Υγεία Κορονοϊός

Αντιπεριφέρεια Ροδόπης
Η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στη Ροδόπη, με υποβολή αντίστοιχου αιτήματος προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξετάστηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη τοπικών φορέων, που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης.

 

 

 

Δικηγορικοί Σύλλογοι
Δωρεές από τους Δικηγορικούς Συλλόγους στα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου ΡΟΔΟΠΗΣ και το Δ.Σ. του Λ.Ε.Α.Δ. ΡΟΔΟΠΗΣ (Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Ροδόπης), συμμετέχοντας στη συλλογική εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και τη στήριξη εμπράκτως του συστήματος Δημόσιας Υγείας από τον ιό COVID–19 και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ για προμήθεια υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση και προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της πόλης. Τα Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Ορεστιάδας (Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης), ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, αποφάσισαν να διαθέσουν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), μηχάνημα διασωλήνωσης, αξίας 6.000 ευρώ, προς ενίσχυση της και προς την αποτελεσματικότερη βοήθεια των ασθενών της.

ΔΠΘ
Νέες φοιτητικές εστίες στη Θράκη
Η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ενέκρινε την πρόταση του Δ.Π.Θ. για την «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών», κεφαλαιακής δαπάνης 105.500.000 ευρώ. Την ικανοποίηση του για την έγκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης της ανέγερσης Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη εξέφρασε με δήλωσή του ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Η πνευματική θωράκιση, η δημογραφική ενίσχυση και η αναπτυξιακή ενδυνάμωση της Θράκης αποτελεί με βεβαιότητα μια πολιτική απολύτως ανταποδοτική για ολόκληρη την Ελλάδα, όπως άλλωστε απέδειξαν και τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και στα αλλά πεδία πολιτικής» τόνισε ο Βουλευτής.
Άμεσα, εντός Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η δημοσίευση της σχετικής διακήρυξης για την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Βουλή
Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ζητά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με άλλους βουλευτές ζητούν την λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές. Ζητούν εξηγήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης γιατί επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε στις αποφάσεις αναστολής λειτουργίας, αλλά ούτε προφανώς και στα μέτρα στήριξης. Και καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει αν προτίθεται να λάβει νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη αυτών των επιχειρήσεων.
Δέσμευση του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη σε ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου για το Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε απάντησή του σε ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου δεσμεύεται να προβεί στην ένταξη του έργου της αντικατάστασης του ελαστικού τάπητα στίβου στο Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής, ώστε η πόλη της Κομοτηνής  να αποκτήσει ένα υψηλών προδιαγραφών Στάδιο, που θα φιλοξενεί αγώνες υψηλού επιπέδου, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να αθλούνται εκεί καθημερινά πολίτες της περιοχής.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Παραλαβή οχήματος για το «Βοήθεια στο σπίτι»
Ο Δήμος Αρριανών παρέλαβε χθες το επιβατικό όχημα που του παραχώρησε η ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. και θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

 

 

Συσσίτιο από 16 επιχειρηματίες σε 50 απόρους
Δεκαέξι (16) επιχειρηματίες της Κομοτηνής πρόσφεραν υλικά αγαθά, προκειμένου να μαγειρεύονται καθημερινά επί δέκα (10) συνεχείς ημέρες πενήντα (50) μερίδες συσσιτίου και να διανέμονται σε αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά συμπολίτες μας. Ο Δήμος Κομοτηνής ανέλαβε να συντονίζει όλην αυτήν τη συγκινητική και πολύτιμη προσφορά και να διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που θα παρασκευάζει, θα συσκευάζει και στη συνέχεια θα διανέμει τις μερίδες φαγητού. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα του Δήμου «Βοήθεια στο σπίτι», μαζί με μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Παραρτήματος Ν. Ροδόπης, αλλά και μεμονωμένους εθελοντές πολίτες θα διανέμουν από τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 το συσσίτιο σε δικαιούχους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής.

Πολιτισμός
Ζωντανές μεταδόσεις από την «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»
Ζωντανές μεταδόσεις από τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης με έναν καλλιτέχνη, επιστήμονα, μουσικό και οποιονδήποτε μπορεί να δώσει χαρά και ξεγνοιασιά σε όλους  διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και η Επιτροπή Διαχείρισης του Πολύχωρου Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Οι μεταδόσεις θα γίνονται από τη σελίδα του facebook, Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» και θα ανακοινώνονται κάθε φορά από τη Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Πρώτη συνάντηση αύριο Κυριακή 5/4/2020 στις 17:00 με τον Αντώνη Μουσαδέ και τη κιθάρα του.

Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού
Αύριο Κυριακή 5 Απριλίου 2020 και ώρα 13:00-15:00 ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» διοργανώνουν ένα δυναμικό θρακιώτικο γλέντι! Η εκπομπή έρχεται να τιμήσει την επέτειο της 6ης Απριλίου, η οποία (με απόφαση Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών) έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Το «μαύρο Πάσχα» της 6ης Απριλίου 1914 ξεκίνησαν οι διωγμοί των 250.000 Ρωμιών της Ανατολικής Θράκης, από τους οποίους πολλοί εξορίστηκαν στην Ελλάδα ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και επέστρεψαν μόλις οι μισοί… Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1922, όταν οι ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Θράκης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15 ημερών!.. Σ’ αυτό το θρακιώτικο «Αλάτι της Γης» παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά τραγούδια και χοροί και από τις τρεις ευρύτερες περιοχές της Θράκης (Ανατολική, Δυτική και Βόρεια Θράκη), σημειώνοντας τις διαφορές μεταξύ τους στο ύφος, στο ρεπερτόριο και στα μουσικά όργανα. Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη τιμητική αναφορά στην προσωπικότητα και προσφορά του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, κορυφαίου εκπροσώπου της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης.

Μητρόπολη Κομοτηνής
«Το μεγαλείο του χριστιανού ηγέτη δεν βρίσκεται στην εξουσία και στον πειρασμὸ που εμφωλεύει σ’ αυτὸν που την έχει, αλλὰ στη διακονία, στην προσφορὰ του εαυτού του για τους άλλους.» αναφέρει στο Κυριακάτικο μήνυμά της η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. «Δεν είναι πηγὴ δυνάμεως η εξουσία και το αξίωμα που έχει κανείς, αλλά αφορμή και μέσο διακονίας.» τονίζεται στο ίδιο μήνυμα.
Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη την 2-4-2020 τις πρώτες πρωινές ώρες, σε οικισμό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Καιρός
Ισχυρές βροχές και κατά τόπους καταιγίδες θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (05-04-2020).

Μοιράσου το άρθρο: