Επικαιρότητα
Σύσκεψη με θέμα το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας Κομοτηνής
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο του Τελωνείου της Νυμφαίας για τους τουρίστες. Να αρθεί άμεσα η απόφαση ζητούν πολιτικοί και οικονομικοί φορείς με παρεμβάσεις στην κυβέρνηση. Σύσκεψη φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα στο δημαρχείο Κομοτηνής υπό την προεδρία του Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και αποφασίστηκε η αποστολή κοινού ψηφίσματος στον πρωθυπουργό με κύριο αίτημα την άρση της απόφασης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη έλευσης κλιμακίου του ΕΟΔΥ στον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας και το άνοιγμα των συνόρων για ελεγχόμενη διέλευση όπως και στον Προμαχώνα, «ώστε», όπως σημειώθηκε από τους συμμετέχοντες, « να μην «καταστραφεί» οποιαδήποτε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης.»

Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης με τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης διέλευσης τουριστών κι επισκεπτών από χώρες της ΕΕ και της συμφωνίας Σένγκεν από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, με όρους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης στη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Καράογλου, υποστήριξε από την πλευρά του, πως «η Θράκη δεν αποκλείεται από την επανεκκίνησή του τουρισμού». Ο ίδιος υπογραμμίζοντας το αμέριστο ενδιαφέρον του σημείωσε ότι, «θα συμβάλλει τα μέγιστα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της περιοχής.»

Απόστολος Παλακίδης πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης: Το κλείσιμο των συνόρων είναι οικονομική καταστροφή
«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό , δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κλείσιμο των συνόρων το οποίο δεν επηρεάζει την οικονομική ζωή. Το κλείσιμο των συνόρων όχι μόνο για την Ροδόπη, αλλά και για την υπόλοιπη Θράκη το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι οικονομική καταστροφή , τουριστικό αποκλεισμό, τουριστική απομόνωση κι ό,τι αυτό μπορεί να προκαλέσει στην οικονομική ζωή της περιοχής» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Απόστολος Παλακίδης πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης. Όπως σημείωσε ο κος πρόεδρος αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάνε οι υπεύθυνοι είναι ότι ο τουρισμός είναι ένα ευπαθές «προϊόν» που σχετίζεται με άλλα ευπαθή επαγγέλματα και προϊόντα, άρα έμμεσα και άμεσα οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές από το κλείσιμο του τελωνείου της Νυμφαίας για τους τουρίστες.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Δεν έχει καμία λογική η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την διέλευση ταξιδιωτών από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την διέλευση μέσω Προμαχώνα.» τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Παράλληλα, με την ίδια ανακοίνωση απαιτείται: Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και αποστολή ομάδας με σκοπό την διενέργεια μαζικών τεστ, σε όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα μας από τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας. «Δεν αποτελεί λύση η απαγόρευση της εισόδου. Μαζικά τεστ να διενεργούνται, ταυτόχρονα, και σε χωριά, γειτονιές, χώρους εργασίας και στρατόπεδα της Ροδόπης, ώστε να γίνεται έγκαιρα ο εντοπισμός και η ιχνηλάτηση κρουσμάτων, ώστε να περιορίζεται η εξάπλωση.» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Περιφέρεια
Ανακοίνωση της Περιφερειακής Σύνθεσης
«Δυστυχώς, η Περιφέρειά μας παραμένει προβληματική ακόμη και στο επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας αλλά ταυτοχρόνως παραμένουμε η μοναδική Περιφέρεια χωρίς περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό τόσο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όσο και για την στήριξη του τουρισμού.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» . Παράλληλα, με την ίδια ανακοίνωση καλεί  τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο «να διεκδικήσει το άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων με ελέγχους όπως ακριβώς προβλέπονται στον Προμαχώνα αλλά και στα αεροδρόμια μας. Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη απαιτούνται άμεσες ενέργειες.» καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφερειακής Σύνθεσης.
Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας
Για «αλαλούμ» και «κυβερνητική προχειρότητα κι ανευθυνότητα» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κος Κώστας Κατσιμίγας σημειώνοντας πως « η Περιφέρεια ΑΜΘ, παραμένει απούσα μακριά από τις εξελίξεις και τις αγωνίες των πολιτών, που προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και ποιο είναι το μέλλον αυτού του δύσμοιρου τόπου.» Σύμφωνα με τον κο Κατσιμίγα «χρειάζεται μια τοπική πολιτική διαχείριση καθώς και τοπική ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια».
Βουλή
Δήλωση Δ. Χαρίτου για το Τελωνείο
«Είχα την ευκαιρία χθες στην Ολομέλεια της Βουλής να αναδείξω τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής και το πλήγμα που θα προκαλέσει στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, όταν είναι γνωστό ότι ο οδικός τουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι των επισκεπτών στην περιοχή.» δήλωσε για το θέμα του Τελωνείου ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου και σημείωσε ότι ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς και στη Βουλή και με επικοινωνία στα αρμόδια υπουργεία να ανακληθεί αυτή η απόφαση.

Έκκληση Ιλχάν Αχμέτ
Έκκληση στην Κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση προσέλευσης Ευρωπαίων πολιτών από το συνοριακό σταθμό Νυμφαίας – Μακάζα έκανε ο βουλευτής του ΚινΑλ κος Ιλχάν Αχμέτ σημειώνοντας πως «θα έχει τραγικές συνέπειες για τον τουρισμό στη Θράκη». Σύμφωνα με τον κο Ιλχάν Αχμέτ « Δεν είναι σωστό νομίζω και πρακτικά, όλος ο φόρτος του τουρισμού να πέσει στον Προμαχώνα, γιατί και εκεί, όπου θα κατέβουν όλοι από την Ευρώπη, θα γίνεται συνωστισμός. Ο έλεγχος, τα τεστ, θα γίνονται δυσκολότερα στον Προμαχώνα, οπότε έπρεπε, τουλάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα, με τεστ φυσικά, και στο συνοριακό σταθμό Νυμφαίας – Μακάζα, διότι όλοι οι ξενοδόχοι και όλη η Θράκη, αυτή τη στιγμή και οι τοπικοί φορείς, είναι ανάστατοι.»

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου

Η συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή ανοίγει «ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με αφορμή συζήτηση ερώτησης που κατέθεσε στην Βουλή. «Μετά από ακινησία πολλών μηνών και αναβολών, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι σε 15 ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου.» αναφέρει ο κος Χαρίτου και σημειώνει ότι αυτή την δέσμευση ανέλαβε έναντι του βουλευτή Ροδόπης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή.
Υγεία – Κορονοϊός
Νέα κρούσματα σε Ξάνθη και Ροδόπη
28 κρούσματα σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα δέκα προέρχονται από την ΠΕ Ξάνθης και τα δύο από τη Ροδόπη.

Παράταση οριζόντιων περιοριστικών μέτρων
Την παράταση των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 06:00 το πρωί, αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τα μέτρα είναι: – Η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ θα γίνεται κατόπιν ραντεβού – Η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα – Η απαγόρευση ιδιωτικών και δημόσιων συναθροίσεων άνω των 8 ατόμων.

Λαϊκή αγορά Ξάνθης
Θα λειτουργήσει κανονικά στο γνωστό χώρο του παζαριού, το Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 η υπαίθρια λαϊκή αγορά του Δήμου Ξάνθης σύμφωνα με τους κανόνες προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα. Ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό των πωλητών.
Συνδικαλισμός
Ανακοίνωση της ΕΝΙΔΥΚ
«Πίσω από τις «δωρεές» κρύβονται ο μόχθος και ο ιδρώτας των εργαζομένων» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής με την οποία αναφέρεται στους εργαζόμενους της «Sunlight». Σύμφωνα με την ανακοίνωση ένα μεγάλο κομμάτι «μπήκε σε αναστολή τον Μάιο , από τον Ιούνιο ξεκίνησε η εκ περιτροπής εργασία (15 μέρες μέσα 15 μέρες έξω) σε πολλά τμήματα της επιχείρησης.» και ενόψει του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ’’, «οι εργαζόμενοι θα κληθούν να δεχθούν μείωση 20% των αποδοχών τους για όσο διάστημα διαρκεί, αλλά και μείωση του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων αφού θα υπολογίζονται πάνω στα μειωμένα ποσά.». με την ανακοίνωση καλείται η εργοδοσία «να ξεχάσει κάθε σκέψη για υποχρεωτικές άδειες και μείωση μισθού τον Ιούνιο.»
Κοινωνία
Τροχαία και άρθρο 43 του ΚΟΚ
Την ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ κατάργησης του αρθρου 43 του ΚΟΚ που χαρακτηρίζει πλημμέλημα την εγκατάλειψη θύματος τροχαίου και την συνολική αναμόρφωση της νομολογίας που αφορά τα τροχαία εγκλήματα με βάση την οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία χαρακτηρίζονται πλημμελήματα («αμέλεια») ζητά με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Τροχαία SOS. «Φτάσαμε στο σημείο ο KOK να  τίθεται στην υπηρεσία του οργανωμένου εγκλήματος, και οι συμμορίες να αξιοποιούν την προστασία που παρέχει το κράτος στους δολοφόνους της ασφάλτου.
Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε να δούμε;» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εργασία – προσλήψεις
Προσλήψεις Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών
Σε πρόσληψη προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, 58 Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών για τις ανάγκες 47 Δήμων προχωρά η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Οι προσληφθέντες θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, διαρκείας έως 36 μηνών. Για την επιλογή θα δημοσιευθεί ανακοίνωση και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παιδεία
Διαγωνισμός Bravo 2020 Schools

EUROKINISSI

Την διάκριση της «Καλύτερης Εκπαιδευτικής Προσέγγισης » κέρδισε το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής συμμετέχοντας στο διαγωνισμό Bravo 2020 Schools. Το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής αναδείχτηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στο Στόχο 2 στην κατηγορία «Καλή Πρακτική» με τίτλο: «Μηδενική Πείνα» και εντάσσεται στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Η ταινία «Ευτυχία» στο Θερινό κινηματογράφο
Ο Θερινός Κινηματογράφος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής συνεχίζει τη λειτουργία του με την προβολή της ταινίας «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, τη Δευτέρα 6, την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 9:15 το βράδυ.

Καιρός ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-07-2020
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίοτοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: