Υγεία – Κορωνοϊός
Χρήση μάσκας για όλους

(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Υφυπουργού  Πολιτικής Προστασίας κ.Ν. Χαρδαλιά η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους (εργαζόμενους και κοινό) σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπά γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων ,στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα Ταξί, στα νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα στα καταστήματα λιανικής και στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Νεκρός ένας ιερέας από την Ξάνθη
Ένας ιερέας από τη Μορσίνη είναι το 17ο θύμα του κοροναϊού στην Ξάνθη. Ο άτυχος ιερέας, 71 ετών, νοσηλευόταν αρκετές εβδομάδες στην πτέρυγα Covid-19 του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, προσβεβλημένος από την πανδημία. Είναι ο πρώτος θάνατος μετά από τις 20 Ιουνίου και 17ος συνολικά από την αρχή της πανδημίας στην περιοχή.

Εργασία
Η ΓΣΕΕ για την επαναλειτουργία της «ΣΕΛΜΑΝ»
«Να δοθεί άμεσα λύση στην επαναλειτουργία της ΣΕΛΜΑΝ» ζητά με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Όπως σημειώνει: «Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των απολυμένων στη ΣΕΛΜΑΝ οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν δυστυχώς μέχρι αυτήν την ώρα έμπρακτες κυβερνητικές εγγυήσεις για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.» Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Οι απολυμένοι της ΣΕΛΜΑΝ, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία οικονομική απολαβή, βρίσκονται κάθε μέρα στην περιοχή προσέχοντας και συντηρώντας το εργοστάσιο, αναμένοντας με αγωνία να ξαναπιάσουν δουλειά.» Με την ανακοίνωση να καταλήγει: «Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό τους και καλεί την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση.»
Βουλή
Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου στην πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου παρεμβαίνοντας στην πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη σημείωσε «συμμετέχουμε στην επιτροπή με το βλέμμα στραμμένο στις ανοικτές προκλήσεις και τις δυνατότητες που έχει η Θράκη. Άλλωστε φέτος είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ενσωμάτωσή της στην ελληνική επικράτεια. Συμμετέχουμε όχι όμως με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και στις λογικές ότι η Θράκη κινδυνεύει. Έχουμε επίγνωση ότι η Θράκη και η χώρα μας δέχονται αμφισβητήσεις και απειλές αλλά δεν κινδυνεύουν. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση και να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θράκης. Πιστεύω και θα συμφωνήσετε κι εσείς ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλους επικοινωνιακούς χειρισμούς, όπως και κινήσεις εντυπωσιασμού. Έχουν ακούσει και δει τόσα πολλά που είναι περισσότερο καχύποπτοι από όσο εμείς εδώ νομίζουμε. Και οφείλουμε να συμβάλλουμε ώστε πράγματι να υπάρξει ένα σημαντικό σχέδιο για την περιοχή».

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνάντηση εργασίας για τους δημάρχους Κομοτηνής και Ιάσμου
Συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Κομοτηνής και Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, Γιάννη Γκαράνη είχε ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν στο δημαρχείο του Ιάσμου. «Θέσαμε τα θεμέλια για τον κοινό Αναπτυξιακό Οργανισμό που θα συστήσουμε» ανέφερε.

Κοινωνία
Υπηρεσίες εργασιακής στήριξης / συμβουλευτικής απασχόλησης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής
ΔΩΡΕΑΝ σε κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα υπηρεσίες εργασιακής στήριξης/ συμβουλευτικής απασχόλησης παρέχει το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Στη συμβουλευτική με την οπτική του φύλου περιλαμβάνεται και η εργασιακή στήριξη των γυναικών, σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, προσδιορισμού επαγγελματικών στόχων και αποτελεσματικής διεκδίκησης εργασίας. Πρόκειται για μια υπηρεσία ανοιχτής πρόσβασης, την οποία μπορούν να ζητήσουν όσες γυναίκες επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες ή/και στήριξη για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, απασχόλησης, υποστηρικτικών υποδομών, σχετικών προγραμμάτων, αλλά και για θέματα αυτο-απασχόλησης.

Κόμματα – Κινήματα
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για την Αγία Σοφία
«H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας- ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό- αποτελεί σοβαρή πρόκληση.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Η χώρα μας πρέπει να παρέμβει άμεσα και ουσιαστικά σε διεθνές επίπεδο, καθώς η Αγία Σοφία από το 1934 λειτουργεί ως Μουσείο και από το 1985 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.»
Περιφέρεια
Ανακοίνωση για τα κουνούπια
Οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών για το φετινό έτος μετάδοσης 2020 ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2020. Σύμφωνα με την Δ/ση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης λαμβάνοντας υπόψη τα Ιστορικά εντομολογικά, επιδημιολογικά και κλιματολογικά δεδομένα της Περιφέρειας. «Η εμπειρία μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει ότι ο πρόβλημα της καταπολέμησης των κουνουπιών είναι σύνθετο και για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση, απαιτείται διατομεακή συνεργασία.» αναφέρεται σε ανακοίνωση.Τονίζεται, παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια, είναι αναγκαίο να τηρηθούν από τους δημότες τα ατομικά μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και από τους δήμους τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε επίπεδο Δήμου ή δημοτικής ενότητας. «Δεν μας φταίνε οι υπουργοί για τα κουνούπια . Δεν μας φταίνε πάντα οι άλλοι . Φταίνε αυτοί που δεν έκαναν και πάλι τη δουλειά τους στην ΠΑΜΘ!» τονίζεται σε ανακοίνωση της «Περιφερειακής Σύνθεσης».

Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Θρησκευτική εορτή μουσουλμάνων κουρμπάν μπαϊράμ
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας λαμβάνοντας υπόψη ότι: η θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας για το έτος 2020 εορτάζεται στις 31 Ιουλίου τονίζει ότι η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής χωρίς αναισθησία είναι δυνατή σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, υπό την προϋπόθεση ότι διενεργείται σε σφαγείο.Κατά τη θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, για ενδεχόμενη σφαγή βοοειδών και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείων, σε χώρους που δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν μπορούν να εγγυηθούν την υγιεινή και ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την προστασία της Υγείας των Μουσουλμάνων καταναλωτών, την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος και την αποτροπή εμφάνισης και διασποράς Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων. Επίσης επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία σφαγής και αγοραπωλησίας των ζώων ισχύουν όλα τα μέτρα πρόληψης για τον COVID-19.

Δάση
Αναγκαία η στελέχωση της πυροπροστασίας δασών με την επαναπρόσληψη 5000 εργαζομένων
Την στελέχωση της πυροπροστασίας δασών ζητώντας την επαναπρόσληψη των περίπου πέντε χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνταν στην πυροπροστασία δασών μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ ζήτησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» κος Γιώργος Καραγεωργόπουλος υποστηρίζοντας πως χωρίς την παρουσία τους τα δάση θα είναι ανοχύρωτα.
Πρωτογενής Τομέας
ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Μέσα στο 2021 θα έχουμε έναν διαφορετικό ΕΛΓΑ
Τον κρίσιμο ρόλο του ΕΛΓΑ στην ομαλή λειτουργία του πρωτογενούς τομέα και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγροτικής οικονομίας ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για θέματα αρμοδιότητας του ΕΛΓΑ. Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί μία μεικτή επιτροπή η οποία μελετά τη δυνατότητα σύστασης συνεργειών μεταξύ του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και του ΕΛΓΑ με κύριο στόχο να διερευνήσει τη δημιουργία ενός καλύτερου ασφαλιστικού προϊόντος το οποίο θα παρέχει περισσότερες, δικαιότερες και καλύτερες ασφαλιστικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα για ακόμη μία φορά ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ αλλά στόχος είναι η εμπλοκή και η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κάλυψη των ζημιών του πρωτογενούς τομέα πάντα υπέρ του συμφέροντος των παραγωγών.

Το νερό νεράκι λένε οι καπνοκαλλιεργητές στην ορεινή Οργάνη
Το νερό νεράκι λένε οι καλλιεργητές της γης στην ορεινή Οργάνη και αυτό το καλοκαίρι. Βλέπουν με πόνο ψυχής τις καπνοφυτείες τους να διψούν κι εκείνοι να μην μπορούν να τις δροσίσουν, λόγω της έλλειψης νερού.Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ιδιαίτερα έντονο φέτος, καθώς έχει να βρέξει για περισσότερες από σαράντα μέρες γεγονός που κάνει το πρόβλημα ακόμη πιο μεγάλο.
ΔΠΘ
Υλοποίηση Προγράμματος Σπουδών Δια Βίου Μάθησης με τίτλο «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: ΑΡΧΕΣ, ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ» από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Δ.Π.Θ.
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Δ.Π.Θ. διοργανώνει το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: ΑΡΧΕΣ, ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ» από 15/10/2020 έως 15/07/2021. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε: εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων, στελέχη διοίκησης της εκπαίδευσης, εκπαιδευτές/τριες και στελέχη διοίκησης δομών Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ που επιθυμούν να απασχοληθούν στην εκπαίδευση ενηλίκων, αποφοίτους λυκείου, όσους θέλουν να ασχοληθούν με το σχεδιασμός και την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων. πολίτες που θέλουν να παίξουν το συμμετοχικό ρόλο τους με επιτυχία Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ αποστάσεως, έχει 9μηνη διάρκεια και εφόσον υπάρξει επιτυχής παρακολούθηση και αξιολόγηση οδηγεί στην απόκτηση Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης 500 ωρών που αντιστοιχούν σε 12 Πιστωτικές Μονάδες/ECTS. Υποβολή αιτήσεων έως τις 25/09/2020.
Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών
Το Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών 2020 συνεχίζεται και διοργανώνεται φέτος μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορονοϊού «Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται και με υψηλό αίσθημα ευθύνης θ΄ απολαύσουμε ένα πρόγραμμα στοχευμένων εκδηλώσεων με εξαιρετικές παραστάσεις που αναδεικνύουν το ρόλο και την αξία του Αρχαίου Θέατρου Μαρώνειας.» δηλώνει ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος και σημειώνει πως πρόκειται για ένα μνημείο που ο δήμος στοχεύει να το εντάξει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ως εξής: Κυριακή 2 Αυγούστου/ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, «ΜΗΝΙΣ», Project στην Ιλιάδα του Ομήρου» Τετάρτη 5 Αυγούστου ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «Χαλιμά» (1926)Θεόφραστος Σακελλαρίδης. Πέμπτη 6 Αυγούστου ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, «Θέλω να δω τον Πάπα!» (1920) Θεόφραστος Σακελλαρίδης. Τετάρτη 19 Αυγούστου /ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ««Βάκχες» Ευρυπίδη» και Σάββατο 29 Αυγούστου/ Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας «Στα όνειρα των ποιητών».
Εκδήλωση στο Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής

«Στο φως του Φεγγαριού» Αρχαιολογικοί Χώροι και Μνημεία με την Πανσέληνο 3 Αυγούστου 2020

Εκδήλωση στο Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 20:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΑ για την πανσέληνο του Αυγούστου και στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Την εκδήλωση θα προλογίσει η αρχαιολόγος κ. Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, ενώ ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ευφραιμίδης θα παρουσιάσει σύντομα την εξέλιξη του έργου. Είσοδος ελεύθερη. Μέγιστος αριθμός θεατών για κάθε προβολή: 60 άτομα

 

 

Εθελοντισμός – Αλληλεγγύη
digital Race for the Cure® 2020

C

Άνοιξαν οι εγγραφές για το digital Race for the Cure® 2020. Στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, της Ευρώπης ή του κόσμου και αν βρίσκεται κανείς οι διοργανωτές τον προσκαλούν να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο διαδικτυακό event με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη!

Αστυνομικό δελτίο
Εξαφάνιση ανήλικης
Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ξάνθη για τον εντοπισμό 16χρονης που αγνοείται από την Κυριακή. Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, στις 26/7/2020, στις 07:00, εξαφανίστηκε από το σπίτι της στην περιοχή της Ξάνθης, η Ιλκνούρ Μ., 16 ετών. Η Ιλκνούρ Μ.έχει ύψος 1,65 μ., 52 κιλά βάρος, καστανά μαλλιά και πράσινα μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε τζιν παντελόνι, γαλάζια μπλούζα, λευκά αθλητικά παπούτσια και κρατούσε εκρού σχολική τσάντα με λουλούδια. Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

Καιρός
ΤΕΤΑΡΤΗ 29-07-2020 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 30-07-2020

Eurokinissi

Αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Πέμπτη στα ηπειρωτικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-07-2020 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 01-08-2020
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: