Κορονοϊός
Παρατείνεται για μια εβδομάδα η καραντίνα του Εχίνου
Παρατείνεται για μία επιπλέον εβδομάδα το καθεστώς καραντίνας στο οποίο έχει τεθεί ο οικισμός του Εχίνου στην Ξάνθη λόγω του κορονοϊού και θα έληγε  κανονικά σήμερα. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η παράταση αποφασίστηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους και λαμβάνοντας υπόψη το επιδημιολογικό φορτίο και τα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής» όπως είπε.

Πολιτική
Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Αφού μίλησε πρώτα με παραγωγούς σε περιοχές που έπληξαν τα προχθεσινά καιρικά φαινόμενα στην δυτική Ροδόπη, επικοινώνησε στη συνέχεια με τον Διοικητή και πρώην συνεργάτη του Υφυπουργό στο Υπουργείο Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέτζο, ζητώντας άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών, ώστε να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες ζημιές. Ο Διοικητής αντέδρασε άμεσα κινητοποιώντας τον μηχανισμό του Οργανισμού και διαβεβαίωσε των Βουλευτή Ροδόπης ότι αύριο θα επισκεφθεί συνεργείο την περιοχή για να εξετάσει με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς το μέγεθος της ζημίας και ενδεχόμενες καλύψεις. Μετά την πραγματογνωμοσύνη θα υπάρξει και σχετική ενημέρωση.
Βουλή
Ερώτηση για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
Κατατέθηκε ερώτηση από τους βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής προς τους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο, Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση και Υγείας, κ. Β. Κικίλια για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Την ερώτηση συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»; ρωτούν μεταξύ άλλων οι βουλευτές.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο δήμος Κομοτηνής με τον Ερυθρό Σταυρό
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Δήμου Κομοτηνής υπογράφτηκε με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του ιού COVID-19. Στο πλαίσιο του εν λόγω Μνημονίου τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον εξυπηρέτησης για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης σε κατοίκους του Δήμου Κομοτηνής, όταν και όπου χρειαστεί κατόπιν υπόδειξης του Δήμου Κομοτηνής.

Με τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών επικοινώνησε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με τον Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνο Χαριτόπουλο και του εξέφρασε την συμπαράσταση του στους πολίτες του ακριτικού Δήμου για τις δύσκολες ώρες που ζουν, μαζί με όλους τους Έλληνες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Συνεδρίασε το Δ.Σ. Μαρωνείας Σαπών
Συνεδρίασε με την μέθοδο της δια περιφοράς λήψη αποφάσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας – Σαπών. Εγκρίθηκαν η χορήγηση οικονομικού βοηθήματος σε οικονομικά αδύναμους πολίτες , η μείωση μισθωμάτων επαγγελματικών μισθώσεων, η απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού. και τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού , για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί σ’ επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους αναγκαία.

Δωρεά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής από τον Δήμο Αρριανών
Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δ. Αρριανών μετά από εισήγηση του προέδρου της, Δημάρχου Ριτβάν Αμέτ, ο Δήμος Αρριανών θα δωρίσει ιατρικό εξοπλισμό και υλικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής για την ενίσχυση του έργου του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 συνολικής αξίας 10.000,00 ευρώ.

Πολλές ζημιές λόγω ισχυρών ανέμων στον δήμο Τοπείρου

Ζημιές στις καλλιέργειες , στις οικίες και σε αύλειους χώρους σχολείων του Δήμου Τοπείρου προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι. Με την άμεση παρέμβαση του Δημάρχου Θωμά Μίχογλου το συνεργείο του Δήμου σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών, παρά τις δυσκολίες λόγω των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19 .
Πρόσκληση 5ης Τακτικής Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου
«Δια περιφοράς» θα συνεδριάσουν τα μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου την Παρασκευή 10 Απριλίου από τις 10.00 π.μ. έως 10.30 π.μ. με ένα και μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:«Αξιολόγηση Αιτήσεων και Εκλογή των Υδρονομικών οργάνων διανομής και φύλαξης των υδάτων άρδευσης.»

 

 

 

 

Επικοινωνία με την Καστοριά είχε ο δήμαρχος Μύκης
Με τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Γιάννη Κορεντσίδη επικοινώνησε ο δήμαρχος Μύκης κος Ριτβάν Ντελή Χουσεϊν εκφράζοντας του την υποστήριξή του στον αγώνα του , καθώς και ολόκληρης της πόλης κατά της επιδημίας του αποκαλούμενου Cov-19 (Koρονοϊού). Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατάστασης και την ενίσχυση των δομών.

Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής
Ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας,
των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων έδωσε στη δημοσιότητα η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής «την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσει για μια ακόμη φορά ο λαός» τονίζει ο επικεφαλής κος Γιάννης Λεβέντης και σημειώνει «Πέρα από μια σειρά μέτρα που απαιτούμε από την κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμενων και των μικρών επιχειρήσεων τονίζουμε την ανάγκη και ο Δήμος να πάρει μια σειρά τέτοια μέτρα.»

Πρωτογενής Τομέας
Διευκρινιστικές οδηγίες για την υποβολή δηλώσεων ΕΑΕ 2020

Η υποβολή των δηλώσεων στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων γίνεται μόνο μέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης. Ο εξουσιοδοτών παραγωγός εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της ορθότητας και πληρότητας της αίτησης. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι πρόσφοροι τρόποι ηλεκτρονικής υποβολής (π.χ. ενοικιαστήρια μέσω του συστήματος taxis ή ενοικιαστήρια σαρωμένα (σκαναρισμένα) που συνοδεύονται από ηλεκτρονικές Υπεύθυνες Δηλώσεις των συμβαλλόμενων περί αποδοχής του περιεχομένου κ.λπ.).

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στην οποία είχε τεθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων και η οποία είχε παραταθεί έως τις 3 Απριλίου έπειτα από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με αφορμή τα μέτρα προστασίας που επεβλήθησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εθελοντισμός
Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο»
Μακρύ κατάλογο με τις δωρεές που έχουν γίνει προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» και το προσωπικό του έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του Νοσοκομείου. «Ευγνώμονες προς την αλληλεγγύη της πολύ-πολιτισμικής Ροδότης μας, που καθημερινά προσφέρει στο Νοσοκομείο μας σημαντικές δωρεές σε μια συγκυρία που η συνδρομή, ο εθελοντισμός και η βοήθεια αποτελούν δώρο ζωής αλλά και πηγή δύναμης, αντοχής και αισιοδοξίας για όλους όσους μάχονται καθημερινά μέσα στη φωτιά για το πολυτιμότερο αγαθό μας, την υγεία, ευχαριστούμε από καρδιάς» σχολίασε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο » κα Μάγδα Γιαμουστάρη

Παραγωγή 3d εκτυπωμένων μασκών στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής
Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κομοτηνής συμμετέχει στη «μάχη» κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η διευθύντριά του Μαίρη Δαργινίδου. Ο Αθανάσιος Κασάπης, ραδιοηλεκτρολόγος του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής, στο εργαστήριο «Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών» ξεκίνησε η παραγωγή 3d εκτυπωμένων ιατρικής προστατευτικών ασπίδων. Έγινε η εκτύπωση των πρώτων τεσσάρων, ενώ στόχος είναι η παραγωγή περί των 20-30 . Οι μάσκες θα διατεθούν δωρεάν στον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης.

Στήριξη του γηροκομείου Ξάνθης
Aπό το έτος 2012 πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Τετάρτη Ραδιομαραθώνιος Αγάπης υπέρ ενισχύσεως του Γηροκομείου Ξάνθης. Φέτος αναβάλλεται η δράση αυτή λόγω του κορονοϊου,  για την Τετάρτη 27 Μάιου 2020.

 

 

 

Πολιτισμός –Εκδηλώσεις
Μένουμε σπίτι στο Δήμο Ξάνθης και ακούμε Κάρμεν Ρουγγέρη
Η μετάδοση σε καθημερινή βάση των παραμυθιών της Κάρμεν Ρουγγέρη για τα παιδιά της Ξάνθης θα γίνεται στις 12:00 το μεσημέρι. Με την πρεμιέρα των παραμυθιών να γίνεται σήμερα.

 

Αστυνομικό Δελτίο
Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 15 τροχαία δυστυχήματα τον μήνα Μάρτιο (έναντι 28 το 2019). Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Οδήγηση σε κατάσταση μέθης Η απόσπαση προσοχής οδηγού. Η παραβίαση προτεραιότητας . Η παραβίαση σημάνσεων. Μη τήρηση απόστασης ασφάλειας.

490 συνελήφθησαν το μήνα Μάρτιο
Συνελήφθησαν συνολικά 490 άτομα συνελήφθησαν το μήνα Μάρτιο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Δεκατέσσερις (14) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών. Τριακόσιοι τριάντα πέντε (335) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Είκοσι (20) άτομα για κλοπές – διαρρήξεις. Τρία (3) άτομα για απόπειρα κλοπής. Τριάντα τρία (33) άτομα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
Καιρός ΤΡΙΤΗ 07-04-2020
Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές
βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης πρόσκαιρες
χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις και από το μεσημέρι
της Δευτέρας γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Μοιράσου το άρθρο: