Εορτασμοί – Επέτειοι
Οι επίσημοι εορτασμοί της ενσωμάτωσης της Κομοτηνής στον εθνικό κορμό
Ξεκινούν την Κυριακή 12 Μαΐου και ολοκληρώνονται το απόγευμα της 14ης Μαΐου οι επίσημοι εορτασμοί της 99ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Θράκης στον Εθνικό κορμό. Θα πραγματοποιηθούν στις 12, 13 και 14 Μαΐου μια σειρά από επίσημες εκδηλώσεις.

Την Δευτέρα 13 Μαΐου στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έπαρση της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής στο χώρο του Ηρώου. Στις 11:00 θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου. Στις 11.10 Κατάθεση στεφάνων από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους. Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή της Σεπτής Εικόνας της Θεομήτορος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που θα μεταφερθεί με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Ιερά Πομπή και λιτάνευση της εικόνας. Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής θα συλλειτουργήσουν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες: Βεροίας κ.κ. Παντελεήμων, Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, Σερρών κ.κ. Θεολόγος, Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών και ο ποιμενάρχης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη. Στις 11:15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης και Παρέλαση των Πολιτιστικών Οργανώσεων, της Φοιτητικής και Μαθητικής Νεολαίας, των Σωμάτων Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας

Πολιτική
Συνάντηση της Ελένης Λαφτσή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σταύρο Αραχωβίτη συναντήθηκε η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής κα Ελένη Λαφτσή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από την κα Λαφτσή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα των συνδημοτών ,ως αγρότες,κτηνοτρόφοι ,αλιείς,παραγωγοί βασικών αγροτικών προιόντων του Δήμου ,όπως του βαμβακιού και του καπνού. Ιδιαίτερα τέθηκαν στη συζήτηση τα προβλήματα των ελλείψεων σε μικρά αρδευτικά έργα ,τα τόσο αναγκαία, που θα ελάφρυναν σημαντικά το πολύ υψηλό κόστος της παραγωγής. Επίσης, η κα Λαφτσή αναφέρθηκε στην στήριξη των καπνοπαραγωγών που υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές τη χρονιά που πέρασε και συρρικνώθηκε δραματικά το εισόδημά τους.
«Εμεινα έκπληκτη όταν ακούσα ότι προγράμματα και διαθέσιμοι πόροι για εντάξεις μικρών αρδευτικών έργων,παραμένουν αναξιοποίητα,λόγω μη κατάθεσης σχετικών προτάσεων από την περιοχή της Θράκης.» δήλωσε η υποψήφια δήμαρχος και σημείωσε « Ενώ για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών, με ενημέρωσε ότι επισκέφθηκε οικισμό της περιοχής και δεσμεύθηκε,ο ιδιος προσωπικά,ότι θα κατάθεσει άμεσα η χώρα μας φάκελο στη Ε.Ε για την αποζημίωσή τους ,το ταχύτερο δυνατό,μέσω του προγράμματος των ΠΣΕΑ.»
Κόμματα κινήματα
Ανακοίνωση για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό σε επαγρύπνηση, σε ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Ο λαός μας να μην «τσιμπήσει» στον επικίνδυνο εφησυχασμό που σκόπιμα καλλιεργούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, για να συγκαλύψουν τους ολοένα αυξανόμενους ανταγωνισμούς στην περιοχή, την κλιμάκωση της επιθετικότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και την εμπλοκή δεκάδων κρατών.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Γ.Λεβέντης
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», Γιάννης Λεβέντης, συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, επισκέφτηκαν χώρους εργασίας του Δημοσίου, όπως ΙΚΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ, ΜΟΥΣΕΙΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ-ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ, συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
«ξε-Κίνημα για την Πόλη»
Το πρόγραμμα του συνδυασμού «ξε-Κίνημα για την Πόλη» δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.«Ένα αυθεντικό πρόγραμμα από μια αυτοδιοικητική παράταξη για τον Δήμο Κομοτηνής και όχι συρραφές αόριστων και γενικόλογων προτάσεων.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού και σημειώνεται ότι: « Το «ξε-Κίνημα για την Πόλη» με υπ. Δήμαρχο τον Τάσο Βαβατσικλή, αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη πρόταση για την ανατροπή των στερεότυπων και τη διέξοδο του Δήμου μας από τα αδιέξοδα που ζούμε καθημερινά.»

Περιφέρεια
Παρουσιάσεις υποψηφίων και εγκαίνια
Ο συνδυασμός της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης με Υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον κ. Χρήστο Μέτιο θα παρουσιάσει τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους ανά Περιφερειακή Ενότητα την Κυριακή 12 Μαϊου στις 7 το απόγευμα στο REX.

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου
Ο συνδυασμός της Περιφερειακής Σύνθεσης με επικεφαλής τον κο Χριστόδουλο Τοψίδη θα εγκαινιάσει το εκλογικό κέντρο την Κυριακή 12 Μαϊου στις επτά και μισή το απόγευμα στην οδό Ορφέως 1.

«Θύμωσε ή ντράπηκε ο κ. Κατσιμίγας με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού;»
«Θα περιμέναμε από τον επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα αυτοαποκαλείται ανεξάρτητος, να σχολιάσει τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι στη διάρκεια της τετραετίας Γιαννακίδη στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έγινε σχεδόν καθόλου έργο και ότι… όλα έγιναν μετά.» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑνΜΘ κος Κωστής Σιμιτσής και σημειώνει «Όταν άκουγε τις δηλώσεις Τσίπρα ο κ. Κατσιμίγας, ο οποίος συμμετείχε στη διοίκηση Γιαννακίδη αλλά σήμερα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, κοκκίνιζε από ντροπή ή από θυμό;» Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Γιατί αν έλεγε αλήθεια ο πρωθυπουργός, τότε ο εκλεκτός του υποψήφιος συμμετείχε και ήταν συνυπεύθυνος σε μια ανίκανη διοίκηση. Αν όμως δεν έλεγε αλήθεια, τότε δέχθηκε κατάμουτρα μια προσβολή άνευ προηγουμένου. Επειδή λοιπόν εμείς είμαστε περήφανοι για το έργο της «Κοινωνικής Συμμαχίας» και δεν το παραχωρούμε σε κανέναν, προκαλούμε τον κ. Τσίπρα και τον εκλεκτό του, τον κ. Κατσιμίγα, να μιλήσουν με αριθμούς, στοιχεία και όχι με κούφια λόγια.»
Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωστής Σιμιτσής, σήμερα στις 17:00 στο ξενοδοχείο Κυρίδης στην Κομοτηνή θα παρουσιάσει τους υποψηφίους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και τις θέσεις του συνδυασμού για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.
ΔΠΘ
Αναγόρευση του Προέδρου του Αρείου Πάγου
Αναγόρευση του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασιλείου Πέππα σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου στις 19:00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής.

Παιδεία
Αιτήσεις επανεγγραφής –εγγραφής βρεφών και νηπίων
Οι αιτήσεις επανεγγραφής-εγγραφής βρεφών και νηπίων για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα γίνονται από τις 10 Μαΐου έως 31 Μαΐου. Οι αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις νέες εγγραφές και επανεγγραφές θα υποβάλλονται στον Παιδικό – Βρεφονηπιακό Σταθμό της 1ης επιλογής του γονέα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα παραλαμβάνονται από τις Προϊσταμένες των Παιδικών -βρεφονηπιακών Σταθμών από 9:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.

Περιβάλλον
Μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή μας
Εκδήλωση με θέμα την «Μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή μας» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11.00. Η εκδήλωση αποτελεί μια συνδιοργάνωση με τον Αλιευτικό Σύλλογο Μαρώνειας και τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του παλιού κοινοτικού μεγάρου Μαρώνειας. Ο ομιλητής κ. Δάνος Σεργκελίδης θα αναπτύξει το θέμα: «Χρυσωρυχεία: Ανάπτυξη ή καταστροφή;»

Πολιτισμός
Χίλιες ανάσες
Η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ «ΧΙΛΙΕΣ ΑΝΑΣΕΣ» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7:30 μ.μ. στο στέκι της πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας , ΔΩΡΑ ΚΑΣΣΑ -ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ , φιλόλογος , και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Σούλα Κυρατζόγλου.
Έκθεση ζωγραφικής
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων» σε συνεργασία με τη θεωρητικό τέχνης και επιμελήτρια Δόμνα Χανουμίδου θα παρουσιάσουν την ομαδική εικαστική έκθεση Θρακών Άσμα που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη Κομοτηνής από τις 14 έως τις 25 Μαΐου 2019. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Μαΐου στις 8.00 μμ.

» ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ»
Τις ΚΑΝΤΑΔΕΣ ¨Πάμε σαν άλλοτε¨ θα αναβιώσει στην Κομοτηνή στις 15 Μαΐου 2019, ημέρα Τετάρτη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής και τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ. Η πομπή με τραγούδια από κανταδόρους θα ξεκινήσει από την αρχή του πεζόδρομου της Βενιζέλου, μπροστά από το κατάστημα ¨Κατσικάκη¨ και αφού διασχίσει όλη την Βενιζέλου, θα καταλήξει στην Λέσχη Κομοτηναίων, όπου μετά από ένα θεατρικό δρώμενο, οι καντάδες θα συνεχιστούν στον προαύλιο χώρο της Λέσχης.
Φωταγώγηση κτιρίου
Στα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού από το Π.Τ. Κομοτηνής του Ε.Ε.Σ. φωταγωγήθηκε το κτίριο της παλαιάς Νομαρχίας στις 21:00 μ.μ. από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κομοτηνής στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
FANARI FESTIVAL
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για το επόμενο FANARI FESTIVAL τo πρόγραμμα, από χθες έχει οριστικοποιηθεί: Παρασκευή 21 Ιουνίου: Μαχαιρίτσας – Πορτοκάλογλου, Σάββατο 22 Ιουνίου: Νατάσα Θεοδωρίδου και Κυριακή 23 Ιουνίου: Ελένη Φουρέιρα.

Εσπερίδα με θέμα τον Εθνικό Διχασμό
Εσπερίδα με θέμα τον Εθνικό Διχασμό θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Μαΐου, στις 19:30. Για το θέμα θα μιλήσει ο συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου, κ. Γιώργος Μαυρογορδάτος. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα ‘’ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ’’ στην Καπναποθήκη Π.

«3η χρονιά Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας»
Φεστιβάλ γεύσεων με τίτλο «3η χρονιά Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής. Στο πλαίσιο του εορτασμού, θα προετοιμαστούν συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας με τοπικά προϊόντα, έχοντας ως σκοπό τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών σε γαστρονομικό επίπεδο και ταυτόχρονη προβολή των προϊόντων του τόπου μας.
Εθελοντισμός
Εθελοντική αιμοδοσία μαθητών
Εντυπωσιακή ήταν συμμετοχή στην αιμοδοσία που διοργάνωσε το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής! Συγκεντρώθηκαν συνολικά 70 μονάδες μέσα σε δύο ημέρες

 

 

Αστυνομικό δελτίο
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσής Αστυνομικών Υπαλλήλων συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ Αριστείδη παρουσία του Αντιστράτηγου κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Ανδρέα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στην έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, οχημάτων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Δ.Α. Ροδόπης, στα προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η εφαρμογή του σχεδίου Αστυνόμευσης Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ., στη δυσλειτουργία του σημείου διαβατηριακού ελέγχου Νυμφαίας.

Συνελήφθησαν 2 διακινητές ο οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες το βράδυ, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 29 και 25 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.
Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 23 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 33 το 2018). Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:  Οδήγηση σε κατάσταση μέθης  Η απόσπαση προσοχής οδηγού  Η παραβίαση προτεραιότητας  Η παραβίαση σημάνσεων  Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και το αντικανονικό προσπέρασμα.
7.541 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.900 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις
Τον μήνα Απρίλιο βεβαιώθηκαν συνολικά 7.541 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.900 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως: 1.208 για υπερβολική ταχύτητα 192 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)  143 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα  69 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  155 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση  60 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση  36 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  14 για αντικανονικό προσπέρασμα  18 για φθαρμένα ελαστικά  4 για αντικανονικούς ελιγμούς και 1 για παραβίαση προτεραιότητας.
Καιρός
Τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Μοιράσου το άρθρο: