Επικαιρότητα
Αισθητή η σεισμική δόνηση και στη Θράκη
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με μέτρηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, αναστάτωσε τη Λέσβο χθες το βράδυ. Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο τα μικρασιατικά παράλια βόρεια της Λέσβου 52 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Μυτιλήνης και εστιακό βάθος τα 28.9 χιλιόμετρα και έγινε αισθητή ακόμη και στη Θράκη. Σύμφωνα με τις αρχές δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Πολιτική
Αναβάλλεται η επίσκεψη  Κ.Μητσοτάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/European People’s Party/DAVID PLAS

Αναβάλλεται τελικά η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ξάνθη και Ροδόπη, όπως αρχικώς είχε γίνει γνωστό για την  προσεχή Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου.

 

 

Υπουργική Απόφαση για υπερωριακή απασχόληση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
Ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα με την ωραριακή εξίσωση 1.723 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με το μόνιμο προσωπικό, μέσω της διεύρυνσης της υπερωριακής τους απασχόλησης. Για πρώτη φορά, οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης θα μπορούν να απασχολούνται προσφέροντας τις υπηρεσίες τους κατά τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, ενισχύοντας τη διαθέσιμη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς εντάσσονται στο δυναμολόγιο των βαρδιών καθ’ όλο το 24ωρο. Με την Υπουργική απόφαση ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Πυροσβεστών, οι οποίοι προσελήφθησαν το 2012 και η θητεία τους ανανεώθηκε για άλλη μια πενταετία το 2017, αλλά και των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οικονομία – Τουρισμός
Στην Βαλένθια 30 επαγγελματίες
30 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης από την Ελλάδα και την Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους εκπαιδευόμενοι για μια εβδομάδα στη Βαλένθια χάρη στην υποστήριξη του προγράμματος ERASMUS + και του εγκεκριμένου έργου Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση . Ο Επικεφαλής Εταίρος της Σύμπραξης είναι το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης και ο Κύπριος εταίρος είναι η RegioCop LTD. Εκτός από την απλή εκμάθηση των μυστικών της Paella και του Horchata και την γευστική δοκιμή των περίφημων ισπανικών κρασιών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν επαγγελματίες από την περιοχή για να ανταλλάξουν ιδέες, να εμπνευστούν από την εμπειρία τους και να δημιουργήσουν δίκτυα και συνεργασίες σε τρεις χώρες. Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν επίσης το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθια για να δημιουργήσουν περαιτέρω επαφές με τους τοπικούς επιχειρηματίες στον τομέα της γαστρονομίας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνεδριάζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής
Συνεδριάζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 19.00. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί ετήσιος απολογισμός και ο προγραμματισμός της ΔΙΑΑΜΑΘ. Αλλά και η έγκριση ή μη αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και του Δήμου Μέσα Γειτονιάς Κύπρου.

Σκληρή κριτική από την Ελένη Λαφτσή
Την αντίθεσή της για τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τρόφιμα στους δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας στη Ροδόπη εκφράζει με ανάρτησή της στο FB η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Κομοτηνής, κα Ελένη Λαφτσή. «Δεν δικαιούται κανείς να παίζει με τα αισθήματα, τις αγωνίες και τις ανάγκες επιβίωσης των συμπολιτών μας,εκμεταλλευόμενος την ανέχεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων,αναπαράγοντας ένα πελατειακό σύστημα που έχει στηθεί στον Δήμο Κομοτηνής και μάλιστα πατώντας πάνω στην κοινωνική πολιτική που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση!» αναφέρει καλώντας τους αιρετούς να απέχουν από την διαδικασία διανομής και να α αναλάβουν αποκλειστικά την ευθύνη εργαζόμενοι από το διοικητικό προσωπικό. «Ζητώ από όλους τους επικεφαλής ,υποψηφίους δημάρχους, να πάρουν σαφείς αποστάσεις από πρακτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας. Διαφορετικά θα είναι συνένοχοι!» καταλήγει η κα Λαφτσή.

Παιδεία
Διεύρυνση του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών
Ορίστηκαν τα πρώτα 912 Δημοτικά Σχολεία που εντάχθηκαν στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Προκειμένου το Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών να διευρυνθεί με εγγραφές νέων μελών, το Υπουργείο Παιδείας καλεί με εγκύκλιό του τις σχολικές μονάδες οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλλουν αίτημα εγγραφής τους στο Δίκτυο. Για την υποστήριξη και ενίσχυση του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών, ο Υπουργός Παιδείας υπέγραψε απόφαση συνολικού προϋπολογισμού 2.697.000,00 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 3.000 ευρώ ανά Σχολική Βιβλιοθήκη, μέσω της χρηματοδότησης των οικείων σχολικών Επιτροπών δια των οποίων θα υλοποιηθεί η δράση για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού και βιβλίων.

Εκλογές Μάιος 2019
Ξεκίνημα για την πόλη
Τα επόμενα 11 ονόματα υποψηφίων που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού «Ξε-κίνημα για την πόλη» παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος, κ. Τάσος Βαβατσικλής. Πρόκειται για τους/τις: 1. ΔΑΝΙΔΗΣ ΣΑΚΗΣ, 2. ΚΛΩΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, 3. ΑΡΗΦ ΧΑΣΑΝ, 4. ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, 5. ΣΑΛΑΣΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ ή ΜΑΚΗΣ6. ΤΣΙΡΩΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, 7. ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΙΑΖΗΜ ΚΑΓΙΑ, 8. ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ, 9. ΚΙΟΡΠΕΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, 10. ΙΜΠΙΣ ΧΟΥΣΑΜΕΝΤΙΝ – ΖΑΜΟΣ, 11. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ. «Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί φορέα λαϊκής εξουσίας και όχι πεδίο δημοσίων σχέσεων. Δεν ασκείται με όρους θεάματος. Οι πολίτες, στις γειτονιές και τους οικισμούς, έχουν πρόσωπο, έχουν δραστηριότητα. Δεν είναι “τυχαίοι”, ούτε άγνωστοι. Έχουν όνειρα για την πόλη και το Δήμο.» αναφέρει ο κος Βαβατσικλής.
Συμπράττουμε για να καταστήσουμε την Κομοτηνή «έξυπνη πόλη»
Δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, σχολεία, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και οικισμούς προτείνει η δημοτική παράταξη «Σύμπραξη προοπτικής» με υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής τον  κ. Αντώνη Γραβάνη . Επίσης, προτείνει την  εγκατάσταση Συστήματος Στάθμευσης με αισθητήρες και εφαρμογή για την καταγραφή και την υποβολή αιτημάτων, προτάσεων και παραπόνων των δημοτών, αλλά και ανάπτυξη Συστήματος Τηλεϊατρικής. «Ο δήμος Κομοτηνής μπορεί να ανταποκριθεί στην εικόνα της Αυτοδιοίκησης του 21ου αιώνα.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Δ ΣΣ
Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς Ενόπλων Δυνάμεων
Συνεχίζεται το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς Ενόπλων Δυνάμεων την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου με στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο του Δ΄ Σώματος Στρατού και της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού αποτελούμενο από Ιατρό Άνευ Ειδικότητας και Οδοντίατρο, θα επισκεφτεί το μειονοτικό δημοτικό σχολείο στο χ. Δοκό Ν. Ροδόπης, από 09:30Ω έως 11:00Ω, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των μαθητών. Την Πέμπτη 28  Φεβρουαρίου στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο του Δ΄ Σώματος Στρατού και της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού αποτελούμενο από Ιατρό Άνευ Ειδικότητας και Οδοντίατρο, θα επισκεφτεί το μειονοτικό δημοτικό σχολείο στο χ. Καλλυντήριο Ν. Ροδόπης, από 09:30Ω έως 11:00Ω, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των μαθητών.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής θα ιερουργήσει στον Ἱερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.

 

 

 

 

 

Πολιτισμός
Ο Γύρος των Σαπών σε μία μέρα
Στις 9 Μαρτίου όλοι οι δρόμοι του κεφιού, της περιπέτειας ,της ξενοιασιάς ,του γέλιου αλλά και της …καλοπέρασης περνούν από τις Σάπες όπου θα πραγματοποιηθεί το «2ο Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» με θέμα «Ο Γύρος των Σαπών σε μία μέρα!» . Δοκιμασίες, γρίφοι, παιχνίδια, τραγούδι ,γευσιγνωσία και πολλές διασκεδαστικές εκπλήξεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους. Το παιχνίδι για τους ενήλικες θα λάβει χώρα στο κέντρο των Σαπών ενώ για τους μικρούς φίλους από 6 -12 ετών στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών όπου θα υπάρχουν κλόουν αλλά και παιδικό κουκλοθέατρο και φυσικά πολλά απρόσμενα . Τα φετινά έπαθλα είναι μοναδικά και περισσότερα σε σχέση με πέρσι: 500 ευρώ μετρητά για την πρώτη ομάδα, «εκδρομοεπιταγή» αξίας 300 ευρώ για τη δεύτερη ,ένα τραπέζι αξίας 150 ευρώ για την τρίτη!

Εικονική ξενάγηση
Την πολιτιστική δράση «ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ» πραγματοποιούν την Τρίτη 5/3/2019 στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης (ισόγειο) το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Γκαγκαλίδη και την ιστοσελίδα « Αλλιώτικες Προτάσεις».
Πολιτισμός
Νέο ΔΣ στον πολιτιστικό σύλλογο
Με πρόεδρο την Βιβή Χατζηγεωργίου συνεχίζει τη δράση του ο πολιτιστικός σύλλογος περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι: Δουκαίνη Κερζεβάνη, αντιπρόεδρος, Ευγενία Πουρνάρα, γενική γραμματέας, Κυριακούλα Καρυστινού, ταμίας και μέλη οι: Κωνσταντίνα Σαμουρκασίδου, Ασπασία Παπαδοπούλου Σκούρα, Ασημίνα Γρηγοροπούλου.

Αστυνομικό δελτίο
Έκλεψε μπουφάν και αυτοκίνητο
Συνελήφθη βραδινές ώρες της 19/20-2-2019, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, ένας 38χρονος από την Ξάνθη . Λίγο νωρίτερα μπήκε σε κατάστημα της πόλης και αφαίρεσε από το μπουφάν 22χρονου ημεδαπού το χρηματικό ποσό των 60 ευρώ και ένα κλειδί οχήματος, ενώ στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το κλειδί αφαίρεσε το Ι.Χ. αυτοκίνητό του. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε το αφαιρεθέν όχημα, καθώς και το αφαιρεθέν κλειδί, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον δικαιούχο τους.

Συλλήψεις
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί 27 και 20 ετών διότι εντοπίστηκαν να οδηγούν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενοι άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

Αγνοείται 60χρονος άνδρας
Ένας 60χρονος άνδρας από το χωριό Τυχερό Κομοτηνής, αγνοείται από τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου. Ονομάζεται Ισμαήλ Μουσταφά, είναι μελαχροινός, χαμηλού-μετρίου αναστήματος, αδύνατος, με γκρίζα μαλλιά. Όποιος γνωρίζει κάτι παρακαλείται να επικοινωνήσει με το 6945176821.

 

Καιρός:
Αίθριος ο καιρός σήμερα. Παροδικές νεφώσεις με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: