Περιβάλλον
Ανακοίνωση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού
Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής με πρώτο θέμα την έγκριση του ψηφίσματος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για το θέμα του χρυσού. Με ανακοίνωση της η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού καλεί όλους τους εκπροσώπους φορέων που θέλουν να συνυπογράψουν το συγκεκριμένο ψήφισμα να παραβρεθούν στην συνεδρίαση.

Βουλή

Στην Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο Ε. Στυλιανίδης
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα συμμετέχει ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κου Τασούλα. Επίσης, με απόφαση της Επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βουλευτού Χανίων, κας Ντόρας Μπακογιάννη, o Βουλευτής Ροδόπης θα συμμετέχει στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης καλύπτοντας τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς και στην Επιτροπή Πολιτισμού.

Δύο ερωτήσεις από τον Ιλχάν Αχμέτ

Δύο ερωτήσεις κατατέθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής τις οποίες συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. Η πρώτη αφορά το επίδομα θέρμανσης και η δεύτερη τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στην δεύτερη φάση του Προγράμματος Εξοικονομώ κατ΄οικον.

 

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επιτροπή για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό

Μια επιτροπή με συντονιστικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα συστήνει ο Δήμαρχος Κομοτηνής, ο κος Γιάννης Γκαράνης η οποία θα σχεδιάσει δράσεις και εκδηλώσεις, αλλά και θα συγκεντρώσει προτάσεις φορέων, συλλόγων και μεμονωμένων πολιτών και θα καταρτίσει μέχρι το τέλος του 2019 το τελικό προτεινόμενο σχέδιο προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και συνθήκες πανηγυρικού εορτασμού για την ενσωμάτωση της περιοχής στον εθνικό κορμό. Η σύνθεση της επιτροπής αυτής έχει ως εξής: Πρόεδρος: Σοφία Μενεσελίδου. Μέλη: Δημήτρης Πολιτειάδης, Αναστασία Λιβεριάδου, Άρτεμις Τσολάκη και Χριστίνα Σόφτα. Παράλληλα, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα συστήσει μια διαπαραταξιακή επιτροπή υπό την Προεδρία του, στην οποία θα συμμετέχει και η Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής. Στην επιτροπή αυτή θα κατατεθεί το τελικό πρόγραμμα του εορτασμού προς έγκριση.

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Καμία αύξηση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ζητά με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κομοτηνής και σημειώνει πως «Με το «καλημέρα» και πριν καλά καλά ξεκινήσει η θητεία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, εν όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το έτος 2020, η νέα δημοτική αρχή έφερε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το θέμα για «αναπροσαρμογή ή μη συντελεστών των ισχυόντων τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2020».» Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως είναι «Προκλητική κι απαράδεκτη η απόφαση που πάρθηκε για αύξηση 16%.» Και τονίζεται ότι « Ως Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και δηλώνουμε ότι θα μας βρουν απέναντι σε κάθε προσπάθειά τους να φορτώσουν με νέα βάρη τον ήδη τσακισμένο από την φορολεηλασία λαό. Είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία του δήμου ως επιχείρηση που αντιμετωπίζει το λαό της περιοχής σαν πελάτη.»

Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης

Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής αύριο  Τρίτη 1η Οκτωβρίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ηλικίας κατά τις πρωινές ώρες από τις οκτώ και μισή έως τις έντεκα και μισή. Η δράση θα υλοποιηθεί από την δομή Κομοτηνής του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, του Κέντρου Μέριμνας κι Αλληλεγγύης.

Αγορά
Λευκή Νύχτα στην Κομοτηνή
Μουσική, χορός και παιχνίδια σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης περιμένουν τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες στην Λευκή Νύχτα της Κομοτηνής, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Σε 26 διαφορετικά σημεία της Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν κάνοντας τις αγορές τους. Τη διοργάνωση έχουν από κοινού: Η δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας κι Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης.

Europe Direct
«2ο ΚΟΜΟmeeting» – Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019
Την εκδήλωση «KOMOmeeting»θα πραγματοποιήσουν για δεύτερη συνεχή χρονιά ,στο κτίριο του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. (Κτίριο Παλιάς Νομικής) το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 17:00 – 21:00. Αυτή τη χρονιά η εκδήλωση θα απαρτίζεται από δύο βασικά μέρη, τα info points και τα workshops. Όσον αφορά τα πρώτα, διάφοροι σύλλογοι και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην Κομοτηνή θα βρίσκονται σε stands στον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης με σκοπό να ενημερώνουν τους νέους που θα παραβρεθούν σχετικά με τη λειτουργία και τις δράσεις τους. Με σκοπό, όμως, το φετινό «KOMOmeeting» να γίνει πιο διαδραστικό δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες συλλόγους να υλοποιήσουν, εφόσον το επιθυμούν, workshop (εργαστήριο) δίνοντας ένα δείγμα της δράσης τους στους ενδιαφερόμενους, καθώς επίσης και διάφορες άλλες δραστηριότητες.
Ο στόχος της εκδήλωσης, είναι να συστηθούν οι φορείς και οι σύλλογοι, που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, στους πολίτες της Κομοτηνής και ιδιαίτερα στους νεοεισερχόμενους φοιτητές! Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο 2ο ΚΟΜΟmeeting, μπορούν να επικοινωνούν με email στο info@europedirectkomotini.eu ή στο τηλέφωνο 2531082055.

Δ.Π.Θ.
Σεμινάριο για την αγορά εργασίας
Σεμινάριο με τίτλο: “Προκλήσεις & Ευκαιρίες στη Σύγχρονη Αγορά Εργασίας” θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 12 μ.μ. στην Αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης. Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από τη Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ. με τη φοιτητική οργάνωση ΙΕΕΕ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μητρόπολη
Στην Πάνδροσο ο Μητροπολίτης
Στην ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πανδρόσου θα χοροστατήσει σήμερα το απόγευμα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού στον αύλειο χώρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Εορτή του Ρωμανού του Μελωδού
Για την εορτή των Οσίων Πατέρων Ρωμανού του Μελωδού και Ιωάννου Κουκουζέλους θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός με μέριμνα του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής για χάρη των ιεροψαλτών, των μελών του Συλλόγου και των μελών της Χορωδίας στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στις 6:30 μ.μ..

Εθελοντισμός
Σχολικές τσάντες και είδη γραφικής ύλης διένειμε η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής στους μαθητές του μειονοτικού Σχολείου της Σάλπης, παρουσία του Ιερέα του οικισμού.

 

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
Έκθεση πινάκων με θέμα την Ευζωνική Στολή

EPA/ALEXANDROS BELTES

Έκθεση πινάκων με θέμα «Η Ευζωνική Στολή- Η Ιστορική Διαδρομή της» θα λειτουργήσει από σήμερα  έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στην Λέσχη Αξιωματικών της Ξάνθης από το Δ’ Σ.Σ. στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης. Η έκθεση περιλαμβάνει 40 έργα του ζωγράφου Γιάννη Μυλωνά, καθώς και στατική παρουσία άοπλων Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και θα λειτουργεί κατά τις ώρες 9:00 -14:00 και 18:00-21:00. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις έξι το απόγευμα.

Κινητή έκθεση φωτογραφίας στις 4 Οκτωβρίου στην Ξάνθη
Η πρώτη κινητή έκθεση φωτογραφίας του WHEELING2HELP είναι γεγονός!Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στο χώρο του ΠΑΣ Αντίκας Ξάνθης από τις 20.00 με την υποστήριξη της ομάδας ReFused Αrch και του Europe Direct. «Με τίτλο »Ταξίδι από το Εγώ στο ΕΜΕΙΣ» θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε εικόνες και συναισθήματα από τα πρότζεκτ που κάνουμε στα ταξίδια αλληλόδρασης MyQuest τα τελευταία 3 χρόνια σε κοινότητες σε Αφρική και Ασία!» δηλώνουν οι διοργανωτές. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 42 φωτογραφίες εθελοντών που αποτυπώνουν τις εμπειρίες τους. Στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ένα βίντεο στο οποίο καταγράφονται αποσπάσματα από τις παραπάνω δράσεις, καθώς και εντυπώσεις και μαρτυρίες από όσους συμμετείχαν σε αυτές.

Μαθήματα θεάτρου
Ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι Ανατολικά του Νέστου, προσφέροντας ένα πλούσιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ,όπως απαιτεί η σύνθετη και απαιτητική τέχνη του Θεάτρου.

Το ασχημόπαπο
Το μικρό θέατρο Λάρισας παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Το ασχημόπαπο» στο Πολιτιστικό Κύτταρο ΡΕΞ Κομοτηνής την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις πέντε και τέταρτο το απόγευμα.

Εκδρομή
Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου ημέρα γενεθλίων του Συλλόγου «Αγίας Μαρίνας Ιμέρου» θα πραγματοποιηθεί ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος στην Σίψα Δράμας και στον Ιερό ναό Αγίου Αντωνίου Σερρών.

 

Στρατός
Ανακοίνωση άσκησης
Αύριο, 1η  Οκτωβρίου από ώρα 14:30 μέχρι 16:30 και στις 2 Οκτωβρίου 2019 από ώρα 10:30 μέχρι 12:30 και από 14:30 μέχρι 16:30 θα πραγματοποιηθούν βολές πυροβολικού κατά θαλασσίου στόχου στην περιοχή παραλίας ‘’ΠΕΤΡΩΤΩΝ΄΄. Η επικίνδυνη περιοχή (θαλάσσιος χώρος) καθορίζεται από τα παρακάτω στίγματα
(βάση WGS 84):
α. 40ο 51’ 30’’ B 25Ο 28’ 20’’ A
β. 40ο 51’ 30’’ B 25ο 30’ 00’’ A
γ. 40ο 52’ 00’’ B 25ο 37’ 20’’ A
δ. 40ο 51’ 30’’ B 25ο 37’ 20’’ A
ε. 40ο 50’ 40’’ B 25ο 43’ 00’’ A
στ. 40ο 35’ 20’’ B 25ο 29’ 00’’ A
η. 40ο 35’ 20’’ B 25ο 43’ 00’’ A
Στην παραπάνω θαλάσσια περιοχή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ναυσιπλοΐα (διέλευση) όλων
των πλοίων/σκαφών κατά την διάρκεια εκτέλεσης των βολών προς αποφυγή ατυχημάτων.

Αστυνομία
Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης
Την έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης για την απόφαση του Συμβουλίου μεταθέσεων κατωτέρων του Αρχηγείου με το οποίο όχι μόνο δεν ενισχύθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης με επιπλέον προσωπικό, το οποίο είναι πάγιο και κυρίαρχο αίτημα τα τελευταία χρόνια, αλλά μιλούν για εγκατάλειψη των περιφερειακών υπηρεσιών από την ηγεσία τους. « Απαιτούμε από την φυσική και πολιτική μας ηγεσία να σκύψει πάνω στα προβλήματα μας, επιστρέψτε μας κάποιο μέρος από την χαμένη μας αυτοπεποίθηση και ανεβάστε το κλονισμένο ηθικό των συναδέλφων μας, ως ελάχιστη ανταπόδοση στο ήθος, στην υπομονή των τελευταίων αυτών ετών που έχει επωμιστεί τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους.» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣ που συνεδρίασε χθες.

Συλλήψεις μεταναστών και διακινητών
Συνελήφθησαν στο Νομό Ροδόπης στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, τρεις διακινητές, ηλικίας 54, 33 και 18 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση παράνομης μεταφοράς δεκατεσσάρων (14) μη νόμιμων μεταναστών στο χώρο αποσκευών ενός λεωφορείου.

 

Αθλητικά
Στο Σπάρταθλον Ξανθιώτης αθλητής
Σε 35 ώρες και 7 λεπτά, ακούμπησε τα πόδια του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη, ο Σάκης Δασκαλόπουλος συμμετέχοντας στο Σπάρταθλον μεταφέροντας το έμβλημα του Δήμου Ξάνθης για τα 100 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης. Ο Δήμος Ξάνθης συγχαίρει τον αθλητή για τη μεγάλη αυτή επιτυχία του, που κάνει υπερήφανη όλη την Ξάνθη, δηλώνοντας την παρουσία της στις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις με ιδιαίτερο συμβολισμό και δηλώνει ότι θα είναι κοντά σε όλη την Αθλητική Κοινότητα της Ξάνθης, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια του Δήμου Ξάνθης.

Με τη συνδρομή της ΕΟΔ Ροδόπης η νυχτερινή ανάβαση στο Αυγό και οι αγώνες Run Greece Αλεξανδρούπολης
Σε αθλητικά δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη συμμετείχαν εθελοντές διασώστες της ΕΟΔ Ροδόπης. Πέντε εθελοντές της Ομάδας Ροδόπης συνέδραμαν στη νυχτερινή ανάβαση στο Αυγό –Κορυφή «Σταύρος Τσακίρης», που διοργάνωσε η ΕΟΔ Ξάνθης, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας του Δήμου Ξάνθης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μέλη από το Παράρτημα Καβάλας. Στους Αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων Run Greece της Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν, επτά μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης είχε επιφορτιστεί με την υγειονομική κάλυψη των αθλητών.

O καιρός:

Eurokinissi

Γενικά αίθριος αύριο ο καιρός. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Μοιράσου το άρθρο: