Ο Μιχάλης Ονουφριάδης, εκδότης της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου.

Οι εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Νομικού Συνεδρίου της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή έφερε στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με τα τροχαία.
«Ο δείκτης των τροχαίων ατυχημάτων έχει ανέβει κατακόρυφα κι αυτό σημαίνει ότι σε λίγο όλες αυτές οι υποθέσεις θα έχουν παρουσία στα δικαστήρια της χώρας προκειμένου να βρουν οι παθόντες το δίκαιο τους αποζημειωτικά» δηλώνει ο Μιχάλης Ονουφριάδης, εκδότης της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου.

Όπως τονίζει «Δυστυχώς είτε σε περιπτώσεις θανατώσεων προσώπων είτε σε τραυματισμούς, που πολλές φορές καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες, πολλοί θα είναι αυτοί που θα προσφεύγουν. Η εφαρμογή των Νομικών κανόνων, ιδιαίτερα μετά από την προσπάθεια της χώρας μας να εναρμονιστεί στις ευρωπαϊκές οδηγίες, που διέπουν το θέμα, έχει δημιουργήσει μια πολυπλοκότητα στα δικαστήρια μας και αντιφατικές αποφάσεις.»
Ζητήματα αυτού του είδους συζητήθηκαν στο ειδικό συνέδριο για τους νομικούς, δικηγόρους, δικαστές και εφαρμοστές του δικαίου με στόχο να επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Η προσπάθειά μας είναι να δώσουμε διεξόδους και να περάσουμε από τις Συμπληγάδες που πολλές φορές το γράμμα του Νόμου δημιουργεί, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αδικίες» δήλωσε ο κος Ονουφριάδης. Παράλληλα, σημειώνει πως αυτά τα σύγχρονα προβλήματα για το Νομικό Κόσμο, προσπάθησαν να διαλευκάνουν με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και των Αθηνών, αλλά και ειδικούς επιστήμονες. Στόχος, η προσέγγιση της καλύτερης λύσης για το συμφέρον του πολίτη και κυρίως για την απονομή του δικαίου.

«Στο παρελθόν ήταν πολύ πιο εύκολη η προσφυγή στα δικαστήρια. Σήμερα, λόγω του μεγάλου κόστους, αλλά και της χρονοβόρας διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο όλη αυτή την προσφυγή των ανθρώπων για να βρουν το δίκαιο τους. Θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν από την πολιτεία όλο το καθεστώς που διέπει την απονομή του δικαίου , αυτό που όλοι ζητάνε, πολύ πιο γρήγορη λύση στα Νομικά προβλήματα που ανακύπτουν και ταυτόχρονα να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αποζημειωτική ικανότητα στα θύματα, πράγμα το οποίο οι ευρωπαϊκές οδηγίες επιτάσσουν.»

Όπως τονίζει υπάρχουν ακόμη να αντιμετωπιστούν και πολλά άλλα προβλήματα , ιδιαίτερα στις σχέσεις ασφαλιστών ασφαλισμένων. «Ένας ιδιαίτερα ζωτικός κλάδος της οικονομίας μας , η ιδιωτική ασφάλεια που όλοι πρέπει να φροντίσουμε να τονωθεί διότι συμβάλει τα μέγιστα σ΄αυτή την αποζημειωτική ικανότητα των θυμάτων» δηλώνει προσθέτοντας το ζήτημα της παιδείας γύρω από την κυκλκοφοριακή αγωγή είναι κάτι που με νόμο επιβάλλεται κι ευθύνεται η Ελληνική Πολιτεία που μέχρι τώρα δεν τον έχει εφαρμόσει από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. « Αν δεν επέλθει μια ριζική τομή στον Τομέα αυτό, θα συνεχίσουμε να έχουμε την νοοτροπία που διέπει οδηγούς και πεζούς, αυτό το χάος που σήμερα είναι ένα ανοιχτό πεδίο μάχης, η κυκλοφορία στους δρόμους της Ελλάδας.»

Τέλος, συμφωνώντας με την διαπίστωση πως κάποιος που φεύγει από το σπίτι του, με τα τροχαία που συμβαίνουν στη χώρα μας, δεν ξέρει αν θα γυρίσει σώος, προσθέτει πως δεν ξέρει και αν θα βρει το δίκαιο του αν του συμβεί κάτι. «Ζητούμενο είναι η εύλογη πραγματική αποζημίωση που πρέπει να τύχει σε κάποιον» δηλώνει και στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει ο πολίτης; Απαντά πως: «θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» για να προσθέτει «Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ώστε ο κάθε αν υπαίτιος που θα βρεθεί κάτω από τις ρόδες ενός Μέσου Μεταφοράς , ιδιαίτερα για τα κενά που υπάρχουν για την χρησιμοποίηση ηλεκτρικών πατινιών (έχουν σημειωθεί τα πρώτα θανατηφόρα) ή νέων οχημάτων, που θα κυκλοφορούν χωρίς οδηγούς.Και εδώ δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται για να αποζημιώσει τα θύματα σε τυχόν τροχαία ατυχήματα…»
Φώτο: Στιγμιότυπα από το Συνέδριο ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: