Πολιτική
Συναντήθηκε με τον Χρυσοχοϊδη ο Ε. Στυλιανίδης
Με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συναντήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και έθεσε τρία θέματα στον Υπουργό, να εκπαιδευτεί το νέο προσωπικό της FRONTEX, δηλαδή των Ευρωπαίων Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλάκων στην Κομοτηνή, να επεκταθεί το πρόγραμμα «Ασπίδα» στο Νομό Ροδόπης που θα επιτρέψει να αυξηθεί στην περιοχή το εξειδικευμένο προσωπικό και να δημιουργηθεί αστυνομικός σταθμός στα σύνορα της Νυμφαίας.

Δ. Χαρίτου: Αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
“Ως γνωστό με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του υπομέτρου 4.1 για τα Σχέδια Βελτίωσης. Πόροι άλλωστε που είχαν διασφαλιστεί με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ μέσα από τη συνολική υπερδέσμευση του Π.Α.Α. της τάξης του 1,2 δις ευρώ (123,6% της συνολικής δημόσιας δαπάνης).” αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου χαρακτηρίζοντας “αδικαιολόγητους τους πανηγυρισμούς του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.” “Προσπαθεί να εμφανίσει ως δικό του έργο, αποφάσεις που κατά βάση ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.” σημειώνει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης.

Ομιλία βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Εκλογή Βουλευτών»
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι θέλει να απενοχοποιήσει τα εκλογικά συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής με τα οποία κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες δυσφημώντας την απλή αναλογική. «Εκλογικά συστήματα που είναι ταυτισμένα στη συνείδηση της κοινωνίας με το καθεστώς των αντιλαϊκών πολιτικών, του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είναι ταυτισμένα με το κράτος της Δεξιάς, το οποίο αναβιώνετε και σήμερα γιατί βρίσκεται στο DNA σας» τόνισε ο βουλευτής.

Κοινή επιστολή των τριών μουσουλμάνων βουλευτών
Με κοινή τους επιστολή προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης ζητούν την απόδοση τιμών από το Ελληνικό Κράτος προς τους νεκρούς -ήρωες πεσόντες Μειονοτικούς από την Δυτ. Θράκη που υπηρέτησαν στο μέτωπο και έπεσαν υπέρ Πατρίδος. «Θα αποτελούσε συνεπώς ένα ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης του αγώνα και της θυσίας τους υπέρ της Πατρίδας, η ανέγερση ενός μνημείου στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Αλβανικό κράτος για τους Έλληνες νεκρούς του μετώπου και για τους συμπολίτες μας που έπεσαν εκεί και ήταν μέλη της Μειονότητας της Θράκης.» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή τους επιστολή οι βουλευτές από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

ΟΑΕΔ
Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη
Συνάντηση με τον Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, παρουσία του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, είχε στο γραφείο του στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Ο κ. Πρωτοψάλτης ενημέρωσε τους κ. Μέτιο και Γκαράνη για τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ προκειμένου να καταστεί περισσότερο ευέλικτος και να μπορεί να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες κάθε Δήμου και Περιφέρειας ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Συζητήθηκαν επίσης δυνατότητες σύμπραξης και κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ του ΟΑΕΔ, του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας ΑΜΘ σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.

Συνάντηση κ. Γραβάνη Αντώνη με τον κ. Πρωτοψάλτη Σπύρο, Διοικητή του ΟΑΕΔ.
Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης επισκέφτηκε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης , όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Γραβάνη Αντώνη, και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ευκαρπίδη Νικόλαο, Χαβιαρά Παντελή, Ταρνανά Αποστόλη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Βιομηχάνων ν. Ροδόπης κ. Φραντζή Ιάκωβο. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνεργασία του Οργανισμού και των Επιμελητηρίων προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Οικονομία
Αποσύρονται έως την 31η Μαΐου οι ταμειακές μηχανές
Αποσύρονται έως την 31η Μαΐου οι ταμειακές μηχανές που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 και δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης online με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την αποστολή δεδομένων. Οι κάτοχοι των ανωτέρω ΦΗΜ υποχρεούνται να δηλώσουν έως τις 31 Μαΐου την παύση τους, στο TaxisNet ή στην αρμόδια εφορία, όπως αναλυτικά καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση.
Περιφέρεια
Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου
Συνεδριάζουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 28-1-2020 ημέρα Tρίτη στις 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Νέα ανακοίνωση της Περιφερειακής Σύνθεσης
Η συμπαράσταση όλων των μελών της Περιφερειάκης Σύνθεσης προς τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εκφράζεται με ανακοίνωση της παράταξης κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή γιατί ποτέ τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου δεν συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Περιφερειακή Σύνθεση εκφράζει τη δυσαρέσκεια της γιατί η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη είναι τελευταία στο ποσοστό χρηματοδότησης Σχεδίων Βελτίωσης.
Η ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας
Η ιστοσελίδα της Περιφερειακής Παράταξης “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” του Κώστα Κατσιμίγα λειτουργεί στην διεύθυνση www.anenopro-amth.gr.

 

 

Πρωτογενής Τομέας
Εθνικό σχέδιο φυτοπροστασίας
Για το εθνικό σχέδιο φυτοπροστασίας που έχει τεθεί σε διαβούλευση ενημέρωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κος Μάκης Βορίδης την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στέλλα Κυριακίδου . Όπως είπε πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει στοχευμένη φυτοπροστασία μέσα από την ορθολογική χρήση των σκευασμάτων και της ευαισθητοποίησης των αγροτών μέσα από την εκπαίδευση τους που προβλέπεται στο σχετικό σχέδιο.

Περιβάλλον
Ολοκληρώθηκαν οι Μεσoχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών
Ολοκληρώθηκαν οι Μεσoχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από το προσωπικό του Φ.Δ. Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου και τους εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Για ακόμα μια χρονιά τα είδη και οι αριθμοί των πουλιών που καταγράφηκαν ήταν εντυπωσιακά. Συνολικά στο ΕΠΑΜΑΘ καταγράφηκαν πάνω από 60 διαφορετικά είδη υδρόβιων, παρυδάτιων, αρπακτικών και θαλασσοπουλιών.

Πιλοτική εφαρμογή εργαλείου αξιολόγησης της διακυβέρνησης στις προστατευόμενες περιοχές
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΦΔ στο Πόρτο Λάγος ώστε να εφαρμοστεί πιλοτικά μια μεθοδολογία αξιολόγησης της διακυβέρνησης στις προστατευόμενες περιοχές. Παρόν στη συνάντηση έδωσαν δώδεκα συμμετέχοντες εκπροσωπώντας ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ). Η συνάντηση εργασίας είναι μέρος του ερευνητικού προγράμματος Fidelio του Πανεπιστημίου του Cambridge το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η πιλοτική εφαρμογή μιας μεθοδολογίας αξιολόγησης της ποιότητας διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών και των περιοχών διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, στο ΕΠΑΜΑΘ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής
Συνεδριάζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής στο Αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 18.15. Μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητηθούν το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, η Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων και το θέμα της Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» για την Οργάνωση Ολοκληρωμένου Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών στον Δήμο άνευ ανταλλάγματος για τον Δήμο.
Μητρόπολη
Εκδήλωση για τους τρεις Ιεράρχες
Επίκαιρη ομιλία προς τιμή των τριών ιεραρχών διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις επτά το απόγευμα στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος.

 

 

 

 

Πολιτισμός-Εκδηλώσεις
Το όνειρο του Σκιάχτρου
Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κομοτηνή το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στις 17:00 & στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην REX) το αριστουργηματικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά που μαγεύει πάντα μικρούς και μεγάλους «Το Όνειρο του Σκιάχτρου». Τη μουσική υπογράφει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος για πρώτη φορά στην καριέρα του συνθέτει πρωτότυπη μουσική για παιδική θεατρική παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά!
Αίας Σοφοκλή στο ΔΗΠΕΘΕ
Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής επέλεξε τη παράσταση ΑΙΑΣ του Σοφοκλή για να ανοίξει και θεατρικά το 2020. Ο Γιώργος Νανούρης, στην πρώτη του επαφή με το αρχαίο δράμα, σκηνοθετεί τον βραβευμένο με βραβείο Χορν, Μιχάλη Σαράντη και τον ζωγράφο Απόστολο Χαντζαρά. Παραστάσεις θα δοθούν την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Γ. Κονδύλη 30. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Για κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής 25310-37770 και 25310-27484

«Πως αλλάζοντας τρόπο σκέψης, αλλάζει και η ζωή μας»
Διάλεξη με εισηγήτρια την κ. Δασκαλοπούλου Αικατερίνη (MSc Διαχείριση Κρίσεων-Ερευν
ήτρια) και θέμα, «Πως αλλάζοντας τρόπο σκέψης, αλλάζει και η ζωή μας» διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00, Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» στην Καπναποθήκη Π, στην Ξάνθη. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής
Τον ετήσιο χορό του διοργανώνει ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:30΄ στη μουσική σκηνή ΄΄Αστραία ΄΄ στον Ίασμο. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει θρακιώτικη παραδοσιακή ορχήστρα με τους Βαγγέλη Παπαναστασίου, Νίκο Ζαπάρτα και μια πλειάδα μουσικών και τραγουδιστών. Τηλ. κρατήσεων 6937116677 και 2531084304.
Ετήσιος χορός των Σαρακατσάνων
Ο ετήσιος χορός του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις οκτώ το βράδυ στο Κέντρο «Εγνατία», στο 10ο χιλιόμετρο Κομοτηνής Ιάσμου. Στο τραγούδι θα είναι ο Αντώνης Κυρίτσης και ο Βασίλης Σερμπέζης με την ορχήστρα του.

 

 

 

Νέα Ημερομηνία για το Φάντασμα της Όπερας στη Θεσσαλονίκη

Εκδρομή στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για την παρακολούθηση της παράστασης «The PHANTOM of the OPERA» στις 30 Ιανουαρίου στις τρεις και μισή το απόγευμα διοργανώνει το «Dimokriteio TRAVEL» σε συνεργασία με το «Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο».

 

Μουσικοθεατρική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδίτη
Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Γιατί γιαγιά δεν έχουμε πολλά λεφτά;» της Χρύσας Ιωαννίδου θα ανέβει το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 18:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδίτη. Κείμενο – Σκηνοθεσία – μουσική : Χρύσα Ιωαννίδου. Ενορχήστρωση: Φώτης Ζανελάρης. Κοστούμια: MarKa. Παίζουν: Χρύσα Ιωαννίδου, Χρύσα Τσένη, Ντέμης Καρελιάδης. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 5 χρονών και πάνω, αλλά και σε ενήλικες. Είσοδος ελεύθερη.

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής
Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του εικαστικού Θοδωρή Μαρκόπουλου, με τίτλο: «TelegraphRoad…oncanvas» πραγματοποιεί το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στις 19:00 ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Ετήσια Γενική Συνέλευση με τους Φιλοτέχνες
Η Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» διοργανώνει την Ετήσια Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 10:30 π. μ. στην Καπναποθήκη .
Νέο Τμήμα Γνωριμίας με την Ισπανική και Λατινοαμερικάνικη γλώσσα
Νέο Τμήμα Γνωριμίας με την Ισπανική και Λατινοαμερικάνικη γλώσσα και τον πολιτισμό θα λειτουργήσει στη ΦΕΞ. Η 1η Συνάντηση -ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις 20.00 στο Μουσείο. Πληροφορίες Εγγραφές: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7.
Συναυλία του κύκλου Μουσικής Δωματίου
Η τρίτη συναυλία του κύκλου Μουσικής Δωματίου 2019-2020 που οργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ, θα δοθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ). Η συναυλία έχει τίτλο «Οι νέοι παίζουν για τους νέους» και εμφανίζονται τέσσερις ταλαντούχοι νέοι της πόλης σε μία συνάντηση με έργα για σόλο πιάνο. Θα παίξουν: Ο Νικόλαος Βλαδιμηρίδης, ο Κωνσταντίνος Κουμπάκης, ο Δημήτρης Λύρατζης και η Μυρτώ Φαλαλάκη . Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κοπή πίτας από την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης
Συνεστίαση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις μιάμιση το μεσημέρι.

 

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 3 ημεδαποί οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση ληστείας που διαπράχθηκε σε βάρος 20χρονου ημεδαπού στην πόλη της Κομοτηνής
Συνελήφθησαν προχθές (23-1-2020), στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 21, 17 και 15 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση ληστείας σε βάρος 20χρονου ημεδαπού, που διαπράχθηκε προχθές το μεσημέρι στην Κομοτηνή.
Καιρός
Τοπικές νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ, στα δυτικά μεταβλητοί 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, αλλά παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Μοιράσου το άρθρο: