Κορονοϊός Υγεία
isolation box από τον Δήμο Ξάνθης στη μονάδα Π.Φ.Υ. Σταυρούπολης
Ο Δήμος Ξάνθης, μετέφερε, παρέδωσε και εγκατέστησε, ένα πλήρως εξοπλισμένο «Θάλαμο πλήρους μόνωσης» στη μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Σταυρούπολης, μετά από παρότρυνση της συντονίστριας της μονάδας κας Ουρανίας Μαγκλή. Τα «Σημεία Υποδοχής και προληπτικού ελέγχου» που καθιέρωσε το Υπουργείο Υγείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σε όλες τις μονάδες υγείας, λειτουργούν ως προστασία-απομόνωση για τους προσερχόμενους στις μονάδες, για τους ήδη διαμένοντες στις μονάδες, για το προσωπικό υγείας όλων των επιπέδων και τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο της μονάδας.

Πολιτική
Ανακοίνωση Σπύρου Τσιλιγγίρη, βουλευτή της Ν.Δ. για τις προσλήψεις στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Σε δημοσιεύματα που αφορούν τις διαδικασίες των προσλήψεων προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ξάνθης απαντά, με ανακοίνωσή του ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης. «Σε αυτές τις κρίσιμες για την χώρα στιγμές, οι τακτικές μικροπολιτικής και τα κακόβουλα δημοσιεύματα που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Όλοι αυτοί που λασπολογούν θα λάβουν τις απαντήσεις τους όταν περάσουμε αυτόν τον δύσκολο σκόπελο. Προς το παρόν, ας μείνουμε συγκεντρωμένοι στον κοινό σκοπό.» αναφέρει ο βουλευτής και διαβεβαιώνει ότι «κάθε μου ενέργεια εναρμονίζεται με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και βασίζεται πάντα στους όρους της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.»
Βουλή
Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Χωρίς επίδομα ανεργίας και εκτός των μέτρων στήριξης εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην αδυναμία 30.333 εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης να λάβουν το επίδομα ανεργίας και να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία. Ο βουλευτής ζητά, με ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτοί να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας, να επιτραπεί να μετέχουν στον β’ κύκλο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, να μοριοδοτηθούν για τα επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχθούν και να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, που πλήττονται από την πανδημία.
Πρωτογενής Τομέας
Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού
Αυστηροποιείται το εύρος των διοικητικών προστίμων που αφορούν στον τομέα των τροφίμων για παραβάσεις σχετικές με τον τόπο παραγωγής, προέλευσης ή μεταποίησης με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει για τους παραβάτες την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους έως και 300.000 ευρώ, ενώ εάν τέτοια παράβαση διαπραχθεί από επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται σε ποσοστό έως 6% του κύκλου εργασιών της. Επίσης, για πρώτη φορά καθίσταται αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με τουλάχιστον δύο έως και πέντε έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή η παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, διακίνηση ή διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων που εμφανίζουν άλλο τόπο παραγωγής ή προελεύσεως από τον πραγματικό τους ή εμφανίζονται με ενδείξεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ή ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π.) χωρίς να το δικαιούνται.

Δ. Χαρίτου: Σε απελπιστική κατάσταση οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης

Ερώτηση κατέθεσε χθες ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς όπως τονίζει «οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης είναι σε απελπιστική κατάσταση, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Μειώθηκαν οι εξαγωγές και περιορίστηκε η εσωτερική ζήτηση των αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα το σύνολο των ζώων να παραμένει μέσα στις κτηνοτροφικές μονάδες.» αναφέρει ο Βουλευτής και ζητάει από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Οδηγίες από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας. Ενόψει του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους και επισημαίνονται κατάλληλα. Όσον αφορά στα αυγά αναφέρεται ότι : Θα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος.

Υποβολή αιτήσεων για Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα 2020 – 2021.

Την αμπελοοινική περίοδο 2020-2021 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως 25η Μαΐου 2020, ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στις ηλεκτρονικές Διευθύνσεις των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) του παρακάτω πίνακα, ανάλογα με την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία υπάγονται. Το διάστημα από 10 Απριλίου έως 10 Μαΐου 2020 θα γίνεται υποβολή αιτήσεων για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http://www.minagric.gr

ΑμεΑ
Αναστέλλεται η εξέταση των αιτημάτων των ΑμΕΑ
Αναστέλλεται η εξέταση των αιτημάτων των ΑμΕΑ, για 3 μήνες, των προνοιακών παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, όλων των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας καθώς και η ασφαλιστική ικανότητα, λόγω της αναβολής των συνεδριάσεων των ΚΕΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου. Η αναστολή περιλαμβάνει τις συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών για εξέταση: α) παράταση αναπηρικών συντάξεων β) παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών γ) παράταση χορήγησης επιδομάτων λόγω αναπηρίας δ) παράταση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας στις περιπτώσεις αναπηρίας.

Οικονομία
Αίτημα της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών Ξάνθης
Με επιστολή που απευθύνεται στην Κυβέρνηση και όλους τους θεσμικούς φορείς και αρχές η Ένωση Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών Ξάνθης ζητά την αναπροσαρμογή των προθεσμιών, ειδικά στην Ξάνθη που βρίσκεται σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και με καραντίνα σε ένα μεγάλο οικισμό. «Επειδή αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και επειδή θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από την Πολιτεία για τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα, λόγω του ιού, ζητούμε να επανακαθοριστούν οι προθεσμίες υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης ή αίτησης, είτε στην ΑΑΔΕ, είτε στην ΕΡΓΑΝΗ, είτε στο MINAGRIC, είτε και σε οποιονδήποτε άλλη πλατφόρμα ή άλλο φορέα (Δημόσιο και μη).» αναφέρεται στην επιστολή και σημειώνεται ότι «Είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μια υγειονομική βόμβα στην περιοχή μας και σε αντίστοιχες άλλες περιοχές που ήδη πλήττονται και βρίσκονται σε καραντίνα.»

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Παρακαλούθηση παραστάσεων μέσω F/B
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής από την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook (Δηπεθε Κομοτηνης) δίνει την ευκαιρία καθημερινά σε όλους να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, μουσικές παραστάσεις, ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, ντοκιμαντέρ, παραστάσεις Όπερας και Συμφωνικής μουσικής, προτάσεις θεατρικών βιβλίων, που όλες έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την ποιότητα.

Γυμναστική στο διαδίκτυο
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής μέσω της ιστοσελίδας της στο Facebook (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής) από τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 πραγματοποιεί καθημερινά ζωντανά διαδικτυακά προγράμματα γυμναστικής για όλους στις 10 το πρωί και στις 5 το απόγευμα.

Εθελοντισμός – Αλληλεγγύη
Στη μάχη κατά του κορ0νοϊού για την ασφάλεια και την υγεία των δημοτών η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης

Το «παρόν» στο κάλεσμα της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Κομοτηνής έδωσε το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν παρθεί στη μάχη κατά του κορωναϊού στην περιοχή μας. Οι εθελοντές κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απολυμάνσεων του δήμου, σε γειτονιές και οικισμούς, όπου το όχημα της Ομάδας είχε τη δυνατότητα να προσεγγίσει με αποτελεσματικότητα. Η ΕΟΔ Ροδόπης, τις προηγούμενες ημέρες «κάλυψε» πυκνοκατοικημένες περιοχές εντός του αστικού ιστού, αλλά και οικισμούς, όπως τα Σύμβολα και το Τυχερό, καθώς και τον συνοριακό σταθμό ελέγχου Νυμφαία-Μακάζα του κάθετου άξονα Ελλάδας – Βουλγαρίας. πίσης, ανέλαβε τις απολυμάνσεις στο οδικό δίκτυο εντός της Κομοτηνής, καθώς και σε δημόσιες υπηρεσίες της πόλης μας, όπως το Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ-1η ΤΟΜΥ (Τοπική Ομάδα Υγείας) – ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης), το 1ο ΚΑΠΗ-2η ΤΟΜΥ.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη διακινητής ο οποίος μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη προχθές (6-4-2020) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος μαζί με έναν άγνωστο δράστη, προωθούσαν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Συστηματικοί έλεγχοι για άσκοπες μετακινήσεις.
Χθες από τις 06:00 έως 15:00 βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (571) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις 12 εκ των οποίων παραβάσεις και ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα βεβαιώθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Καιρός
Γενικά αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά 5 με
7 και στο Αιγαίο νωρίς το πρωί έως 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση
από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Μοιράσου το άρθρο: