Πολιτική
Συνάντηση με τον πρόεδρο των Αστικών Συγκοινωνιών Κομοτηνής Νίκο Λυκούδη είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Συνάντηση με τον πρόεδρο των Αστικών Συγκοινωνιών Κομοτηνής Νίκο Λυκούδη είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Συζήτησαν ζητήματα των Αστικών συγκοινωνιών και της συνεργασίας τους με το Δήμο και το Πανεπιστήμιο, η επίλυση των οποίων θα διευκόλυνε την πόλη και θα ενίσχυε το ρόλο τους. Επιτόπου ο Ροδοπίτης πολιτικός επικοινώνησε με τον αρμόδιο Υπουργό Κ. Καραμανλή και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών επιλύοντας αυτομάτως τα ζητήματα. Επίσης συνεννοήθηκε με τον πρόεδρο να καθιερώσουν συστηματική επικοινωνία, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα θέματα που μπορεί να διευκολύνουν το έργο τους στην πόλη.

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Οι ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση θα επηρεάσουν αρνητικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ
Συνάντηση με τον πρύτανη του ΔΠΘ Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τους αντιπρυτάνεις Ζωή Γαβριηλίδου και Φώτη Μάρη είχαν χθες ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον συντονιστή της νομαρχιακής οργάνωσης Σταμάτη Σακελλίωνα και την δημοτική σύμβουλο Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή. Στη συνάντηση ο βουλευτής και η αντιπροσωπεία άκουσαν προσεκτικά τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως η υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ και η υποστελέχωση του, κυρίως σε εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό. Ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πανεπιστημίου και την αναβάθμιση υποδομών φοιτητικής μέριμνας, όπως και για την άποψη των πρυτανικών αρχών επί του τρέχοντος νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην απόφαση της τελευταίας Συνόδου των Πρυτάνεων. Ο βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για τα οξυμένα αυτά προβλήματα και είχε την ευκαιρία να δηλώσει την υποστήριξή του στα δίκαια αιτήματα, καθώς και στις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη από το πανεπιστήμιο.

Συνάντηση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη
Συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και την πρόεδρο της επιτροπής που έχει συστήσει ο Δήμος Κομοτηνής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης Σοφία Μενεσελίδου είχε χθες ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, στο πλαίσιο του μεταξύ τους διαλόγου για την ανάδειξη της ιστορικής επετείου της Θράκης σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Ο βουλευτής έκανε γνωστές στην δημοτική αρχή τις διαθέσεις και τις δυνατότητες εκ μέρους των υπουργείων, όπως αυτές προκύπτουν από τις απαντήσεις που έλαβε στην ερώτηση που κατέθεσε προ μηνών για τον εορτασμό των 100 χρόνων ενσωμάτωσης της Θράκης, προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή σχεδίαση των εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Δήμος Κομοτηνής ως βασικός διοργανωτής.

Προτάσεις του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για τον εορτασμό των 100 χρόνων ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Οκτώ προτάσεις κατέθεσε η Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για τον εορτασμό των 100 χρόνων: 1. Διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου από το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας 2. Δημιουργία λογότυπου 3. Κάλεσμα στον δημοσιογράφο Χρήστο Βασιλόπουλο («Μηχανή του Χρόνου») για εκπομπή σχετική με την θρακική απελευθέρωση. 4. Διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής και διάλεξης του κορυφαίου  ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου 5. Συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού και της Αεροπορίας για εντυπωσιακές επιδείξεις στην πόλη, ενδεχομένως και αναπαράσταση της απελευθέρωσης του 1920. 6. Πρόταση στα επετειακά Ελευθέρια να κληθεί μεταξύ άλλων επισήμων και ο Γάλλος πρέσβης 7. Διοργάνωση μιας λογοτεχνικής εκδήλωσης που θα έχει πανελλαδική εμβέλεια 8. Θεσμική συμμετοχή και της μουσουλμανικής κοινωνίας.

Ευρώπη
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα των εξορύξεων
Μια ουσιαστική νίκη πέτυχε το κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική. Η αρμόδια για τις αναφορές πολιτών Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτό το ζήτημα και να συνεχίσει την διερεύνησή του και με αποστολή Περιβαλλοντικών Παρατηρητών, προκειμένου να εξετάσουν επί τόπου τις καταγγελίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

Κτηνοτροφία

Στήριξη κτηνοτροφικού κλάδου
Απαντώντας στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κιν.Αλ. Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, για τα θέματα της κτηνοτροφίας έγινε γνωστό από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα και ειδικά της κτηνοτροφίας αποτελεί στρατηγική επιλογή, που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, στην ανάληψη πρωτοβουλιών προστιθέμενης αξίας και στην προαγωγή της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι να κερδηθεί το στοίχημα της χαμένης ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ενίσχυση γάλακτος των ορεινών κι ημιορεινών περιοχών

«Για την συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος των ορεινών κι ημιορεινών περιοχών της Θράκης, φαίνεται να αγνοεί η κ. Φωτεινή Αραμπατζή ότι δεν υπάρχουν έμποροι για να συλλέξουν το γάλα από τους εκεί παραγωγούς, οι οποίοι λόγω της ύπαρξης ακριβώς του πλαφόν 100:1 στην αναλογία του αριθμού επιλέξιμων προβατίνων ή/και αιγών προς την ποσότητα γάλακτος, δεν μπορούν να λάβουν την ενίσχυση. Αίτημα μας είναι να καταργηθεί το πλαφόν γι αυτή την κατηγορία των κτηνοτρόφων.» απάντησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης του Κιν.Αλ. κος Ιλχάν Αχμέτ.

Μελισσοκομία
Με επιτυχία το σεμινάριο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης
Ένα ακόμη σεμινάριο διοργάνωσε με επιτυχία ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης , «Το Κεντρί» με καλεσμένο τον γεωπόνο Γιώργο Μοσχίδη από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας Ρόδου. Ο κος Μοσχίδης για 5 ολόκληρες ώρες πρόσφερε στους μελισσοκόμους της Ροδόπης απλόχερα γνώσεις που αφορούν στο Πεύκο, αλλά και στους σωστούς χειρισμούς για την παράγωγη Πευκόμελου.
Οικονομία
Η νέα Διοίκηση του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Ο.Ε.Ε.
Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Διοίκηση του 1ου Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Ο.Ε.Ε., που προέκυψε από τις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου 2019. Η σύνθεση της νέας Τοπικής Διοίκησης έχει ως εξής : Πρόεδρος Δράκος Δημήτριος, Αντιπρόεδρος Λάπατας Αθανάσιος, Γ. Γραμματέας Δραγανίδης Πασχάλης, Οικ. Επόπτης Παύλου Θεοδωρος, Μέλη: Μήτσικας Ιωάννης,Βαρζόπουλος Ευάγγελος και Κάλλιας Παντελεήμων.

Δημοκρίτειο
Ήρθε «ο Ακροατής Πανεπιστημιακών Μαθημάτων»
Τον θεσμό του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» αποφάσισε να υλοποιήσει η Συνέλευση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Τμήματος, τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία και την υποστήριξη πρακτικών δια βίου εκπαίδευσης. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα με βάση τα προσωπικά του ενδιαφέροντα. Για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, προσφέρονται τα ακόλουθα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, Λατινική Φιλολογία, Βυζαντινή Φιλολογία, Νεοελληνική Φιλολογία, Γλωσσολογία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν σχετική αίτηση μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020.
Πολιτισμός-Εκδηλώσεις
Σύλλογος Τρίτεκνης οικογένειας
Πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών και η βράβευση των επιτυχόντων μαθητών. Οι τρίτεκνες οικογένειες αγκάλιασαν θερμά την προσπάθεια του Συλλόγου. Παρόντες ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ.Παντελεήμων, ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος και άλλοι.
Αίας Σοφοκλή στο ΔΗΠΕΘΕ
Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής επέλεξε τη παράσταση ΑΙΑΣ του Σοφοκλή για να ανοίξει και θεατρικά το 2020. Ο Γιώργος Νανούρης, στην πρώτη του επαφή με το αρχαίο δράμα, σκηνοθετεί τον βραβευμένο με βραβείο Χορν, Μιχάλη Σαράντη και τον ζωγράφο Απόστολο Χαντζαρά. Παραστάσεις θα δοθούν την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Γ. Κονδύλη 30. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Για κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής 25310-37770 και 25310-27484
Μουσικοθεατρική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδίτη
Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Γιατί γιαγιά δεν έχουμε πολλά λεφτά;» της Χρύσας Ιωαννίδου θα ανέβει το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 18:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη. Κείμενο – Σκηνοθεσία – μουσική : Χρύσα Ιωαννίδου. Ενορχήστρωση: Φώτης Ζανελάρης. Κοστούμια: MarKa. Παίζουν: Χρύσα Ιωαννίδου, Χρύσα Τσένη, Ντέμης Καρελιάδης. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 5 χρονών και πάνω, αλλά και σε ενήλικες. Είσοδος ελεύθερη.

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής
Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του εικαστικού Θοδωρή Μαρκόπουλου, με τίτλο: «TelegraphRoad…oncanvas» πραγματοποιεί το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στις 19:00 ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

 

Κοπή πίτας από την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης
Συνεστίαση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις μιάμιση το μεσημέρι.

Κοπή Βασιλόπιτας Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης– Βραβεύσεις
Η κοπή της βασιλόπιτας του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με συμμετοχή 130 μελών και φίλων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων και οι: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων, ο Υποδιοικητής του Δ’ Σ.Στρατού, ΥπτγοςΑλέξανδροςΤσιρίδης,ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπεληςκαι ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, Αντγοςε.α Βασίλειος Ροζής.
Αστυνομικό Δελτίο
Εξαπάτηση πολιτών
Συμβολές για την προστασία των πολιτών από περιστατικά εξαπάτησης θα δώσει σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ  στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης ο Αστυνομικός Διευθυντής Μιχαήλ Σεβδυνίδης.

Καιρός
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, που σταδιακά από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Καμία ανατροπή στον καιρό
Καμία ανατροπή στον καιρό για αρκετές ημέρες ακόμα ούτε από πλευράς βροχών (παρατεταμένη ανομβρία σε μεγάλο τμήμα της δυτικης και η ηπειρωτικής χώρας) αλλά ούτε και από πλευράς θερμοκρασίας η οποία θα σημειώσει κάποια πρόσκαιρη πτώση την ερχόμενη Παρασκευή στην Ανατολική όμως μόνο Ελλάδα σύμφωνα με τον δημοσιογράφο- παρουσιαστή Σάκη Αρναούτοχλου. Από τις 25-27 όμως του Γενάρη ο καιρός αναμένεται σταδιάκά να αρχίζει να μαλακώνει τα μεσημέρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κάποια μικρή πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά κυρίως το Σ/Κ 25-26/1 και ίσως λίγο περισσότερες και σε άλλα τμήματα της χώρας προς τα τέλη του μήνα που διανύουμε και στις αρχές του επόμενου χωρίς και πάλι τη θερμοκρασία να παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή!

Μοιράσου το άρθρο: