Η Κομοτηνή αποτελεί τα τελευταία οκτώ χρόνια κεντρικό σημείο αναφοράς για τα Παιδικά χωριά SOS Ελλάδος στο Νομό Ροδόπης χάρης το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργεί από το 2012, υποστηρίζοντας και φροντίζοντας ουσιαστικά οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται σε κρίση.

Η κα Φελίνα Καζάκου, πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας για τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Νομού Ροδόπης

«Τα τελευταία χρόνια στο Κέντρο προσφέρονται υπηρεσίες φροντίδας κι υποστήριξης κυρίως των παιδιών και των οικογενειών τους  που βρίσκονται σε κρίση. Τα παιδιά αυτά και οι γονείς τους  δέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης , ενισχυτικής διδασκαλίας για τα μαθήματά τους, λογοθεραπείας. Επίσης, προσπαθούμε να γεμίσουμε τα κενά με δημιουργική απασχόληση, τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και τα Σαββατοκύριακα παρέχοντας επιπλέον υπηρεσίες.» δήλωσε η κα Φελίνα Καζάκου, πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας για τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Νομού Ροδόπης και σημείωσε « Και για μας είναι πολύ σημαντικό ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει ακόμη μια δομή, το παράρτημα Σαπών, που λειτουργεί με έδρα τις Σάπες.»

Η κα Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου (αριστερά) από τα ιδρυτικά μέλη του Κέντρου

Η κα Καζάκου θεωρεί τύχη, μέσα στη βαθιά κρίση που περνά η χώρα και η περιοχή μας, να λειτουργούν αυτές οι δύο δομές και να δέχονται πάρα πολλές οικογένειες της περιοχής τις υπηρεσίες τους.Τα παιδιά που έχουν δεχθεί τη φροντίδα και τις υπηρεσίες του Κέντρου τα τελευταία χρόνια είναι συνολικά 398. «Ένα πολύ σημαντικό νούμερο» σημείωσε επισημαίνοντας πως πρόκειται για παιδιά από οικογένειες που σκοπός τους είναι να μην οδηγηθούν σε ιδρύματα. «Είναι άλλωστε στόχος και των παιδικών χωριών SOS Ελλάδος.»
Όπως τόνισε η κα Καζάκου προσπαθούν να να στηρίξουν τα παιδιά  που βρίσκονται ήδη στα ιδρύματα με στόχο την αποϊδρυματοποίησή τους. «Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και το αντίστοιχο υπουργείο έχουν αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών της αναδοχής αυτών των παιδιών. Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες είναι 400 στην Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υποστηρίξουμε και τα άλλα παιδιά να βρουν ανάδοχες οικογένειες» τόνισε μιλώντας με αισιοδοξία και πάθος για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Στα γραφεία του Κέντρου στην Κομοτηνή

Όσον αφορά στις υπηρεσίες που τώρα παρέχονται; Μίλησε για: Ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών από παιδοψυχολόγο. Δύο κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι υποστηρίζουν κοινωνικά τις οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση, ψυχολογική υποστήριξη, τόσο των παιδιών όσο και των γονιών. Λογοθεραπευτής  και Ειδική Παιδαγωγός, που φροντίζουν τα παιδιά που έχουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Παροχή βοήθειας ενισχυτικής διδασκαλίας. «Πρόκειται για πάρα πολλά παιδιά τα οποία αδυνατούν να έχουν κάποια υποστήριξη στην καθημερινότητά τους, όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους. Έτσι, ενισχύονται και με τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που υλοποιούνται, αλλά και με υλική βοήθεια κυρίως στις οικογένειες με βρέφη, με βρεφικά είδη, είδη ρουχισμού, και ό,τι άλλο χρειάζονται τα πολύ μικρότερα παιδιά.»
Όσον αφορά στη συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας; «Έχει στηρίξει αυτή την προσπάθεια.» απάντησε η κα Καζάκου και σημείωσε ότι: « Οι εθελοντές που πλαισιώνουν την προσπάθειά αυτή είναι πολλοί.» Πρόκειται, όπως είπε για εθελοντές που έχουν επιλέξει και σε ποιόν τομέα θα ασχοληθούν. «Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αυτές. Για τους εθελοντές που βρίσκονται πιο καθημερινά στο Κέντρο για τις απλές δραστηριότητες του Κέντρου. Αλλά και συνοδοί των παιδιών για την συμμετοχή τους στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. « Οι χορηγοί μας είναι πολλοί και ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα.» δήλωσε η κα Καζάκου προσθέτοντας με νόημα « Γι αυτό πιστεύω ότι είμαστε μια μεγάλη «οικογένεια» που εμπνέει ο ένας τον άλλον και στηρίζει ο ένας τον άλλον.»
Φώτο: Φελίνα Καζάκου – Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Κομοτηνή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: