Περιφέρεια
4,7 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ σε Ροδόπη και Ξάνθη μέσω του προγράμματος LEADER
Πόρους ύψους 4.716.529 ευρώ από το πρόγραμμα CLLD-LEADER για την πραγματοποίηση έργων δημόσιου χαρακτήρα σε αγροτικές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης θα διαθέσει η Περιφέρεια στην Αναπτυξιακή Ροδόπης ΑΕ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου. Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν έχουν προταθεί από Δήμους, τη Μητρόπολη Ξάνθης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, κοινωνικές δομές, περιβαλλοντικούς φορείς, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους κ.ά. και καλύπτουν μια σειρά από ανάγκες των αγροτικών περιοχών σε σχέση με την τοπική ανάπτυξη. Πρόκειται για έργα ύδρευσης σε οικισμούς, για αναπλάσεις δημόσιων χώρων, κατασκευή και ενίσχυση υποδομών άθλησης και ψυχαγωγίας, στήριξη δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, πραγματοποίηση δράσεων τουριστικής ενημέρωσης, ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων, στήριξη δράσεων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αντιπεριφέρεια Ροδόπης
Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές
Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ιάσμου για να καταγράψει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση. «Διαπιστώθηκαν κυρίως ζημιές σε κερασοχώραφα στο Αγίασμα και στους πέριξ οικισμούς, καθώς και σε καλλιέργειες στον Ιασμο και το Κοπτερό. Ενεργήσαμε άμεσα και το επόμενο διάστημα θα γίνει αναγγελία και θα έχουμε από τον ΕΛΓΑ την εκτίμηση των ζημιών τόσο από το χαλάζι, όσο και από τις πλημμύρες.» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης. Τους επιθεωρητές συνόδευσε και ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν ο οποίος γνωστοποίησε ότι: «από σήμερα και επί 15 ημέρες, θα γίνουν οι αναγγελίες ζημιών στις υπηρεσίες του δήμου».

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας
Την έντονη διαμαρτυρία της Περιφερειακής Παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» προκάλεσε το γεγονός ότι στην τρίτη κατηγορία μεγάλης επικινδυνότητας κατατάσσουν οι υπεύθυνοι τα δύο νησιά της Περιφέρειάς, Θάσο και Σαμοθράκη ως «στερούμενα υποδομών υγείας και ευρισκόμενα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο ωρών από μεγάλα Νοσοκομεία ή νοσοκομεία αναφοράς και στερούμενα υπηρεσιών ΕΚΑΒ». «Τα νησιά έχουν πολύ καλά εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας με πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα.» τονίζεται στην ανακοίνωση της « Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» με την οποία καλούν την διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και όλες τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης «σε συστράτευση για την άμεση ανάκληση της κατάταξης και την ουσιαστική στήριξη των νησιών με κάθε τρόπο (προβολής, ελαφρύνσεων, επιδοτήσεων κλπ).»
Βουλή
Την ίδρυση και λειτουργία των νέων Τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ζητά ο Χαρίτου
Την ίδρυση και λειτουργία των νέων Τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που είχε αποφασίσει η Σύγκλητος του ΔΠΘ ζητά από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου υποστηρίζοντας ότι υπήρχε έτοιμη νομοθετική ρύθμιση από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για την ίδρυση και λειτουργία τους. «Απόφαση της Συγκλήτου που βασίστηκε σε ακαδημαϊκά κριτήρια για την ολοκλήρωση των αντικειμένων σπουδών του Πανεπιστημίου και θα συνέβαλε συνολικά στην ανάπτυξη του ΔΠΘ. Καθώς το ΔΠΘ αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή» αναφέρει ο βουλευτής.
Επίδομα ειδικού σκοπού στους δικηγόρους ζητά ο βουλευτής Δ.Χαρίτου
Την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικηγόρους, με ερώτηση στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζήτησαν ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, μαζί με 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει ο βουλευτής ο δικηγορικός κλάδος δεν έχει λάβει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, μέσω της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, παρά τη ρητή εξαγγελία του Πρωθυπουργού. Ενώ από τις 13.03.2020 με την παύση λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Κόμματα – Κινήματα
Τηλεδιάσκεψη της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ.
Σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα και του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. κ. Γεωργίου Στεργίου, συμμετείχαν οι Υπεύθυνοι Αγροτικού της Δ.Ε.Ε.Π. Ροδόπης κ.κ. Νικόλαος Κολάτσος και Ιωάννης Αμαξόπουλος. Συζητήθηκε η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τους συνεταιρισμούς. «Το συγκεκριμένο πλαίσιο προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία τόσο στις μικρές εκμεταλλεύσεις, όσο και στις πιο μεγάλες να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα, να μειώσουν τα κόστη τους, να επενδύσουν σε καινοτομία και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να βελτιωθεί το εισόδημα των αγροτών, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΟΔΕ.
Πρωτογενής Τομέας
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την διευκόλυνση υλοποίησης επενδύσεων Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Eurokinissi

Στη θέσπιση μέτρων διευκόλυνσης των δικαιούχων που υλοποιούν επενδύσεις στη Μεταποίηση και την Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προχώρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Οι ευνοϊκές διατάξεις προβλέπουν: Την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων πληρωμής, καθώς και των αντίστοιχων αιτήσεων τροποποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Την παροχή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος για την αποστολή του φυσικού φακέλου των αιτημάτων πληρωμής από τους επενδυτές στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Παιδεία
7.500 μαθητές και μαθήτριες και 850 εκπαιδευτικού επιστρέφουν στα θρανία
26 Δημόσια Δημοτικά Σχολεία, 68 Μειονοτικά και 45 Νηπιαγωγεία στο Νομό Ροδόπης ανοίγουν και πάλι τις πύλες τους την προσεχή Δευτέρα για να υποδεχτούν περίπου 7.500 μαθητές και μαθήτριες και 850 και πλέον εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τον κο Μαρίνο Κωνσταντινίδη, διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, τα σχολεία είναι σε καλή κατάσταση, καθώς οι διευθυντές, όλο αυτό το διάστημα, είναι καθημερινά εκεί.
Προετοιμασίες και απολυμάνσεις στα σχολεία του Δήμου Τοπείρου για την επιστροφή των μικρών μαθητών
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την απολύμανση όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Τοπείρου. Τα αρμόδια συνεργεία του Δήμου, έπειτα από την απολύμανση των Γυμνασίων, συνεχίζουν τις σχετικές ενέργειες σε όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής μας, προκειμένου να είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους μικρούς μαθητές. Οι σχολικές μονάδες έχουν εξοπλιστεί με καθαριστικά, μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με σκοπό την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.
Πρόσθετη αποζημίωση ζητούν οι καθαρίστριες
Πρόσθετη αποζημίωση για πρόσθετη παροχή εργασίας απασχολούμενων με σύμβαση μίσθωσης έργου στον καθαρισμό για όσο διάστημα υφίστανται κίνδυνος διάδοσης του κορονοϊού – COVID 19 ζητούν με επιστολή τους προς την ΚΕΔΕ, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας οι Διοικήσεις Σωματείων Καθαριότητας Σχολείων από όλη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων Σωματεία και από τη Θράκη.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τακτικός εκπρόσωπος της ΕΔΕΥΑ ο Δημήτρης Καρασταύρου
Τακτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) για το πόσιμο νερό ορίστηκε ο Δημήτρης Καρασταύρου (μέλος ΔΣ της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, αντιδήμαρχος Κομοτηνής, συντονιστής της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΕΔΕΥΑ). Ως αναπληρωματικός εκπρόσωπος της ΕΔΕΥΑ ορίστηκε η Ελισάβετ Γεωργιάδου (διευθύντρια περιβάλλοντος ΔΕΥΑ Κομοτηνής και μέλος της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΕΔΕΥΑ).

 

Επαναλειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων Σαπών
Επαναλειτουργούν τα Δημοτικά Σφαγεία Σαπών από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020.
Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 07:00 – 15:00. Λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος αντί της Δευτέρας στις 8 Ιουνίου 2020, το Σφαγείο καθ’ εξαίρεση, θα λειτουργήσει την Τρίτη 9 Ιουνίου καθώς επίσης και την Τετάρτη 10 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να κάνουν χρήση του Σφαγείου εκτός των παραπάνω ημερών (Δευτέρα και Τετάρτη), θα πρέπει να αιτηθούν άδεια χρήσης 24 ώρες νωρίτερα στη διεύθυνση του Σφαγείου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γραφείου Σφαγείου 2532022344 Πρόεδρος Κ.Ε.ΜΑ.Σ Εμιρζάς Ηλίας 6970130007

Επίσκεψη Οντέρ Μουμίν στη YAKA ΙΚΕ
Τις εγκαταστάσεις της YAKA IKE επισκέφτηκε ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν. Ο κος Μουμίν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου: «Η YAKA ΙΚΕ είναι βασικός προμηθευτής των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με προσωπικό περί τα 70 άτομα, συμβάλλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας», ανέφερε ο Μουμίν.
Ανακοίνωση του Κυριάκου Αμούτζα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα Αναγέννησης»
Δριμεία κριτική στον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν ασκεί με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ιάσμου επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» , υποψήφιος Δήμαρχος Κυριάκος Αμούτζας. « Σαφώς και στο προσωπικό του προφίλ μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί όποια γλώσσα θέλει. Ο κ.Οντέρ όμως δεν είναι ο «καθένας». Είναι ο Δήμαρχος Ιάσμου που απευθύνεται σε Έλληνες πολίτες για θέματα που αφορούν τον Δήμο!» αναφέρει ο κος Αμούτζας.

Εθελοντισμός – Αιμοδοσία
Συνάνθρωποί-συντοπίτες μας που νοσηλεύονται χρειάζονται αίμα 0+ σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αιμοδοσίας. Όσοι από εμάς έχουν αυτή την ομάδα ας σπεύσουν να βοηθήσουν. Το Τηλέφωνο τμήματος αιμοδοσίας Κομοτηνής για ραντεβού είναι το: 2531351533.
Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ιερουργεί σήμερα στον πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἀναλήψεως του Σωτήρος Αετοκορυφής.

 

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Διαδικτυακές συναυλίες μέσω Facebook
Tις δύο τελευταίες διαδικτυακές συναυλίες που μεταδίδονται ζωντανά από της σελίδα της στο Facebook ανακοίνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού -Παιδείας – Αθλητισμού Κομοτηνής,. Οι συναυλίες θα μεταδοθούν τη Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Ιουνίου και είναι: Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., η συναυλία του σχήματος Quartistic, που αποτελούν: Η Στέλλα Φαρμάκη, ο Τάσος Καπζάλας, ο Αχμέτ Φεϊσέλ και ο Γιώργος Εφραιμίδης. Ο κύκλος των διαδικτυακών συναυλιών θα κλείσει την Τρίτη 2 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ., με τη συναυλία της Χριστίνας Καμπερίδου και του Φώτη Ζενεράλη. Οι πολίτες της Κομοτηνής, το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι την ώρα των συναυλιών να είναι στη σελίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ στο Facebook προκειμένου να τις παρακολουθήσουν ζωντανά στις οθόνες τους

Καιρός ΠΕΜΠΤΗ 28-05-2020
Στα δυτικά λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά προβλέπει η ΕΜΥ. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Μοιράσου το άρθρο: