Στρατός
Αυξημένη επιφυλακή
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται από χθες  οι στρατιωτικές μονάδες στη Θράκη λόγω της έντονης κινητικότητας των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο και την επιχειρούμενη διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ έχει γίνει και μερική ανάκληση αδειών του προσωπικού και επιστροφή στις μονάδες τόσο στη Θράκη όσο και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Κόμματα – Κινήματα
Δήλωση της ΤΕ του ΚΚΕ Ροδόπης
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα έδωσε στη δημοσιότητα η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, δήλωση για την τουρκική Navtex στην οποία τονίζεται ότι: «Το βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι «σύμμαχοι» των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να «νίπτουν τας χείρας τους» μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών».
Μητρόπολη
Ανακοίνωση των 4 Μητροπολιτών της Θράκης
«Η μετατροπή της Εκκλησίας της Αγίας του Θεού Σοφίας σε ενεργό τέμενος, με πρωτοβουλία του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί ύβρη και πρόκληση κατά των Χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο.» σημειώνουν οι μητροπολίτες της Θράκης,ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων για την μετατροπή της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε ενεργό τέμενος και προσθέτουν « Το κατ’ εξοχήν ιερό και ιστορικό σύμβολο του Χριστιανισμού χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τον Τούρκο Πρόεδρο, στην απόπειρα του να οικοδομήσει ένα σύγχρονο νεο-οθωμανικό ισλαμικό κράτος με τα χαρακτηριστικά χαλιφάτου.» Επίσης, τονίζεται ότι « Οι 4 Μητροπολίτες καταδικάζουμε την απόφαση και καλούμε όλον τον χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο για την αποκατάσταση του μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του.»
Εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση
Θα χοροστατήσει στον Εσπερινό και θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των υπερασπιστών της Κωνσταντινουπόλεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεημών την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις επτά το απόγευμα στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής. Η Ιερά Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου καλεί τον λαό σε Αγρυπνία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στις 9 το βράδυ της 23ης προς 24η Ιουλίου, προκειμένου να προσευχηθούν όλοι. Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, θα τελεστεί μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως των ψυχών των υπερασπιστών της Κωσταντινουπόλεως.
Συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην Κομοτηνή για την Αγία Σοφία
Η ΠΑΕ Ποντίων Ροδόπης σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών και Πατριωτικές Κινήσεις του νομού Ροδόπης, θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 και ώρα 19:00, στην Κομοτηνή, συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο Ηρώο της πόλης (Σπαθί) για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκική Κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία και έκδοση Ψηφίσματος στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής.
Περιφέρεια
Την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συνάντησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος
Συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιοςστο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης. Σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος τόνισε ότι τόσο η επέτειος των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης όσο και αυτή των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό αποτελούν μία ιστορική ευκαιρία για να εκπέμψουμε ένα διπλό μήνυμα: από τη μια το σεβασμό προς τις παραδόσεις και την ιστορική μας κληρονομιά και από την άλλη την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία μας για το μέλλον,τις σύγχρονες προκλήσεις και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επιστολή Δημάρχου Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνη στον Πρύτανη
Επιστολή στον Πρύτανη του ΔΠΘ κο Αλέξανδρο Πολυχρονίδη απέστειλε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης με την οποία ζητά να εξετάσουν οι Πρυτανικές Αρχές το αίτημά τους για την επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου , με φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό ξανά στην πόλη και με τις υγειονομικές συνθήκες εξασφαλισμένες και περιφρουρημένες στο ακέραιο, όπως σημειώνει.
Επιστροφή των κοινόχρηστων ποδηλάτων

Τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για την δυναμική επαναφορά των ποδηλάτων στους δρόμους της πόλης παρουσίασε χθες στο δημαρχείο Κομοτηνής ο Δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης. Με στόχο ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, ο δήμος Κομοτηνής προχωρά : Στην επιδιόρθωση πενήντα ποδηλάτων που θα παρουσιαστούν στους δρόμους της πόλης σε οκτώ συνολικά αυτόματους σταθμούς. Οι ενοικιάσεις των ποδηλάτων θα γίνεται από επισκέπτες και ντόπιους μέσω σύγχρονης εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ώστε να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο σύστημα χωρίς να επισκέπτονται τον Δήμο.
Περιφερειακό Συμβούλιο
Ομόφωνο ψήφισμα
Ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την Κυβέρνηση να ανοίξει συνοριακό ή συνοριακούς σταθμούς στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατά την κρίση της, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και σύμφωνα με όσα ακολουθούνται σε άλλους συνοριακούς σταθμούς της χώρας ενέκρινε ομόφωνα το Π.Σ. στην τελευταία του συνεδρίαση.

 

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Σύνθεσης
«Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση υποχρεώσαμε τον Περιφερειάρχη και τη διοίκηση της Περιφέρειας να ασχοληθούν με σοβαρά ζητήματα που άπτονται της στήριξης του τουρισμού, καταθέτοντας 14 ουσιαστικές προτάσεις για την στήριξη του κλάδου, υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες μετά την πανδημία COVID-19.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» και σημειώνεται: «Στον αντίποδα, η διοίκηση της Περιφέρειας δεν είχε να μας επιδείξει κανένα πλαίσιο περιφερειακού σχεδιασμού ή διεκδικήσεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα!»

Ανακοίνωση προέδρου του Π/Σ
«Ο κ. Τοψίδης συνεχίζει την παράδοση των άστοχων ανακοινώσεων για τους «προσωπικούς του θριάμβους», μετά από κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο.» αναφέρει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Τοψίδη.

Υγεία – Κορωνοϊος
Μηχάνημα Μοριακού Αναλυτή

Την ικανοποίηση του για την τοποθέτηση του μηχανήματος Μοριακού Αναλυτή PCR στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης εκφράζει ο βουλευτής της ΝΔ κος Τσιλιγγίρης σημειώνοντας πως η μεταφορά και τοποθέτηση του είναι θέμα ωρών ευχαριστώντας των Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον ιό covid-19: Στο 3ο χλμ Ξάνθης-Καβάλας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο drive through συνεργείο από 10.00π.μ. έως 13.00μ.μ. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ξάνθη.

Αμεα
Σημεία πρόσβασης για ΑμεΑ
Το Σωματειο ΑμεΑ Περιφερειακης Ενοτητας Ροδοπης στην προσπάθεια του να βελτιώσει την προσβασιμότητα της πόλης με την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής ξεκίνησαν την καταγραφή των σημείων εκείνων όπου υπάρχει ανάγκη επισκευής ραμπών πρόσβασης.

Αιμοδοσία
Έκκληση για εθελοντική προσφορά αίματος Α+, 0+ απευθύνει το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής. «Παρακαλούμε τους αιμοδότες να σπεύσουν στο νοσοκομείο Κομοτηνής. Τηλέφωνο 2531351533. (9:00 με 13:30) Τετάρτη και Πέμπτη κατ εξαίρεσιν και απόγευμα 18:00 με 19:30)» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
Ανακοίνωση Καλλιτεχνικής Εταιρείας Θεάτρου
Η Καλλιτεχνική Εταιρεία Θεάτρου ανακοινώνει την παύση της περιοδείας της παράστασης «Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες: η δύναμη της φιλίας», λόγω προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Όσοι αγόρασαν εισιτήρια ηλεκτρονικά, θα λάβουν άμεσα επιστροφή των χρημάτων τους με τον ίδιο τρόπο που έγινε η πληρωμή. Όσοι αγόρασαν από τα σημεία προπώλησης, μπορούν να κάνουν εξαργύρωση των εισιτηρίων τους στα ίδια σημεία.
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη προχθές διακινήτης και μετανάστες στον οικισμό Κοπτερού Ροδόπης, όταν αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης πραγματοποίησαν σήμα στάσης οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Τελικά ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημα στην πόλη της Ξάνθης, όπου εγκατέλειψε το όχημα, διαφεύγοντας τη σύλληψη, ενώ οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν και συνέλαβαν την συνοδηγό – συνεργό του. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι οι δύο διακινητές μετέφεραν παράνομα στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Καιρός ΤΕΤΑΡΤΗ 22-07-2020
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: