Καιρικό
Αλλάζει ο καιρός –Μέτρα προστασίας
Έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής προβλέπονται στην περιοχή της Ροδόπης γι αυτό το λόγο το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή όλων κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ασφαλής σχεδιασμός στις μετακινήσεις και στις δραστηριότητες τους μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης, καλούνται οι πολίτες να μην διασχίζουν χείμαρρο πεζοί ή με αυτοκίνητο και να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 

Μητρόπολη
Τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της γιορτάζει σήμερα με κάθε λαμπρότητα η Ξάνθη, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στις 10:30 το πρωί θα τελεσθεί η Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης. Την ίδια ώρα θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής και του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής με απόφαση του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, του κ. Παντελεήμονα. Την Κυβέρνηση εκπροσωπεί στους σημερινούς εορτασμούς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Πρωτογενής Τομέας
Συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος

Σε συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), συζήτησαν για τη μεγάλη πτώση που έχουν σημειώσει φέτος έναντι της περυσινής χρονιάς οι τιμές στο βαμβάκι, γεγονός που έχει πιέσει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, που είναι αποτέλεσμα της πορείας της διεθνής χρηματιστηριακής τιμής του προϊόντος, έχει σημάνει συναγερμό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ενεργοποιείται άμεσα σειρά ελέγχων στην αγορά και ζήτησε από την πλευρά των εκκοκιστών να καταβάλει στους παραγωγούς ένα δίκαιο τίμημα, δηλαδή μια τιμή που θα εμπεριέχει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το ελληνικό βαμβάκι. Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι και το φαινόμενο των ψευδών (εικονικών) δηλώσεων, ώστε να εντοπίζονται τυχόν επιτήδειοι που δεν προχωρούν σε ολοκληρωμένη καλλιέργεια. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης, αλλά και επιτόπια στο χωράφι, τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι μόνο όσοι αγρότες καλλιεργούν και παράγουν βαμβάκι θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σχέδια Βελτίωσης
Άμεσα προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης επιταχύνοντας τις διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και το συμφέρον του αγροτικού κόσμου, εξοικονομώντας ταυτόχρονα δημόσια δαπάνη ύψους 17 εκ. ευρώ.

Εθνική ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη.
Συγκροτήθηκε η Εθνική ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ομάδα αυτή, η οποία στελεχώνεται από ειδικούς, θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενείας. Παράλληλα ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας σε περίπτωση εμφάνισης της ζωονόσου στην ελληνική επικράτεια.

Βουλή
Ερώτηση για την γέφυρα του Κομψάτου από τον Δημήτρη Χαρίτου
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή με θέμα την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας Κομψάτου στον Ίασμο της ΠΕ Ροδόπης κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου. «Συμπληρώθηκαν δύο και πλέον χρόνια από την κατάρρευση της γέφυρας και η αποκατάσταση αυτής καθυστερεί εις βάρος των πολιτών του Δήμου Ιάσμου και της ευρύτερης περιοχής» αναφέρει ο βουλευτής. Ερωτάται ο κος Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες αποκατάστασης της γέφυρας του Ιάσμου;

 

 

Αντιπεριφέρεια
Επαναλειτουργία του εργοστασίου της SHELMAN
Τον Πρόεδρο κ.Νικόλαο Αλεξανδρίδη, μέλη της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων και τον πρώην Διευθυντή του εργοστασίουτης SHELMANκ.Ανδρέα Καραβίδα, υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης. Τη θέση ότι «η στήριξη, για την επίτευξη της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της SHELMAN στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, θα αποτελέσει εξέλιξη κομβικής σημασίας για το μέλλον της Ροδόπης»εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης.Ο κ.Τσαλικίδης, διαβεβαίωσε για το αμέριστο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την επαναλειτουργία της μονάδας, καθώς «η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, πρόκειται να σηματοδοτήσει μια ελπίδα ανάκαμψης της περιοχής». Σημείωσε «η αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, περνά μέσα από την ενδυνάμωσης της βιομηχανικής ζώνης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κι αποτελεί πρωταρχικό στόχο μας. Είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».Ο ίδιος ανέφερε πως, θα θέσει υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης, το σύνολο των ζητημάτων που ετέθησαν, για την αναγκαιότητα άμεσης επαναλειτουργίας του εργοστασίου και τις ενέργειες που πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Κτηνοτροφία
Εμβολιασμός κατά της Λύσσας
Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της Λύσσας με εναέρια ρίψη. Ο εμβολιασμός γίνεται με δολώματα που περιέχουν εμβόλιο έναντι του ιού της Λύσσας. Όταν τα ζώα της άγριας πανίδας καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου. H διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων στόχων και δεν θα εφαρμοστεί εμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες. Σε περίπτωση εύρεσης ενός δολώματος θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε επαφή με αυτό.

Υγεία
Χρυσό Βραβείο απέσπασε το νοσοκομείο Κομοτηνής σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Χρυσό Βραβείο, το «Healthcare Business Awards 2019», απέσπασε το νοσοκομείο Κομοτηνής  σε πανελλήνιο διαγωνισμό στην κατηγορία Νοσοκομεία-Ποιότητα Υπηρεσιών. Το Νοσοκομείο βραβεύτηκε για την υλοποίηση του έργου «MediciNet II», μέσω του οποίου υλοποίησε την ανακαίνιση των χειρουργείων και εκπαιδευτικές δράσεις του προσωπικού.

Αρχαιολογία
Για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα εορταστεί η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης. Στόχος είναι η ανάδειξη της επιστήμης της συντήρησης και η σημαντική της συνεισφορά στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η γνωριμία του κοινού με το αθέατο επάγγελμα του συντηρητή. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης θα συμμετάσχει και φέτος στον παραπάνω εορτασμό με την οργάνωση εκπαιδευτικής δράσης για τους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις  10:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Η δράση θα περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή
της συντήρησης αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, γνωριμία με την ιστορία και τα ευρήματα
από το Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής και το Ιμαρέτ Κομοτηνής, καθώς και
συντήρηση κεραμικής στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου
Κομοτηνής.

Europe Direct
6ο Διεθνές WALK FOR FREEDOM που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή για δεύτερη συνεχή χρονιά!

To 6ο Διεθνές Walk For Freedom (Περπατάμε για την Ελευθερία), θα διοργανωθεί για δεύτερη φορά στην πόλη της Κομοτηνής, με σκοπό να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα συναντηθούν οι συμμετέχοντες στα γραφεία του Europe Direct στη 13:00 το μεσημέρι. Από εκεί, θα ξεκινήσουν και θα
περπατήσουν , σιωπηλά, σε μία γραμμή, ο ένας πίσω από τον άλλον, προς την Κεντρική
Πλατεία Κομοτηνής, κρατώντας πλακάτ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου
Η 2η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 11 το πρωί. Τον δήμαρχο Ιάσμου, τον κο Μουμίν Οντέρ, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κου Μεχμέτ Μεχμέτ επισκέφτηκε χθες  στο γραφείο του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κος Μιχάλης Σεβδινίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που στοχεύουν στην ασφάλεια και στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Πολιτισμός- Εκδηλώσεις
Σεμινάριο για την Τέχνη της Διαπραγμάτευσης
Σεμινάριο σχετικό με την Τέχνη της Διαπραγμάτευσης διοργανώνει τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 17:30 με 20:30 το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων σε θέματα διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν αποτελεσματικά στην καθημερινότητα τους τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή για να οδηγούνται σε επίτευξη συμφωνιών ως προς την επίλυση των θεμάτων τους. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους εκπαίδευσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Σεμινάριο Μουσικοκινητικής
Τρίωρο σεμινάριο Μουσικοκινητικής διοργανώνει την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις έξι το απόγευμα το Βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» με τίτλο «Όλα είναι ένα παιχνίδι» με τον συγγραφέα –μουσικοπαιδαγωγό Βασίλη Αναγνώστου. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο «Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο», τηλ. 2531084040

Μαθηματικές ιστορίες
Εκδήλωση με τίτλο «Μαθηματικές Ιστορίες χωρίς Φαντάσματα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου από τις δέκα και μισή το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι στο χώρο του Δημοκρίτειου Βιβλιοπωλείου με την επιμέλεια των μαθηματικών: Άννας Γαβριήλ και Ανδρέα Λύκου.

Αστυνομικό δελτίο

Τελετές ονομασίας και απονομής πτυχίων των νέων Αστυφυλάκων
Τελετή ονομασίας και απονομής πτυχίων πραγματοποιήθηκε, σε νέους Αστυφύλακες στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και έδρα της Σχολής Αστυφυλάκων, όπου ονομάστηκαν 213 νέοι Αστυφύλακες, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Τα πτυχία επέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο οποίος συνεχάρη προσωπικά τους νέους Αστυφύλακες για την ευδόκιμη ολοκλήρωση της φοίτησής τους στη Σχολή Αστυφυλάκων και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία.

Συλλήψεις για κλοπή ρεύματος

Συνελήφθησαν προχθές το πρωί στο Δροσερό, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, δύο (2) ημεδαπές, ηλικίας 43 και 29 ετών, διότι προέβαιναν σε κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., έχοντας πραγματοποιήσει παράνομη επανασύνδεση των οικιών τους με το δίκτυο.

Διάρρηξη σε αυτοκίνητο
Συνελήφθη προχθές το απόγευμα, στη Ξάνθη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, 22χρονος ημεδαπός, διότι λίγη ώρα νωρίτερα, αφαίρεσε από ανασφάλιστο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στην πόλη της Ξάνθης ένα πορτοφόλι, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό και διάφορα έγγραφα.

Σύλληψη διακινητή
29χρονο διακινητή συνέλαβαν χθες το πρωί, στην Εγνατία οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει, παράνομα, στην ενδοχώρα δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα και το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησαν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Καιρός
Μεταβολή παρουσιάζει ο καιρός σήμερα με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Πολύ πιθανόν οι βροχοπτώσεις να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις

Μοιράσου το άρθρο: