Υγεία
Σημαντική χορηγία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Μια σημαντική εταιρική χορηγία τεχνολογικού εξοπλισμού για να καλύψει τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙΠΕ Κομοτηνής, των Δήμων Κομοτηνής και Μαρώνειας – Σαπών και ιδιαίτερα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής δωρίζεται μέσω του Ομίλου του Olympia Group . Με την προσφορά του Olympia Group και της SUNLIGHT το Νοσοκομείο Κομοτηνής καλύπτει σημαντικές ελλείψεις σε συσκευές οξυγονοθεραπείας, μόνιτορς, φορητούς απινιδωτές, κρεβάτια ΜΕΘ, πιεσόμετρα, στολές υψηλής προστασίας, χειρουργικές ποδιές, ποδιές μιας χρήσης για την προστασία του προσωπικού, αδιάβροχα ποδονάρια και κλίβανο αποστείρωσης. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλει στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου σε μια κρίσιμη συγκυρία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο νοσοκομείο που προσέφερε το Ίδρυμα Νιάρχος το 2025.

Δημόσιο «Ευχαριστώ» του Ευριπίδη Στυλιανίδη στον κ. Π. Γερμανό, ιδιοκτήτη της Olympia Group για τη μεγάλη χορηγία του στο Ν. Ροδόπης.
Με μια ανοιχτή επιστολή του ο Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη του Ομίλου Olympia Group κ. Πάνο Γερμανό για τη μεγάλη χορηγία του στη Ροδόπη. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ.Πάνο Γερμανό και στη SUNLIGHT του Olympia Group. Δείχνουν το δρόμο.» ανέφερε σε σχετική δήλωση του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και τόνισε: «Αφυπνίζουν αγορά και κοινωνία και αναδεικνύουν την υπεραξία της κάθε προσφοράς, ιδιαίτερα όταν αυτή στρέφεται προς ανθρώπους της πρώτης γραμμής και στηρίζει την ακριτική Θράκη και ιδιαίτερα την ευαίσθητη Ροδόπη μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς».
Βουλή
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την έλλειψη ενημέρωσης στον Δήμο Ξάνθης. Ρωτά τους Υπουργούς: 1. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στον νομό Ξάνθης; Πόσα είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα; 2. Πότε προτίθενται να άρουν τα μέτρα της αυστηρής καραντίνας στον Δήμο Ξάνθης; 3. Συνεχίζει η πόλη της Ξάνθης να παρουσιάζει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο; 4. Γιατί φυλάσσεται ακόμη η περιοχή του Δροσερού αφού κανένα θετικό κρούσμα δε βρέθηκε μετά την εξέταση 326 ατόμων; 5. Γιατί στην Ξάνθη δε γίνονται συστηματικά τεστ ανίχνευσης με τη μέθοδο PCR, αφού το Νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το ποσό αγοράς με τις χορηγίες τις οποίες συνέλεξε; 6. Πώς πάρθηκε η απόφαση της καραντίνας των οικισμών Ζουμπούλι και Αρναούτι του Δήμου Μύκης; Εφόσον οι κάτοικοι των οικισμών είναι πολύ λίγοι προβήκατε σε τεστ, όπως πολύ σωστά συνέβη με την περίπτωση του Δροσερού; 7. Πώς αντιμετωπίστηκε η μόλυνση των τεσσάρων κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και είναι απόλυτα λειτουργικές πλέον; 8. Ζητήθηκε η έγκριση του Υπουργείου για την μετατροπή του κλειστού γυμναστηρίου Φ. Αμοιρίδης σε βοηθητική υγειονομική μονάδα; 9. Ποιος ευθύνεται για την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ξάνθη και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;

Ερώτηση με θέμα της την οφειλόμενη οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσαν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα της την οφειλόμενη οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ρωτούν τον Υπουργό: Αν προτίθεται να καταβάλλει την οφειλόμενη οικονομική ενίσχυση των ετών από το 2010 και μετά προς όλες (ανεξαρτήτως του εάν κινήθηκαν ή όχι δικαστικά) τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ως έμπρακτο μέτρο στήριξης της ευαίσθητης οικονομίας των περιοχών αυτών, αλλά και ως κίνητρο διατήρησης των πολύτιμων θέσεων εργασίας; Και αν θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις όπως προβλέπει ο Νόμος 4608/2019 «Ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις»;

Δ.Π.Θ.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Learning & Teaching Thematic Peer Group
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επελέγη, έπειτα από πρόταση που κατέθεσε, να συμμετάσχει μαζί με άλλα επτά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στο 2020- Learning & Teaching Thematic Peer Group της European University Association (EUA). Στόχος της συγκεκριμένης θεματικής ομάδας είναι η ανάδειξη καλών πρακτικών, οι οποίες προωθούν την ισότιμη πρόσβαση και την συμπερίληψη στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και η προώθηση αντίστοιχων συστάσεων προς τα Πανεπιστήμια. Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, λόγω Covid-19, εξ αποστάσεως την Τρίτη 21 Απριλίου ενώ οι επόμενες δύο έχουν προγραμματιστεί διά ζώσης, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, για τις 15 Σεπτεμβρίου στην Πορτογαλλία και στις 12 Νοεμβρίου στη Ρουμανία. Στην πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς και η προετοιμασία ενός κειμένου αρχών για την ισότιμη πρόσβαση και την συμπερίληψη.

Περιφέρεια
Συνεχίζεται από την Περιφέρεια ΑΜΘ η διαδικασία υποδοχής πολιτών που επιστρέφουν από την Τουρκία
Συνεχίζεται από την Περιφέρεια ΑΜΘ η διαδικασία υποδοχής πολιτών που επιστρέφουν από την Τουρκία. Τις τελευταίες μέρες, και μέχρι την Τρίτη 21 Απριλίου, επέστρεψαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την Τουρκία 124 πολίτες. Οι πολίτες κατέλυσαν σε ξενοδοχεία της Ροδόπης και της Ξάνθης, ενώ άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία λήψης δειγμάτων από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Η λήψη των δειγμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου και μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων οι πολίτες θα παραμείνουν σε καραντίνα στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από τις 27 του περασμένου Μαρτίου, η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει συντονίσει την επιστροφή από την Τουρκία και έχει υποδεχθεί συνολικά 566 πολίτες.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, με την οποία επισημαίνει την αδικία εξαίρεσης των αγροτών του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών από τις ενισχύσεις για τις ζημιές των καλλιεργητών βάμβακος και καπνού για τις ζημιές του 2018. Στην επιστολή τονίζεται η σοβαρή επίπτωση που θα έχει αυτή η εξαίρεση στα εισοδήματα και την επαγγελματική επιβίωση των αγροτών ζητά την θεραπεία της στρεβλής και άδικης απόφασης με την ίδια μεταχείριση τους με αυτήν των αγροτών του Έβρου.
Αιμοδοσία
Ημερήσια αποθέματα αίματος ομάδας Α+ είναι πολύ μειωμένα
Με αναφορά μέσα από την επίσημη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Αιμοδοσία του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής ενημέρωσε πως τα ημερήσια αποθέματα αίματος ομάδας Α+ είναι πολύ μειωμένα. Παρακαλώντας θερμά όλους τους αιμοδότες που έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοληψιών να προσφέρουν το «πολύτιμο» αίμα τους. Οι αιμοδότες μπορούν να προσέρχονται για αιμοδοσία μόνο στην ΝΥ Αιμοδοσίας του ΓΝ Κομοτηνής καθώς μέχρι νεωτέρας δεν θα γίνονται αιμοδοτήσεις στο Α΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής. Την Τρίτη 5/5/2020, η Ένωση Καλαθοσφαιριστών, θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοδοσία στο Α΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής (πίσω από την Λαϊκή Αγορά) από τις 09:00 π.μ. έως 13:30 μ.μ
Αστυνομικό Δελτίο
Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης
Σε περιστατικό που πήρε ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. «Δυστυχώς κάποιοι – λίγοι – συμπολίτες μας δεν συμμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις του Νόμου. Ένα τέτοιο περιστατικό είδε τα φώτα της δημοσιότητας σήμερα , παρόλο που η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι: «το μέλος μας, που κλήθηκε να εφαρμόσει το Νόμο, είναι ένας εξαίρετος και έμπειρος συνάδελφος που με το ήθος και την εργατικότητα του μας κάνει υπερήφανους που εργαζόμαστε μαζί του.
Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν προχθές (21-4-2020) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που επέβαιναν οι δύο δράστες, πλην όμως ο οδηγός του δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πορεία του, αναπτύσσοντας ταχύτητα. Στο ύψος του οικισμού Πολύανθου Ροδόπης, το όχημα εξετράπη της πορείας του και ακινητοποιήθηκε σε παρακείμενη αγροτική έκταση, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ενώ όπως διαπιστώθηκε οι δύο διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Δικογραφία για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων
Συνελήφθησαν προχθές (21-4-2020) το μεσημέρι, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο (2) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών από τους δύο δράστες, οι αστυνομικοί τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να κατέχουν δύο (2) νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 9,2 γραμμαρίων, τις οποίες ο ένας από τους δράστες απέρριψε στο οδόστρωμα μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών. Ακολούθως, σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στις οικίες των δραστών εντόπισαν: 4 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 69,8 γραμμαρίων 1 πιστόλι κρότου – λάμψης 1 αεροβόλο πιστόλι 19 φυσίγγια των 9 mm, 2 μαχαίρια, 1 γκλοπ, 1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, 1 κουκούλα full face

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού
Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 21 Απριλίου: για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (28) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, τρεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, χθες μια και για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 18 παραβάσεις την Τρίτη και είκοσι χθες Τετάρτη και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

Καιρός ΠΕΜΠΤΗ 23-04-2020
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα κεντρικά και βόρεια, με τοπικές βροχές.
Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από τη νύχτα. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Μοιράσου το άρθρο: