Πρωτογενής Τομέας
Δικαιότερη η κατανομή των αδειών φύτευσης νέων αμπελώνων

Υπογράφτηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, απόφαση για την τροποποίηση των κριτηρίων κατανομής των αδειών φύτευσης νέων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, που θα ισχύσουν από το 2019. Ενόψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για άδειες φύτευσης, αποφασίστηκε να χωριστεί η χώρα σε τρεις ζώνες κι αυτό γιατί παρατηρήθηκε ότι μέχρι τώρα, με την κατανομή των αδειών σε εθνικό επίπεδο, σε κάποιες περιφέρειες της χώρας χορηγήθηκαν άδειες φύτευσης άνω του 1% της περιφερειακής έκτασης, που τους αναλογεί, και σε άλλες περιφέρειες χορηγήθηκαν αντίστοιχα άδειες φύτευσης για αρκετά μικρότερες εκτάσεις, παρότι είχαν υποβληθεί πολύ περισσότερα αιτήματα στις περιφέρειες αυτές. Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ανήκει στην 2η ζώνη. Στη δεύτερη ζώνη ανήκουν 2.200 στρέμματα . Στη 2η «Περιφέρεια» λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία όσοι αμπελουργοί έχουν ήδη έκταση 5-50 στρ. αμπελώνα.

ΑμεΑ
Δημιουργία Προσβάσιμων Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προορισμών
Χρηματοδότηση ύψους 59.500,00 € προς τον Δήμο Αβδήρων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργία Προσβάσιμων Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προορισμών» υπέγραψαν οι υπεύθυνοι του γραφείου του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη. Στο πλαίσιο του έργου θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών , σε επιλεγμένες θέσεις στην παραλία Πόρτο Μόλο του Δήμου για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Παιδεία
Διανομή Σχολικού Οδηγού για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παραδίδει στην σχολική κοινότητα τον Σχολικό Οδηγό, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα διανεμηθεί στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών των Δημόσιων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας. Μέσω του Οδηγού οι γονείς και κηδεμόνες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν υπεύθυνα για πρακτικά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στην εγγραφή των παιδιών τους στο σχολείο, στα δικαιολογητικά εγγραφής, στις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων, στην επικοινωνία με το σχολείο, στις υπηρεσίες και στις Δομές Υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε άλλα συναφή ζητήματα.

Οικονομία Ανάπτυξη
Ολοκληρωμένο πλάνο χρηματοδότησης των Ερευνητικών Υποδομών με 224 εκ.€
«Ένα από τα χαρακτηριστικά του στρεβλού παραγωγικού μοντέλου, που αποδείχθηκε το πλέον εύθραυστο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ήταν ότι στηριζόταν ελάχιστα στην τεχνολογική πρόοδο και καινοτομία.» δήλωσε ο ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης με αφορμή την έγκριση Ολοκληρωμένου πλάνου χρηματοδότησης των Ερευνητικών Υποδομών με 224 εκ.€. Παράλληλα, ο κος Γιαννακίδης σημείωσε ότι «η χώρα κατέγραφε χαμηλές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Έρευνα και την Καινοτομία, όπως επίσης διαρροή επιστημόνων προς εξωτερικό ταυτόχρονα με την υποεκμετάλλευση του ταλέντου και του ανθρώπινου δυναμικού σε εγχώριο επίπεδο.» Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη η κυβέρνηση είχε εξαρχής αποδώσει κεντρικό ρόλο στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, ως πυλώνες του παραγωγικού μοντέλου που προωθεί. «Το Υπουργείο Οικονομίας κι Ανάπτυξης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η χρηματοδότηση για τις σχετικές πρωτοβουλίες, όσο και η διασύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγή».

Περιφέρεια
884.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για νέες υπηρεσίες υγείας από το Νοσοκομείο Καβάλας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτει 884.269 ευρώ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα προκειμένου το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας να αποκτήσει Κέντρο ημέρας για την υποστήριξη ασθενών με Alzheimer και Μονάδα κατ’οίκον νοσηλείας για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές.

Πρόσκληση 3ης τακτικής συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μ. Θ.
Συνεδριάζουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 18:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Η Έγκριση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού έτους 2019 θα απασχολήσει τη συνεδρίαση.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σχόλιο της κα Ελένης Λαφτσή για την έλλειψη θέρμανσης
Με ένα αιχμηρό σχόλιο που ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο FB η κα Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης  επικρίνει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο δήμο Κομοτηνής με την ελλιπή θέρμανση των δημοτικών υπαλλήλων στους χώρους εργασίας τους. «Με διοίκηση Πετρίδη και των διαδόχων του ,πάμε μπροστά! Χωρίς θέρμανση στις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, υπάλληλοι-ήρωες-με τα παλτό προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας» αναφέρει σε σχόλιο της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης πολιτικής ανατροπής κα Ελένη Λαφτσή . Παράλληλα, σημειώνει: «Κατά τα αλλά 8.300.000 ευρώ το αποθεματικό του δήμου για το 2018. Αποδεικνύεται η παντελής έλλειψη σχεδίου ακόμη και για τη διαχείριση της καθημερινότητας, ποσό μάλλον για το αύριο της πόλης και των οικισμών της!»

Καρναβάλι Κομοτηνής
Στην τελική ευθεία η διοργάνωση της αποκριάτικης παρέλασης το Σάββατο 2 Μαρτίου στην Κομοτηνή. Φέτος, το θέμα της παρέλασης, θα είναι ΤΟ ΦΩΣ. Ως χώρος συγκέντρωσης των ομάδων, ορίζεται φέτος η πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, όπου από τις 6.30 μ.μ. θα συγκεντρώνονται οι ομάδες. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. και θα διέλθει από τις οδούς Θεμ. Σοφούλη, Δημοκρίτου, Ορφέως και τελικό προορισμό στην Πλατεία Ειρήνης.

Βόλτα με το τουριστικό τρενάκι του Δήμου Ξάνθης στο πλαίσιο των ΘΛΕ
Στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών τέθηκε από χθες το τουριστικό τρενάκι του Δήμου Ξάνθης στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Κατά την περίοδο των εορτών οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια σύντομη περιήγηση σε σημεία της πόλης με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας. Το πρόγραμμα των δρομολογίων διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή: 16:00 – 21:00 (εκτός 27/02 και 04/03) Σάββατο και Κυριακή: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00 Η διαδρομή προσφέρεται δωρεάν, ενώ τα παιδιά κάτω των 14 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες.
Επέτειος
Μνημόσυνο- εκδήλωση για την επέτειο θυσίας του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου
Μνημόσυνο- εκδήλωση για την επέτειο θυσίας του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και του τελευταίου απαγχονισθέντα ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 και περιλαμβάνει :•9:30 π.μ. : Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αυξέντιο •10:30 π.μ. : Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Αυξεντίου •11:00 π.μ. : Δεξίωση- με μικρή εκδήλωση με ποιήματα από τους φοιτητές μας της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης (ΚΕΦΦ), της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής (ΦΕΚΚΟΜ) και της Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης.

Πολιτισμός
«Το κύμα» στην Ροδόπη
Η Κινηματογραφική Λέσχη της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» διοργανώνουν την προβολή της Γερμανικής ταινίας «DIE WELLE (ΤΟ ΚΥΜΑ)» την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης, Φιλίππου 31, Κομοτηνή (απέναντι από το 3ο Λύκειο).

Αφιέρωμα στην Φύση και στο Περιβάλλον
Αφιέρωμα στην Φύση και στο Περιβάλλον διοργανώνει η Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ροδόπης, ο Κύκλος ποιητών Ελλάδας και Ροδόπης, ο Εύμολπος και το 10ο ΔΣ Κομοτηνής υπό την αιγίδα της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Οι διοργανωτές τιμούν για 9η συνεχόμενη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και  καλούν όλους  να συμμετάσχουν με την ανάγνωση ποιημάτων της επιλογής τους σχετικών με τον θεματικό άξονα του αφιερώματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ.

Από την σκιά στο φως…
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταινία είναι μια αλήθεια που επαναλαμβάνεται 24 φορές το δευτερόλεπτο» από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε. στις 10.00 στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στις 19.00 στον ίδιο χώρο, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης παρουσιάζεται ο «Ο μύθος του Ορφέα στην μεγάλη οθόνη». Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν από το μύθο του Ορφέα.

Αστυνομία
Συνελήφθη 20χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη προχθές το βράδυ, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιάσμου, 20χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ

Μοιράσου το άρθρο: