Προεδρία της Δημοκρατίας
Στην Κομοτηνή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

φώτο αρχείου

Την Πέμπτη ξεκινά η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Θράκη, με την Κομοτηνή να την υποδέχεται την Παρασκευή 29 Μαΐου. Η κ. Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται την Πέμπτη 28 Μαΐου στην Ξάνθη, την Παρασκευή 29 στην Κομοτηνή και το Σάββατο 30 Μαΐου στην Σταυρούπολη. Στην Κομοτηνή, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων, θα έχει συνάντηση με το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής και θα επισκεφτεί τις Πρυτανικές αρχές, αφού πραγματοποιήσει βόλτα στο ιστορικό Κέντρο της πόλης. Το Σάββατο θα επισκεφτεί και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια πριν επιστρέψει στην Ξάνθη για να επισκεφτεί τη Σταυρούπολη. Το απόγευμα θα επισκεφτεί δύο επιχειρήσεις της περιοχής, την Sunlight και τους Κίκονες.

Καιρικό
Χαλαζόπτωση έπληξε τις καλλιέργειες
Προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την Ροδόπη, χωρίς να λείπουν και ζημιές σε καλλιέργειες λόγω της χαλαζόπτωσης. Προβλήματα υπήρξαν στη διέλευση των οχημάτων στο δρόμο Ιάσμου – Κοπτερού, λόγω της λάσπης που συγκεντρώθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του δρόμου. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αναμένεται να επισκεφτεί την περιοχή για μία πρώτη καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες των περιοχών Αμάραντα, Αγίασμα, και Άμφια.

 

 

 

Πολιτική

«Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη για χορηγία στο Νοσοκομείο

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ο Βουλευτής σε παλιότερη επιστολή που είχε υποβάλει με τη συμπαράσταση του  παιδιάτρου κ. Πόλυ Κλεάνθους προς την κυρία Μαρτίνου, στην αρχή της κρίσης του COVID-19  είχε ζητήσει την στήριξη της Ένωσης σε ζητήματα που αφορούσαν κυρίως το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Ο σύλλογος «Μαζί για το παιδί» ανταποκρίθηκε με μεγάλη γενναιοδωρία.

Βουλή

Ερώτηση για την υγεία

Επιτακτική  χαρακτηρίζουν την  ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας μονάδων εμφύτευσης  αορτικών βαλβίδων με τη μέθοδο «TAVI» στα δημόσια νοσοκομεία της  Βόρειας Ελλάδας με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , ερώτηση την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Ροδόπης κος Δημήτρης Χαρίτου. Οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό να  διασφαλίσει την παροχή της εν λόγω ιατρικής υπηρεσίας στους ασθενείς, με τη λειτουργία μονάδων εμφύτευσης σε δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Κόμματα Κινήματα

Ανακοίνωση Γιάννη Βεζυργιαννίδη

«Θα έπρεπε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του για  θέματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία καλείται να επιλύσει η σημερινή κυβέρνηση.» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο  πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ροδόπης κος Ιωάννης Βεζυργιαννίδης σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Χαρίτου για το θέμα της χρήσης  του αιγιαλού και της παραλίας.

Εμπορικό Επιμελητήριο Ροδόπης
Επίσκεψη στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου
Αντιπροσωπείες της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Α.Μ.Θ. και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης πραγματοποίησαν χθες επίσκεψη στον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Νικόλαο Αγγελίδη, προκειμένου να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους για την ευγενική χορηγία απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των αστυνομικών Υπηρεσιών και του προσωπικού της Δ.Α. Ροδόπης και συγκεκριμένα ειδικών υπηρεσιακών φακών, νυχτερινών και θερμικών καμερών, αξίας που αποτιμάται περί τις 6.000 ευρώ.
Οικονομία αγορά
Δήλωση Γιάννη Κιλτσίκη για άνοιγμα καταστημάτων
Μόνο το 70% των καταστημάτων της εστίασης άνοιξε στην Κομοτηνή σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Γιάννη Κιλτσίκη στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Το 30% όπως είπε παρέμεινε κλειστό λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου. « Δεν ικανοποιήθηκαν τα αυτονόητα. Καλείται λοιπόν ο κλάδος μας να προχωρήσει σε αχαρτογράφητα νερά για μια ακόμη φορά!» δήλωσε ο Κομοτηναίος επαγγελματίας αναφερόμενος στα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί για τον κλάδο του.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανακοίνωση Δήμου Κομοτηνής για τον αιγιαλό

Ο κος Γκαράνης στο βήμα της εκδήλωσης

Οι παραχωρούμενες προς χρήση εκτάσεις αιγιαλού και παραλίας για την εκμίσθωση καθισμάτων και ομπρελών για την άσκηση δραστηριοτήτων  ορίστηκαν  και πάλι στα 500 τ.μ.  «Στην προσπάθεια  του Δήμου Κομοτηνής να ανατρέψει το δυσμενές και αποτρεπτικό για τους επαγγελματίες όριο των 300τ.μ. που αρχικά είχε οριστεί αμέριστη βοήθεια προσέφεραν οι τρεις Βουλευτές του Νομού μας.» τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής με την οποία ευχαριστεί τους βουλευτές της Ροδόπης: Ε. Στυλιανίδη, Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρη Χαρίτου.

Ερώτηση για την επαναλειτουργία των σχολείων από την Λαϊκή Συσπείρωση
Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γκαράνη Ιωάννη κατέθεσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ο κος Γιάννης Λεβέντης ζητώντας να πληροφορηθεί τον σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων από την πλευρά του δήμου ενόψει της επαναλειτουργίας δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Ο κος Λεβέντης ζητά την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με πραγματοποίηση δια ζώσης συνεδρίασης, ώστε να συζητηθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα και να παρθούν αποφάσεις, με τη συμμετοχή και ενεργοποίηση Εκπαιδευτικών και Γονέων μέσω των οργάνων τους.
Απολύμανση ΤΑΧΙ στις Σάπες
Την απολύμανση των οχημάτων ταξί των Σαπών , που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης , παρακολούθησε χθες ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος , μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν τα δημοτικά σφαγεία Σαπών όπου ο πρόεδρος της ΚΕΜΑΣ κ. Ηλίας Εμιρζάς , τους ενημέρωσε για ετοιμότητα τους ενόψει της επαναλειτουργίας τους από την Δευτέρα 1 Ιουνίου . Κι ο Δήμαρχος επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις τους.
Επίσκεψη στην παραλιακή ζώνη από τον δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών
Την λαϊκή αγορά της Ξυλαγανής που επαναλειτουργεί πλήρως μετά τον κορονοϊό , επισκέφθηκε χθες ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παραγωγούς και καταναλωτές για θέματα που αφορούν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της. Επίσης επισκέφθηκε τους Προσκυνητές και την παραλιακή ζώνη του Δήμου.

 

Μήνυση κατά εφημερίδων από τον Οντέρ Μουμίν
Μήνυση στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής κατά των εφημερίδων – ιστοτόπων «ΕΣΤΙΑ», «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ και ΧΑΝΤΗİΤİΜΕS κατέθεσε ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν. «Επαναλαμβάνω τον σεβασμό μου στις αρχές της ελευθερίας του Τύπου, της αντικειμενικής και ποιοτικής δημοσιογραφίας. Ενημερώνω την κοινή γνώμη ότι θα εξαντλήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα μου κατά μερίδας του τύπου που σκόπιμα, συντεταγμένα, συστηματικά συκοφαντούν και παραποιούν την αλήθεια», δήλωσε ο κος Μουμίν.
Παιδεία
Υλοποίηση Προγράμματος Σπουδών Δια Βίου Μάθησης με τίτλο «Ετερότητα στο Σχολείο και στην Κοινωνία» από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Δ.Π.Θ.
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΒΙΜ) του Δ.Π.Θ. διοργανώνει από 1/09/2020 έως 31/05/2021 επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ετερότητα στο Σχολείο και στην Κοινωνία», το οποίο απευθύνεται σε πτυχιούχους κάθε ειδικότητας και σε στελέχη εκπαίδευσης και διοίκησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεκτοί γίνονται πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων Σχολών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΤΕΙ και ΤΕΙ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι από 15/06/2020 έως 20/07/2020 και γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του website https://my.kedivim.duth.gr/ (επιλογή του πεδίου: Υποβολή Αίτησης).
Πολιτισμός
Μαθήματα ξανά στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης
Επαναλειτουργούν τα Εργαστήρια καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, για μαθητές ηλικίας 11 ετών και άνω, με βάση τα καθοριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση . Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, θα επικοινωνήσουν με τους μαθητές ή τους γονείς τους για να τους ενημερώσουν πως θα γίνει η διεξαγωγή των μαθημάτων συμφώνως με τις προϋποθέσεις και τους κανόνες που ορίζονται γι’ αυτά οι όροι της ΚΥΑ.

Εθελοντισμός
Ραδιομαραθώνιος Αγάπης υπέρ ενισχύσεως του Γηροκομείου Ξάνθης
Ραδιομαραθώνιο Αγάπης υπέρ ενισχύσεως του Γηροκομείου Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020. «Ο ραδιομαραθώνιος Αγάπης αποτελούσε και αποτελεί μια μεγάλη οικονομική ανάσα για το γηροκομείο μας.» σημειώνουν οι διοργανωτές – το ΔΣ του Γηροκομείου προσθέτοντας την ελπίδα τους ότι η τοπική κοινωνία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή ΚΑΙ ΦΈΤΟΣ σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.
Καιρός ΤΕΤΑΡΤΗ 27-05-2020
Στα νοτιοανατολικά λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στα δυτικά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Μοιράσου το άρθρο: