Κοινωνία
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι.
Συγκέντρωση και πορεία θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις έντεκα το πρωί στην Κομοτηνή οργανώσεις συνταξιούχων της Περιφέρειας (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ-ΕΛΤΑ-ΟΣΕ κ.α.). Οι συνταξιούχοι διεκδικούν τα αιτήματα για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή τονίζοντας ότι οι συνταξιούχοι όλα τα χρόνια της κρίσης έχουν υποστεί τεράστιες καταστρεπτικές περικοπές σε όλα τους τα δικαιώματα και επισημαίνουν: «Δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε, όσα μας έχουν αφαιρεθεί.» Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και να τους επιστρέψει τις αναδρομικές περικοπές και τα δώρα.

Περιφέρεια
5,4 εκατομμύρια ευρώ για τουριστική προβολή
5,4 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από την Περιφέρεια για την τουριστική προβολή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με απόφαση του Περιφερειάρχη,  κ. Χρήστου Μέτιο. Η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτει από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα πόρους ύψους 5.416.250 ευρώ για την εφαρμογή μιας νέας, ολοκληρωμένης και σύγχρονης πολιτικής τουριστικής προβολής με τριετή διάρκεια. Η πολιτική τουριστικής προβολής που έχει σχεδιαστεί απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες της Περιφέρειας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και περιλαμβάνει δράσεις όπως την παραγωγή προωθητικών βίντεο, εντύπων και φωτογραφιών, τις ψηφιακές αλλά και έντυπες καμπάνιες τουριστικής προώθησης σε ελληνικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, την παραγωγή ψηφιακών προωθητικών εφαρμογών για υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα, τη φιλοξενία τουριστικών δημοσιογράφων και διαμορφωτών κοινής γνώμης, τα προωθητικά δώρα καθώς και τη συμμετοχή σε εκθέσεις, όπως επίσης σε διεθνώς αναγνωρισμένες εκδηλώσεις προώθησης τουριστικών προϊόντων. Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης για τη χρηματοδότηση των δράσεων, ο κ. Μέτιος πραγματοποίησε σύσκεψη στο γραφείο του στην Κομοτηνή με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θανάση Τσώνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, κ. Κώστα Αντωνιάδη, την Εκτελεστική Γραμματέα κ. Ζωή Κοσμίδου και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας με αντικείμενο τον τουρισμό.

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Α. Μ. Θ.
Συνεδριάζουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αύριο Τετάρτη στις έξι το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» στην Κομοτηνή. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το θέμα της επικαιροποίησης της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ κατά του ενδεχόμενου εγκατάστασης στην περιοχή  εταιρειών για εξόρυξη και απόληψη χρυσού. Επίσης, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα στην Περιφέρειά. Αλλά και συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με πρόταση για συγκρότηση επιτροπής οργάνωσης εκδηλώσεων και δράσεων για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου τμήματος της Θράκης στο Ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς.

Βουλή
Ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ
Κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών. Ο βουλευτής Ροδόπης ρωτά το αρμόδιο Υπουργείο για το αν υπάρχει σχεδιασμός προκειμένου τα άτομα ηλικίας 55 – 67 ετών που ωφελήθηκαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα όπου προσλήφθηκαν και για μετά τον Δεκέμβριο του 2019 οπότε ολοκληρώνεται ο συγκεκριμένος κύκλος του προγράμματος αυτού.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόταση ψηφίσματος από τον Σπάρτακο
Το κείμενο του ψηφίσματος που θα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη «Σπάρτακος» με το οποίο εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του σε κάθε σχέδιο μεταφοράς και εγκατάστασης, μόνιμης ή προσωρινής, προσφύγων ή παράνομων μεταναστών εντός του δήμου. «Mε δεδομένη αφενός την οικονομική κρίση που ξενιτεύει τα παιδιά μας και κρατάει την περιοχή ουραγό στην πατρίδα μας, και αφετέρου με το γνωστό πρόβλημα ασφάλειας εξαιτίας του οποίου ο ελληνικός Στρατός από δεκαετίες είναι ανεπτυγμένος στην περιοχή, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια πρόσθετη επιβάρυνση με νέα προβλήματα κοινωνικής ένταξης, διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και απειλής του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.» αναφέρεται στο κείμενο και σημειώνεται «Ήδη η αθρόα διέλευση ομάδων αγνώστων μέσα από τις περιουσίες και τους οικισμούς των κατοίκων γεννά προβλήματα, ανησυχίες και απορίες για τη λεγόμενη διαχείριση του μεταναστευτικού στην παραμεθόριο περιοχή μας. Όπως στο παρελθόν είχε προβλεφθεί η Θράκη να μείνει εκτός του χώρου διασποράς των παράνομων μεταναστών, έτσι απαιτούμε να γίνει και τώρα, αφού τίποτε δεν έχει βελτιωθεί έκτοτε. Πόσο μάλλον σήμερα που, παρά την θηριώδη προπαγάνδα, γίνεται συνείδηση όλων ότι η κατάσταση στη χώρα έφτασε στο απροχώρητο και βρισκόμαστε ενώπιον μιας αντικατάστασης πληθυσμού, με τους Έλληνες μειοψηφία στην μελλοντική Ελλάδα.» Τέλος καλεί τους βουλευτές και όλους τους φορείς της περιοχής να εκφράσουν την άποψή τους για το τεράστιο αυτό ζήτημα και να υπερασπίσουν την ασφάλεια των συνόρων, τη νομιμότητα και τα συμφέροντα του λαού και του τόπου τους.

Οικονομία
Στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ εξελέγησαν η Μαρία Τσιακίρογλου από την Ξάνθη και ο Ανέστης Βαφειάδης από την Ροδόπη, αμφότεροι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ξάνθης και Ροδόπης αντίστοιχα. Με ανάρτηση τους ευχαριστούν θερμά όλους τους συναδέλφους τους που τους στήριξαν με την ψήφο τους. Υπόσχονται δε καλή παραγωγική θητεία.

Στρατός
Τελευταίο «αντίο»
Το τελευταίο «αντίο» είπαν χθες στην 29χρονη στρατιωτικό, που άφησε την τελευταία της πνοή στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι.

ΑμεΑ
Συνάντηση με τη δημοτική αρχή Σαπών
Συνάντηση με το Σωματείο ΑμεΑ της ΠΕ Ροδόπης είχε ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών, ο κος Ντίνος Χαριτόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα προσβασιμότητας στα δημόσια και δημοτικά κτίρια, αλλά και το θέμα του τουρισμού για ΑμεΑ στη Μαρώνεια.

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
3η γιορτή τσίπουρου
Την 3η γιορτή τσίπουρου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου στις 2 και 3 Νοεμβρίου στον Ίασμο της Ροδόπης.

 

Η ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης διοργανώνει διάλεξη της Προϊσταμένης Κωνσταντίνας Καλλιντζή με θέμα τη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο κατά την αρχαιότητα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ.

Εκμάθηση χορών των Ελλήνων του Πόντου και του Καυκάσου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» ξεκίνησε χθες τα μαθήματα εκμάθησης των χορών των Ελλήνων του Πόντου και του Καυκάσου στην αίθουσα χορού του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κομοτηνής στην οδό Γρ. Μαρασλή και Πύργου Γωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος εκμάθησης χορού λειτουργούν τμήματα μικρών και μεγάλων καθώς επίσης προχωρημένων και αρχαρίων. Τα μαθήματα χορού είναι δωρεάν.

Πολιτισμικές αναγνώσεις
«Με επίκεντρο το ‘συναίσθημα’» είναι ο τίτλος των πολιτισμικών αναγνώσεων της μουσικής και της ζωγραφικής που διοργανώνει η ΦΕΞ. Πρόκειται για τέσσερα δίωρα σεμινάρια για το ευρύ κοινό από την Παρασκευή 11 έως και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Οι συναντήσεις θα  πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης με την Αναστασία Σιώψη, καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα «Αισθητική της Μουσικής».

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθησαν προχθές (6-10-2019), στους νομούς Ροδόπης και Καβάλας, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Καβάλας, δύο (2) διακινητές, ένας 37χρονος ημεδαπός και ένας 28χρονος αλλοδαπός, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών. Στην περίπτωση της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που εξέρχονταν από την Εγνατία Οδό στον κόμβο Ιάσμου, οι οδηγοί των οποίων δεν συμμορφώθηκαν και ανέπτυξαν ταχύτητα, κινούμενοι προς τον οικισμό Ιάσμου. Τελικά, εντός του οικισμού, οι αστυνομικοί εντόπισαν το ένα όχημα ακινητοποιημένο πλησίον των σιδηροδρομικών γραμμών, το δεύτερο να έχει προσκρούσει στο ανάχωμα των σιδηροδρομικών γραμμών και το τρίτο να έχει προσκρούσει στο δεύτερο όχημα. Άμεσα συνέλαβαν τον 37χρονο οδηγό του τρίτου οχήματος, ενώ οι οδηγοί των άλλων δύο διέφυγαν και αναζητούνται. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα παραπάνω οχήματα, εντοπίσθηκαν στο εσωτερικό των δυο, εννέα (9) μη νόμιμοι μετανάστες, τους οποίους οι οδηγοί – διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα.

Αθλητισμός

Πρόγραμμα Παιζωπορία
Στο εθνικό πάρκο του δάσους Δαδιάς πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξόρμηση του προγράμματος Παιζωπορία την Κυριακή 6 Οκτωβρίου σε μια κοινή ορειβατική διαδρομή με την ορειβατική ομάδα ενηλίκων. Η εξόρμηση έγινε με τη συμμετοχή 60 μικρών και μεγάλων πεζοπόρων. Η επόμενη εξόρμηση του προγράμματος Παιζω-πορία θα γίνει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο μονοπάτι της Μεσορόπης.

Καιρός

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπει η ΕΜΥ. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, από το βράδυ 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Μοιράσου το άρθρο: