«Επιδεινώθηκε η κατάσταση. Είναι πάρα πολλά φάρμακα που λείπουν από την Ελληνική αγορά. Δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Είναι τα συμφέροντα» δηλώνει ο κος Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τις αποθήκες φαρμάκων που νόμιμα εξάγουν θέλοντας να πουλήσουν ακριβότερα σε άλλες χώρες.

O κος Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

« Έχουν δικαίωμα να εξάγουν. Εκεί είναι πιο ακριβά από ό,τι εδώ. Μάλιστα αυτά που εξάγουν είναι αυτά που πρώτα εισάγουν στην Ελλάδα και μετά τα βγάζουν ξανά έξω για το κέρδος. Με αποτέλεσμα να λείπουν τα φάρμακα από τον Έλληνα ασθενή. Είναι ένα θέμα που αγγίζει όλους. Λείπουν περισσότερα από 200 φάρμακα. Μπρος στα συμφέροντα των φαρμακοποιών δεν βλέπουμε να κάνουν κάτι οι κυβερνήσεις, ίσως να τους ενδιαφέρει περισσότερο ο εξαγωγικός δείκτης, γιατί αν υπήρχε βούληση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα.»

Φάρμακα από το Φαρμακείο κι όχι με courier
Παράλληλα, θέτει το θέμα της διανομής φαρμάκων από τους ταχυ-μεταφορείς υποστηρίζοντας πως «θα πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία με τους courier!» Όπως λέει, είναι αξιέπαινη εργασία με προσφορά στην κοινωνία, όμως, δεν δικαιούται ο υπάλληλος της courier να είναι ο τελικός που θα παραδίδει το φάρμακο γιατί γίνονται λάθη. «Θα προτείνουμε στον Υπουργό ό,τι φεύγει από το Φαρμακείο να μην παραδίδεται πλέον με courier. Εκτός κι αν υπάρχει μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπως ένα νησί που δεν πηγαίνει συχνά ούτε καράβι, εκεί ναι. Όμως είναι λάθος να πηγαίνει και να έρχεται ο υπάλληλος της courier και να περιφέρει το φάρμακο μέσα στον ήλιο, αυτό είναι λάθος.»

Ενημέρωση ξανά των μαθητών το 2020-2021
Αναφερόμενος στις καμπάνιες ενημέρωσης που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια στον μαθητικό πληθυσμό της περιοχής με στόχο τη σωστή χρήση φαρμάκων και την αποφυγή των εξαρτήσεων ανέφερε πως την νέα εκπαιδευτική χρονιά, το 2020-2021, θα υλοποιηθεί ένας νέος κύκλος ενημέρωσης για τους μαθητές της 1ης , της 2ης και της 3ης Γυμνασίου, θα είναι μαθητές που θα ενημερωθούν από τους φαρμακοποιούς της Ροδόπης για πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία, τη χρήση φαρμάκων, τους κινδύνους των εξαρτήσεων.

Η κρίση έβαλε τέλος στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων
«Η υπερσυνταγογράφηση των προηγούμενων χρόνων είχε οδηγήσει στην υπερβολική χρήση όμως αυτού του είδους τα φαινόμενα έχουν περιοριστεί πολύ. Και επειδή ελέγχεται η κατάσταση αλλά και η κρίση έφερε κάποια καλά. Έχει συμμαζευτεί ο κόσμος και οι υγειονομικοί. Και είμαστε σε καλό δρόμο.» δηλώνει μιλώντας για την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων. Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά του, τόσο σε ασθενείς, όσο και σε γιατρούς για την κατανάλωση των αντιβιοτικών. « Ποτέ αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού!» δηλώνει κατηγορηματικά και σημειώνει «όποιοι πολίτες βλέπουν λίγους συναδέλφους μας να παρανομούν να μας το καταγγέλλουν και εμείς θα τους παραπέμπουμε. Δεν παίρνουμε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού. Οι γιατροί θα πρέπει να τηρούν τη διαδικασία. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του, όπως πρέπει και οι πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση χωρίς λόγο.» Τέλος, αποκαλύπτει πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πολύ σύντομα με video και την αξιοποίηση γνωστών δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και αθλητών θα προτρέπει τις ευαίσθητες ομάδες να κάνουν το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης.
Φώτο: Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: