Πολιτική
Στην Ξάνθη ο Υφυπουργός Σ. Γιαννακίδης για τις νέες δράσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Από την Ξάνθη παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, ξεκίνησαν οι ενημερωτικές συναντήσεις του Υπουργείου Οικονομίας για τις δύο νέες δράσεις «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ και «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Ιδιωτική Εκπαίδευση» προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που απευθύνονται σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, την ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή προτάσεων.

Ο Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, κατά τον χαιρετισμό του, επεσήμανε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται μέσα από τις δύο δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα αναφέρθηκε συνολικά στα δεκάδες χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την κινητοποίηση επενδύσεων, τις αυξήσεις στον προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης σε μια σειρά από δράσεις που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον όπως η αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ για την ίδρυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Περιφέρεια
Συνάντηση με τους Ξενοδόχους
Τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Ιερόπουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρηματιών Ξάνθης δέχθηκε στα γραφείο του στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουρισμού στην Ξάνθη και συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον Σύλλογο με κοινό στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

Αντίθετη στην Ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών η Λαϊκή Συσπείρωση
«Μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και προχωρά, με νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, στην ιδιωτικοποίηση 10 ακόμα λιμανιών της χώρας, μεταξύ αυτών και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Παράταξη « Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας θα έχει άμεσα σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τους κατοίκους των δύο πόλεων και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, με την ίδια ανακοίνωση, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να πάρουν θέση στις επερχόμενες εκλογές, να σταθούν απέναντι στις επιδιώξεις για ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και να καταδικάσουν τις δυνάμεις αυτές που τάσσονται με τα ιδιωτικά συμφέροντα, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΠΟΛΗτικη ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Την παράταξη ΠΟΛΗτική Ανατροπή με την οποία θέτει υποψηφιότητα για το δήμο Κομοτηνής θα παρουσιάσει την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο Ορφέας η επικεφαλής της κα Ελένη Λαφτσή. «Πέντε χρόνια τώρα είμαστε παρόντες κι ενεργοί σ’ αυτή την όμορφη περιπέτεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τον Δήμο Κομοτηνής» αναφέρει στην πρόσκλησή της η κα Λαφτσή.
Το πρόγραμμα Κλεισθένης
Ανοιχτή εκδήλωση –ημερίδα με θέμα «Θεσμικές αλλαγές και εκλογικά με το Πρόγραμμα Κλεισθένης Ν. 4555/18» διοργανώνει η ΠΕΔ Αν.Μ.Θράκης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στο Ξενοδοχείο Chris & Eve, 3ο χλμ ΕΟ Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης. Εισηγητές της ημερίδας θα είναι η κ. Μ. Μαυραγάνη Γενική Διευθύντρια Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και η κ. Βιβή Γεωργακοπούλου και ο κ. Κίμων Σιδηρόπουλος στελέχη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας ΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΣ θα παρουσιάσουν τις διατάξεις του νόμου με έμφαση στην εκλογική διαδικασία και θα απαντήσουν στις όποιες ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

Η Τ.Α. στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ
Ημερίδα διοργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ για τους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου στις 09.30 στη Θεσσαλονίκη. Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥΣ, ΩΣ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».

Αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία στον Δήμαρχο Ξάνθης
Αντιπροσωπεία από τη γειτονική χώρα της Βουλγαρίας υποδέχτηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ξάνθης ο κ. Δημαρχόπουλος και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Δήμαρχος Σμόλιαν Νικολάι Μελέμοβ, ο οποίος συνοδευόταν από επιχειρηματίες και ανώτατους αξιωματούχους της Βουλγαρίας, επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν δυναμικά τη συμπόρευσή τους σε ζητήματα τουρισμού και πολιτισμού και συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Οι επισκέπτες έδειξαν ενδιαφέρον για την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, περιδιάβηκαν στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις έναρξης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2019.

Οικονομία
Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
Ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6:30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Βασ. Γεωργίου 2Β 691 00 Κομοτηνή. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Δ.Π.Θ.
Βιασμός και Σεξουαλικά εγκλήματα
Εκδήλωση με τίτλο: «Βιασμός και Σεξουαλικά εγκλήματα» διοργανώνει σήμερα στις έξι το απόγευμα στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Ομιλητές θα είναι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ στον τομέα του ποινικού δικαίου. Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν οι: Στυλιανός Γονατάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ, Ποινικολόγος, Άννα Αποστολίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Μαρία Κρικοπούλου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Στέργιος Γιαλάογλου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Αναστασία Μαρασλή, Ψυχολόγος-Κοινωνική λειτουργός, Υπεύθυνη Γραφείου Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ορεστιάδας.

Παιδεία
Ψήφισμα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της Ξάνθης αναφέρεται με Ψήφισμα του ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών. «Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στη σίτιση, μετά τις απολύσεις 4 εργαζομένων της λέσχης των Εστιών και τη μείωση της ποσότητας του φαγητού, αφορά τη λέσχη της Πόλης. Μετά την αλλαγή σύμβασης στην Λέσχη της πόλης, μειώθηκε και σε αυτή η ποσότητα του φαγητού.» τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι είναι το αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης στην Παιδεία, σε συνδυασμό με την ύπαρξη εργολάβων οι οποίοι πατούν στις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζόμενων για να πλουτίζουν! «Την τελευταία δεκαετία η χρηματοδότηση του ΔΠΘ έχει μειωθεί από τα 17,8 εκατ. ευρώ στα 5,7 εκατ. ενώ με τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες για σίτιση και στέγαση μειώθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ.επιπλέον!» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πολιτισμός
Ετήσιος χορός για τους Σαρακατσάνους
Τον ετήσιο χορό του διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Δεξιώσεων «Ποσειδώνιο». Στο μουσικό μέρος του προγράμματος τον ρυθμό θα δώσουν οι κ.κ. Βασίλης Σερμπέζης, Γιώτα Γρίβα και Παναγιώτης Ούτος, ενώ στο κλαρίνο θα συνοδεύσουν οι κ.κ. Κώστας Τζελέπης και Νίκος Μακρής.

 

 

 

 

Εκδήλωση κοπής πίτας
Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεγάλου Κρανοβουνίου «Το Γενέσιον Της Θεοτόκου» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 13:30 την στο Restaurant Diamond.

Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας
Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανοίγει το Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας στο χώρο του, στη συμβολή των οδών Αγ. Γεωργίου και Βενιζέλου γωνία, στον 1ο όροφο, από ώρα 18:30 έως 22:00. Το Σάββατο και την Κυριακή επί πλέον και από ώρες από 11:00 έως 13:30.

«Σελίδες (δια)πολιτισμικής ιστορίας της πόλης»
Εκδήλωση με τίτλο «Σελίδες (δια)πολιτισμικής ιστορίας της πόλης» διοργανώνεται την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 18:30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής από τις Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής . Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό της πόλης και η είσοδος ελεύθερη.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 36χρονος ημεδαπός, διωκόμενος με Ένταλμα Σύλληψης
Συνελήφθη προχθές (20-2-2019) το βράδυ, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 36χρονος ημεδαπός, ο οποίος διώκεται με Ένταλμα Σύλληψης, από τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές, για ηθική αυτουργία σε προώθηση στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμων αλλοδαπών.

Καιρός:
Επιδείνωση αναμένεται με βροχές, χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην κεντρική Ελλάδα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία μέχρι 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειανατολικοί 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο, μέχρι 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Παγετός τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Μοιράσου το άρθρο: