«Τα κενά τα οποία έχουμε στην Υγεία, στην Πρόνοια , στην Εκπαίδευση θα αναπαράγονται, καθώς οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα είναι περιορισμένες» δηλώνει ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, ο κος Σταύρος Κουτσιουμπέλης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής μετά το τέλος της περιοδείας του σε εργασιακούς χώρους του Δημοσίου στην Κομοτηνή.

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση των υπαλλήλων του ΙΚΑ. Τον Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ συνόδευε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος.

Ποια, όμως, είναι η εικόνα του Δημοσίου σήμερα στη χώρα μας μετά από οκτώ μνημονιακά χρόνια; Ρωτήσαμε τον κο Κουτσιουμπέλη για να σημειώσει ότι «η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι τα βασικά προβλήματα του Δημοσίου τομέα σήμερα, καθώς λειτουργούν απαγορευτικά σε μια εποχή μνημονίων, καθώς ο κόσμος έχει περισσότερη ανάγκη το Κράτος, τόσο την Παιδεία, όσο την Υγεία γιατί δεν έχει εισοδήματα, που να του περισσεύουν για να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα.»

560.000 χιλιάδες είναι σήμερα  το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τους ένστολους. «Πέρα από όσα φημολογούνταν για 1,5 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους, υπάρχουν καταγραφές, υπάρχει η ενιαία αρχή πληρωμών η οποία μισθοδοτεί τους δημοσίους υπαλλήλους, και το νούμερο αυτό είναι ακριβές.» σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ. Στα χρόνια της κρίσης αποχώρησαν περίπου 400.000 πάσης φύσεως αμειβόμενοι μαζί με τους εργαζομένους στα stage, τους συμβασιούχους κ.α., οι οποίοι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους. «Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στο δημόσιο είναι πάνω από τα 52 χρόνια και είναι σαφές ότι είμαστε γερασμένοι γιατί έχει μια δεκαετία να ανανεωθεί το προσωπικό με σημαντικές προσλήψεις. Όπου υπήρξαν προσλήψεις, υπήρξαν ελάχιστες. Ούτε καν τριψήφιος αριθμός, που σημαίνει κάτω από 1.000 προσλήψεις το χρόνο. Με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού που υπηρετεί. Χρειάζεται μια γενναία «αιμοδότηση» στους κοινωνικούς τομείς, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Δημόσια Ασφάλιση, στο Βοήθεια στο Σπίτι. Οι κοινωνικοί χώροι είναι οι χώροι που πάσχουν περισσότερο.» δηλώνει ο κος Κουτσιουμπέλης.

Όσον αφορά τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ σημειώνει « τις καταδικάζουμε! Το δημόσιο δεν είναι για να βρούμε εμείς δουλειά, είναι για να υπηρετούμε τον πολίτη. Το κράτος είναι για τον φτωχό Έλληνα, τον φτωχό πολίτη. Ο πλούσιος θα βρει τρόπο και για το παιδί του να πάει στο ιδιωτικό σχολείο και ο ίδιος να πάει στην Αγγλία και να κάνει το τσεκ απ του και να γυρίσει.»

Σύμφωνα τέλος με τον κο Κουτσιουμπέλη το Δημόσιο θα συρρικνώνεται στη λογική του επιτελικού κράτους με ιδιωτικοποιημένες όλες τις άλλες υπηρεσίες. «Ζητήθηκε από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ να υπάρξει τροποποίηση των μνημονιακών πολιτικών –μέτρων και μια σταδιακή επανάκαμψη σε σχέση με τον 13ο και τον 14ο μισθό, όπως και μια κάλυψη των απωλειών που σημειώθηκαν τα μνημονιακά χρόνια.»
Φώτο: Σταύρος Κουτσιουμπέλης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: