Κορονοϊός
Προεδρία της Δημοκρατίας
Ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε τηλεφωνικά, με τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη. Ο Δήμαρχος Ξάνθης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μέτρα που παίρνονται προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, αλλά και στον όμορο Δήμο Μύκης, όπου ο οικισμός Εχίνος βρίσκεται σε «καραντίνα». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της και ζήτησε από το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη να μεταφέρει τη συμπαράστασή της, τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Δήλωσε επίσης ότι μόλις ξεπεραστεί η πανδημία, η Ξάνθη και η Καστοριά θα είναι οι πρώτες περιοχές που θα επισκεφθεί. Το ίδιο ενδιαφέρον επέδειξε για την περιοχή και ο απελθών Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Περιφέρεια
Επαναπατρισμός 202 πολιτών από την Τουρκία
98 πολίτες επέστρεψαν τα τελευταία δύο 24ωρα από την Τουρκία. Οι πολίτες κατέλυσαν σε ξενοδοχεία όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Έτσι, μέχρι απόψε το βράδυ, Πέμπτη 2 Απριλίου, συνολικά 202 πολίτες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Ροδόπης και της Ξάνθης.
Νοσοκομείο Ξάνθης
Πλήρης εξοπλισμός ειδικής κλινικής covid 19
Στην δημιουργία και στον πλήρη εξοπλισμό ειδικής κλινική ς Covid-19, με 9 αίθουσες αρνητικής πίεσης, 15 κλίνες (6 δίκλινα και 3 μονόκλινα δωμάτια), με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας προχώρησε η διοίκηση του Νοσοκομείου της Ξάνθης. Επίσης έχει προετοιμαστεί και εξοπλιστεί πρόσθετη πτέρυγα ΜΕΘ, με 5 νέα ειδικά κρεβάτια. Έχουν δε δεσμευτεί χώροι 2 μεγάλων κλινικών, ώστε να προετοιμαστούν άμεσα ως νέες πτέρυγες Covid, δυναμικότητας 72 κλινών, με προοπτική αναβάθμισής τους σε κλίνες αυξημένης φροντίδας.

Επικοινωνία βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά
Με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά επικοινώνησε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου ζητώντας να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Ο κος Χαρίτου έθεσε το θέμα της έλλειψης υπεύθυνης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών για τις εξελίξεις της πανδημίας στην περιοχή μας.
ΑμεΑ
Αυστηρό έλεγχο από τον ΕΟΔΥ
«Αυστηρό έλεγχο από τον ΕΟΔΥ και τακτικές επισκέψεις κλιμακίων ελέγχου στα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα κλειστής φροντίδας, περίθαλψης και φιλοξενίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι φιλοξενούμενοι σε αυτά δεν κακοποιούνται, δεν παραμελούνται, ούτε τίθενται σε κίνδυνο λόγω έλλειψης και απουσίας προσωπικού, καθώς και ότι δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κρίσης η καταναγκαστική απομόνωση, ο περιορισμός και η καταναγκαστική φαρμακευτική αγωγή και η φαρμακευτική αγωγή καταστολής.» ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση ζητούν τα ΑμεΑ
Τον προβληματισμό τους σχετικά με την ενημέρωση σε θεσμικό επίπεδο που αφορά στην εξέλιξη του covid 19 εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ ΑΜΘ και το Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε Ροδόπης. «Η Ενημέρωση από στόματα φερέγγυα βοηθούν στην επιδημιολογική γνώση της εξέλιξης. Γνωρίζεις που βρίσκεται ο εχθρός και δημιουργείς την άμυνά σου.» Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δωρεά του Δήμου Κομοτηνής στο Σισμανόγλειο
Την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών, συνολικού ύψους 42.300 ευρώ, για τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Σισμανόγλειου» Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής αποφάσισε ο Δήμος Κομοτηνής.

Συνεχίζει τις απολυμάνσεις ο δήμος Αρριανών
Ο Δήμος Αρριανών συνεχίζει καθημερινά το πρόγραμμα απολυμάνσεων στα πλαίσια της προστασίας και του περιορισμού μετάδοσης του κορονοϊού (Covid-19). Οι απολυμάνσεις εντάσσονται στη δέσμη μέτρων που εφαρμόζει ο Δήμος Αρριανών για την προστασία και την ασφάλεια των δημοτών έναντι του κορονοϊού και θα συνεχιστούν σε όλο το επόμενο διάστημα στο σύνολο της έκτασης του Δήμου.

Φαρμακεία στην Ξάνθη
Το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων του Δήμου Ξάνθης διαμορφώθηκε λόγω των πρόσφατων γεγονότων σχετικών με την πανδημία του COVID-19 ως εξής : Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-16.00 .Οι υπόλοιπες ώρες και το Σάββατο θα καλύπτονται από εφημερεύοντα-διανυκτερεύοντα και φαρμακεία που τηρούν διευρυμένο πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου.

Κοινωνία – Αλληλεγγύη
Δωρεά μασκών τον Ροταριανό Όμιλο
Μάσκες για την προστασία των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, προχώρησε ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής. Στην Ελληνική Αστυνομία παρεδόθησαν 450 τεμάχια και στον διευθυντή των φυλακών Κομοτηνής, παρεδόθησαν 100.

 

Βουλή
Βαρέα και ανθυγιεινά
Στην επανακατάθεση της τροπολογίας προέβη το σύνολο της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής για την ένταξη επαγγελματιών του τομέα της υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας «Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. …μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19″ (Α΄ 64)» που συζητείται στην Ολομέλεια. Την τροπολογία συνυπογράφει και ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ .

Ερώτηση από τον Ιλχάν Αχμέτ
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ ζητώντας την ένταξη των καπνοπαραγωγών της Θράκης και των ποικιλιών καπνού που καλλιεργούν, στους ΚΑΔ που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Ερωτώνται οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα εξής ζητήματα αν προτίθενται να αλλάξουν την επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκτείνετε άμεσα τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων που χρήζουν στήριξης, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Κυβέρνησή σας;

Ερώτηση για την έκτακτη ενίσχυση
Κατατέθηκε ερώτηση της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής που υπογράφεται από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και αφορά στις προφανείς αδικίες που προκύπτουν από την εξαίρεση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής από τις κατηγορίες των επαγγελματιών που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Όπως τονίζεται στην ερώτηση «η Κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε «χώρισε» αυθαίρετα τις παραγωγικές δραστηριότητες στη μέση, αγνοώντας ότι όλη η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία και βλάπτεται το ίδιο από την κρίση.»

Πρωτογενής Τομέας
Αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας
Στην αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.Πτ.) προχώρησαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στον κλάδο να προωθήσει και να προασπίσει τα συμφέροντα των πτηνοτρόφων της χώρας διεθνώς.
Παιδεία
Ανακοίνωση για την εξ αποστάσεως διδασκαλία
«Εμείς ως εκπαιδευτικοί της τάξης συνεχίζουμε την επαφή με τους μαθητές και τις οικογένειές τους, την επικοινωνία σε ανθρώπινο επίπεδο, ώστε να έχουμε την πραγματική εικόνα των συνθηκών που αντιμετωπίζουν .» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Στέφανος Μακρυγιάννης, Δήμητρα Λουλιάκη και Αποστόλης Πολύζου, πρόεδρος, ταμίας, μέλος του Συλλόγου Εκ/κων ΠΕ Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες». Και σημειώνουν «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους μαθητές να διατηρήσουν επαφή με την εκπαιδευτικές μορφωτικές δραστηριότητες ευρύτερου χαρακτήρα (ανάγνωση βιβλίου, ταινίες, ντοκιμαντέρ, παιγνιώδεις μορφές προσέγγισης της γνώσης κλπ). Κάθε δράση μας γίνεται υπό τον όρο να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά.»

Αστυνομικό δελτίο
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού
Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Για άσκοπες μετακινήσεις χθες Πέμπτη βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την Τετάρτη 79.

Εξιχνιάστηκαν 1 κλοπή φορτηγού, 2 κλοπές μοτοσικλετών και 1 διάρρηξη οχήματος στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 1 κλοπή φορτηγού, 2 κλοπές μοτοσικλετών και 1 διάρρηξη οχήματος, που διαπράχθηκαν την 17 και 22-3-2020, στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων (4) ημεδαπών για διακεκριμένες κλοπές.
Καιρός
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: