Πολιτική
Διακομματική εκλογή του Ε. Στυλιανίδη ως προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος εξελέγη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με τη διακομματική υποστήριξη των βουλευτών, λαμβάνοντας 40 ψήφους και 2 λευκά.  Ο Βουλευτής Ροδόπης και νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης αμέσως μετά την ψηφοφορία ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό τους και τους επικεφαλής των κομμάτων για τα καλά τους λόγια.

Ερωτήσεις Δημήτρη Χαρίτου

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα την Διεύρυνση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στις σχολικές μονάδες του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Δημήτρης Χαρίτου. Επίσης, κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα την ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής στον Ιάσμο της Π.Ε. Ροδόπης Ερωτάται η κα Υπουργός: Προτίθεστε να προβείτε στην ίδρυση και λειτουργία παρατήματος του ΣΔΕ Κομοτηνής στον Δήμο Ιάσμου, ώστε αυτό να λειτουργήσει άμεσα από τον προσεχή Οκτώβριο, για να μην χαθεί η παρούσα σχολική χρονιά; Θα ανταποκριθείτε στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τους δημότες του συγκεκριμένου δήμου της Π.Ε. Ροδόπης για φοίτηση σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας;

Ο Δημήτρης Χαρίτου θα συναντηθεί σήμερα με τον δήμαρχο Κομοτηνής
Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του με τους δημάρχους του νομού Ροδόπης σήμερα στις 11.00 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη στο δημαρχείο της Κομοτηνής.

Περιφέρεια
Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Νομάρχη του Σμόλιαν
Συνάντηση με τον Νομάρχη του Σμόλιαν κ. Nedyalko Slavov είχε στο γραφείο του στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης. Βασικό θέμα ήταν η κατασκευή του κάθετου άξονα 70 Εγνατίας Οδού (Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα) που θα συνδέει οδικά τις δύο γειτονικές περιοχές και θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης. Συζητήθηκε ιδιαίτερα η πορεία κατασκευής του τμήματος Δημάριο-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ενώ ο κ. Μέτιος εξέφρασε την πρόθεση η Περιφέρεια ΑΜΘ να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τμημάτων του συγκεκριμένου άξονα.

Απεργία ΑΔΕΔΥ
Ανακοίνωση για την αυριανή 24ωρη Πανελλαδική Απεργία έδωσε στη δημοσιότητα η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο». Κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων. Θα καταργήσουμε στην πράξη όλες τις αντι-συνδικαλιστικές ρυθμίσεις.” Επίσης, καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη 13:00 στο Δημαρχείο Κομοτηνής.

Κοινωνία
Κινητοποίηση στο πεσμένο γεφύρι

Μια κινητοποίηση με πολλά μηνύματα πραγματοποιήθηκε χθες στο πεσμένο γιοφύρι του Κομψάτου. Την εκδήλωση τη διοργάνωσαν με επιτυχία οι κάτοικοι του Ιάσμου, για να διαμαρτυρηθούν για την μη επισκευή της γέφυρας του Κομψάτου. « Δύο ολόκληρα χρόνια από την καταστροφή της γέφυρας του Κομψάτου στον Ίασμο. Δύο ολόκληρα χρόνια αδιαφορίας και σιωπής από τους υπεύθυνους του τόπου μας, ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας» ανέφεραν οι διοργανωτές.

Περιβάλλον
Όχι στην επένδυση της εξόρυξης χρυσού
Την άποψη ότι η επένδυση της εξόρυξης χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο δεν ήταν και δεν είναι αναπτυξιακή , καθότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη κατέθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης. «Η άποψη της κοινωνίας είναι γνωστή. Έχει εκφραστεί πάμπολλες φορές. Δεν έχει αλλάξει κάτι» δήλωσε προσθέτοντας πως « Εμείς έχουμε πει ένα δυνατό όχι σαν τοπική κοινωνία. Παραγωγικοί φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση εμμένουμε στην παρούσα θέση μας δεν έχει αλλάξει κάτι.»

Δ.Π.Θ.
Φοιτητές του Δημοκριτείου σε διεθνές φεστιβάλ
Δέκα έξι φοιτητές της Ρωσικής Κατεύθυνσης και του Ρωσικού Κέντρου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εκπροσώπησαν την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο σε διεθνές Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία. Οι φοιτητές του ΔΠΘ συμμετείχαν στο 7ο Διεθνή Φεστιβάλ των φοιτητών που ασχολούνται με τη Ρωσική Γλώσσα και τον Ρωσικό Πολιτισμό.

Εκπαίδευση
Στροφή στην Εκπαίδευση για τα παιδιά της Μειονότητας
«Στα 22 χρόνια που διήρκησε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων πολλά από τα εμπόδια αυτά υποχώρησαν ή αμβλύνθηκαν» ανέφερε η κα Νέλλη Ασκούνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με την κα Ασκούνη στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ξεκίνησε το ΠΕΜ, τα εκπαιδευτικά προβλήματα ήταν οξύτατα. Το 2000 η διαρροή των παιδιών της μειονότητας από την εννιάχρονη υποχρωτική εκπαίδευση ήταν 65%, τη στιγμή που πανελλαδικά το ποσοστό της διαρροής δεν ξεπερνούσε το 7%. Το πρόβλημα ήταν δραματικό για τα κορίτσια, αφού σχεδόν το 80%εγκατέλειπε το σχολείο χωρίς απολυτήριο γυμνασίου. Μετά από δέκα χρόνια και την επανάληψη της ίδιας έρευνας διαπιστώθηκε από τους υπεύθυνους του Προγράμματος ότι η διαρροή είχε μειωθεί από 65% σε 28%. Η πρόσβαση, όπως είπε η κα Ασκούνη, των κοριτσιών στο Γυμνάσιο είχε αυξηθεί σημαντικά και το ποσοστό τους πλησίαζε εκείνο των αγοριών.

Υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μάνδρας Ξάνθης
Στη δημιουργία μιας υπαίθριας βιβλιοθήκης, της πρώτης «ελεύθερης» υπαίθριας βιβλιοθήκης, που λειτουργεί στην περιοχή του δήμου Αβδήρων προχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που, όπως λέει, ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Παναγιώτης Μπαρδάκης, ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι και έχει πολλαπλούς στόχους. «Θέλαμε ως Πολιτιστικός Σύλλογος να μπορέσουμε να αντιδράσουμε στην τάση του καιρού μας, όπου βλέπουμε ακόμη και στις πλατείες των χωριών μας να επικρατεί τουλάχιστον από την πλευρά των νέων αυτή η προσήλωση στα κινητά και στα tablet . Από την άποψη αυτή πετύχαμε μια στρατηγική νίκη γιατί φέραμε το βιβλίο στο δημόσιο χώρο και δημιουργήσαμε ένα δεύτερο πυρήνα για όλους αυτούς οι οποίοι είχαν ανάγκη αυτή την παρουσία και κατ΄επέκτση και σε όλους αυτούς που μέσω της οπτικής επαφής , που όπως ξέρετε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, έχουν την ευκαιρία, να εξερευνήσουν την βιβλιοθήκη μας».

Πρωτογενής Τομέας
5η γιορτή μελιού
Την 5η γιορτή μελιού Κομοτηνής διοργανώνει στις 5 και 6 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Ροδόπης «Το Κεντρί»

 

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών ξεκινά
Στις έξι Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός του Συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο Εξ Ιωαννίνων» στον 2ο όροφο της Καπναποθήκης στις επτά το απόγευμα. Χοροδιδάσκαλος θα είναι ο Στέφανος Κούκλαρης έχοντας την στήριξη του Γιώργου Χαρίση Ντούρου. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή επτά με εννέα στον ισόγειο χώρο του 13ου ΔΣ Κομοτηνής. Το ΔΣ του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης απευθύνει στα μέλη και στους φίλους του κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης των προσπαθειών του για τη διατήρηση και τη συνέχιση της Ηπειρωτικής παράδοσης.

Διήμερο Πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής

Διήμερο Πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αναβιώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά το δρώμενο του Τρύγου με πάτημα σταφυλιών σε παραδοσιακό πατητήρι και παραδοσιακό γλέντι με την Εβρίτικη Ζυγιά. Η δράση υλοποιείται με τη στήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Κομοτηνής και της αντιπεριφέρειας Ροδόπης.

Αγιασμός ο ΜΟΚ

Ο καθιερωμένος Αγιασμός στο Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά πραγματοποιήθηκε χθες από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων παρουσία του δημάρχου, κ. Γιάννη Γκαράνη . Ακολούθησε παραδοσιακή βραδιά για τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου στην οδό Αγίου Γεωργίου για έκτη χρονιά.

6ο Αντάμωμα Γκαγκαβούζηδων με «χρώμα» Νέας Καλλίστης
Στο 6ο Αντάμωμα Γκαγκαβούζηδων που διοργανώθηκε από την Ένωση Γκαγκαβούζηδων Νομού Έβρου συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης. Η συνάντηση ήταν τριήμερη με πλούσιο πρόγραμμα: Ξεναγήσεις στην πόλη, ομιλίες από ιστορικούς, επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο και αντάμωμα στην Νέα Σαγήνη Ορεστιάδας, χωριό που κατοικείται από Γκαγκαβούζηδες.

Ετήσιος αγιασμός

C

Τον ετήσιο αγιασμό πραγματοποίησε στα γραφεία του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων Νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής». Φέτος ο Σύλλογος θα λειτουργήσει Τμήματα: Αγγλικών, Yoga, Πλεξίματος, Ιταλικών, Γυμναστικής, χορών σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φιλοτέχνες» και Ζωγραφικής. Εγγραφές καθημερινά από τις εννέα το πρωί έως τη μια στα γραφεία του Συλλόγου.

Γιόγκα για παιδιά
«Γιόγκα για παιδιά» – πρακτικές χαλάρωσης, για να απαλλαγούν από το άγχος
και την ένταση την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στην Παιδική Αίθουσα της Καπναποθήκης «Π», Καπνεργατών 9, ώρα 6:00 μ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην Γραμματεία του Ιδρύματος

 

 

Μαθήματα Παραδοσιακού χορού
Έναρξη των Μαθημάτων Παραδοσιακού Χορού για την Πολιτιστική Κίνηση την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 8.00 μ.μ. και για τις δύο Ομάδες, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης, στην Κομοτηνή, απέναντι από το 3ο Λύκειο.

Νέα Πολιτιστική χρονιά
Νέα πολιτιστική χρονιά για τον”Εύξεινο Πόντο” . Τα τμήματα του Συλλόγου ξεκινούν την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Την προηγούμενη ημέρα, Κυριακή 29/9 θα προηγηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας χρονιάς 2019-2020.

Θεατρική Παράσταση
Μια κωμωδία για το πιο περίεργο πρώτο ραντεβού με τίτλο “Δεν έχεις να πας πουθενά” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρύσας Ιωαννίδου την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στην Λέσχη Κομοτηναίων. Παίζουν η Χρύσα Ιωαννίδου και ο Παναγιώτης Κούδας.

Ο καιρός:
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το βράδυ στη Θράκη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ στα βόρεια σε βορειοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια.

Μοιράσου το άρθρο: