Πολιτική
Ε. Στυλιανίδης: Η πανδημία επαναπροσδιορίζει το ρόλο του Κράτους
«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια για κανέναν άνθρωπο, καμία οικογένεια, καμία επιχείρηση, κανένα κράτος. Κατά την επανεκκίνηση θα προηγηθούν οι τεχνολογικά προετοιμασμένοι, επιστημονικά ενημερωμένοι και ηθικοπολιτικά θωρακισμένοι.» αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εστία» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης «Η πανδημία επαναπροσδιορίζει το ρόλο του Κράτους διαψεύδοντας τους απόλυτους ισχυρισμούς ενός άκρατου καπιταλισμού που η παγκοσμιοποίηση τον κατέστησε κυρίαρχο τα προηγούμενα χρόνια. Διαψεύδει όμως και το δογματισμό ενός ξεπερασμένου κρατισμού που συκοφαντούσε συστηματικά την δημιουργικότητα, την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική εταιρική ευθύνη του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή την ανθρωπιά των υγιών δυνάμεων της αγοράς.» τονίζει ο βουλευτής.

Ικανοποιημένες οι ΝΟΔΕ της περιφέρειας για την έγκριση έργων στο ΔΠΘ
Την ικανοποίησή τους για την έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Δ.Ε.Ε.Π της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ, σημειώνοντας πως: «Δίνει στην Περιφέρεια μια έντονη αναπτυξιακή πνοή, γυρνώντας πραγματικά σελίδα για τον τόπο.» Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι:»Η γόνιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου, σε συνδυασμό με μία ισχυρή δημόσια διοίκηση αποτελεί εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων των πολιτών.»
Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους στρατιωτικούς του Δ’ Σώματος Στρατού
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την οποία ζητά άμεσα να ενημερωθεί για την έκταση της διασποράς του κορονοϊού σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευαίσθητη περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους στρατιωτικούς, τους έφεδρους οπλίτες και τις οικογένειες τους. Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας σε στρατόπεδα του Δ’ ΣΣ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πρωτογενής Τομέας
ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Παρακολουθούμε στενά την αγορά και παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας
Την προσήλωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ίδιου προσωπικά στη στήριξη των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης απαντώντας, το πρωί της Τετάρτης (8/4/20) σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «έχουμε ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα» εξηγώντας ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής αποφάσισε την απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 από την καταβολή τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Επίσης, την απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Εγκρίθηκε ακόμη η δωρεά ιατρικού εξοπλισμού υλικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.
Νέοι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών
Ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος όρισε τους αντιδημάρχους του Δήμου , με θητεία μέχρι 30/9/2020. Ως αντιδήμαρχοι ορίστηκαν οι παρακάτω δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας : 1)Αντιδήμαρχος Ύδρευσης , Αποχέτευσης , Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας Μαυρίδης Μιλτιάδης (άμισθος Αντιδήμαρχος – Αναπληρωτής Δημάρχου) 2)Αντιδήμαρχος Διοίκησης , Οικονομικών , Προγραμματισμού , Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μολλά Αμέτ Μουσταφα 3)Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος Καρύδης Χαράλαμπος 4)Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού Λούρμπα Ολυμπία 5)Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Καραγκιόζ Μουσταφά ( παραμένει ο ίδιος)
Προτάσεις «Σπάρτακου» σε καιρούς Covid19

Να μην προχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής σε καμία πρότασή απαγόρευσης της κυκλοφορίας προτείνει η Δημοτική Παράταξη «Σπάρτακος». Επίσης, σημειώνει ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει ο Δήμος όλο το διαθέσιμο προσωπικό του στην υπηρεσία των συνδημοτών που βρίσκονται σε δεινή θέση μέσα από την ένταξη όλων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Επίσης, ο «Σπάρτακος» ζητά να επανεξεταστεί η λειτουργία της λαϊκής αγοράς με αυστηρές προϋποθέσεις. Και να αντιμετωπιστεί το θέμα των αδέσποτων. Τέλος προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα ειδικού ωραρίου σε τράπεζες ή σε σούπερ μάρκετ για τους ηλικιωμένους.

Ακυρώνεται η δράση «Το Άγιο Φως σε κάθε σπιτικό του Δήμου Ξάνθης»
Ο Δήμος Ξάνθης με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι ακυρώνει την πραγματοποίηση της δράσης «Το Άγιο Φως σε κάθε σπιτικό του Δήμου Ξάνθης», σεβόμενος απόλυτα τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων για τη διαχείριση της κρίσης που μαστίζει τη χώρα και όλη την υδρόγειο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Μητρόπολη
Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
Η Περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικώς εντός του Ιερού Ναού και η Τελετή της Αναστάσεως επίσης θα τελεστεί εντός του Ναού στις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Οι πόρτες των ιερών Ναών θα παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια όλων των Ιερών Ακολουθιών. Την Μεγάλη Παρασκευή οι πόρτες των Ναών θα είναι ανοικτές από τη μία το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα.

Μητρόπολη Ξάνθης

« Σίγουρα η ως άνω απόφαση δεν είναι αυτό που όλοι μας επιθυμούμε, είναι όμως το περισσότερο που μπορεί να γίνει στην παρούσα συγκυρία.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Στην ανακοίνωση της Μητρόπολης τονίζεται ότι οι Ιεροί Ναοί θα μένουν ανοικτοί μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών την μεν Μεγάλη Τετάρτη το πρωί για να αγιασθούν οι πιστοί μετά το πέρας του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου και την Μεγάλη Παρασκευή από 08:00 έως 13:00 για την προσκύνηση του Εσταυρωμένου και από 14:30 έως 19:00 για την προσκύνηση του Επιταφίου. «Μέσα στις δυσκολίες που περνάμε, η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα μας φανερώνει πως πάντα μετά το Σταυρό, ακολουθεί η Ανάσταση! Αυτή ας είναι η ελπίδα μας, από αυτή ας αντλήσουμε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθούμε ξανά όταν όλα θα έχουν περάσει». Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα! Καλή Ανάσταση!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Εθελοντισμός – Αλληλεγγύη
Μάσκες στο «Σισμανόγλειο»
Η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, δια του προέδρου της, του κ. Σελήμ Ισά δώρισε μάσκες στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Η παραλαβή της δωρεάς έγινε από την διοικήτρια του Νοσοκομείου, την κα Μάγδα Γιαμουστάρη.

 

 

 

 

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
Ζωντανή μουσική από την Οικία Μάνου Χατζιδάκι
Η πρώτη  απόπειρα διοργάνωσης ζωντανής μετάδοσης από τον Πολύχωρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» ήταν επιτυχημένη. Η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕ Ξάνθης με τον Αντώνη Μουσαδέ σημείωσε σχεδόν 10.000 προβολές στη σελίδα στο facebook. Η προσπάθεια συνεχίζεται με την φιλοξενία ενός τοπικού συγκροτήματος, τους UNDERHILL WEST σήμερα, Πέμπτη 9/4/2020 στις 18.30.
Αστυνομικό Δελτίο
Άρση προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό
Αίρεται η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων που εφαρμόστηκε στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων.
Λιγότερες ληστείες το μήνα Μάρτιο
Μειώθηκαν περαιτέρω οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας το μήνα Μάρτιο του 2020. Συνολικά το α’ τρίμηνο του έτους καταγράφονται λιγότερες ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις και κλοπές τροχοφόρων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα . Μετά τη μείωση που καταγράφηκε στους βασικούς δείκτες εγκληματικότητας το α’ δίμηνο του 2020, το μήνα Μάρτιο καταγράφεται περαιτέρω μείωση στις κατηγορίες αυτές, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώθηκαν λιγότερες ληστείες, κλοπές τροχοφόρων και κλοπές – διαρρήξεις.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού
Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις.Χθες από τις 06:00 έως τις 15:00 βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (665) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, εννέα εκ των οποίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Παρατείνεται η διάρκεια ισχύος αδειών κυνηγετικών όπλων
Παρατείνεται η διάρκεια ισχύος αδειών κυνηγετικών όπλων, που λήγουν μέχρι την 31-12-2020, για ένα έτος από την ημερομηνία λήξης τους.

 

 

Καιρός
Γενικά αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο νωρίς το πρωί έως 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Μοιράσου το άρθρο: