Υγεία –κορονοϊός
9 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία προέρχονται από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης νοσηλεύονται συνολικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης . Απ’ αυτά, τα 6 νοσηλεύονται στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (Μ.Ε.Λ.) και τα 3 είναι διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Π.Γ.Ν.Α.

Δεύτερη μέρα απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας
Δεύτερη ημέρα σήμερα από την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού και η αστυνομία συνεχίζει τους ελέγχους σε πεζούς και οδηγούς. Ενώ στο μεταξύ δεν θα περιορίζεται σε συστάσεις.

Περιφέρεια
Σε εθελοντική αιμοδοσία προτρέπει τους πολίτες η Περιφέρεια ΑΜΘ
Με σκοπό να διασφαλιστεί η επάρκεια των αποθεμάτων αίματος κατά την περίοδο της πανδημίας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλεί τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και να στηρίξουν έμπρακτα τον κοινό αγώνα υπέρ της ζωής προσφέροντας αίμα. Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, στο Κέντρο Αιμοδοσίας Δευτέρα – Παρασκευή το πρωί 08:30 – 13:30 και το απόγευμα Πέμπτη 18:00 – 19:30 και στο 1Ο ΚΑΠΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Πέμπτη – Παρασκευή 09:30 – 13:30. Και στην Ξάνθη, στο Κέντρο Αιμοδοσίας Δευτέρα – Παρασκευή το πρωί 08:30 – 14:00 και το απόγευμα Δευτέρα 17:30 – 19:30 (πλην αργιών).

Συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου δια περιφοράς
Διά Περιφοράς θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ανατολικής Μακεδονίας Θράκης την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι καλούνται έως την Πέμπτη να αποστείλουν τις θέσεις τους (θετική ή αρνητική ψήφος ή λευκή ψήφος ή αποχή από τη ψηφοφορία) επί εκάστου θέματος της ημερήσιας διάταξης λαμβανομένων υπόψη των σχετικών επισυναπτόμενων εισηγήσεων.

Πολιτική -Βουλή
Στηρίξτε εμπράκτως τους εργαζόμενους στα καταστήματα λιανεμπορίου τροφίμων σούπερ μάρκετ
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν, τη λήψη μέτρων στήριξης των εργαζόμενων στα καταστήματα λιανεμπορίου τροφίμων σούπερ μάρκετ. Επίσης, ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά να στηριχτούν με πρόσθετα μέτρα φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες στους κλάδους του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Ο κος Χαρίτου με βουλευτές συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε μέτρα όπως, να δοθεί έκτακτη ενίσχυση της τάξης του 10% του φορολογητέου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Να ανασταλεί η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ για τους επόμενους δύο μήνες για όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Παιδεία – Διακρίσεις
2139 σχολεία τιμήθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning

2139 σχολεία τιμήθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning μετά από μια διαδικασία αίτησης δύο φάσεων σε όλη την Ευρώπη. 88 σχολεία από την Ελλάδα, εκ των οποίων 11 από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Από τη τη Ροδόπη είναι το 1ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής και το Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής. Με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning, το eTwinning αναγνωρίζει και επικροτεί τη συμμετοχή, τη δέσμευση και την αφοσίωση όχι μόνο μεμονωμένων μελών του eTwinning, αλλά και ολόκληρου του σχολείου, όπου ομάδες εκπαιδευτικών συνεργάζονται και ενσωματώνουν το eTwinning στις πολιτικές, την πρακτική και την επαγγελματική ανάπτυξη του σχολείου με τη στήριξη της διοίκησής του.
Κοινωνία
Ευχαριστίες στο Νοσοκομείο από τον Σύλλογο Φίλων
Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Κομοτηνής εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους ακούραστους λειτουργούς της Δημόσιας Υγείας, Γιατρούς, Νοσηλευτικό, Διοικητικό προσωπικό και γενικά όλους όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ευαίσθητο τομέα της υγείας των συνανθρώπων μας κατά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού covid 19, που δοκιμάζει με πρωτοφανή τρόπο την Κοινωνία μας και το Σύστημα Υγείας. «Τηρώντας την εντολή «Μένουμε Σπίτι» και επικροτώντας όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν για την πρόληψη και τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, ζητούμε τον σεβασμό και την περιφρούρηση των αποφάσεων που επιβάλλουν οι υπεύθυνοι αρμόδιοι.» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου και σημειώνεται « Είμαστε πάντα δίπλα σας, στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Συγχαίρουμε κι ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους ΕΣΑΣ τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και ευχόμαστε οι προσπάθειές σας να φέρουν γρήγορα θετικά αποτελέσματα και σύντομα να βγούμε όλοι νικητές απ’ αυτή τη δοκιμασία.»

 

 

Στρατός
Τελετή παράδοσης – παραλαβής
Η τελετή Παράδοσης– Παραλαβής Διοικήσεως της Ταξιαρχίας, από τον Ταξίαρχο Λεωνίδα Γιοβάνη στον Ταξίαρχο Δημήτριο Καμπουρίδη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Στρατόπεδο « ΛΓΟΥ (ΠΖ) ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥ».

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Λαϊκές αγορές στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών
Οδηγίες προς τους πωλητές Λαϊκών Αγορών του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών δίνει με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή. Σύμφωνα με αυτές σε κάθε Λαϊκή Αγορά από τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών (Παραγωγοί – Επαγγελματίες). Επίσης η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα. Όλοι οι πωλητές υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο, υγειονομική μάσκα, γάντια μιας χρήσης και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο του πάγκου αντισηπτικό υγρό.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (238) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (250) . Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σημειώθηκαν δέκα συλλήψεις. Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (καταστήματα λιανικής πώλησης, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Έκκληση της Αστυνομίας
Έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από επιτήδειους οι οποίοι επιχειρούν με διάφορα τεχνάσματα – προσχήματα να τους αποσπάσουν χρήματα απευθύνει η Αστυνομία. Παρακαλούνται οι πολίτες να μην πείθονται από άτομα που εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δήμων για τη διενέργεια απολυμάνσεων. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε απατηλά SMS που υπόσχονται δώρα από εμπορικά καταστήματα με σκοπό είτε να τους υφαρπάξουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν σε εγκληματικές πράξεις, είτε να τους αποσπάσουν χρήματα είτε να απαντήσουν στα SMS και να χρεωθεί υπέρογκα ο λογαριασμός τους.
Επιπλέον επισημαίνεται ειδικά στους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους:
• να μην δέχονται σε καμία περίπτωση σε άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα για ανάληψη χρηματικού ποσού,
• να μην πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος και
• να μην πείθονται εύκολα από άτομα που τους πλησιάζουν ως γνωστοί φιλικών ή συγγενικών τους προσώπων και τους ζητούν χρήματα.
Σε κάθε περίπτωση να είναι επιφυλακτικοί, να μην εμπιστεύονται άγνωστα άτομα ενώ αν αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό παρακαλούνται να ενημερώνουν αμέσως την Αστυνομία (100).

Καιρός πρόγνωση ΕΜΥ
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες προβλέπει η ΕΜΥ. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά, καθώς πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές της
ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4
μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από το απόγευμα σε βόρειους με την ίδια
ένταση. Στα υπόλοιπα, από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που
βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Μοιράσου το άρθρο: