Σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Π.Αρκουμανέα
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19 υπό την παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα Παναγιώτη πραγματοποιήθηκε χθες τόσο στην Κομοτηνή, όσο, νωρίτερα, και στην Ξάνθη. Την πρόθεση της Πολιτείας να συνδράμει με κάθε τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του covid-19 στις ΠΕ Ξάνθης και Ροδόπης έως την οριστική εξάλειψη της εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας. Αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ενημερώσεων των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προστασίας καθώς και η συνέχιση των δειγματοληπτικών ελέγχων. Επίσης η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και στα τέσσερα σημεία εισόδου στη χώρα μας από την πλευρά της Βουλγαρίας που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην αποτροπή των επισκέψεων των κατοίκων της περιοχής στην γειτονική Τουρκία.

Άρση της καραντίνας στο Αγίασμα

Έληξε η καραντίνα, στην οποία είχαν υποβληθεί οι κάτοικοι του οικισμού Αγίασμα του Δήμου Ιάσμου. Μετά την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων, για προληπτικούς λόγους ο οικισμός είχε τεθεί σε καραντίνα στις 16 Ιουνίου, ενώ στις 17 Ιουνίου οι κάτοικοί του υποβλήθηκαν σε εξετάσεις Covid-19, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές. Ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν δήλωσε ότι τα προληπτικά μέτρα θα συνεχιστούν σε όλη την εδαφική περιφέρεια του δήμου.

drive through testing στην Ξάνθη
Λειτούργησε χθες δοκιμαστικά στο 3ο χλμ Ξάνθης Καβάλας το πρώτο drive through testing. Είναι μια λειτουργία, που πιλοτικά δοκιμάζεται στην Ξάνθη και υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, με τους πολίτες να δίνουν δείγμα, άμεσα, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους. Με τη μέθοδο αυτή, δεν υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή για τους πολίτες που εξυπηρετούνται σε χρόνο που δεν υπερβαίνει τα 2 λεπτά. Όλα τα δείγματα από την Ξάνθη θα αποστέλλονται αεροπορικός στην Αθήνα και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, για να λαμβάνουμε, σε συντομότερο χρόνο, τα αποτελέσματα.

Προληπτικές δειγματοληψίες για τον κορονοϊό και στη Ροδόπη
Δειγματοληψίες για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού θα συνεχιστούν και σήμερα για προληπτικούς λόγους στο γενικό πληθυσμό της Ροδόπης από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα στο κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ στην Κομοτηνή (πρώην Υγειονομικό – Υψηλάντου και Συμεωνίδη απέναντι από το ΙΚΑ), στο κτίριο της πρώην Νομαρχία Ροδόπης και στο 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής (πλησίον της Δημοτικής Αγοράς – Φιλίππου 2-4) Όπως και την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Ξάνθη

Συνεχίζονται και σήμερα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Ξάνθη. Θα γίνουν ως εξής: • Στο χωριό Γλαύκη από 09.00 π.μ έως 12.00 μ.μ., στο χωριό Μύκη από 12.00 μ.μ. έως 16.30 μ.μ. Στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων από 10.00π.μ. έως 15.00μ.μ.. Στο 3ο χλμ Ξάνθης Καβάλας στο drive through συνεργείο από 10.00π.μ. έως 16.00μ.μ. Ενώ την Πέμπτη 25 Ιουνίου στο Πάρκο Σαμακώβ στην πόλη της Ξάνθης από 10.00π.μ εως 15.00 μ.μ., στο χωριό Νέα Κεσσάνη του Δήμου Αβδήρων, στο Περιφερειακό Ιατρείο από 10.00π.μ έως 15.00μ.μ.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΔΠΘ
Μετά το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στο προσωπικό του Δ.Π.Θ. το Ίδρυμα προέβη σε εκκένωση του συγκεκριμένου χώρου εργασίας ενώ το προσωπικό της διοικητικής μονάδας θα απασχοληθεί με τηλεργασία τις επόμενες ημέρες, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις των χώρων σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Να σημειωθεί ότι τη διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου συνεχίζει να πραγματοποιείται από απόσταση, όπως άλλωστε είχε αρχικά αποφασιστεί από την Σύγκλητο, ώστε να διαφυλαχτεί η υγεία των φοιτητών, του προσωπικού του Ιδρύματος αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιστολή του δημάρχου Αρριανών στον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ
Ο Δήμαρχος Αρριανών με επιστολή προς τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης παύσης ανταποκριτών ΟΓΑ-eΦΚΑ της Δ.Ε. Φιλλύρας του Δ. Αρριανών. Στην επιστολή του σημειώνει ότι για την λήψη της ανωτέρω απόφασης δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Φιλλύρας Δ. Αρριανών και ιδιαίτερα το γεγονός ότι συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι αγρότες. Για την συνέχιση της εξυπηρέτησης των δημοτών για θέματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και παροχών θα απαιτείται πλέον η μετάβαση τους στην πόλη της Κομοτηνής.
Παιδεία
Η ΕΛΜΕ Ροδόπης για την Καλλιτεχνική διαμαρτυρία στην Κομοτηνή

Η ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ με ομόφωνη απόφασή του ΔΣ συμμετέχει στην καλλιτεχνική διαμαρτυρία αύριο Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 19:00 στην Πλατεία της Κομοτηνής ενάντια στην περικοπή μαθημάτων των τεχνών από το πρόγραμμα του Λυκείου. «Υπερασπιζόμαστε τις μορφωτικές ανάγκες και δικαιώματα των μαθητών, Στηρίζουμε τον αγώνα των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Καλλιτεχνικών (εικαστικών, θεατρικής αγωγής, μουσικής), Οικονομολόγων, Κοινωνιολόγων, Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και απευθύνεται κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να παραβρεθούν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα
Στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Περιφέρειας ΑΜΘ σημειώνοντας πως: “είναι αποτέλεσμα του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου της Κυβέρνησης” Σύμφωνα με την ανακοίνωση το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καταργεί μαθήματα, ενώ παράλληλα μειώνει ώρες από διδασκόμενα μαθήματα.

Ψήφισμα συμπαράστασης στους Σχολικούς Τροχονόμους
Τη συμπαράστασή της στα αιτήματα του Σωματείου Σχολικών Τροχονόμων Ν. Καβάλας δηλώνει με ψήφισμά της η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Αν. Μακεδονίας-Θράκης, καθώς όπως αναφέρει τα αιτήματα αυτά αγκαλιάζουν και αφορούν όλους τους σχολικούς τροχονόμους, είτε έχουν σωματείο, είτε όχι. «Οι εργαζόμενοι αυτοί, που δηλώνονται εθελοντές, με πάνω από 15 χρόνια υπηρεσία, εργάζονται ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς δικαίωμα αναρρωτικής άδειας, χωρίς πολλές φορές μέσα ατομικής προστασίας.» αναφέρεται στο ψήφισμα ζητώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με συλλογική σύμβαση εργασίας.

Πρωτογενής Τομέας
ΥπΑΑΤ: Ενίσχυση Αγροτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό

O ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης χαιρετίζει την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τη συγκεκριμένη απόφαση γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση. Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε παράλληλα την επέκταση του χρόνου καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων να ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Κατάθεση φακέλου για την αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ ως εθνικού φορέα

Κατατέθηκε η αίτηση για την αναγνώρισή της ως Εθνικής, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς με στόχο τη δυναμική προάσπιση των συμφερόντων ενός από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της αγροτικής οικονομίας μας. «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας η οποία κοινό στόχο έχει το άνοιγμα νέων αγορών για τα ποιοτικά προϊόντα μας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους και την μεγιστοποίηση του εισοδήματος των παραγωγών», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης μετά και την ανακοίνωση κατάθεσης του φακέλου.

Οικονομία
Σύσκεψη φορέων στην Ξάνθη και ραντεβού με τον Πρωθυπουργό
Πανξανθιώτικη Σύσκεψη αρχών και φορέων πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ ΞΆΝΘΗΣ από τους παραγωγικούς φορείς την Δευτέρα το βράδυ Διαπιστώθηκε απόλυτη ομοφωνία από όλους τους παριστάμενους για τα δίκαια αιτήματα των επιχειρηματιών και αποφασίστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ Νίκος Ευφραιμιδης να κλείσει ραντεβού με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη στην Κομοτηνή
Συνελήφθη προχθές ( 22-6-2020) το πρωί στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου ένας αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

Εξιχνιάστηκαν 3 κλοπές και 1 απόπειρα κλοπής στο νομό Ροδόπης
Εξιχνιάστηκαν ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής τρεις (3) κλοπές και μία (1) απόπειρα κλοπής, που διαπράχθηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, στο νομό Ροδόπης. Από τους παραπάνω αστυνομικούς σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών (3) ημεδαπών για κλοπές. Οι τρεις δράστες, ενεργώντας με διαφορετικές συνθέσεις, διέπραξαν τις κάτωθι κλοπές και απόπειρα κλοπής: αφαίρεσαν ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο, διέρρηξαν ένα κυλικείο και μία αποθήκη, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους χρήματα, 4 ηλεκτρονικές συσκευές, 1 γεννήτρια, 3 εργαλεία (βενζινοκίνητα – ηλεκτρικά), φιάλες ποτών και τρόφιμα, επιχείρησαν να διαρρήξουν μια επιχείρηση, χωρίς να τα καταφέρουν. Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν το δίκυκλο και δύο από τις ηλεκτρονικές συσκευές που αφαίρεσαν οι δράστες, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στoν κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης.
Σύλληψη τεσσάρων μεταναστών
Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον ημεδαπό διακινητή, οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητου, πλην όμως δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Τελικά, το όχημα ακινητοποιήθηκε σε επαρχιακή οδό και ο οδηγός – διακινητής συνελήφθη, ενώ κατά τον έλεγχο στο εσωτερικό του διαπιστώθηκε ότι μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.
Καιρός
ΤΕΤΑΡΤΗ 24-06-2020

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: