46 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών  τιμήθηκε χθες η επέτειος του Πολυτεχνείου με τους συμμετέχοντες σε εορταστικές εκδηλώσεις και πορείες να ερμηνεύουν το μήνυμα εκείνου του αγώνα. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής υποστήριξαν  πως το μήνυμα είναι διαχρονικό,  ζωντανό και επίκαιρο όσο ποτέ.

Γιάννης Περγαντάς, φοιτητής Νομικής Σχολής:
«Πριν 46 χρόνια παιδιά στην ηλικία μου με κίνδυνο της ζωής τους για να παλέψουν για μια Ελλάδα ελεύθερη χωρίς κλίμα ανελευθερίας και κλίμα χούντας. Σήμερα έχω την τύχη να είμαι στην πορεία χωρίς να φοβάμαι τη ζωή μου και θα αποτίσω φόρο τιμής σ΄αυτά τα παιδιά της ηλικίας μου, που κάποτε  πάλεψαν για μια Ελλάδα ελεύθερη.»

Δημήτρης Χαρίτου, βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ:
«Το Πολυτεχνείο είναι ένα διαρκές σύμβολο ενότητας και αγώνα για μία καλύτερη κοινωνία, για μία καλύτερη ζωή. Αποτελεί πηγή έμπνευσης ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που σε κάθε ιστορική περίοδο καταθέτει τα αιτήματά της, τις ανάγκες, τους στόχους της, για ένα καλύτερο αύριο. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, γιατί ακραίες συντηρητικές δυνάμεις προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία από την αρχή, να μας πισωγυρίσουν, να αμαυρώσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου, τρομοκρατίας και εκφασισμού της κοινωνίας, στοχοποιώντας ιδιαίτερα τη νέα γενιά».

Γιάννης Γκαράνης, δήμαρχος Κομοτηνής:
«Συμπληρώνονται 46 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου και είμαστε εδώ να τιμήσουμε τους αγώνες τους. Αγώνες ενάντια στον φασισμό, ενάντια στην χούντα των στρατιωτικών , αγώνες που μας δίνουν το ελεύθερο να είμαστε σήμερα εδώ, θα τους τιμάμε μια ζωή.»

 

Σταμάτης Σακελλίων, γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης:
«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα ζωντανά και επίκαιρα. Παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία και μάλιστα σε μια δύσκολη συνθήκη γιατί τα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση υπονομεύουν καίρια το δημόσιο χαρακτήρα της. Επιπρόσθετα το κλίμα αστυνομοκρατίας στο οποίο έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση πριμοδοτεί εκ των πραγμάτων τις κοινωνικές αντιδράσεις. Επομένως αυτό για το οποίο εμείς παλεύουμε είναι: Δημόσια δωρεάν παιδεία, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όχι στην κατάργηση του ασύλου, όχι στο Ν συν 2 και επιπρόσθετα διαφωνούμε ριζικά με την εξομοίωση των πτυχίων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τα Ιδιωτικά Κολέγια. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση θα πάρει τις απαντήσεις και από τη νεολαία και από το φοιτητικό κίνημα γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που αντιδρά και διαφωνεί με αυτό το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Το Πολυτεχνείο πάντα είναι ζωντανό κόντρα σε εκείνους που θέλουν να το καταργήσουν και να το ξεριζώσουν από τη μνήμη μας.»

Δημήτρης Μάγγας, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης δημοτικός υπάλληλος.:
«Συμμετέχουμε κάθε χρόνο, αλλά σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο το μήνυμα της επετείου, το «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» έχει αρχίσει και γίνονται ζητούμενα. Η Ελευθερία με τα φαινόμενα καταστολής που βλέπουμε στην Αθήνα με τα φαινόμενα της αυθαιρεσίας της Αστυνομίας, της αστυνομοκρατίας που πάει να περάσει η Κυβέρνηση . Το ψωμί είναι ζητούμενο στα χρόνια τα μνημονιακά και φυσικά η παιδεία η οποία αυτή τη στιγμή αντί να συμβάλει στην πρόοδο της νεολαίας και να γίνει ο παράγοντας ο οποίος θα φέρει την αλλαγή στη χώρα βλέπουμε να οπισθοδρομεί με διάφορες αποφάσεις της υπουργού. Φαντάζομαι πως είναι μια γενικότερη άποψη της Κυβέρνησης γι αυτά τα θέματα.»

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, γενικός γραμματέας ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης:
«Οι αγώνες που έδωσαν πριν 46 χρόνια η φοιτητική νεολαία στο Πολυτεχνείο αγκαλιάστηκαν από τον Ελληνικό λαό που ήταν έτοιμος να αντιδράσει στην πολύχρονη Δικτατορία πρέπει σήμερα να είναι για μας σημάδι, να είναι το φως που ψάχνουμε για το πώς θα ανατρέψουμε μια κατάσταση η οποία είναι αδιέξοδη. Το παράδειγμα τους λέει ότι όταν είμαστε ενωμένοι και παλεύουμε για ένα καλύτερο κόσμο , δεν αργεί η ώρα που δικαιωνόμαστε.»

Στέφανος Μακρυγιάννης , πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης:
«Το μήνυμα είναι ότι οι αγώνες του Πολυτεχνείου συνεχίζονται και σήμερα. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά. Και σήμερα βρισκόμαστε στη διεκδίκηση για δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό, για σχολεία των όλων, των ίσων και των διαφορετικών και αντίστοιχα στην κοινωνία. Και σήμερα ζητάμε ψωμί, οι συνθήκες εργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έχουν οδηγήσει σε μια έκρηξη της ελαστικής ημι-ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία παραμένει συνεχώς ζητούμενο είναι το ψωμί, η δουλειά δηλαδή και προφανώς ζητάμε ελευθερία γιατί ελευθερία δεν είναι να λέμε μόνο ότι έχουμε ελευθερία και δημοκρατία, αλλά και η ουσία της. Ελευθερία είναι να μην πεινάς, να έχεις δουλειά, να έχεις ένα σπίτι, να έχεις μια προοπτική για τα παιδιά σου και μια προοπτική για ζωή που αξίζει να ζεις.»
Φώτο-ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: