Υγεία –Κορονοϊός
Σύσκεψη φορέων υγείας στην Περιφέρεια ΑΜΘ για τον κορονοϊό
Η αναβολή των εκδηλώσεων και δράσεων της Περιφέρειας που ευνοούν τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων και οι οποίες ήταν προγραμματισμένες μέχρι τις 20 Μαρτίου αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα του κορονοϊού που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος. Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει δέσμευση κονδυλίων από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων καταστάσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της καθώς και να εκδοθεί ένα έντυπο για τον κορονοϊό με οδηγίες προφύλαξης. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι δε χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία και τόνισε τη σημασία της έγκυρης ενημέρωσης προτρέποντας τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης που εκδίδει κάθε φορά το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Κομοτηνής για τον κορονοϊο
Σύσκεψη με αντικείμενο τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό COVID-19 πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Κομοτηνής . Στη σύσκεψη, η οποία συγκαλέστηκε από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων και των Επιχειρήσεων του Δήμου Κομοτηνής. Ο Δήμος έχει ήδη λάβει από την έναρξη της κρίσιμης περιόδου στις σχολικές του μονάδες, τις οποίες έχει προμηθεύσει με επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών και απολυμαντικών ειδών. Επίσης, έχουν ενταθεί και συνεχίζονται οι απολυμάνσεις όλων των κτηρίων των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Και τέλος, ο Δήμος Κομοτηνής τοιχοκόλλησε σε όλα τα κτήρια ευθύνης του ενημερωτικές αφίσες, με αναλυτικές οδηγίες, σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.
Επίσης με οδηγία προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Κομοτηνής ζητείται για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις κατά το εορταστικό τριήμερο να συμμορφωθούν με την απόφαση του Υπουργού Υγείας, που διατάσσει τη ματαίωση όλων των μαζικών αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλην την επικράτεια της χώρας.

Περιφέρεια
Σύσκεψη στην Περιφέρεια με τον Γεν. Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Σύσκεψη με θέμα την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ) πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκου, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ (ΠΕΔ ΑΜΘ), Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, του Προέδρου της εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), Δημάρχου Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη και υπηρεσιακών στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της ΔΙΑΑΜΑΘ και της Περιφέρειας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ και εξετάστηκαν διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την απρόσκοπτη υλοποίηση του σχεδιασμού.

Επιμελητήρια –Οικονομία
Μετρούν το κόστος της ματαίωσης του καρναβαλιού στην Ξάνθη
Έμποροι, ξενοδόχοι και καταστηματάρχες εστίασης και καφέ μιλούν ήδη για μεγάλο οικονομικό κόστος. Ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, δήλωσε ότι πρόκειται : « για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την Ξάνθη και τον κορυφαίο θεσμό. Το πλήγμα για τους επαγγελματίες είναι πολύ μεγάλο και μαζί χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία που χιλιάδες ξανθιώτες και επισκέπτες περιμένουν κάθε χρόνο για να χαρούν και να πλημμυρίσουν την πόλη με ξεφάντωμα.» Ωστόσο, όπως τονίζει « Οφείλουμε ασφαλώς να συμμορφωθούμε με την απόφαση του υπουργείου Υγείας και ελπίζουμε να μη δοθεί συνέχεια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτό που είναι απόλυτο σε κάθε περίπτωση είναι ότι καμία ανθρώπινη ζωή δεν είναι πάνω από καμία εκδήλωση».
Ανακοίνωση Ομοσπονδιών Ξάνθης και Ροδόπης
Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνιών κι εμπόρων Ξάνθης και Ροδόπης με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την κατανόηση τους σχετικά με τη πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ακυρώσει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις προς αποφυγή εξάπλωσης του ιού που πλήττει τη παγκόσμια υγεία και κατά συνέπεια και τη παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο και παρά την αμέριστη συμπαράσταση τους σε θέματα υγείας που προέχουν, ως επιχειρηματίες τονίζουν ότι «αυτές τις ημέρες αναμέναμε να αποσβέσουμε ζημιές μιας ολόκληρης χρονιάς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη καταστροφή. Το οικονομικό πλήγμα που θα υποστούμε είναι τεράστιο, αν συνυπολογίσει κανείς και τις υπέρογκες προμήθειες και τις πολυέξοδες προετοιμασίες στις οποίες αναγκαστικά προβήκαμε για να καλύψουμε τις ανάγκες των επισκεπτών στη πόλη μας.» Ζητούν παράλληλα τη θέσπιση μέτρων που να αντισταθμίσουν, στο μέτρο του δυνατού, την οικονομική ζημιά που θα υποστούν.
Μέτρα στήριξης που ζητούν Ομοσπονδίες και ΓΣΕΒΕΕ
Σε πλήρη συμφωνία με τη ΓΣΕΒΕΕ οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνιών κι εμπόρων Ξάνθης και Ροδόπης προτείνουν: Να δοθεί έστω μερική αποζημίωση απο τη μείωση του κύκλου εργασιών με βάση τη σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα της περυσινής περιόδου. Να δοθεί τουλάχιστον τρίμηνη αναστολή στην απόδοση του Φ.Π.Α στη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στις ρυθμισμένες οφειλες σε ΚΕΑΟ, και δημοτικούς φόρους. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τη τρέχουσα χρήση. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι τέλους του τριμήνου κι ανάλογα με τη περίπτωση συνέχισης της κρίσης. Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αναστολή αναγγελίας στο Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ειδική ρύθμιση-παράταση για της ληξιπρόθεσμες επιταγές Αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές απο ΑΤΜ. Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των περιοχών που πλήττονται για διάστημα ενός εξαμήνου. Μέριμνα για την άμεση απόδοση παροχών που προβλέπονται απο τις υπηρεσίες ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης. Τα αιτήματα μας, αντικειμενικά, κρίνονται δίκαια κι ελάχιστα μπροστά στο μέγεθος της ζημιάς. Όπως εμείς συμμεριζόμαστε το δικαίωμα κάθε πολίτη στην υγεία έτσι επιζητούμε να αναλογιστεί κι η πολιτεία το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος που καλούμαστε να σηκώσουμε από τη ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων.

Πρωτογενής Τομέας
Νωρίτερα από πέρυσι η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη ξεκίνησε το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2020 η διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του έτους 2020 δια της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων για τα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο. Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 υποβάλλεται στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε ηλεκτρονική μορφή, από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή, ενώ για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή μέχρι την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, θα επιβάλλεται ποινή ύψους 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων).

Κτηνοτροφία
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ για την καταλληλότητα των τροφίμων

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, συστήνει σε όλους τους καταναλωτές να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. τα οποία φέρουν τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευση, χρόνος αλίευσης – παρασκευής κ.λπ.) και σήμανση καταλληλότητας (ωοειδής) . Οι καταναλωτές, σε περίπτωση που διαπιστώσουν απουσία των προβλεπόμενων ενδείξεων ή ακατάλληλα τρόφιμα μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές. Οι έλεγχοι από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής συνεχίζονται συστηματικά.

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής
Ένα νέο δημοτικό σύμβουλο έχει το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής. Πρόκειται για τον Γιώργο Λουτατίδη, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Χασάν Τουργκάι, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω μετανάστευσής του στο εξωτερικό για εργασιακούς λόγους. Ο κος Λουτατίδης είναι πλέον μέλος της «Πολη-τικής» Ανατροπής, με επικεφαλής την Ελένη Λαφτσή.

Επιτροπή Ισότητας συγκρότησε ο δήμος Κομοτηνής
Επιτροπή Ισότητας συγκρότησε ο Δήμος Κομοτηνής, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Με πρόταση δημάρχου Γιάννη Γκαράνη, ως πρόεδρος ορίστηκε ο αντιδήμαρχος Στράτος Τσακιρίδης, ενώ από την αντιπολίτευση ορίστηκε ως μέλος η δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Τσιμπιρίδου. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής προέρχονται από συλλόγους και πολίτες. Ο δήμαρχος πρότεινε την Έλπη Μπλεκάτση και τον Τάσο Παπαδόπουλο. «Ανακυκλώνετε τα ίδια πρόσωπα – αυτά που είχατε στα ψηφοδέλτια!» τόνισε η κα Ελένη Λαφτσή.
Εκδηλώσεις
2ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α΄ βαθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης θα πραγματοποιήσει 2 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ στην Κομοτηνή στις 21 και 22 Μαρτίου 2020 με τίτλο «Προφορική μαρτυρία, Ιστορικό Ντοκιμαντέρ και Εκπαίδευση» Εισηγητής θα είναι ο : Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης.
Νέο ΔΣ στο Σύλλογο Πατεράδων
Το νέο Δ. Σ. του Συλλόγου Πατεράδων μετά από τις εκλογές της 23/2/2020. Πρόεδρος για έβδομη συνεχόμενη διετία Μουζαλιωτης Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος Παπαδάκης Τριαντάφυλλος, Γραμματέας Δαλακλιδης Στέφανος, Ταμίας Στογιαντσακης Στέργιος Υπεύθυνος Χορωδίας και εκδηλώσεων Λασκαριδης Ιωάννης.
ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ Πρόεδρος Τασίδης Νικόλαος, Μέλος α. Κατσαρίδης Σοφοκλής Μέλος β. Σερήφ Αλή.
Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση των μελών του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων
Ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων συγκαλεί την Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου σε τακτική συνεδρίαση στις 4 Μαρτίου 2020 και Ω/18:00, στα γραφεία του Συλλόγου επί της οδού Αγ. Γεωργίου 23 στην Κομοτηνή. Σε περίπτωση μη απαρτίας (όπως προβλέπεται από το άρθρο 19 του καταστατικού του Συλλόγου) η Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 8 Μαρτίου 2020 την ίδια ώρα στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής Γρ. Μαρασλή 1 Κομοτηνή χωρίς νέα πρόσκληση.
Αστυνομικό Δελτίο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος την 20-2-2020 το απόγευμα εξαπάτησε 55χρονο ημεδαπό. Αναλυτικότερα, ο δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 55χρονο, προφασιζόμενος ότι ενδιαφέρετε για αγγελία πώλησης γεωργικούς ελκυστήρα, που είχε αναρτήσει ο 55χρονος στο διαδίκτυο και κατάφερε να του αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τον έπεισε να πραγματοποιήσουν τη συναλλαγή της προκαταβολής για την αγορά μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής από τραπεζικό μηχάνημα (Α.Τ.Μ.) και εκμεταλλευόμενος την άγνοια του 55χρονου ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής, τον καθοδήγησε τηλεφωνικά, καταφέρνοντας τελικά να αποσπάσει τα χρήματα.
Καιρός
ΣΑΒΒΑΤΟ 29-02-2020
Στην ανατολική νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.

Μοιράσου το άρθρο: