Πολιτική
Οικονομική ενίσχυση μέσω Φιλόδημου για την αναβάθμιση αγωνιστικών χώρων
Η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση του κλειστού Γυμναστηρίου Κομοτηνής, έργο ύψους 925.000 ευρώ καθώς και η συντήρηση υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων σε οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής συνολικής αξίας 786.000 ευρώ εντάχθηκε στο πρόγραμμα Φιλόδημος.
Την Κυβέρνηση και ειδικότερα τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ευχαρίστησε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, για την άμεση ανταπόκριση τους στο αίτημα του νομού να εκσυγχρονιστούν και να συμπληρωθούν οι αθλητικές υποδομές της περιοχής  με στόχο όχι μόνο την κάλυψη των τοπικών αναγκών αλλά και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη από τον Δήμαρχο Κομοτηνής
Επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απέστειλε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, μετά από τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ροδόπης. Ο Δήμαρχος θέτει το θέμα της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, γεγονός που, όπως σημειώνει, επιβαρύνει την αποτελεσματική λειτουργία της αστυνόμευσης της περιοχής μας και αποβαίνει εις βάρος της ασφάλειας των κατοίκων. Ο κος Γκαράνης τονίζει ότι «θα πρέπει άμεσα να συμπεριληφθεί η Δ.Α. Ροδόπης στο πρόγραμμα ΑΣΠΙΔΑ, προκειμένου να δοθεί μια ουσιαστική και σωτήρια διέξοδος στο τεράστιο θέμα της υποστελέχωσης.»

Περιφέρεια
Νέα συνεδρίαση του Π/Σ μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης
Γραπτή αίτηση κατέθεσαν οι παρατάξεις «Περιφερειακή Σύνθεση» και “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» ζητώντας την υποχρεωτική σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου τις αμέσως επόμενες ημέρες με θέματα: την επικαιροποίηση της απόφασης του Π.Σ. κατά του ενδεχόμενου εγκατάστασης στην περιοχή μας εταιρειών για εξόρυξη και απόληψη χρυσού.
Την λήψη απόφασης σχετικά με αίτημα για σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Νησί της Σαμοθράκης με θέμα τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πολίτες και επιχειρήσεις από τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού, ενημέρωση και λήψη σχετικής απόφασης για το ενδεχόμενο εγκατάστασης κεραίας στο Υψάριο Θάσου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα στην Περιφέρειά  και την λήψη απόφασης σχετικά με πρόταση για συγκρότηση επιτροπής οργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου τμήματος της Θράκης στο Ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς.

Σχόλιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 30/09 του 2019.

«Η διοίκηση της Περιφέρειας αρνήθηκε να δοθεί χρόνος στις παρατάξεις για να γίνει συζήτηση σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο τόσο για τις αρμοδιότητες που πρέπει να μεταβιβαστούν στις επιτροπές, όσο και για την σύνθεσή τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και σημειώνεται ότι απέκλεισαν τη συμμετοχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τις επιτροπές, «την μοναδική παράταξη που ασκεί αντιπολίτευση στη βάση των εργατικών -λαϊκών συμφερόντων» για αυτό οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποχώρησαν από την διαδικασία συγκρότησης των επιτροπών. Επίσης, η  «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στην διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί αντικειμενικά εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων. Η
Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε επίσης να συζητηθούν σαν θέματα τόσο ζήτημα του Χρυσού όσο και το θέμα της γέφυρας του Ιάσμου σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ανακοίνωση του Χρήστου Γάκη για το θέμα της γέφυρας του Ιάσμου

Δριμεία επίθεση στους χειρισμούς του περιφερειάρχη στο θέμα της αποκατάστασης της γέφυρας του Ιάσμου ασκεί με γραπτή ανακοίνωσή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Χρήστος Γάκης με αφορμή ότι στο Περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, όπου απουσίαζε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Χρήστος Γάκης ο Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ αναφέρθηκε στο όνομα του. «Ο κ. Μέτιος σχετικά με την Γέφυρα στον ποταμό Κομψάτο και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, αφήνοντας την πεσμένη γέφυρα μάλλον για «τουριστική ατραξιόν», κάτι σαν τον Πύργο της Πίζας, προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες του λέγοντας ότι πριν από ένα χρόνο, καταψήφισα σε μια επιτροπή την παράνομη απευθείας ανάθεση που ήθελε να κάνει για την μελέτη για τα αίτια πτώσης της γέφυρας.» αναφέρει ο κος Χρήστος Γάκης και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πάντως αν θέλει δύο χρόνια ο κ. Μέτιος για να κάνει μια απευθείας ανάθεση και μάλιστα παράνομη, μάλλον θα χρειαστεί αιώνες μέχρι να αποκαταστήσει με μόνιμες διαδικασίες την πεσμένη γέφυρα στον Ίασμο.»

Υγεία
Θα συνεχίσει να λειτουργεί η ΜΕΘ
Στη δέσμευση πως η Μονάδα Εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Κομοτηνής «Σισμάνογλειο» θα συνεχίσει να λειτουργεί προέβη η διοίκηση του Νοσοκομείου με γραπτή ανακοίνωσή της. Με την στήριξη των εργαζομένων παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ
Προσωπικό το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ζητεί το ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για 12 θέσεις, ειδικότητες: Ψυχιάτρου, Ψυχολόγου, Κοινωνικού Λειτουργού, Γραμματέα και Διοικητικού Λογιστικού.Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 16 Οκτωβρίου.

Οικονομία
Αναβολή λόγω καιρού
Η «Λευκή Νύχτα» και οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθούν στις 11 Οκτωβρίου, λόγω της δυσμενούς πρόγνωσης του καιρού για την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου που είχαν αρχικά προγραμματιστεί. Οι διοργανωτές, Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Εμπορικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Νομούς Ροδόπης, θα ανακοινώσουν την Τρίτη 8 Οκτωβρίου τα σημεία όπου θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανακοίνωση «Σπάρτακου»
Με ανακοίνωση που έχει τίτλο: «Ασφαλή σύνορα τώρα» η δημοτική παράταξη «Σπάρτακος» καλεί την Κυβέρνηση να υπερασπιστεί την ασφάλεια των πολιτών και το απαραβίαστο των συνόρων ζητώντας να μην φιλοξενηθεί κανείς «παράνομος μετανάστης στη Ροδόπη».

 

ΕΕΒΕ Ιάσμου
Τη σύσταση Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κοινότητας Ιάσμου αποφάσισε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ιάσμου κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνεδρίασης με σκοπό τη διαφύλαξη, τη μελέτη και την προαγωγή των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου
Η 2η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί.

 

Μητρόπολη
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγάλου Κρανοβουνίου το πρωί της Κυριακής.

 

 

 

 

 

Παιδεία
Εκπαιδευτική εκδρομή του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στο Amberg της Γερμανίας
Το Amberg της Γερμανίας επισκέφτηκε μια ομάδα πέντε μαθητών και τριών εκπαιδευτικών του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος Erasmus+ .
Παράλληλα, οι μαθητές παρακολούθησαν και δραστηριοποιήθηκαν σε εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα «Τα βότανα της περιοχής μας».

 

 

 

Πολιτισμός- Εκδηλώσεις
Σεμινάριο για την Τέχνη της Διαπραγμάτευσης
Σεμινάριο σχετικό με την Τέχνη της Διαπραγμάτευσης διοργανώνει τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 17:30 με 20:30 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων σε θέματα διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν αποτελεσματικά στην καθημερινότητα τους τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή για να οδηγούνται σε επίτευξη συμφωνιών ως προς την επίλυση των θεμάτων τους. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους εκπαίδευσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Σεμινάριο Μουσικοκινητικής
Τρίωρο σεμινάριο Μουσικοκινητικής διοργανώνει την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις έξι το απόγευμα το Βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» με τίτλο «Όλα είναι ένα παιχνίδι» με τον συγγραφέα –μουσικοπαιδαγωγό Βασίλη Αναγνώστου. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο «Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο», τηλ. 2531084040

Επέτειοι
Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα, θα τελεστεί στην Κομοτηνή, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

 

 

Αστυνομία
Συλλήψεις δέκα ατόμων
Συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας, 44χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει, παράνομα, στην ενδοχώρα εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες.

Αθλητισμός
Η φανέλα της ομάδας της Ξάνθης κοσμεί το γυμναστήριο της Πατριαρχικής Μεγάλης
Η φανέλα της ομάδας της Ξάνθης κοσμεί το γυμναστήριο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής και μάλιστα είναι και η μοναδική φανέλα ομάδας που υπάρχει εντός των εγκαταστάσεων της. Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ν. Ξάνθης είχε φιλοξενήσει στις 3-4 και 5 Μαΐου 2019 τα ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης στην εκδήλωση με τίτλο ¨Η Πόλη στην Ξάνθη¨. Κατά την παραμονή τους ξεναγήθηκαν τόσο στο Xanthi Arena όσο και στις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ ΑΟ Ξάνθης. Συναντήθηκαν με τους ποδοσφαιριστές και την διοίκηση της ομάδας και η ΠΑΕ του χάρισε από μία φανέλα υπογεγραμμένη από όλους τους ποδοσφαιριστές.

Καιρός
Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα και από τα δυτικά με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Πολύ πιθανόν οι βροχοπτώσεις να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μοιράσου το άρθρο: