Υγεία- Κορονοϊός
9 κρούσματα του κορονοϊου στην Ξάνθη
9 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ στην περιοχή της Ξάνθης. Σύμφωνα με αυτά, 4 προέρχονται από το Δήμο Μύκης, 4 από το Δήμο Ξάνθης και ένα από το Δήμο Αβδήρων.

Σε Ξάνθη-Ροδοπη ο Αρκουμανέας
Την Ξάνθη και την Ροδόπη επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του: 11:00 ενημέρωση από προσωπικό του ΕΟΔΥ 11:30 Σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. 13:15 Επίσκεψη στο ΚΑΠΗ Ξανθης όπου πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. 13:30 Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. 14:00 Επίσκεψη στον χώρο όπου δύναται να διαμορφωθεί το drive through testing. 15:00 Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή. 17:00 Επίσκεψη στο Κέντρο Υγειας Ιάσμου όπου πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Προληπτικές δειγματοληψίες για τον κορονοϊό και στη Ροδόπη
Δειγματοληψίες για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού θα πραγματοποιηθούν για προληπτικούς λόγους στο γενικό πληθυσμό της Ροδόπης από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Οι δειγματοληψίες ξεκίνησαν χθες το πρωί στα Δειλινά του Δήμου Αρριανών, καθώς και στο κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ στην Κομοτηνή (πρώην Υγειονομικό – Υψηλάντου και Συμεωνίδη απέναντι από το ΙΚΑ). Τις επόμενες ημέρες οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα παρακάτω σημεία κατά τις εξής ώρες: Σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα
• Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας (πρώην Υγειονομικό – Υψηλάντου και Συμεωνίδη απέναντι από το ΙΚΑ)
• Διοικητήριο (πρώην Νομαρχία – Λεωφόρος Δημοκρατίας 1)

Αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα στους ίδιους χώρους και στο 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής (πλησίον της Δημοτικής Αγοράς – Φιλίππου 2-4) Όπως και την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Για τις ακριβείς ώρες και τα σημεία δειγματοληψιών στην Κομοτηνή, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στο τηλέφωνο 25313 54133 και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ www.pamth.gov.gr.

Έκκληση για μαζική προσέλευση
«Είναι σημαντικό να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών.» τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας και επισημαίνεται ότι οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται ανώνυμα και δωρεάν, με μοναδική προϋπόθεση οι πολίτες να γνωρίζουν τον προσωπικό τους Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Χθες το μεσημέρι προσήλθε προς εξέταση και ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης και απηύθυνε έκκληση στους συνδημότες του να σπεύσουν κι αυτοί μαζικά για να εξεταστούν, προκειμένου να συμβάλλουμε όλοι ουσιαστικά στην προσπάθεια των υγειονομικών φορέων του τόπου μας για την ανίχνευση του ιού και την περαιτέρω θωράκιση, τόσο της ατομικής υγείας, όσο και της δημόσιας υγείας στον τόπο μας.

Αναμένουν άρση της καραντίνας στο Αγίασμα
Λήγει σήμερα το βράδυ η επταήμερη καραντίνα στον οικισμό Αγίασμα του δήμου Ιάσμου. Από τα 263 δείγματα τα 150 τουλάχιστον έχουν βγει αρνητικά. «Ο κόσμος τηρεί κατά γράμμα τα μέτρα. Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα αναμένεται να βγουν και τα τελευταία αποτελέσματα των τεστ τα οποία και θα καθορίσουν την συνέχιση των περιοριστικών μέτρων ή όχι» είπε o Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν.

Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ στην Ξάνθη
Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης στην πόλη της Ξάνθης από 09.00 έως 15.00 . Στο Αγροτικό Ιατρείο Γενισέας του Δήμου Αβδήρων από 11:00 έως 19.00 . Στα Άβδηρα Ξάνθης, στο Κέντρο Υγείας από 11:00 έως 19.00 .

Σε απομόνωση 32 κάτοικοι στον Εχίνο
Έρημη περιοχή θυμίζει τις τελευταίες μέρες η κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, ΠΕ Ξάνθης. Οι κάτοικοι τηρούν τα περιοριστικά μέτρα και βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό με στόχο την αποφυγή της διασποράς της νόσου. 32 άτομα τα οποία έχουν βγει θετικά στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε απομόνωση. Νέες ανακοινώσεις θα υπάρξουν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, οπότε και λήγει η καραντίνα.

Λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Ξάνθη
Να λειτουργήσουν τη λαϊκή αγορά του Σαββάτου στην Ξάνθη αποφάσισαν οι πωλητές των λαϊκών αγορών Ξάνθης σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. Όπως αναφέρουν, στην απόφασή τους μετά από έκτακτη γενική συνέλευση, οι 400 και πλέον οικογένειες της Ξάνθης, εδώ και 20 μέρες δεν εκθέτουν τα προϊόντα τους, για δεύτερη φορά φέτος, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε αυτή την κίνηση καθώς τίθεται ζήτημα επιβίωσης.

Αναστολή λειτουργίας Λαϊκών Αγορών στο Δήμο Τοπείρου
Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Ευλάλου αύριο την Τρίτη 23 Ιουνίου και η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Τοξοτών την Παρασκευή 26 Ιουνίου προκειμένου ο πληθυσμός της περιοχής να είναι ασφαλής. Η συγκεκριμένη ενέργεια εφαρμόζεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για την πρόληψη και προστασία από τον κορωνοϊό και τον περιορισμό της διάδοσής του.«Σεβόμαστε και κατανοούμε τους παραγωγούς και εμπόρους αλλά πρέπει να αποφύγουμε τις μετακινήσεις και συγκεντρώσεις ατόμων, ειδικά όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Τοπείρου.

Πολιτική – Κόμματα- Κινήματα
«Μένουμε όρθιοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ
Την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» έκαναν χθες τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης. Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η απόκρυψη και αποσιώπηση του προγράμματος και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θέμα πλουραλισμού ή πολυφωνίας των Μέσων, είναι πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Αυτό ήθελε να στηλιτεύει το τελευταίο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι να στοχοποιήσει τους μαχόμενους δημοσιογράφους».

Ερώτηση για το Φράγμα της Γρατινής
Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητώντας να υλοποιηθεί το έργο του Δήμου Κομοτηνής για την μεταφορά νερού από το φράγμα Γρατινής. Ερωτάται ο Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε η εποπτευόμενη από το υπουργείο σας διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής για να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής»;

Ανακοίνωση σχετικά με τη διανομή των χρημάτων της καμπάνιας για την πανδημία σε ΜΜΕ
«Τα μηνύματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας, πόσω μάλλον με μια πανδημία, θα πρέπει να είναι δωρεάν και να μην μεταδίδονται με όρους διαφημιστικής καμπάνιας.» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΤΕ του ΚΚΕ Ροδόπης και σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση «η όποια δαπάνη για πληρωμή διαφήμισης στα ΜΜΕ θα πρέπει να γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικών κριτηρίων, χωρίς απαράδεκτους αποκλεισμούς και χωρίς επιδότηση ανύπαρκτων μέσων, που παραπέμπει σε συναλλαγή.»
Συνδικαλισμός
Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα ζητά με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στην Ξάνθη όπου ένας εργαζόμενος οικοδόμος έχασε τη ζωή του. «Για ακόμη μία φορά ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας, αυξάνοντας τον κατάλογο με τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται: «Οικοδόμος, ο οποίος δούλευε σε εταιρία στον Κένταυρο Ξάνθης, τραυματίστηκε θανάσιμα. Το τραγικό αυτό συμβάν, φέρνει για πολλοστή φορά στην επιφάνεια τη βαρύνουσα σημασία τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.» Η ΓΣΕΕ, όπως σημειώνει, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάει από τις αρμόδιες αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, μέτρο αναγκαίο ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους.»
Απεργιακά
Πανελλαδική Στάση Εργασίας
Πανελλαδική Στάση Εργασίας προκηρύσσει για αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.).

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνεδριάζουν τα μέλη του ΔΣ Τοπείρου
Συνεδριάζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου την Παρασκευή 26 Ιουνίου από τις 12.00 μ.μ. έως 13.00 μ.μ. δια περιφοράς.

Διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους ΤΕΒΑ
Διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD) θα πραγματοποιηθεί στη Ροδόπη από σήμερα έως και την Πέμπτη 25 Ιουνίου. Οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν: τρόφιμα και είδη υγιεινής. Το σημείο διανομής είναι: το Πολυλειτουργικό Κέντρο (Γρ. Μαρασλή 1) και οι ωφελούμενοι θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά την ημέρα για την οποία έχουν ειδοποιηθεί να προσέλθουν. Για τα άτομα του ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή είναι ηλικιωμένοι τα προϊόντα θα διανεμηθούν κατ’ οίκoν.
Πρωτογενής Τομέας
On line βιβλιοθήκη για το βαμβάκι
Μια online βιβλιοθήκη για το βαμβάκι δημιουργούν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια στην οποία θα μπορεί κάποιος να ανατρέχει κάθε στιγμή και να βρίσκει ότι στοιχεία θέλει για το βαμβάκι. Η βιβλιοθήκη αυτή θα εμπλουτίζεται συνεχώς και θα είναι έτσι ταξινομημένη, ώστε να βρίσκει κάποιος εύκολα το θέμα που ζητά. Μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε (εντελώς δωρεάν φυσικά) αρκεί να έχει email.

Εθελοντισμός

6000 γάντια από τον Δρομέα Θράκης

Παραδόθηκαν 6.000 γάντια μιας χρήσης, στις εθελοντικές ομάδες παροχής πρώτων βοηθειών, Ερυθρό Σταυρό Αλεξ/πολης και Κομοτηνής, αλλά και στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, από το Δίκτυο Ορφέας, τον Δρομέα Θράκης και την ΝΝ Διαφημιστική. Το υγειονομικό υλικό αγοράσθηκε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν, με την συμμετοχή 250 δρομέων από όλη την Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, που πήραν μέρος στο 1ο FREE THRACE RUN.

 

 

Πολιτισμός- Παράδοση – Εκδηλώσεις
Θερινά εκπαιδευτικά τμήματα
ΘΕΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών διοργανώνει από 7 ως 30 Ιουλίου 2020 (Τρίτη | Τετάρτη | Πέμπτη) το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για τα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας, λόγω της πανδημίας διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και εγγραφές στα τηλέφωνα 25410 29282 και 25410 26635, απογευματινές ώρες, 17:30-20:30. Η υλοποίηση των εργαστηρίων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων.

 

Αποσπάσματα συναυλιών on line στο κανάλι της ΦΕΞ
Η Μουσική σκηνή ΦΕΞ παρουσιάζει στο κανάλι της https://www.youtube.com/user/FEXanthis/playlists αποσπάσματα συναυλιών από τα Φεστιβάλ που διοργανώνει. Η ΦΕΞ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής ευχαριστεί με ανακοίνωσή της τους ανθρώπους της μουσικής που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την μουσική σκηνή της Ξάνθης και δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν οι συμμετέχοντες το έργο τους, ενώ μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσφέρουν την γνώση τους στους σπουδαστές της περιοχής.
«Χορεύω» από τον Κριστιάν Εφραιμίδη
Ο Κομοτηναίος Κριστιάν Εφραιμίδης συνυπογράφει τη μουσική της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Μιχάλη Χατζηγιάννη με τίτλο: «Χορεύω». Με χορευτικό ρυθμό το νέο τραγούδι «μυρίζει» καλοκαίρι. Εκτός από τον Θρακιώτη Κριστιάν Εφραιμίδη στη νέα δροσερή μουσική πρόταση συμμετέχει η Σοφία Παπαβασιλείου με τους στίχους της.

«Σύγχρονες Αφροδίτες»
Η μικρού μήκους ταινία της κομοτηναίας Δήμητρας Σταυροπούλου «Σύγχρονες Αφροδίτες» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ταινιών Athens Marathon που έγινε φέτος online.

 

Εσπερινός εντός του Μουσειακού Σαρακατσάνικου Οικισμού
Εσπερινός με αρτοκλασία εντός του Μουσειακού Σαρακατσάνικου Οικισμού, που βρίσκεται στο Γλυκονέρι ( Διασταύρωση Φαναρίου) θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.30 με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων.

 

Καιρικό
Χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες για μια ακόμη φορά στη Ροδόπη. Στο επίκεντρο του φαινόμενο η περιοχή των Υφαντών προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες. Χαάζόπτωση σημειώθηκε και στον ΚΑ Κομοτηνή –Βουλγαρία. Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε στον οικισμό Αρίσβης Δ. Μαρωνείας – Σαπών.

 

 

Καιρός ΤΡΙΤΗ 23-06-2020
Άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα ηπειρωτικά, την Εύβοια, πιθανώς τις Σποράδες και πρόσκαιρα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια πελάγη από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: