Καιρικό
Χιόνια στα ορεινά, τσουχτερό κρύο και άνεμοι βορειοδυτικοί έντασης έως έξι μποφόρ συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για τρίτη ημέρα σήμερα σε Ροδόπη και Ξάνθη.Κλειστά τα σχολεία στους ορεινούς οικισμούς της Ροδόπης.

Υγεία
Οι ιατρικοί σύλλογοι για τα περιστατικά βίας
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΑΘ), με αφορμή το θλιβερό περιστατικό ξυλοδαρμού γιατρού από συνοδό ασθενή στο Νοσοκομείο Καβάλας, τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι καταδικάζουν απερίφραστα την άνανδρη και βάρβαρη επίθεση εναντίον συναδέλφου μας στο Νοσοκομείο Καβάλας. «Δεν ανεχόμαστε καμία μορφή βίας (λεκτική ή σωματική) εναντίον εργαζομένων σε δομές υγείας.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται «Οι εργαζόμενοι, των οποίων ο αριθμός τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά στα Δημόσια Νοσοκομεία, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες, με εξευτελιστικές αμοιβές, προσπαθώντας να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα, στον αυξημένο στα χρόνια της κρίσης αριθμό ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκομεία. Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν τουλάχιστον τον έπαινο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους προσβάλλει ή να ασκεί εναντίον τους οποιαδήποτε μορφή βίας.» Οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν από την Πολιτεία και δη το Υπουργείο Υγείας, να διασφαλίσει τις συνθήκες εργασίας και να προστατεύσει τους γιατρούς αποτελεσματικά από παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. Όπως τονίζουν απαραίτητα πρέπει σε κάθε δομή υγείας, σε κάθε Κλινική, Τμήμα ή Εργαστήριο να υπάρχουν μηχανισμοί αφενός πρόληψης και αποτροπής και αφετέρου άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Εκλογές Μάιος 2019
ΠΟΛΗτική ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Η παρουσίαση διακήρυξης της δημοτικής παράταξης ΠΟΛΗτική ΑΝΑΤΡΟΠΗ από την επικεφαλής, την κα Ελένη Λαφτσή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 18.30 στο ξενοδοχείο ΟΡΦΕΑΣ.

 

 

Υποψήφιοι με το «Εμπρός»
Δέκα νέα ονόματα υποψηφίων έδωσε στην δημοσιότητα ο κος Οντέρ Μουμίν Επικεφαλής Συνδυασμού ΕΜΠΡΟΣ, Υποψήφιος Δήμαρχος Ιάσμου. Υποψήφιοι θα είναι: ΣΕΡΚΑΝ ΑΡΑΠ ΧΟΥΣΕΪΝ, ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΧΑΣΑΝ, MΟΥΜΙΝ ΜΟΥΜΙΝ, ΟΖΑΝ ΑΛΗ, ΝΙΧΑΛ ΧΑΣΑΝ, ΛΑΤΗΦ ΧΑΛΗΛ, ΣΑΛΗΜ ΧΟΥΣΕΪΝ, ΑΡΖΟΥ ΧΟΥΣΕΪΝ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (MATA), ΡΙΔΒΑΝ ΔΕΜΗΡ.»Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στους συμβούλους του συνδυασμού μας που σήμερα ανακοινώνω και ταυτοχρόνως καταθέτω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη που επέλεξαν εμένα ως επικεφαλής αυτού του δύσκολου αλλά ευχάριστου εγχειρήματος.» δήλωσε ο κος Οντέρ Μουμίν.

Κόμματα Κινήματα
Δήλωση για τα Ποδοσφαιρικά Σωματεία
«Παρά τα εμφανή προβλήματα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας τα Ποδοσφαιρικά Σωματεία αγωνίζονται να κρατηθούν όρθια.» δήλωσε η πολιτευτής της ΝΔ κα Βούλα Ελευθεριάδου με αφορμή εκδήλωση κοπής πίτας της ΕΠΣ Θράκης. «Ο Αθλητισμός αποτελεί μια δημιουργική διέξοδο για τους νέους που πρέπει να στηρίξουμε, βάζοντας όμως τις βάσεις του εκσυγχρονισμού.» κατέληξε.

Περιφέρεια
Ενημερωτική εκδήλωση για τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος
Ενημερωτική εκδήλωση για τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014 – 2020 που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Chris & Eve Mansion, Κομοτηνή. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10:45 με εισήγηση του Χρ. Μέτιου, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Προσλήψεις ιατρών
Η Αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ του Δήμου Κομοτηνής ως εταίρος του έργου με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την υγεία και την προστασία του παιδιού» θα προβεί στη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών υλοποίησης των δράσεων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του παιδιού» με ιατρούς των παρακάτω ειδικοτήτων: ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ, ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ και ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον είναι οι προσωρινοί ανάδοχοι, να εγγραφούν στο ειδικό μητρώο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης.

Κοινωνία
Τρελό καρναβάλι στην Ξάνθη
Συνολικά 20 ημέρες ξέφρενου γλεντιού, με συμμετοχή δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων και πάνω από 30 αποκριάτικων πληρωμάτων. Περισσότεροι από 5.000 καρναβαλιστές και 54 χρόνια πετυχημένων διοργανώσεων. Σχεδόν 80.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο σε όλες τις εκδηλώσεις (κάτοικοι, καρναβαλιστές και επισκέπτες) λίγα μόνο από τα πολλά ιδιαίτερα στοιχεία του καρναβαλιού της Ξάνθης. Αυτή είναι η ταυτότητα της μεγαλύτερης καρναβαλικής γιορτής στη βόρεια Ελλάδα, που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη, και θα διαρκέσει μέχρι την 11η Μαρτίου 2019. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαρτίου. Το φετινό θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού ο… Έρωτας!

Δ’ Σ.Σ.
Εθελοντισμός –αλληλεγγύη
Το Δ΄Σώμα Στρατού στο πλαίσιο της προσφοράς προς στις τοπικές κοινωνίες, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ, διέθεσε ιατρικό κλιμάκιο αποτελούμενο από Καρδιολόγο, Ορθοπεδικό, ΩΡΛ και Οφθαλμίατρο στην εκστρατεία προληπτικής ιατρικής του σωματείου «ΦΙΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ- ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» για την εξέταση μαθητών και κατοίκων της ορεινής Ξάνθης» στα χωριά ΓΛΑΥΚΗ και ΣΜΙΝΘΗ του Δήμου Μύκης. Για άλλη μια φορά το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη, δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο και αποδεικνύει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον του για τους ακρίτες της περιοχής και ενδυναμώνει την αγάπη του κόσμου προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εθελοντική αιμοδοσία
Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3/3/2019 από 08:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου από τον Σύλλογο Αιμοδοτών Ιάσμου.

 

 

ΔΠΘ
ELSA Komotini
Η ομάδα της ELSA Komotini, που αποτελούνταν από τους Χριστίνα Νικολού, Μιχάλη Σκουζέ, Εύη Σκούτα και Ίριδα Γαλανοπούλου πήρε μέρος στο Regional Round του John H Jackson Moot Court Competition, ο οποίος διεξήχθη στη Βιέννη στο Wirtschaft Universität.

Εκδήλωση

Συμφωνία των Πρεσπών
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα αναλυθεί σε ειδική εκδήλωση από τον επίκουρο καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης και διεθνολόγο, Σωτήρη Σέρμπο και τους καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο και Βασίλη Γραμματίκα. Την πολιτική σκοπιά του ζητήματος καθώς και τα περιθώρια ευελιξίας του ελληνικού κράτους θα αναπτύξει ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α’ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 26/2 και ώρα 17:00 στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου (Δημοκρατίας 1) στην Κομοτηνή.

Κοινωνικά
Θλίψη στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Ροδόπης, καθώς αποχαιρετά  σήμερα  τον συνταξιούχο μαθηματικό Γιώργο Ζήκο, που για πολλά χρόνια δίδαξε σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Εκ μέρους όλων των συναδέλφων και των επί σειρά ετών μαθητών του εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό του ταξίδι!» αναφέρεται σε ανακοίνωση της προϊσταμένης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κας Μαριγούλας Κοσμίδου. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα  στη 13:00 στην εκκλησιά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Πολιτισμός
Αγάπα την Ελλάδα σου
«Αγάπα την Ελλάδα σου» είναι ο τίτλος του νέου τραγουδιού του Θανάση Γκαϊφύλλια.
Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας, αποφάσισε να δημοσιεύσει στο YouTube το καινούργιο τραγούδι που έγραψε και ερμήνευσε. Αποφάσισε να το μοιραστεί με όλους εμάς, χωρίς μεσάζοντες και μακριά από τους μηχανισμούς των δισκογραφικών εταιρειών. Το ακούμε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Ecqp2SwSwcA

Τα ελευσίνια μυστήρια
Η προγραμματισμένη εκδήλωση για σήμερα, με θέμα «Τα Ελευσίνια Μυστήρια στην Αποκριά…» με εισηγήτρια την ιστορικό κ. Βασιλική Στρώλη μετατίθεται για την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, στις 19:00. Η εκδήλωση θα πραγματοποιούνταν στα πλαίσια του Εργαστηρίου Τοπικής Ιστορίας.

 

Μουσική εκδήλωση
Μουσική εκδήλωση στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 19:00 από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης. Στην συναυλία θα ακουστούν τα μουσικά σύνολα ροκ και ποπ μουσικής του Μουσικού Σχολείου Νομού Ξάνθης. Υπεύθυνος εκδήλωσης: Γιάννης Γούτμαν, Καθηγητής μουσικής Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Η παράσταση «Ο Καρυοθραύστης»
Η παράσταση «Ο Καρυοθραύστης» θα παρουσιαστεί ζωντανά από το Μπαλέτο στον Πάγο «Αγία Πετρούπολη» για δύο βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στις 21:00. Εισιτήρια προπωλούνται στο Ticketservices.gr και στα καταστήματα Public.

 

Η Ξάνθη και η Κατίνα Βέικου Σεραμέτη
Η Ξάνθη και η Κατίνα Βέικου Σεραμέτη είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Την παρουσίαση θα αναλάβει η κα Δήμητρα Κατάκη, φιλόλογο. Αποσπάσματα από το έργο της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη διαβάζει η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ.

Συνέλευση των Φιλοτεχνών
Πραγματοποιήθηκε χθες στην Καπναποθηκη η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «Φιλοτέχνες». Έγινε τόσο ο οικονομικός απολογισμός καθώς και ο απολογισμός των δράσεων του 2018. Παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός του 2019. Ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση για την οργάνωση και την πορεία του συλλόγου με προτάσεις και νέες ιδέες από τα μέλη , τις οποίες η διοίκηση θα προσπαθήσει να υλοποιήσει στο προσεχές διάστημα.

«Βλέμμα Ένδον»
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τελεία + Παύλα» η δεύτερη ποιητική συλλογή της Μαρίας Μουσοπούλου, με τον τίτλο «Βλέμμα Ένδον», σελ. 41. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σπανίδη η πρώτη της συλλογή, με τον τίτλο «… σαν βροχή…», σελ. 28.

Αστυνομία
Νεκρός στην Γρατινή
Νεκρός στο σπίτι, όπου διέμενε με τον γιό του, βρέθηκε ηλικιωμένος άνδρας στη Γρατινή. Το άψυχο σώμα του ηλικιωμένου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή.

 

Συνελήφθη 34χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα μαστροπείας, απλή σωματική βλάβη, παράνομη βία και υπεξαγωγή εγγράφων
Συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης  στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 34χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα μαστροπείας, απλή σωματική βλάβη, παράνομη βία και υπεξαγωγή εγγράφων. Για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί επίσης μία 36χρονη ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για απλή σωματική βλάβη. Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία δύο 27χρονων ημεδαπών γυναικών, την 20-2-2019 τις πρώτες πρωινές ώρες, ο 34χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο εργάζονταν, με την άσκηση σωματικής βίας και απειλές, επιχείρησε να τις εξαναγκάσει να συνευρεθούν ερωτικά, έναντι αμοιβής, με θαμώνα του καταστήματος. Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία και η 36χρονη σύζυγος του δράστη άσκησε σωματική βία σε βάρος της μίας 27χρονης, ενώ ο 34χρονος παρακρατούσε προσωπικά τους αντικείμενα και έγγραφα, προκείμενου να τις εξαναγκάσει να συνεχίζουν να εργάζονται στο κατάστημά του. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Αθλητικά
Νέα νίκη για τον ΓΑΣ
Νέα νίκη για τον ΓΑΣ Κομοτηνή, που συνεχίζει την πολύ καλή φετινή του πορεία. Σε αγώνα για το πρωτάθλημα Γ’ εθνικής κέρδισε με 76-56 τα Μουδανιά.

 

 

Ήττα για την Ξάνθη
Σπουδαία νίκη πήρε ο Λεβαδειακός στα Πηγάδια με την Ξάνθη στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με κεφαλιά του Ιωαννίδη, ο οποίος είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο λίγο πριν και αποτέλεσε τη χρυσή αλλαγή των Βοιωτών. Η Ξάνθη, έχασε μεγάλη ευκαιρία να πλησιάσει τον Παναθηναϊκό και η διαφορά τους παραμένει στους τέσσερις βαθμούς. Το πέναλτι που κέρδισε και έχασε η Ξάνθη με τον Ντουρίτσκοβιτς στο 49′ προκάλεσε παράπονα από τους ανθρώπους του  Λεβαδειακού.

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ.

Μοιράσου το άρθρο: