει στιγμές διασκέδασης για όλους. Έτσι το Σάββατο 9/3 και ώρα 11:00 το πρωί θα λάβει χώρα η αποκριάτικη μαθητική παρέλαση.

Βιβλιοπαρουσίαση από την Τένια Μακρή

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

«Τι θα κάνω μ’ εσένα, μαμά..» είναι ο τίτλος του βιβλίου που θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:00 , στο Υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων. Ο Ροτανιανός Όμιλος Κομοτηνής «Ροδόπη» και οι Εκδόσεις «Κλειδάριθμος» παρουσιάζουν το βιβλίου της συγγραφέως-ψυχολόγου Τένιας Μακρή. Την εκδήλωση θα συντονίζει η φιλόλογος Ρένα Σαμαρά-Μάινα. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

«Του Καπνού τ΄ Αρώματα».
Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης παρουσιάζει το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό αμφιθέατρο, την μουσικοχορευτική θεατρική εκδήλωση «Του Καπνού τ΄ Αρώματα». Αρώματα έντονα και μοναδικά, με την συμμετοχή: του Σέρβικου Χορευτικού Συνόλου του Organizacija za narodnu umetnost –folklore “Branko Mrkovuc” SRBIJA, του θεατρικού εργαστηρίου «Ανατολικά του Νέστου», της σχολής χορού «X-Dream» και του ωδείου « το εύφωνον». Μια παράσταση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένταξη της Ξάνθης στον Ελληνικό κορμό, πλημμυρισμένη από εικόνες, χορούς και τραγούδια, με τα οποία προβάλλεται η ιστορική, η κοινωνική και πολιτισμική

Τριεθνή παραδοσιακή συνάντηση
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης με τη συμμετοχή του συγκροτήματος PHILIP KUTEV της Βουλγαρίας και ENSEMBLE KOLO της Σερβίας πραγματοποιεί μια τριεθνή παραδοσιακή συνάντηση στα πλαίσια των Θ΄ Μουσικοχορευτικών Θεσμίων με τίτλο » Βαλκανικός Γάμος » , στο αμφιθέατρο » Καραθεοδωρή» της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, στα Κιμμέρια Ξάνθης, το Σάββατο 23/2/2019 και ώρα 19:00. Εκατόν εβδομήντα χορευτές και είκοσι επτά μουσικοί παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ από τη Λέσχη Αξιωματικών στις 6.15 και 6.45

1η επιστημονική διημερίδα «Βυζαντινή Μουσική Παλαιογραφία»
Το Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης» διοργανώνουν με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου την 1η επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Βυζαντινή Μουσική Παλαιογραφία» με εισηγήτρια την κα. Φλώρα Κρητικού, επίκουρη καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διημερίδα θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 17.00-20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αστυνομικό δελτίο
Παραμένει στη θέση του ως αστυνομικός διευθυντής ΑΜ-Θ, με έδρα την Κομοτηνή, ο Νικόλαος Μενεξίδης, μετά τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία.
Ολοκληρώθηκαν χθες οι κρίσεις και των 22 υποστρατήγων της ΕΛ.ΑΣ., εκ των οποίων αποστρατεύονται τρεις γενικών καθηκόντων, ενώ οι υπόλοιποι διατηρούνται. Ο Νίκος Μενεξίδης Παραμένει στη θέση του ως αστυνομικός διευθυντής ΑΜ-Θ, με έδρα την Κομοτηνή.

Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη βραδινές ώρες της 18/19-2-2019, στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, 30χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος 2 ημεδαπών για κλοπή
Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 41 και 22 ετών, διότι όπως προέκυψε, την 10-11-2018 το πρωί, διέρρηξαν οικία σε χωριό της Ροδόπης και αφαίρεσαν από το εσωτερικό της τέσσερις (4) αλυσίδες λαιμού.

Αθλητικά
Χειμερινοί αγώνες προαγωνιστικών κατηγοριών ΠΑΜΘ
Στους Χειμερινούς αγώνες Προαγωνιστικών κατηγοριών (ηλικίες 9-12 ετών) με τη συμμετοχή 300 περίπου κολυμβητών-τριων από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης. συμμετείχε και η Ναυταθλητική Ένωση Ροδόπης (ΝΕΡΟ) με 35 αθλητές και αθλήτριες, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στο σύνολο πίσω από τον ΟΦΘ Αλεξανδρούπολης και την ΚΟ Δράμας. Οι μικροί αθλητές της ΝΕΡΟ ανέβηκαν 37 φορές στο βάθρο των νικητών συγκεντρώνοντας 14 χρυσά μετάλλια, 13 ασημένια και 9 χάλκινα.
Καιρός:
Παροδικές νεφώσεις με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: