Πρωτογενής Τομέας
Μέτρο στήριξης των προληπτικών δράσεων
«Πράσινο» στην στήριξη των επενδύσεων προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, των αντίξοων κλιματικών συνθηκών και των καταστροφικών συμβάντων άναψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Με την εφαρμογή συγκεκριμένου Υπομέτρου ενθαρρύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων στο πεδίο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή ζημιών στις ελληνικές καλλιέργειες από χαλάζι. Παράλληλα, απαλλάσσει τον ΕΛΓΑ από τις συμβατικές του υποχρεώσεις και ενισχύει εμμέσως τη ρευστότητά του στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του ρόλου του Οργανισμού.

Προεδρία της Δημοκρατίας
Τρία δώρα που συγκίνησαν την ΠτΔ
Τα τρία ενθύμια που χάρισαν στην ΠτΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους αποκάλυψε η Εκτελεστική Γραμματέας της περιφέρειας, κα Ζωή Κοσμίδου. Όπως ανέφερε με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο FB η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου έλαβε από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο ένα δώρο που αφορούσε στην επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θράκης, ένα παραδοσιακό μαντήλι από τον τόπο καταγωγής του παππού της, τη Γρατινή Ροδόπης και μια χειροποίητη καρφίτσα πέτου φτιαγμένη από κουκούλια Σουφλίου. Παράλληλα, όπως σημειώνει η κα Κοσμίδου, της υποσχέθηκαν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της συλλογής της από παραδοσιακά κειμήλια, δεχόμενη η κα Πρόεδρος ανοιχτή πρόσκληση για επόμενες επισκέψεις της στην περιοχή.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στα δημοτικά σχολεία Γκαράνης Τσακιρίδης
Τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Κομοτηνής επισκέφτηκαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής, Ευστράτιος Τσακιρίδης προκειμένου να διαπιστώσουν την ετοιμότητα των σχολικών μας μονάδων να υποδεχτούν τις μαθήτριες και τους μαθητές. Συζήτησαν διεξοδικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους διαβεβαίωσαν ότι η Δημοτική Αρχή είναι δίπλα τους, έτοιμη να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, καθώς και να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων ανακύψουν με την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.
Με τον Υφυπουργό Εσωτερικών συναντήθηκε ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών
Με τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρο Καράογλου συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος . Στη διάρκειά της ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Υφυπουργό τα σχέδια και τον προγραμματισμό του Δήμου για κομβικά και τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα, του κατέθεσε προτάσεις συνεργασίας των δύο οργανισμών και υπόμνημα με τεχνικά δελτία, μελέτες και στοιχεία. Ο κ. Θ. Καράογλου άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις και τις προτάσεις του κ. Χαριτόπουλου και δεσμεύθηκε να τις εξετάσει και να τις προωθήσει άμεσα.
Συγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Κομοτηνής

Τις μαθήτριες, τους μαθητές και την υπεύθυνη καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής κα Ειρήνη Πίτατζη συγχαίρει ολόθερμα με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, για την κατάκτηση του πρώτου βραβείου στον διαγωνισμό «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό», που διοργάνωσαν για 7η συνεχή χρονιά το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο, με την υποστήριξη της Samsung Electronics. «Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής αισθάνεται υπερηφάνεια, γιατί στον τόπο μας υπάρχουν παιδιά, που οραματίζονται, εμπνέονται και δημιουργούν καλλιτεχνικά και πολιτιστικά και διακρίνονται για τις προσπάθειές τους αυτές.»

Επαναλειτουργούν τα Σφαγεία Σαπών
Επαναλειτουργούν τα Σφαγεία Σαπών κάθε Δευτέρα 07:00 – 15:00 και Τετάρτη 07:00 – 15:00. Λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος αντί της Δευτέρας στις 8 Ιουνίου, το Σφαγείο καθ’ εξαίρεση, θα λειτουργήσει την Τρίτη 9 Ιουνίου καθώς επίσης και την Τετάρτη 10 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να κάνουν χρήση του Σφαγείου εκτός των παραπάνω ημερών (Δευτέρα και Τετάρτη), θα πρέπει να αιτηθούν άδεια χρήσης 24 ώρες νωρίτερα στη διεύθυνση του Σφαγείου. Τηλέφωνα επικοινωνίας Γραφείου Σφαγείου 2532022344 Πρόεδρος Κ.Ε.ΜΑ.Σ Εμιρζάς Ηλίας 6970130007
Οι μισοί πωλητές στις λαϊκές αγορές
Με τους μισούς κάθε φορά παραγωγούς και επαγγελματίες θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές στο Δήμο Αρριανών λόγω του κορονοϊου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου σε κάθε λαϊκή αγορά, αρμοδιότητας του Δήμου Αρριανών (Αράτου , Φιλλύρας και Αρριανών), θα δραστηριοποιούνται σε αυτές, σύμφωνα με την άδειά τους, σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών). Αναλυτικά οι πίνακες με τους συμμετέχοντες πωλητές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρριανών στο www.arriana.gr.

Ο Δήμος Ξάνθης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλασίας
Την Παγκόσμια ημέρα Ποδηλασίας γιορτάζει ο Δήμος Ξάνθης, η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης «Ο ΠΗΓΑΣΟΣ» σήμερα στις 7:00 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης . Σεβόμενοι όλοι τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας, τις οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και του ΕΟΔΥ, διοργανώνεται συμβολική αστική ποδηλατοβόλτα με την αρωγή του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης.
Ανακοίνωση Οντέρ Μουμίν
Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση ο δήμαρχος Ιάσμου, Μουμίν Οντέρ, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εμπρός» καλεί τους συνδημότες του να συνεχίσουν την κοινή πορεία με την παρότρυνση «Εμπρός λοιπόν», ένα χρόνο μετά την θριαμβευτική του νίκη. «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την θριαμβευτική μας νίκη. Καταθέτω την ειλικρινή μου αγάπη στα μέλη του συνδυασμού ΕΜΠΡΟΣ και σε όλους τους συνδημότες μου που μας τίμησαν με την ψήφο τους.» δηλώνει ο δήμαρχος Ιάσμου και καταλήγει με δύο λέξεις: «Εμπρός Λοιπόν»
Δ.Π.Θ.
Ψήφισμα διαμαρτυρίας από τα μέλη του Συλλόγου ΕΔΙΠ του ΔΠΘ
Διαμαρτύρονται τα μέλη του Συλλόγου ΕΔΙΠ του ΔΠΘ για τον αποκλεισμό των μελών Ε.ΔΙ.Π. από τις διαδικασίες ανάδειξης του Πρυτανικού σχήματος, Κοσμήτορα, Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος και Διευθυντή Τομέα. Με ψήφισμά τους ζητούν την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων από το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τονίζουν ότι: «Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα η συμμετοχή όλων των μελών του οργανισμού στην εκλογή των διοικητικών αρχών.»
Υγεία
Θετική στον κορονοϊό μια 45χρονη
Μια 45χρονη γυναίκα από την Κομοτηνή διαγνώστηκε θετική στον Κορονοϊό. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

 

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Τέσσερις ταινίες στον θερινό σινεμά της Κομοτηνής
Δώδεκα μέρες προβολών, τέσσερις συνολικά ταινίες στο θερινό σινεμά της Κομοτηνής που θα ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι στην πόλη με τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ και τις προβολές να ξεκινούν στις εννέα και τέταρτο. Η πρώτη ταινία «Θεέ μου τι σου κάναμε 2» θα προβληθεί στις 8,9 και 10 Ιουνίου. Η ταινία «Ο Βασιλιάς των λιονταριών» στις 15,16 και 17 Ιουνίου. Η ταινία «Οι τρεις αδερφές » στις 22,23,24 Ιουνίου και η ταινία «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών » στις 29, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου. Ο Θερινός Κινηματογράφος θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη και η πρεμιέρα θα γίνει τη Δευτέρα 08 Ιουνίου.

Αστυνομικό δελτίο

Θάνατος οδηγού φορτηγού 

Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί της Τρίτης στις 9 π.μ. ένας οδηγός φορτηγού στο εργοστάσιο της ΕΛΒΙΖ στo Πετροχώρι Ξάνθης. Ο άτυχας άνδρας ξεφόρτωσε σόγια στο εργοστάσιο ζωοτροφών και ετοιμάστηκε να φύγει. Όμως καθώς απομακρυνόταν, σήκωσε την καρότσα του προκειμένου να απομακρυνθούν τα υπολείμματα, όπως πιθανολογείται από τους ανθρώπους της εταιρίας και την Αστυνομία. Η καρότσα του οχήματος ήρθε σε επαφή και έκοψε ένα καλώδιο. Ο οδηγός τότε άγγιξε την πόρτα προσπαθώντας να διαπιστώσει τι είχε συμβεί και ο θάνατός του από ηλεκτροπληξία ήταν ακαριαίος.

Ξεκίνησε η λειτουργία ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) και τηλεφωνικής γραμμής επαφής και εξυπηρέτησης του πολίτη
Ξεκίνησε η λειτουργία ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) και τηλεφωνικής γραμμής επαφής και εξυπηρέτησης του πολίτη στις έξι Διευθύνσεις Αστυνομίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλίας από την Ελληνική Αστυνομία για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα, είτε με παραπομπή στις αρμόδιες Υπηρεσίες, είτε με παροχή γενικών πληροφοριών που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία τους. Τα αιτήματα των πολιτών που υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξετάζονται άμεσα και προωθούνται σε αρμόδια Υπηρεσία, με σκοπό τη διεκπεραίωσή τους, κοινοποιώντας στον αποστολέα το αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής.

Έλεγχοι και αλκοτέστ από την Τροχαία
Οι έλεγχοι της Τροχαίας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς το αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων. Το τριήμερο από Παρασκευή 29 έως Κυριακή 31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (9.727) έλεγχοι (αλκοτέστ) και βεβαιώθηκαν (270) παραβάσεις, (23) εκ των οποίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (2,8%) των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Αθλητικά
Ανανεώθηκε η συνεργασία με τον Νίκο Μπαχαρίδη
Η διοίκηση του Πανθρακικού ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με τον προπονητή Νίκο Μπαχαρίδη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2020/21. Ο προγραμματισμός ξεκινά άμεσα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν ανακοινώσεις αναφορικά με το έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

Καιρός
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα δυτικά και νότια 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: