Πρωτογενής Τομέας
Βασίλης Κόκκαλης: Τέλος στις ανοιχτές τιμές και πριμοδότηση της ποιότητας στο βαμβάκι

Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλη. Ο κ. Κόκκαλης παρουσίασε στα μέλη της Ομάδας τις προτεινόμενες αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση για το Βαμβάκι και έγινε συζήτηση όπου το κάθε μέλος ανέπτυξε τις θέσεις του.
Τρεις είναι οι κύριες παρεμβάσεις στην ισχύουσα απόφαση:
• Η πριμοδότηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.
• Ο ουσιαστικός έλεγχος των ανοικτών τιμών
• Η εισαγωγή των όρων για την απόδοση του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance)

Σε ότι αφορά την πριμοδότηση της ποιότητας, η απόφαση θα αναφέρει ρητά την υπο-χρέωση σεβασμού και εφαρμογής από όλους, τυχόν συμφωνίας στο πλαίσιο της Διε-παγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος η οποία θα προβλέπει θετική ή αρνητική πρι-μοδότηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα με-τρώνται στα εκκοκκιστήρια παρουσία των γεωπόνων του παραγωγού και του εκκοκ-κιστή, ενώ σε περίπτωση που προκύψει άμεσα συμφωνία, ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ικανός αριθμός συμβασιούχων στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να προ-χωρήσει σε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, που ανήκει στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Με την απόφαση αυτή καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνέντευξη στην ΕΡΤ Κομοτηνής παραχώρησε η Ελένη Λαφτσή
Έλλειψη Οράματος , σχεδιασμού και βούλησης καταλόγισε στην νυν δημοτική αρχή η κα Ελένη Λαφτσή, υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημείωσε «Δεν υπήρχε όραμα, σχεδιασμός και βούληση από την απερχόμενη διοίκηση . Χωρίς να παραγνωρίζω τα όποια θετικά είχε καθ όλη τη διάρκεια της οκταετίας ήταν λίγο συντηρητική» ανέφερε. Μιλώντας για τους συνυποψηφίους της τόνισε ότι άνθρωποι που βρίσκονται στην πολιτική πολλά χρόνια, όπως ο κος Γκαράνης και ο κος Γραβάνης έχουν κουραστεί «ό,τι είχαν να δώσουν το δώσανε κι αυτό φάνηκε» είπε η κα Λαφτσή.

Κόμματα Κινήματα
Δήλωση Ιλχάν για την 4η Νομική Πάτρας

Οξεία κριτική ασκεί στην κυβέρνηση ο βουλευτής Ροδόπης κος Ιλχάν Αχμέτ με α-φορμή την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. « Αυτό που δεν τόλμησαν όλες μαζί οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, να ιδρύσουν 4η Νομική πέριξ των Αθηνών» το έκανε η Κυβέρνηση σημειώνει ο κος Ιλχάν και τονίζει  ότι το Κίνημα Αλλαγής αποχώρησε από την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου «αυτό το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται. Μόνο καταργείται» καταλήγει ο βουλευτής της Ροδόπης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την 4η Νομική

«Το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή Μεγάλη Ε-βδομάδα ολοκληρώνει το τοπίο στην Ανώτατη εκπαίδευση, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους «θεσμούς»στην τρόικα,στον ΟΟΣΑ κτλ,ενώ δημιουργείται ένα Λύκειο -αρένα ανταγωνισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» και τονίζει πως «Η «ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» είχε προτείνει στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ζητήσουν όλες οι παρατάξεις να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Όμως οι άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν,επιμένοντας να επικεντρωθούν στο αίτημα ,να μην ιδρυθεί 4η Νομική. Μάλιστα εκφράζοντας τα «αγωνιστικά «τους αισθήματα,αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση Δήμος-Νομική Δ.Π.Θ, με τον κ.Πρωθυπουργό. Αλήθεια τι έχουν να πουν τώρα;» αναρωτιέται ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δημοτικό Συμβούλιο κος Νίκος Φακιρίδης.

Ευρωεκλογές
Δήλωση της Σαδουλά Σεβτζάν, υποψηφίας ευρωβουλευτού του Κινήματος Αλλαγής

» Στο πρόσωπο μου πιστεύω ότι επιβραβεύεται η γυναίκα της εργασίας και του καθημερινού μόχθου, που δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός αλλά διαθέτει την ευγενή φιλοδοξία να υπηρετήσει τα κοινά της χώρας της στην Ευρώπη και στον τόπο της.» αναφέρει σε δήλωσή της η Σαδουλά Σεβτζάν, υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αμέσως μετά την συνάντησή της με την Φώφη Γεννηματά στο γραφείο της προέδρου. «Σε μία εποχή μεγάλων απαιτήσεων και προκλήσεων για το γυναικείο κίνημα στην Ενωμένη Ευρώπη, δηλώνω παρούσα και έτοιμη να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις πρώτα από όλα για τον τόπο μου-την Θράκη και τους ανθρώπους της.» τονίζει η κα Σαδουλά Σεβτζάν.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος
Την Κομοτηνή επισκέπτεται  σήμερα ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει διαμορφωθεί ως εξής :
09.30 π.μ. Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
10.00 π.μ. Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνη Γραβάνη.
11.00 π.μ. Συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ροδόπης.

Σε βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη ο Ε.Στυλιανίδης

Στην Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδας Βουκουρέστι…» εκδόσεις Έναστρον, μίλησε ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, μαζί με τον Θοδωρή Ρουσόπουλου, τον Πρέσβη ε.τ. και υποψήφιο Ευ-ρωβουλευτή Αλέξανδρο Μαλλιά, την Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη και τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλη.
«Στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή πέτυχε να μετατρέψει μια χαμένη διεθνώς υπόθεση, σε στέρεη βάση για μια μελλοντική εθνική διαπραγμάτευση που καθιστούσε την επίλυση του Ονοματολογικού ζητήματος Ομόφωνη προϋπόθεση για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.» ανέφερε ο κος Στυλιανίδης και σημείωσε «Δυστυχώς αυτό το πολύτιμο διαπραγματευτικό κεφάλαιο που συγκέντρωσε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι, το σπατάλησε με ελαφρότητα η σημερινή Κυβέρ-νηση στις Πρέσπες.»

Δήμος – Περιφέρεια
Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο.
Συνεδριάζουν σήμερα στις επτά το απόγευμα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.

 

 

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη
Συνάντηση είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θοδωρή Ζαγοράκη στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και τρόποι με τους οποίους οι Περιφέρειες της χώρας μπορούν να συνεργάζονται με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων.

Δεν συμμετέχει στις εκλογές η «Οικολογία Αλληλεγγύη»
Τη μη συμμετοχή της στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά από παρουσία 8 ετών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανακοίνωσε η περιφερειακή παράταξη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προς τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η παράταξη θεωρεί πως οι παρατάξεις που ζητούν την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν ανταποκρίνονται στις αρχές και τις πολιτικές αξίες της, για αυτό και δεν υποστηρίζουν καμιά εξ’ αυτών και καλούν τα μέλη και τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Σεμινάρια
Πιστοποιημένη εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών
Η Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ομάδα του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Καβάλας, διοργανώνει πιστοποιημένη εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών – Βασικής Υποστήριξης Ζωής υπό την αιγίδα του Πανευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC).
Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει, Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), Αντιμετώπιση πνιγμονής, και θέση ανά-νηψης τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν Πιστοποίηση παροχέα Πρώτων Βοηθειών, πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένη. Το σεμινάριο είναι διάρκειας 5 ωρών και θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, την Τετάρτη 08/05/19 και ώρες 16:00-21:00.
Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης στο σεμινάριο, μπορείτε να απευθυνθείτε στο 6974849749.

Κοινωνία
Το πρόγραμμα των ακολουθιών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Η διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των Ακολουθιών που θα τελεστούν στο Παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονος. Σύμφωνα με αυτό: Σήμερα στις 12:00μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων θα τελέσει το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Αύριο Μ. Πέμπτη 13:00μ.μ. Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου. Την Μ. Παρασκευή 13:00μ.μ. Ακολουθία, Εγκώμια και Περιφορά του Ιερού Επιταφίου εντός του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Και το Μ. Σάββατο στις 20:30μ.μ. ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Πολιτισμός
Παράταση Έκθεσης ζωγραφικής | γλυπτικής
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της αθρόας προσέλευσης του εικαστικού κοινού, η εξαιρετική έκθεση δημιουργιών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Α-θηνίων» παρατείνεται έως και την Παρασκευή 3 Μαΐου.

Αθλητικά
Αγώνες μπάσκετ 3Χ3
Αγώνες μπάσκετ 3Χ3 θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων «Ελευθέρια της Θράκης» «Κάντε ομάδες και ελάτε στην Πλατεία για μπάσκετ» αναφέρουν οι διοργανωτές. Οι κατηγορίες: 2005-06,2007-08,2009-10,2011-12
Η Συμμετοχή δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 6945331512 μέχρι την Πέμπτη 2 Μαΐου.

“Το Μονοπάτι Της Παναγίας”
Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον 2ο Αγώνα Δρόμου 15km “Το Μονοπάτι Της Παναγίας”. Εγγραφές μέχρι την Κυριακή 12 Μαΐου. Ώρα Εκκίνησης: 11:30 από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής. Τερματισμός: Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Συμμετοχή: 10€ – Ανήλικοι: 5€ – Φοιτητές: Δωρεάν

Αστυνομικό δελτίο

25η Τακτική Γενική Συνέλευση
Η 25η Τακτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με κεντρικό μήνυμα : «Η δύναμη της ένωσης κατακτά το καθετί». Κυρίαρχα προβλήματα που απασχόλησαν την Γ.Σ. ήταν η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στις περισσότερες υπηρεσίες που σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις του σχεδίου «ΠΕΡΣΕΑΣ» οδηγεί στην καταστρατήγηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο καταγράφονται τα θεσμικά, οικονομικά, ασφαλιστικά και τοπικά αιτήματα.

Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης 34χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Καιρός:

Eurokinissi

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα σημειωθούν σποραδικές βροχοπτώσεις και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες κυρίως στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν, στη δυτική χώρα νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στην ανατολική ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: