Καιρικό
Ανατράπηκαν τρία φορτηγά
Την ανατροπή τριών φορτηγών οχημάτων προκάλεσαν χθες στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του Ιάσμου με κατεύθυνση προς την Ξάνθη, στο Σέλερο Ξάνθης και στη διασταύρωση των Πηγαδίων στην Επαρχιακή Οδό Ξάνθης – Λάγους, οι θυελλώδεις άνεμοι που σημειώνονται από χθες στην ευρύτερη περιοχή . Οι ταχύτητες των ανέμων σε πολλά σημεία ξεπερνούν τα 10 BF (95 khm/h).

Κλειστή η Εγνατία Οδός
Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, από χθες με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

Δεκάδες πτώσεις δένδρων κυρίως στην Ξάνθη
Σημειώθηκαν δεκάδες πτώσεις δέντρων, τεράστιες λεύκες πολλών ετών εξαιτίας των πολύ θυελλωδών ανέμων, σε πολλά σημεία σε όλη τη Θράκη, ξεριζώθηκαν. Ιδιαίτερα στην Ξάνθη . Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός των δήμων. Το Τμήμα Πρασίνου του δήμου Ξάνθης χρειάστηκε να παρέμβει σε πολλές περιπτώσεις για κοπές κι απομακρύνσεις πεσμένων δένδρων.

Πλημμύρες στο δήμο Μαρώνειας Σαπών
Στο δήμο Μαρώνειας – Σαπών βρίσκονται οι αρχές σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίσθηκαν στο Λοφάριο και σε άλλους οικισμούς του Δήμου λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λίσσου και των παραποτάμων του ως συνέπεια των παρατεταμένων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Στην περιοχή βρέθηκαν επιτόπου ο Δήμαρχος κ. Ν. Χαριτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μ. Μαυρίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λοφαριου κ. Α. Ντουλας, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση. Ο Δήμαρχος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αντιπεριφεριαρχη Ροδόπης και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας ενώ έθεσε σε επιφυλακη μέρος των μηχανημάτων, οχημάτων και προσωπικού του Δήμου.
Χιόνι στα ορεινά της Ξάνθης
Χιονόπτωση σημειώθηκε στα ορεινά της Ροδόπης και της Ξάνθης, στην Σταυρούπολη. Ένα λευκό πέπλο χιονιού σκεπάζει τα πάντα με το κρύο λόγω των πολύ ισχυρών βοριάδων να είναι τσουχτερό.

 

 

Επί ποδός η Πυροσβεστική Υπηρεσία
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  χρειάστηκε να παρέμβουν 41 φορές για κοπές δένδρων στην Ξάνθη, 12 στη Δράμα, (κοπές και αντλήσεις), 12 στη Χρυσούπολη,13 στην Καβάλα, 4 στη Ροδόπη για κοπές και μια άντληση στο Κρανοβούνιο.

 

Πολλά τα προβλήματα στο δίκτυο της Ηλεκτροδότησης
Τεράστια προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην Ξάνθη. 200 βλάβες καταγράφτηκαν μόνο την Κυριακή σε όλο το δίκτυο του νόμου με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάστασή τους.

Υγεία – Κορονοϊος
Δύο γιατροί του Κέντρου Υγείας Αβδήρων στο νοσοκομείο της Ξάνθης
Στην Πύλη του ΓΝ Ξάνθης θα βρίσκονται καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή και από τις 8.00 ως τις 15.00 δύο (2) Γενικοί Ιατροί του Κέντρου Υγείας Αβδήρων για τη διαλογή των ασθενών βοηθώντας στο δύσκολο έργο των ιατρών –νοσηλευτών του Νοσοκομείου. Οι ασθενείς με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής όπως βήχα, πονόλαιμο, εμπύρετο, καταρροή δυσκαταποσία κλπ θα πρέπει να επικοινωνούν με το τηλ της Πύλης: 2541351190 για την καλύτερη αντιμετώπιση τους.

Ενημέρωση για τον κορονοϊο
Ενημέρωση σχετικά με ον ιο covid 19 μπορούν θα παρέχεται σε όλους όσοι το επιθυμούν καλώντας τηλεφωνικά από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 9.00 ως τις 14.00 στην Πύλη και στο ΚΥ Ξάνθης, και όλο το 24ωρο όλες τις μέρες στο ΚΥ Αβδήρων (τηλ. 2541355430).

 

Στα παιδιά που αγαπώ, παραμύθια εγώ θα πω
Ο Δήμος Ξάνθης από την Τρίτη 7 Απριλίου στις 11:00 το πρωί και κάθε ημέρα θα ταξιδεύει τα αγαπημένα του παιδιά στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και της Ελληνικής Μυθολογίας με την Κάρμεν Ρουγγέρη, φροντίζοντας η συντροφιά των μικρών φίλων του να αποκτήσει ακόμη μία διάσταση θετικής ενέργειας, επικοινωνίας, αξιοποίησης του χρόνου, μένοντας στο σπίτι. Κάθε ημέρα στις 11 στο Youtube και στο Facebook.
Ζωγραφιές των παιδιών δίνουν θάρρος στους γιατρούς
Έκκληση στα παιδιά του δημοτικού να στείλουν τις ζωγραφιές τους με ένα μήνυμα που θα απευθύνεται στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και στο λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου Ξάνθης απευθύνει η διοίκηση του Νοσοκομείου. Τα παιδιά έως τη Κυριακή 12/4/2020‬ θα μπορούν να στέλνουν τα έργα τους στο mail: contact_us@hosp-xanthi.gr αλλά και στη σελίδα του Νοσοκομείου Ξάνθης στο FB, αναγράφοντας το όνομα του παιδιού και την ηλικία του.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Το ενδεχόμενο ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στη Ροδόπη, με υποβολή αντίστοιχου αιτήματος προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξετάστηκε σε σημερινή τηλεδιάσκεψη τοπικών φορέων, που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Δήμαρχοι, Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, Σαπών –Μαρωνείας κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, Αρριανών κ. Ριτβάν Αχμέτ, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ.Κώστας Χουβαρδάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης και η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Μάγδα Γιαμουστάρη.

Παιδεία- ΔΠΘ
Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ για νέες εστίες στη Θράκη

Η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ενέκρινε την πρόταση του Δ.Π.Θ. για την «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών», κεφαλαιακής δαπάνης 105.500.000 ευρώ. Άμεσα, εντός Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η δημοσίευση της σχετικής διακήρυξης για την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ικανοποιημένος ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από την ενίσχυση του ΔΠΘ
« Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει παρά τις μεγάλες δυσκολίες της υγειονομικής κρίσης να αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τη Θράκη γενικότερα. Με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής(ΣΔΙΤ) για την έγκριση Εστιών 350 φοιτητών για την Κομοτηνή και άλλων 350 φοιτητών για Αλεξανδρούπολη βάζει τις βάσεις για αύξηση των εισακτέων στην περιοχή, ενισχύει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στηρίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.»
τόνισε σε σχετική δήλωση του ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης που ήταν συνεχώς σε επικοινωνία με τους Υπουργούς και τα μέλη της Επιτροπής Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με στόχο την ενίσχυση του ΔΠΘ. Παράλληλα σημείωσε «Ευχαριστώ για λογαριασμό των Θρακιωτών τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνεπή στάση του και τους αρμόδιους Υπουργούς για την ανταπόκριση τους στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών και των σταθερών δικών μας παρεμβάσεων. Η πνευματική θωράκιση, η δημογραφική ενίσχυση και η αναπτυξιακή ενδυνάμωση της Θράκης αποτελεί με βεβαιότητα μια πολιτική απολύτως ανταποδοτική για ολόκληρη την Ελλάδα, όπως άλλωστε απέδειξαν και τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και στα αλλά πεδία πολιτικής».

Καιρός

ΔΕΥΤΕΡΑ 06-04-2020 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 07-04-2020
Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές
βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης πρόσκαιρες
χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις και από το μεσημέρι
της Δευτέρας γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Μοιράσου το άρθρο: