Προεδρία της Δημοκρατίας
Στην Κομοτηνή σήμερα η πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει την περιοδεία της σε Ξάνθη και Ροδόπη επισκεπτόμενη σήμερα την Κομοτηνή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της: Στις 10.10 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων. Στις 10.35 θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς στην Τσανάκλειο Σχολή, Στις 11.50 συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα στην Μητρόπολη. Και στις 12.25 θα κάνει έναν μικρό περίπατο στο ιστορικό κέντρο. Στη συνέχεια θα έχει Συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές και τους Κοσμήτορες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 13:15 στο κτήριο Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής με τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Καθηγητή Χειρουργικής κ. Αλέξανδρο Χ. Πολυχρονίδη, θα παραβρεθούν οι Αντιπρυτάνεις και οι Κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος. Το απόγευμα της Παρασκευής η κα Σακελλαροπούλου θα επισκεφτεί την Μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών «Sunlight Recycling». Και στις 19.10 θα ξεναγηθεί στους χώρους του Οινοποιείου «Κίκονες». Ενώ το Σάββατο, λίγο πριν η πρόεδρος αναχωρήσει για την Ξάνθη, θα επισκεφτεί τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια».

Κ. Σακελλαροπούλου: «Ήρθα στη Θράκη για να αντλήσω δύναμη από εσάς»

«Η Ξάνθη, η Θράκη γενικότερα, υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια γέφυρα φιλίας, ένας τόπος πολυπολιτισμικός, όπου συμπολίτες μας με διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της στην χθεσινή τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότισσα Ξάνθης. Ο δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης της απένειμε το χρυσό Μετάλλιο της πόλης και παίρνοντας τον λόγο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε το γεγονός ότι κατάγεται από την περιοχή, λέγοντας, «Όλοι γνωρίζετε την αγάπη μου για τη Θράκη, τους ιδιαίτερους δεσμούς μου με την περιοχή αυτή. Έχω ρίζες από εδώ, έχω γευθεί τη ζεστασιά των Θρακιωτών, διατηρώ φιλίες και αξέχαστες αναμνήσεις». Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.
Βουλή
Δήλωση Δημήτρη Χαρίτου για τα ελληνοτουρκικά
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το επεισόδιο που προκλήθηκε στον Έβρο από την πλευρά της γείτονος χώρας, με αφορμή τις εργασίες που γίνονται για την κατασκευή του φράκτη, γιατί βρισκόμαστε σε μία περίοδο κλιμάκωσης της επιθετικότητας εκ μέρους της γείτονος με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που προηγήθηκαν ότι τώρα που τελειώνει η πανδημία θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες, τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Ακάρ ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ είναι έτοιμο να κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.» δήλωσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά. Σημειώνοντας πως γι’ αυτό και στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ζητήθηκαν  από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, σαφείς απαντήσεις για το περιστατικό που συνέβη στον Έβρο. Για να προσθέσει ότι «Οι απαντήσεις των υπουργών επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μας.»

 

Επέκταση της δυνατότητας πληρωμής του 50% του μηνιαίου μισθώματος στη DIGEA, για την περιφερειακή τηλεόραση.
Τροπολογία-Προσθήκη για την επέκταση της δυνατότητας πληρωμής του 50% του μηνιαίου μισθώματος στη DIGEA για την περιφερειακή τηλεόραση κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με πρώτη υπογράφουσα την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Την τροπολογία συνυπογράφει και ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

Κόμματα Κινήματα
1η Διαδικτυακή Ακαδημία πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας
Στην 1η Διαδικτυακή Ακαδημία πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε η κα Λένα Χατζή, Υπεύθυνη Γυναικείων Θεμάτων της Δ.Ε.Ε.Π. Ροδόπης. Εισηγητές στην Ακαδημία ήταν ο Στεργίου Γεώργιος Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η Βικεντία Συροπούλου Μπασιάκου Γραμματέας Τομέα Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας, ο Βασίλης Φεύγας Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας , η Έλενα Σώκου, εκπρόσωπος Τύπου και ο Ταραντίλης Χρήστος Βουλευτής Επικρατείας. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Στέλιος Κονταδάκης Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ και ο Ιωάννης Μπρατάκος Γενικός Διευθυντής της ΝΔ.

 

Πρωτογενής Τομέας
Τουλάχιστον 253 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις LEADER από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη και τις Περιφέρειες

Σε σημαντική υπερδέσμευση και μεταφορά πόρων προχώρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης από το μέτρο της Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων που έχει εκχωρηθεί από το ΥΠΑΑΤ στις Περιφέρειες, ώστε να ενισχυθούν οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) – Αναπτυξιακές Εταιρείες ΟΤΑ για την ένταξη ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής δημόσιας δαπάνης 253 εκ. € στα τοπικά προγράμματα LEADER που έχουν προκηρύξει.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Πύρρος Δήμας στην Κομοτηνή
Τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, επισκέφτηκε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας της Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας, συνοδευόμενος από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και από μέλη του τμήματος άρσης βαρών της Α.Ε. Κομοτηνής.
Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του τμήματος άρσης βαρών της Α.Ε. Κομοτηνής, για τα οποία ζητήθηκε η συνδρομή και η στήριξη της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την πρόθεση της Δημοτικής αρχής να συμπαρασταθεί ενεργά και επαναβεβαίωσε το κλίμα θετικής συνεργασίας, που έχει οικοδομηθεί τόσο με το τμήμα άρσης βαρών της Α.Ε. Κομοτηνής, όσο και με την Ομοσπονδία συνολικά. Επιπλέον, αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση που του κατατέθηκε από τον κ. Δήμα, προκειμένου να διεξαχθεί στην πόλη μας το Περιφερειακό Πρωτάθλημα της Άρσης Βαρών.

Περιφέρεια
Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία
«Μπαίνουμε στον έκτο μήνα του έτους 2020 και ακόμη το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας ΑΜΘ για το έτος 2020 βρίσκεται στον αέρα.» υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη: Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία και εξηγεί πως:»είναι μη υλοποιήσιμο διότι έχει παραπεμφθεί σε αρμόδια επιτροπή με το ερώτημα ακύρωσης της σχετικής απόφασης έγκρισης του (176/2019), καθώς και των αποφάσεων που στη συνέχεια την τροποποίησαν.» Και η ανακοίνωση καταλήγει με τη σημείωσε ότι: «Το θέμα είναι τεράστιας σημασίας και πρέπει να επιλυθεί άμεσα διότι οι θιγόμενοι είναι όχι μόνον οι συναλλασσόμενοι επαγγελματίες της Περιφέρειας αλλά κυρίως οι πολίτες.»

Μητρόπολη
Γιορτή της Αναλήψεως
Η γιορτή της Αναλήψεως τιμήθηκε χθες στην Αετοκορυφή . Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ενώ παρόν ήταν και ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος.

 

 

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας
Την παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους για να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημειακού πλούτου της χώρας μας ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Μεταξύ των χώρων που έχουν επιλεγεί περιλαμβάνεται και το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας. Οι παραστάσεις που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας είναι οι: 5/08/20 ¨Χαλιμά¨ από την Εθνική Λυρική Σκηνή,
06/08/20 ¨Θέλω να δω τον Πάπα¨ από την Εθνική Λυρική Σκηνή, 19/08/20 ¨Βάκχες¨ από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και 29/08/20 ¨Στα όνειρα των ποιητών¨ από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ
Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συμμετέχει στις εκδηλώσεις διαδικτυακής προβολής ιταλικών ταινιών. Οι προβολές διοργανώνονται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL και με την στήριξη της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Οι ταινίες είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα https://iicateneonline.gr/ κάθε εβδομάδα από την Παρασκευή έως την επόμενη Πέμπτη.
Καιρός ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-05-2020
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: