Καιρικό
Έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή της Θράκης τα τελευταία δύο 24ωρα χωρίς να λείψουν τα προβλήματα. Απροσπέλαστες είναι οι Ιρλανδικές Διαβάσεις. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Παγουρίων- Σιδηροχωρίου, λόγω των ορμητικών χειμάρρων που κάλυψαν το οδικό δίκτυο. Στα Παγούρια υπήρξε απεγκλωβισμός οδηγού από αυτοκίνητο που επιχείρησε να διέλθει με το αυτοκίνητό του από πλημμυρισμένη διάβαση. Στη Μέση «κόλλησε» λεωφορείο που μετέφερε μαθητές σε πλημμυρισμένη διάβαση χρειάστηκε η συνδρομή τρακτέρ για τη ρυμούλκηση και απομάκρυνσή του.

Μεταναστευτικό – προσφυγικό
Μεταναστευτικό- δηλώσεις Ε. Στυλιανίδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής
«Στην περιοχή της Θράκης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων του Έβρου διότι περίπου 24% των ροών το τελευταίο διάστημα διέρχεται από εκεί» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κος Ευριπίδης Στυλιανίδης σημειώνοντας πως «πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει η οποιαδήποτε παράνομη είσοδος». Επίσης, στάθηκε στην αναγκαιότητα να αυξηθεί η τη ροή των επανα-προωθήσεων, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν μόνο 1800 επανα-προωθήσεις στην Τουρκία. Όπως τόνισε ο κος Στυλιανίδης θα προσληφθούν 400- 500 συνοριοφύλακες στη Θράκη και άλλοι 800 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ενώ εκπαιδεύονται ήδη 1500 ειδικοί φρουροί στην Κομοτηνή και στο Διδυμότειχο, που θα αναλάβουν σύντομα δράση.

Ανακοίνωση κάλεσμα του ΚΚΕ αν.Μ.Θράκης για το μεταναστευτικό
Ανακοίνωση για το προσφυγικό μεταναστευτικό και τα συλλαλητήρια που προετοιμάζονται εξέδωσε η Επιτροπή του ΚΚΕ αν. Μ.Θράκης με την οποία καλεί το λαό της περιοχής μας να μην αντποκειθεί σε αυτά τα καλέσματα και να «απομονώνει όσους προσπαθούν να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και το μίσος ανάμεσα στους λαούς».¨Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Ο ελληνικός λαός μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες χρειάζεται μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των εργατικών σωματείων, των υπόλοιπων φορέων να πρωτοστατήσει στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, που είναι τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα στη χώρα μας και διεθνώς, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, να συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του στα θύματα αυτής της πολιτικής.»
Περιβάλλον
Στο προεδρικό μέγαρο το θέμα του χρυσού
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Γραμματέα της ΝΔ Γιώργο Στεργίου και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Φώφη Γεννηματά θα έχει σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία δημάρχων Θράκης κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο εκφράζοντας την θέση των κατοίκων της περιοχής κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας και μεταλλουργίας του χρυσού στη Θράκη.

Δήλωση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου για το ταξίδι στις Βρυξέλλες
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου συμμετέχοντας στην αποστολή στις Βρυξέλλες ανέδειξε την ανάγκη να σταλεί, από την καρδιά της Ευρώπης, ένα ισχυρό μήνυμα, γιατί, όπως τόνισε πληροφορείται ότι υπάρχει μία «βιομηχανία» επιστολών της εταιρείας Eldorado προς βουλευτές και ευρωβουλευτές. «Θέλουμε να τους πούμε κατηγορικά από εδώ, από την καρδιά της Ευρώπης ότι δεν τους φοβόμαστε, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, αγαπάμε τον τόπο μας, την Θράκη, και δεν θα την αφήσουμε έρμαιο να μετατραπεί σε ένα απέραντο Eldorado.» τόνισε ο βουλευτής για να σημειώσει ότι τελικά το αποτέλεσμα θα είναι, «αν προχωρήσουν τα σχέδιά τους, να απαξιωθεί και να υποβαθμιστεί μία πολύ όμορφη, με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, περιοχή».

Συνάντηση Δημάρχων Θράκης για τον Χρυσό με αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Πέμπτης στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, αντιπροσωπείας Δημάρχων Θράκης και συγκεκριμένα του Δημάρχου Ορεστιάδας και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Βασίλη Μαυρίδη, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ιωάννη Ζαμπούκη και του Δημάρχου Μαρώνειας – Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου με τον Βουλευτή του ΜέΡΑ25, υπεύθυνο για περιβαλλοντικά ζητήματα Κρίτωνα Αρσένη και τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη. Στη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα των εξορύξεων χρυσού στην περιοχή. Οι Δήμαρχοι της περιοχής υπογράμμισαν την εναντίωση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων της περιοχής σε μια τέτοια προοπτική, τονίζοντας πως ο αγώνας τους είναι κοινός και αδιάρρηκτος. Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 τους επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η πλήρης εναντίωση του κόμματος σε κάθε μορφή εξόρυξης.

Πολιτική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00 στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Πάνος Ρήγας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πρόκειται για την διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής νέων μελών που παρουσίασε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του περασμένου μήνα, δια μέσου της οποίας απευθύνει μια πλατιά πρόσκληση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας.

Κτηνοτροφία
Με τον Υπουργό συναντώνται οι κτηνοτρόφοι
Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει σήμερα αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όπου θα τεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων
Κατατέθηκε χθες κοινοβουλευτική ερώτηση από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Αγροτικής, Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μάκη Βορίδη από τον οποίο ζητείται να πληροφορηθεί πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Θράκης «που», όπως τονίζει ο κος Ιλχάν, «εκπέμπουν σήμερα πραγματικό σήμα απόγνωσης με άμεση συνέπεια την δραματική απομείωση των ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και την καθημερινή απώλεια θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο;»

Δύο αναφορές από τον Ιλχάν Αχμέτ
Κατατέθηκε αναφορά από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως για την κάλυψη της δαπάνης των βιβλίων των μαθημάτων εξομοίωσης που παρακολουθούν μειονοτικοί δάσκαλοι απόφοιτοι της ΕΠΑΘ που δεν εργάζονται ακόμη και συνεπώς δυσκολεύονται οικονομικά από το κόστος των βιβλίων αυτών. Επίσης, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε αναφορά προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για τα προβλήματα στελέχωσης του Εφετείου Θράκης μετά την πρόσφατη συνάντηση με τους δικαστικούς υπαλλήλους της Ροδόπης.
Περιφέρεια
Στο Διδυμότειχο ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
Το Διδυμότειχο επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, μετά από πρόσκληση του Διοικητή της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγου Άγγελου Ιλαρίδη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντιπεριφέρεια Ροδόπης
Συνάντηση Τσαλικίδη Σκρέκα
Για το ρόλο και το έργο της Αναπτυξιακής Ροδόπης -Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ενημέρωσε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ , Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, σε συνάντησή τους στην Αθήνα. Ο κ. Τσαλικίδης, εστίασε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός της διεύρυνσης της εμβέλειας παρέμβασης της ΑΝ.ΡΟ, ως Ομάδα Τοπικής Δράσης του προγράμματος CLLD/LEADER Ροδόπης και Ξάνθης.

 

Αντιπεριφέρεια Ξάνθης
Επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, 18/8/1974.

Η επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πλατεία Διοικητηρίου στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Την εκδήλωση, που διοργανώνει το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ενώ αναμένεται να παραστούν τρεις πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής, Σαμαράς, και Πικραμένος.

 

Οικολογία
Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Εμμανουήλ Τσέπελη με το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Εμμανουήλ Γραφάκο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επείγοντα θέματα του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) καθώς και η πορεία υλοποίησης των έργων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της ΑΜΘ, για τα οποία με την καταλυτική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα δρομολογήθηκε άμεσα η επίλυσή τους. Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις λίγες Περιφέρειες στις οποίες, χάρη στις συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες του ΦΟΔΣΑ, εξασφαλίστηκε η προεπεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων πριν την υγειονομική τους ταφή και αναπτύσσεται συνεχώς η ανακύκλωση των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων.

Δ.Π.Θ.
Διεθνές Συνέδριο για τη λαϊκή παράδοση του Πόντου
Διεθνές Συνέδριο με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Φάρου Ποντίων συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Φάρο Ποντίων Θεσσαλονίκης. Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Λαϊκή παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στο παρόν». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2019, στο Βυζαντινό Μουσείο.
Παιδεία
Έληξε η πέμπτη και τελευταία φάση του Προγράμματος «Ένταξη και Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων»
Έληξε η πέμπτη και τελευταία φάση του Προγράμματος «Ένταξη και Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» (1997-2019). Τα 22 αυτά χρόνια διαμορφώθηκε σταδιακά μια ολιστική παρέμβαση εντός και εκτός του σχολείου που συνέβαλε καθοριστικά να αναπτύξουν τα παιδιά θετική σχέση με τη μάθηση και την πολλαπλή τους ταυτότητα. Ο καθηγητής Γιάννης Κτιστάκις έγραψε σχετικά «… Επρόκειτο για τη σημαντικότερη επέμβαση στη μειονοτική πολιτική για την περιοχή. Επέμβαση θετική, πλουραλιστική, πρωτοπόρα, και πάντως, απολύτως σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Κοινωνία
Καταγραφή μοναχικών ηλικιωμένων
Την καταγραφή μοναχικών ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων για παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση κινδύνου από φυσικά φαινόμενα, κυρίως στον οικισμό του Ιάσμου αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Ιάσμου. Συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και αποφασίστηκε να αναρτηθεί ανακοίνωση ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες από τους ενδιαφερόμενους και από το συγγενικό τους περιβάλλον.
Εθελοντισμός- Αλληλεγγύη
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου παρέδωσε τον κουμπαρά της Γιορτής Τσίπουρου,ο οποίος υπήρχε για την μικρή Στέλλα,στον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Αθλητικής Ένωσης Ποντίων Ροδόπης Μιχάλη Κακουλίδη, ο οποίος είχε την οργανωτική ευθύνη των εκδηλώσεων για τον σκοπό αυτό. «Ευχόμαστε στη μικρή Στέλλα,επιτυχία σε όποιες ιατρικές επεμβάσεις κάνουν την ζωή της καλύτερη.» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 40χρονη ημεδαπή για πλαστογραφία
Συνελήφθη προχθές το μεσημέρι, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 40χρονη ημεδαπή, διότι κατελήφθη να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ όπως προέκυψε οι γνήσιες πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος είχαν αφαιρεθεί από αστυνομική υπηρεσία για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Κατασχέθηκε το παραπάνω ζεύγος πλαστών πινακίδων.
Καιρός
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί: Από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μοιράσου το άρθρο: